Bulmaca oyunları son derece basit bir fikri olan basit bir türdür. Yaptığın şey zaman öldürmek için bulmaca çözmektir. Fakat bu tür mobil cihazların popüler olmasıyla birlikte büyük bir patlama yaşadı. Bu yüzden tüm platformlardaki en popüler türlerden birisi olmayı başarmıştır.
Android platformunda hem grafik hem de oynanış açısından oldukça iyi bulmaca oyunları bulabilmen mümkündür. Yaratıcı hikayelere ve iyi grafiklere sahip oyunların ön plana çıktığını söylersem sanırım yanılmış olmam. Buna ek olarak, bulmaca türünde her geçen gün birçok farklı yeni oyunun boy gösterdiğini unutmamak gerekir.
1. Cube Escape: Paradox
Cube Escape: Paradox en popüler bulmaca oyunlarından biri değildir. Ama geliştiricisi en popüler bulmaca oyunlarına imza atmış bir firmadır. Firmanın Rusty Lake ve Cube Escape adında iki farklı serisi vardır. Burada bahsedeceğim oyun ikinci seriye ait olacaktır.
Bu oyun dışında seride yer alan diğer oyunlar ücretlidir. Oyun kaliteli bir tıkla ve ilerle tarzı macera oyunudur. Oyunda serinin diğer oyunlarına yönelik çeşitli atıflar bulabilirsin. Ayrıca oyunun müzikleri son derece atmosferik bir yapıdadır. Tüm bunların tadını ücretsiz bir biçimde çıkarabilirsin.
Cube Escape: Paradox uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
2. Hello Neighbor
Hello Neighbor, Android platformunda yer alan en benzersiz bulmaca oyunlarından biridir. Komşun tuhaf şeyler yapmaktadır ve sen de yaptığı bu tuhaflıkları kontrol etmek istersin. Böylece tekrar tekrar evine girmek istersin. Komşun, her girişinden sonra çeşitli savunmalar kurar.
Stratejilerini belirlenmiş olan savunma stratejilerini atlatacak bir biçimde ayarlaman gerekir. Aslında oyunun PC versiyonunun çok ses getirmiş olduğunu not olarak eklemeliyim. Daha sonra mobile aktarılan oyun hemen hemen benzer şekilde oynanmaktadır. Oyunun tek dezavantajı ise sahip olduğu fiyat etiketidir.
Hello Neighbor uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
3. Life is Strange
Life is Strange olağanüstü derecede iyi bir hikayeye sahip macera ve bulmaca oyunlarından biridir. Özel güçleri bulunan liseli bir kız olan Max Caulfield’in hayat macerasına dahil olursun. Bu kızın hayatındaki çeşitli anları geri sarabilmek ve tekrar oynatabilmek gibi bir yeteneği vardır.
İstediğin sonuçları elde edene kadar çeşitli anları geri sararsın ve şansını yeniden denersin. Bu oyunun aslında konsollardan devşirme olduğunu unutmamak gerekir. Grafikler ve mekanikler çok iyidir. Her ne kadar klasik anlamda bir bulmaca oyunu olmasa bile oyunun ana mekaniği büyük oranda bulmaca öğelerine bağlıdır.
Life is Strange uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
4. Layton: Pandora’s Box
Layton: Pandora’s Box, Nintendo DS platformunda çok önemli bir yere sahip olan Profesör Layton serisine ait bir bulmaca oyunudur. Şimdilik seriden birkaç oyun Android platformuna aktarılmış durumdadır. Bu nedenle fırsatın varken bu oyunları oynamanı öneririm.
Oyun seni Profesör Layton için bulmacaları ve vakaları çözmek için bir maceranın içine sokar. Oyunda, oyunun atmosferini hazırlamaya yardımcı olacak komik diyaloglar vardır. Bununla birlikte oyunun oldukça pahalı olduğunu söylemeliyim. Oyunu satın almaya karar verirsen pişman olacağını düşünmüyorum ama seçici davranmanı öneririm.
Layton: Pandora’s Box uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
5. Part Time UFO
Part Time UFO biraz garip sayılabilecek bulmaca oyunlarından biridir. Oyunda kontrol ettiğin karakter biraz gariptir. Köy halkı için ufak tefek işler yapmaya çalışırken bir UFO ile uçarsın. Yapman gereken her iş bir bulmacanın parçasıdır. Bu anlamda işlerin biraz zor olacağını söyleyebilirim.
Oyunda çeşitli renkli karakterler, çok sayıda farklı seviye ile bulmacalar ve hatta kilidinin açılmasını bekleyen farklı şeyler vardır. Ayrıca oyun başarılar için Google Play Oyunlar desteğine sahiptir. Oyunu oynamak için satın alman gerekir. Oyunun tek dezavantajı ise uzun süredir güncellenmiyor oluşudur.
Part Time UFO uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
6. CHUCHEL
CHUCHEL, Amanita Design tarafından geliştirilmiş bir macera oyunu ve bir bulmaca oyunudur. Aynı geliştiricinin biri klasikler arasında adını yazdırmış olan daha farklı oyunları da vardır. Oyunlarda genel olarak amaç eğlenceli bulmacaları çözmektir.
Bu oyunda 0özgün bir sanat stili vardır ve oyunun mekaniği gerçekten çok basittir. Temel olarak, ipuçlarını ve bulmaca çözümlerini aramak için oyun dünyasında gezintiye çıkarsın. Bunu yaparken son derece eğlenceli ve keyif verici olan hikayeyi takip edersin. Oyunun tek olumsuz yanı ise ücretli olmasıdır.
CHUCHEL uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
7. The Eyes of Ara
The Eyes of Ara oldukça yeni sayılabilecek bulmaca oyunlarından biridir. Oyun yapısı itibariyle klasik bulmaca ve macera karışımının keyfini sunmaktadır. Oyuncular ipuçlarını arayan, sırların kilidini açan ve oyun dünyasındaki hikayelerden hikaye parçaları toplayan bir dünyayı keşfederler.
Oyun son derece iyi grafiklere sahiptir ve keşfetmesi zevkli bir dünya içerir. Geliştiriciler bu deneyimi başarılar, farklı dil destekleri ve oyun dünyasını her şeyin önüne koymuş olan minimal bir oyun arayüzü ile desteklemektedir. Tüm bu iyi şeylerin yanında kontrollerin birazcık zayıf olduğunu söylemem gerekir.
The Eyes of Ara uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
8. Monument Valley 2
Monument Valley 2 mobil cihazlarda yer alan en popüler oyunlardan birisidir. Bir bulmaca oyunu olarak ön plana çıkmasının yanı sıra macera unsurları içerir. Oyunun bulmaca mekaniği diğer oyunlardan biraz farklıdır. İlerlemek için bulunduğun seviyede çeşitli manipülasyonlar yapman gerekir.
Oyundaki seviyelerin aşırı zor olduğunu söyleyemem. Bununla birlikte oyun nispeten kısadır. Oyunun sanat tarzının kesinlikle alkışlanacak bir yanı vardır. Oyunun aynı zamanda birinci versiyonunu oynamak isteyebilirsin. Fakat her iki oyunu da oynamak için satın alman gerektiğini unutmamalısın.
Monument Valley 2 uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
9. Friday the 13th: Killer Puzzle
Friday the 13rh: Killer Puzzle, daha önce başarılı bir bulmaca oyunu ortaya koymuş olan Blue Wizard Digital tarafından geliştirilmiştir. İlk oyunda bir seri katili oynardın ve insanları katlederken polislerden kaçardın. Bu ikinci oyun ise benzer bir fikre sahiptir. Aradaki tek fark ise 100’den fazla seviyeye sahip olmasıdır.
Bu oyunun midesi zayıf olanlar için sakıncalı olduğunu söylemeliyim. Kan görmeye dayanamıyorsan bu oyunu oynamamalısın. Ayrıca çocukların oynamasını veya çocuklara oynatılmasını önermem. Oyun uygulama içi satın alma öğelerine sahiptir ve ücretsizdir.
Friday the 13th: Killer Puzzle uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
10. ROOMS: The Toymaker’s Mansion
ROOMS: The Toymaker’s Mansion oldukça yeni sayılabilecek bir bulmaca oyunudur. Oyunun içine girince aslında çok basit bir bulmaca oyunu olduğunu görürsün. Bir konaktan geçersin ve her oda bir yapboz parçası gibi hareket eder. Yolculuğa devam edebilmek için yapboz parçalarını birleştirmen gerekir.
Oyun dört farklı konakta olmak üzere 144 seviye içerir. Oyuncular ayrıca çeşitli özel yeteneklere sahiptirler. Her odayı aynı anda hareket ettirme gibi yeteneklerin kilidini açabilirsin. Oyunda parasının hakkını verecek seviyede fazla içerik vardır. Buna ek olarak herhangi bir uygulama içi satın alma ve reklam yoktur.
ROOMS: The Toymaker’s Mansion uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
11. Bridge Constructor Portal
Bridge Constructor Portal aslında bir geçiş oyunudur. Oyunun Bridge Constructor ve Portal oyunları arasında bir karma olduğunu söyleyebilirim. Oyun öncelikle Bridge Constructor mekaniğine sahiptir. Çeşitli strateji ve parçalarla seviyenin bir ucundan diğerine köprü kurmaya çalışırsın.
Oyunun Portal mekaniği ise her seviyeyi daha eğlenceli ve daha zor hale getirir. Oyunda 60’a yakın seviye, çok sayıda Portal referansı ve başarılar gibi bazı ekstra şeyler vardır. Oyun ücretlidir ama satın alındıktan sonra herhangi bir reklamla veya uygulama içi satın alma öğesiyle karşılaşmazsın.
Bridge Constructor Portal uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
12. The Room: Old Sins
The Room: Old Sins artık meşhur hale gelmiş olan kaçış oyunu ve gizem oyunu serisi The Room’un dördüncü oyunudur. Serideki ilk iki oyun klasik bulmaca oyunudur. Oyunu bitirene kadar ilerlemek için bulmacaları çözmen gerekir. Üçüncü oyun hikayeyi genişletirken, dördüncü oyun daha iyi grafikler ve akıllı bulmaca tasarımlarıyla gelir.
Seride yer alan diğer oyunlar gibi bu oyun da oldukça kısadır. Bununla birlikte, birden fazla sonun dahil edilmesi söz konusudur. Bu oyun gerçek anlamda klasik bir serinin en değerli parçalarından birisidir. Fiyatı çok yüksek olmadığı için onu bulmaca oyunu seven herkese önerebilirim.
The Room: Old Sins uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
13. Gorogoa
Goroga mükemmel sayılabilecek düzeyde iyi olan bir bulmaca oyunudur. Oyun sana birkaç resimli panel gösterir. Oyuncuların görevi gösterilen panelleri bir hikaye oluşturmak için sıraya yerleştirmektir. Bu başlangıçta kolay gibi gözükebilir ama son derece zorlayıcı bir görevdir.
Oyun, organize etmen için hepsi oyunun ana hikayesini besleyen binlerce çizime sahiptir. Oyuncunun bir sürü şey okumasını sağlamak yerine hikayeyi aktarmak için büyük ölçüde sanat eserlerine dayalıdır. Hikaye anlatımı açısından ilginç bir yöntem olsa bile onları bulmaca öğelerine dönüştürmek için ideal bir yöntemdir.
Gorogoa uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
14. Faraway 3: Arctic Escape
Faraway 3: Arctic Escape oldukça ilgi çekici olan bulmaca oyunlarından biridir. Thekla Inc. tarafından geliştirilmiş olan The Witness ile benzerlik gösteren bir oyundur. Çeşitli panolara sahipsindir ve her panonun çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu iş elbette oyuncuya düşmektedir.
Oyun, her birinde bir hikaye çizgisi ile birlikte çeşitli bulmacalar bulunan 18 aşamadan oluşur. Adından anlaşılabileceği gibi bu oyun serinin üçüncü oyunudur. Serideki her oyunun oldukça eğlenceli olduğunu söylemeliyim. Oyunda ilk 9 seviyeyi ücretsiz olarak oynarsın. Sonrası için oyunu satın alman gerekir.
Faraway 3: Arctic Escape uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.
15. Mini Metro
Mini Metro bulmaca unsurlarıyla dolu bir simülatör oyunudur. Şehrin genişledikçe ortaya çıkan çeşitli istasyonları birbirine bağlayan metro hatları çizmekle görevlisin. Yolcuların gitmeleri gereken yere zamanında varmalarını sağlamak zorundasın. Bu yüzden hattı yeniden çizmek zorunda dahi kalabilirsin.
Oyunun müthiş bir minimalist yanı vardır. İnşa ettiğin metro hatlarının ete kemiğe büründüğü hızlı tepki veren bir oyun müziği ve tadını çıkarabileceğin onlarca farklı oyun modu vardır. Gerçek anlamda bir bulmaca sever olman durumunda bu oyundan müthiş keyif alabilirsin.
Mini Metro uygulamasını Android için buradan indirebilirsin.