Kendini değiştirmek için 8 kullanışlı yöntem

Yeniden şeyler keşfetmek aynı zamanda kendinle ilgili yeni şeyler öğrenmek anlamına gelir. Bu sonsuz bir fırsat demektir. Kendinde değiştirmek istediğin şeyler olduğunu fark edebilirsin. İşte bu noktada yeniden keşif radarlarını açık hale getirmelisin. Kendini değiştirmek için uygun yollar bulman gerekir.

Hayattaki ilerleme tamamen yeni şeyler keşfetmekle ilgilidir. Başarı temel ihtiyaçlardan biri olarak görülse bile bazen zehirli ok görevi görebilir. Başarılı olunca hedefine ulaştığını zannedip büyümeyi ve gelişmeyi bırakırsın. Ancak, yeni şeyler keşfetmek başarıdan sonraki sonu açık bırakır.

Yeniden şeyler keşfetmek aynı zamanda kendinle ilgili yeni şeyler öğrenmek anlamına gelir. Bu sonsuz bir fırsat demektir. Kendinde değiştirmek istediğin şeyler olduğunu fark edebilirsin. İşte bu noktada yeniden keşif radarlarını açık hale getirmelisin. Kendini değiştirmek için uygun yollar bulman gerekir.

Basit adımlarla nasıl değişirim?

Hayatını değiştirmek veya kendini değiştirmek karmaşık ve bir o kadar zor bir iştir. Bunun sebebi geçmişte yapılan onca denemenin ardından tekrar aynı yola girmenin çok kolay olmamasıdır. Fakat değişmek için yeni yollar keşfetmek her zaman mümkündür.

  • Harekete nasıl geçebilirim? Değişmek için ilk olarak elbette harekete geçmelisin. Bunu başarmak için ise öncelikle basit adımlar atmalı ve devamının zaman içerisinde gelmesini sağlamalısın. Mesela tüm davranışlarını kökten değiştirmek istediğini düşünelim. Bunu başarabilirsin ama öncelikle davranışlarını belirli kategorilere ayırıp bunları ufak ufak halletmeye çalışmalısın.
  • Aynı anda birkaç değişim mümkün mü? Hayır mümkün değil. Çünkü aynı anda sadece tek bir değişim serüvenine katlanabilirsin. Bir davranışını değiştirmek istiyorsan aynı zamanda bir alışkanlığını değiştirmek gibi bir şeyle meşgul olmamalısın. Davranış değişimini yerine getirdikten sonra alışkanlık değişimine başlamayı düşünmek zorundasın.
  • Gelecek kaygılarım değişime engel mi? Böyle düşünüyorsan evet büyük bir engel diyebilirim. Anı yaşamalısın, şu an olandan memnuniyet duymalısın ve bu memnuniyeti geleceğini şekillendirmek için kullanmalısın. Bugün olan bitenden memnuniyet duymayan biriysen gelecekte kendin için belirlediğim plandan da memnuniyet duymazsın.
  • Attığım her adımda biraz daha tedirgin olmam normal mi? Değişimin hangi yönüne odaklandığını bilmemekle birlikte attığın her adımdan endişeleniyorsan değişmek yerine günü kurtarmaya çalışıyorsun demektir. Değişmeye çalışırken mutlaka ama mutlaka attığın her adımdan memnuniyet duyarak yeniliklere açık olmalısın.

Değişimi anlamak zorunda mıyım?

Değişmek istiyorsan değişimi anlamak zorundasın. “Gerçekten değişmek istiyor muyum?” sorusunu cevaplayıp kararlılığını ortaya koymalısın. Kendini tamamen değiştirmen başlangıçta mümkün değildir. Bu nedenle değişimi adım adım gerçekleştirmeli ve bir plana uyum sağlamalısın.

  • Değişimin odak noktasını belirlemelisin. Öncelikle, değiştirmek istediğin unsuru belirlemelisin. Değiştirmek istediğin unsur bir alışkanlık mı? Değiştirmek istediğin unsur bir çalışma yöntemi mi? Değiştirmek istediğin unsur yaşam tarzın mı? Buna bir karar vermelisin. Kısacası hayatına yön verecek bir değişimi hedeflemek istiyorsan ilk olarak onu anlamalısın. Ardından diğer adımlara geçiş yapabilirsin.
  • Hedef belirlemek en iyi adımlardan birisidir. Hedef. Sanırım uzun cümlelerle anlatmaya pek gerek yok. Kendini değiştirmek istiyorsan ilk olarak değişim hedefini belirlemelisin. Neden değişmek istiyorsun? Seni değişime iten sebeplerin etkinlik durumu nedir? Bu sorulara vereceğin cevaplar çok önemlidir. Hedef bir sonraki adımlar için geçerli neden durumundadır.
  • Hedef belirledikten sonra plan yapmalısın. Kendini değiştirmek için atman gereken bir diğer adım plandır. Evet, değişmek istiyorsun, hedeflerin belli, her şeyi hazırladın ancak değişime doğru hareket etmek için mutlaka bir plana sahip olmalısın. Plan, düzen demektir. Başarı için gerekli unsurların düşünülmesi demektir. Sen sadece bu konuda değil, herhangi bir farklı konuda plan yapmadan, rastgele hareket ederek başarıya ulaşabileceğini düşünüyor musun?
  • Beklentileri düşünmeye başlamalısın. Hedef ve plan belli. Geriye sadece değişim sonucunda elde edeceklerini düşünmek kaldı. Değişim sonucunda elde edeceğin şeyler senin beklentin anlamına gelir. Beklentilerini düşünerek seni harekete geçirici unsurları güçlendirmiş olursun. Değişmek isteyen bir kişiysen hedef aşamasında belirlediğin unsurlar zaten senin beklentin olur.

Değişimi destekleyici neler yapabilirim?

Değişim konusunda kendine en büyük yardımı başkalarının değişim hikayelerini okuyarak yapabilirsin. Bunun için yaş ayrımı gözetmeden kendine bir insan modeli belirlemelisin. Hayatında “Bunun gibi birisi olsaydım?” dediğin birileri varsa o kişilerin hayat hikayelerini okumalısın.

  • Biyografi kitapları okumayı düşünebilirsin. İnsanlar yaşayan insanlardan çok ömrünü tamamlamış insanların biyografilerini okumayı sevseler bile sen farklı bir yol çizerek hayatta olan kişilerin biyografilerini okumayı düşünebilirsin. Önemli olan kendine bir “rol model” belirlemek ve o kişinin yaşayış hikayesini okumaktır. İyi ve güçlü bir insan olmak istiyorsan bu bir gereksinimdir.
  • Örnek alınan insanın yaşam tarzını kopyalamaya çalışabilirsin. Yapman gereken örnek aldığın insanın yaşayış tarzını öğrenmektir. Örnek aldığın insan tanınmış birisi değilse onun geniş kapsamlı biyografisini okuma fırsatını elde edemezsin. Bu durumda örnek aldığın kişi yaşıyorsa onunla birebir iletişim kurmayı düşünebilirsin. Bu mümkün değilse kendine farklı bir rol model belirlemelisin.
  • Değişim için değişim hikayelerini okumak yeterli değildir. Değişim konusunda sana yardımcı olacak insanlarla arkadaşlık kurmalısın. Değiştirmek istediğin alışkanlıkların okumayla ilgiliyse sık sık kitap okuyan insanlarla arkadaşlık etmelisin. Değiştirmek istediğin unsur iş ile alakalıysa bu alanda yetenekli ve kabiliyetli olan kişilerle vakit geçirmeye çalışmalısın.
  • Değişimi tetikleyici ve teşvik edici kitaplar okumalısın. Bu konuda sayısız öneri sunmayı başarabilirim ama öncelikle belirttiğim bu kitaplara göz atmayı düşünmelisin: Anna Frank’ın Hatıra Defteri, Bülbülü Öldürmek ve Küçük Prens.

Nasıl elle tutulur küçük hedefler belirlerim?

Bir önceki alt başlıklarda sık sık dile getirdiğim gibi hedeflerin somut hedeflerden oluşmalıdır. Bunun için mutlaka kendini tanıman gerekir. Değiştirmek istediğin şey ne olursa olsun bunu yerine getirebileceğin konusunda kendini ikna etmelisin.

  • Değişim büyük bir harekettir. Bu harekete saygı duymalısın. Değişim senin için iyi bir insan olmak anlamına gelir. Büyük ve gerçekçi hedeflere sahip olabilirsin. Bu hedeflere ulaşmak için daha küçük hedefler belirlemekten çekinmemelisin. Tek dikkat etmen gereken belirlediğin her hedefin somut ve gerçekçi olmasıdır.
  • Teoriye değil pratiğe inanmalısın. Çok nazik ve iyi kalpli bir insan olacağım demek bir hedef değildir. Bunun yerine bir haftada bir miktar (bu kısmı hedefine göre sayıyla belirtmelisin) iyilik yapacağım diyerek yola çıkmalısın. Söz verdiğin gibi bu hedefi yerine getirmeli ve iyi bir insan olmak için yoluna devam etmelisin.
  • Zorluklarla karşılaştığında pes etmemelisin. Bazen hedefleri yerine getirme konusunda zorluk yaşayabilirsin. Bu tür durumlarda hedefleri esnetmeyi düşünmelisin. Bir ayda 5 kitap okuyacağım diyebilirsin ama bunu gerçekleştirmek seni zorluyorsa hedefi küçültmeli ve daha makul bir miktar yapmalısın.
  • Yerine getirilen her hedef gelecek başarılar için motivasyon anlamına gelir. Yoluna devam ederken elde edeceğin her başarı sana motivasyon olarak geri dönüş yapar. Motivasyonun ne kadar yüksek olursa değişim konusunda kendini mutlu hissetmen bir o kadar mümkündür. Bu nedenle küçük ama elle tutulur hedefler belirlemek sana fazlasıyla yardımcı olur.

Değişim ilişkileri etkiler mi?

Değişme konusunda kararlıysan karşına çıkacak engelleri aşma konusunda çok çaba göstermen gerekir. Değişimin önündeki en büyük engellerden birisi kişinin yaşadığı ilişkilerdir. Arkadaşların, dostların, sevgilin ve ailen ile kurduğun ilişkilerin tümü değişimin etkisi altında kalacaktır.

  • İnsanlarla kurduğun ilişkiler en başında “karşılıklı çıkar” ilişkisine dayalıdır. Bunu reddetmek sana bir şey kazandırmaz. Bir kişiyle durduk yere arkadaş olur musun? Yoldan çevirdiğin bir insana hadi gel arkadaş olalım diyebilir misin? Bunu yapsan bile manasız olacaktır. Çünkü karşıdaki insanın vereceği tepki belirsizdir.
  • Arkadaşlarınla kurduğun ilişkilerin temelinde güven vardır. Onlara güvendiğin için arkadaşın durumundadırlar. Güvenmeyi tercih etmeseydin arkadaşlık kurmak gibi bir beklentin olmazdı. Burada bizi ilgilendiren durum ise söz konusu güven unsurunun zor kazanılan ama çabuk kaybedilen bir his olmasıdır.
  • Kendini değiştirmeye başladığın zaman arkadaşlarının seninle olan bağlarında değişimler başlar. İlişkilerin bambaşka boyutlara geçiş yapabilir. Sorunsuz arkadaşlıkların sorunlarla dolu olabilir. Seviyeli bir biçimde ilerleyen aşk ilişkin bir anda kopma noktasına gelebilir. Burada kilit unsur sadece sen olmazsın çünkü değişmeye başladığın zaman karşındaki kişiyi de değiştirmiş olursun.
  • Eğer bir sevgilin varsa ve değişmenin gerekli olduğuna inanıyorsan bu konuda onunla birlikte hareket etmelisiniz. Yaşadığın ilişki gelip geçici değilse bu önemlidir. Karşındaki kişinin seni anlaması, neden değişmeye çalıştığını veya neleri değiştirmeye çalıştığını bilmesi gerekir.

Değişimi nasıl kalıcı hale getiririm?

Değişim sonunda her şeyin bittiğini düşünmemelisin. Eğer belirlemiş olduğun ana hedefe ulaşmayı başarmış durumdaysan elde ettiğin sonuçları iyileştirme yoluna gitmelisin. Bu iyileştirme çalışmaları elde ettiğin sonuçlardan daha iyi verim almanı sağlar. Kendini değiştirmek “yap ve bırak” mantığıyla işlemez. Daha çok “yap ve devam ettir” mantığıyla hareket etmen gerekir.

  • Bir hedefi yerine getirip değişmeyi başarmış durumdaysan hemen ardından yeni bir hedef belirlemelisin. Elde ettiğin başarının etkisinin bir çırpıda ortadan kalkmasına izin verme. Kendine güven ve hemen yeni bir ana hedef belirleyerek yeni bir değişim serüvenine katıl.
  • Her yeni değişim serüveninde rol modelini gözden geçirmeyi düşünebilirsin. Her yeni değişim serüveninde sana eşlik edecek insanlara yeniden karar vermelisin. Çünkü değişim seni farklılaştırır. Sen çok daha iyi bir insan olmak için değişmeye özen gösterirken, etrafındaki insanlar bu değişim adımlarından etkilenirler.
  • Bazı durumlarda değişimin yan etkileri olabilir. Mesela bir konuda kendini değiştirmek istediğinde o konuyla ilgili olan insanlarla arana mesafe koymak durumunda kalabilirsin. Bu yaşadıklarının doğal bir durum olduğunu unutmamalısın.

Kişisel değişim için 5 önemli yaklaşım

Değişim neredeyse her zaman korkutucu bir şey olarak görür. Değişim ne kadar önemliyse ilk adımı atmak ve yola devam etmek bir o kadar zor olur. Bununla birlikte, kendini daha iyi bir insana dönüştürmek edinmen gereken en önemli becerilerden biridir. Kendini değiştirmenin anahtarı “Armut piş, ağzıma düş.” yaklaşımından olabildiğince uzak durmaktır.

John Hughes‘in belirttiği gibi değişim istiyorsan onunla sürekli temas halinde olmalısın. Değişim korkutucu olmasına rağmen olumlu bir şeydir. En azından ne yaptığını biliyorsan sonunda nereye varacağını da bilirsin. Şimdi değişim konusunda öğrendiklerini tekrar düşünmeni sağlayacak birkaç önemli yaklaşımdan söz edeceğim.

1. Hatalarını kabul edip geleceğe bakmalısın

Kişiliğinle ilgili değiştirmek istediğin pek çok farklı şey olabilir. Kişisel hayatında veya iş hayatında hatalar yapmış olabilirsin. Seni bu noktaya getiren davranışı değiştirmek istiyor olabilirsin. Her neyi değiştirmek istiyorsan önce onu kabul etmen gerekir. Hatalarını kabul edip geleceğe odaklanmak bu nedenle çok önemlidir.

En önemlisi oluşan hatalar nedeniyle başkalarını suçlamak yerine onlara sahip çıkman gerekir. Evet, doğru okudun. Hatalarına sahip çıkmalısın. Elbette kontrolün dışında gerçekleşmiş olan bir şeyler söz konusu olabilir. Ancak durum tamamen senin kontrolünde ise onları değiştirmek için yeterli güce sahip olabileceğini bilmelisin.

2. Rahatlık bölgenden çıkmalısın

Bundan sürekli bahsedeceğim çünkü değişim için çok önemli bir adımdır. Rahatlık bölgenden dışarı çıkamazsan değişim yaşayamazsın. Rahatsız edici durumlar hepimizin kaçındığı bir şeydir. Bu konuda hemfikir olduğumuzu bilmeni isterim. Ancak sonuç almak istiyorsan rahatlık bölgeni terk etmen gerektiğini de bilmelisin.

Kendini değiştirme hiç eğlenceli bir süreç değildir. Kendine yakından bakmalısın, kusurlarını kabul etmelisin, onları değiştirmek için bilinçli bir şekilde çaba göstermelisin ve daha sonra ortaya koyduğun planı uygulamaya koymaya çalışmalısın. Birçok durumda bu rahatsız edici bir süreç olacaktır. Örneğin, spor yapmaya başladığında hamlaşmış olduğun için ilk birkaç gün kasların ağrır ama zamanla alışırsın.

3. İş birliği yapmalısın

Kişisel hayatında değişiklik yapmaya çalıştığın zaman bazen destek bulmak zor olabilir. Örneğin, kilo vermeye çalışıyorsan seninle dalga geçen ve olumsuz yorumlar yapan insanlar hakkında kaygı duyabilirsin. Doğal olarak bu tür insanlara aldırış etmemen gerekir. Tabi söylemesi yapmasından çok daha kolaydır.

Zorlu engelleri aşabilmek için mutlaka arkadaşlarından destek almaya çalışmalısın. Mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için onların desteğine ihtiyacın olacaktır. Çünkü seni cesaretlendirebilirler, sana yardım edebilirler ve gerektiğinde seni bir şeylerden sorumlu tutabilirler. Bu nedenle değişim esnasında kendini hayattan izole etmek yerine insanlarla iş birliği yapmaya çalışman daha iyi bir fikirdir.

4. Hedefleri belirlemelisin

Değişmek ve gelişmek istiyorsan kısa vadeli ve uzun vadeli olmak üzere iki farklı türde hedefler belirlemelisin. Kendini daha iyi hale getirmek istiyorsan buna ihtiyacın olacaktır. Örneğin, sadece daha iyi bir insan olmak istediğini söylersen belirsiz bir hedef ortaya koymuş olursun. Bunun yerine, daha net ve belirgin hedefler seçmeye çalışmalısın. Örneğin, kilo vermek, sabırlı olmak veya kıskanç olmamak gibi hedeflerin olmalıdır.

Bir hedefi yerine getirmek için takip edebileceğin yol pekala bellidir. Benim yazılarımı okuyorsan bunu her zaman dile getirdiğimi bilirsin. Büyük hedefleri her zaman küçük hedeflere ayırmalısın. Böylece onları gerçekleştirilebilir hale getirebilirsin. Hedeflerinin ölçülebilir ve ulaşılabilir olması çok önemlidir. Örneğin, sabırlı olmak istiyorsan sonunda neye ulaşacağını iyi bilmelisin.

5. Kıyaslamaya son vermelisin

Etrafında yer alan insanların başarısı senin gözünü korkutabilir. Aşırı başarılı biriyle çalıştığın zaman kendini inanılmaz derecede zayıf ve güçsüz bulabilirsin. Hayatta her zaman senden daha başarılı ve daha başarısız insanlar olacaktır. Daha başarılı insanlarla karşılaştığında kompleks yapıp kendini zor durumda bırakmamalısın. Özellikle onlarla kendini kıyaslama yoluna gitmemelisin.

Kendini değiştirmeye gelince, her küçük zaferin önemli olduğunu unutmamalısın. Örneğin, nihai hedefin durmadan belli bir mesafeyi koşmak ise yoldaki her dönüm noktası çok önemlidir. Önemli olan spor salonunda bir başka kişinin koştuğu mesafe değildir. Çünkü onun koştuğu mesafe uzun süredir göstermiş olduğu çabaların bir sonucudur. Sen ise yolun başında olduğunu unutmamalısın.

Hayalini kurduğun kişi olabilmek için 7 kolay adım

İnsanlar sürekli büyüyen ve gelişen varlıklardır. Elbette bu sadece insanlara özgü bir şey değildir. Her canlı doğar ve büyür. Yaşamdaki ilerleme tamamen kendini yeniden keşfetmekle ilgilidir. Sonsuza dek arayış içerisinde olamazsın. Senin hedeflediğin şey aslında hayallerindeki gibi birisi olabilmektir. Burası sözün bittiği yerdir.

Nicolas Cole‘un dediği gibi hayallerin ne olursa olsun ulaşılabilir olmalıdır. En önemlisi hayallerinin içerisinde kendini yeniden keşfetmek yer almalıdır. Kendini yeniden keşfedebilirsen hayatın sunduğu sonsuz fırsatlarla karşılaşmayı başarabilirsin. Keşfetmek büyümek ve gelişmek ile doğru orantılıdır. Bu nedenle ne zaman bir şeyleri değiştirmek istesen önce onu keşfetmelisin.

1. Kendine dışarıdan bir gözle bakmalısın

Kendine dışarıdan bakabilmek çok önemlidir. Kendini bir resim yapıyormuş gibi hayal edebilirsin. Ressam resmine şekil verebilmek için çaba gösterir ve önündeki sınırsız seçenekler arasından bir seçim yapar. Ressam bir şeyi değiştirmek istediği zaman duygusal davranmaz. Sadece değişikliği gerçekleştirir ve yoluna devam eder.

Bu nedenle kendine dışarıdan bakma becerisine sahip olmalısın. Asla nadide bir sanat eseri olduğunu unutmamalısın. Kendini bir resim değil ama bir odun gibi düşünebilirsin. İyi bir marangoz bir odun parçasından şaheser yaratabilir. Eksik bir şeyin olduğunu düşündüğünde üzülmeye ve hayıflanmaya gerek yoktur. Tek yapman gereken marangozun odunu yonttuğu gibi kendine şekil vermektir.

2. Değişim yolunda alışkanlık keşfetmelisin

İnsanların en büyük hatası bir şeyi değiştirmek istediklerinde sadece o şeye odaklanmaktır. Peki, bu neden bir hatadır? Çünkü bir şeyi değiştirmek istiyorsan önce ona çıkan yolları değiştirmek zorundasın. Hayatında bir şeyin yer edinmesini istiyorsan onu besleyen alışkanlıkları keşfetmeye çalışmalısın.

Bunu hemen bir örnekle açıklayabilirim. Diyelim ki kilo vermek isteyen birisin. Şöyle aşağı yukarı 10-15 kilo fazlan var. Spor yaparak yağ eritip kilo vereceğini düşünüyorsun. İşte bu noktada hata yapıyorsun. Çünkü kilo vermek için spor tek başına yeterli değildir. Onu aynı zamanda iyi bir diyetle desteklemen gerekir. Değiştirmek istediğin özelliğin ile bağlantılı olan alışkanlığı bulup önce onu değiştirmelisin.

3. Her gün çaba göstermelisin

Ne olursa olsun her gün pratik yapmaya çalışmalısın. Değişim bazı günler yapıp bazı günler yapmadığın bir şey değildir. Böyle bir değişim olmaz. Çünkü değişim aslında yaşam tarzında yaşanan ve olmaya başlayan bir şeydir. Öyleyse ona süreklilik kazandırmak fazlasıyla önemlidir.

Eski alışkanlıkların yerini yeni alışkanlıklar alırken gösterdiğin çabanın bir süreklilik oluşturması gerekir. Her gün denemeli, her gün çaba göstermeli ve her gün ufak bile olsa bir adım atmaya çalışmalısın. Tüm bunları bilinçli bir şekilde isteyerek ve planlayarak yapmalısın. En sonunda ektiğin tarladan mahsul alacağından emin olabilirsin.

4. Gerçekçi hedefler belirlemelisin

Bir gece uyumaya çalışırken “Artık kıskanç birisi olmayacağım.” diye kendi kendine bir söz verebilirsin. Yarın sabah kalktığında ya hiçbir şey hatırlamazsın ya da hatırlasan bile onu nasıl yapacağını düşünmeye başlarsın. Kıskançlıktan nasıl kurtulurum? Sahi, nasıl kurtulursun? Bir gece gözünü kapayıp söz vermek gibi olmadığından emin olabilirsin.

Benzer durum sabah kalkıp “Artık hazır yemek yemeyeceğim.” demekle aynı şeydir. İş yerine gidersin ve öğle arası hazır yemek yemek zorunda kalırsın. Bir şeylerin bu şekilde yaşanmasını beklemek yerine bir planla hareket etmelisin. Hazır yemek istemiyorsan yanında bir sandviçle işe gitmeyi düşünmelisin. Birkaç hafta bu şekilde hareket ettikten sonra her şeyin çok daha kolay olacağını görebilirsin.

5. Gerçekçi insanlarla vakit geçirmelisin

Büyük İskender bir gün vezirlerinden birini yanına çağırır ve artık ona ihtiyacı olmadığını söyler. Vezir hiçbir kusur işlemediği halde böyle bir durumda olduğuna çok şaşırır. “Neden hükümdarım?” diye sorar hükümdarına. Hükümdarın cevabı gecikmez: “Çünkü ben bir beşerim. Sen bu kadar süre zarfında benim tek bir hatama bile rast gelmediysen cahilsin demektir, örtbas ettiysen o zaman da hainsin demektir.”

Bu güzel hikayeyi normal yaşantında kullanabilirsin. Etrafında sana doğruları çekinmeden söyleyebilecek insanlar olmalıdır. Onlardan elde ettiğin geri bildirimler sayesinde yanlışlarını düzeltebilir ve değişim için gitmiş olduğun yolda doğru istikamette ilerleyebilirsin. Ancak etrafında sürekli bir şeylere “evet” diyen arkadaşların varsa bu yolculuk çok ama çok zor olacaktır.

6. Risk almalısın

Açık konuşmak gerekirse ben riskleri sevmem. Ama değişim peşinde koşacak olsam risk almam gerektiğinin bilincinde olurum. Değişimi hedefleyip hala olduğum insan gibi kalırsam hiç ilerleme kaydedemem. Dolayısıyla harekete geçmek için risk almam gerekir. Bir insan böyle büyür ve gelişir. Kendini geliştirmek istiyorsan rahatlık bölgenden uzaklaşmayı göze alman gerekir.

Rahatlık bölgenden çıktığın zaman kendini hemen savunmasız hissedersin. Bu normal bir durumdur. Bir süre böyle yaşamak zorundasın. Eğer rahatlık bölgenden çıkma cesaretini göstermeyip sonsuza kadar aynı kalmaya çalışırsan kendini değiştirmek bir yana bir arpa boyu yol bile gidemezsin.

7. Aynaya bakmayı unutmamalısın

Düşünmeyi, değerlendirmeyi ve kendine bakmayı reddettiğin zaman oluşturduğun o muhteşem değişim ahengi bozulur. Hazır olup harekete geçmek için sayısız fırsatın olacaktır ama aynı fırsatları aynaya bakmak için kullanmalısın. Evet, düzenli olarak ayna karşısında kendini, yaptıklarını ve yapmaya çalıştıklarını sorgulamalısın.

Gerekli olan soruları kendine sormazsan kısa süre içerisinde raydan çıkabilirsin. Bu istediğin bir sonuç değildir. Bu nedenle zorlayıcı ama doğru soruları kendine sormalısın. Ardından dürüstçe bunları cevaplamaya çalışmalısın. Aynaya bakmayı unutursan bir süre sonra kendini ulaşmak istediğin yerden çok daha farklı bir yerde görebilirsin.

Hayatını değiştirmeni sağlayacak 10 pratik uygulama

Öncelikle şu konuda hem fikir olmamız gerek. Hayatın tek değişmez gerçeği değişimdir. Hayat boyunca değişime karşı durabilmek pek mümkün değildir. Etrafında birçok şey anlık olarak değişirken senin sabit kalman pek mümkün değil diyebilirim.

Kendini yeterince güçlü hissedersen önüne çıkan değişim yoluna korkusuzca adım atabilirsin. Değişim için her fırsatı değerlendirmen gerekir. Hayatını ebediyen değiştirmek istiyor olabilirsin. Bunu başarmak için aşağıdaki pratik yöntemleri uygulayabilirsin.

1. Hayatın anlamını bulmalısın

Hayatında neyin önemli olduğunu ve neden önemli olduğunu çözmek için kendine zaman ayır. Bu hayatta ulaşmak istediğin şey nedir? Hayallerin nelerdir? Seni neler mutlu eder? Kendini değiştirmek adına hayatın anlamını bulmak için bu sorulara dürüst cevaplar vermeye çalışmalısın.

Hayatın anlamı sana bir amaç sunar. Bu amaç doğrultusunda nasıl yaşamak istediğine karar verirsin. Hayatın anlamı olmadan hayatının geri kalanını amaçsızca yaşarsın. Odaklanacak bir şey bulamadığın için günleri ardı ardına boşa geçirmiş olursun.

2. Hayallerini ortaya çıkarmalısın

Çocukluğunu hatırlamanı öneririm. Çocukken çok hayal kurardık. Sürekli gelecekte ne olacağını hayal ederdik. Tüm bunları görselleştirme yoluna giderek hayallerimizin gerçekleşebileceğine olağan gücümüzle inanırdık. Aynısını şimdi yapmalısın. Hayallerini ortaya çıkarmalısın.

Yetişkin bir birey olman hayal etme gücünü tamamen kaybettiğin anlamına gelmez. Hayal kurabilirsin ama artık onları gizleme gereği duyarsın. Şimdi kendini bu esaretten kurtarma vakti diyebilirim. Hayallerini bir yerlere yazmaya başlamalısın. Böylece hayallerini hayata geçirebilirsin.

3. Hedefler belirlemelisin

Hayatında neyin önemli olduğunu ve hayallerinin neler olduğunu öğrendikten sonra harekete geçebilirsin. Harekete geçmek için uzun vadeli, orta vadeli ve kısa vadeli olmak üzere farklı boyutlarda hedefler belirlemen gerekir. Bu yazıda daha önce belirttiğim gibi kendini değiştirmek istiyorsan hedeflerinin ulaşılabilir elzemdir.

Kathryn Sandford‘un “hayallerini gerçekleştirebilmek bu hedeflere bağlı” söylemi oldukça doğrudur. Hedeflerinin değişebileceğini unutmamalısın. Hayattaki her şey gibi onlar da değişebilir. Bu nedenle hedef belirleme konusunda daima esnek davranmaya çalışmalısın.

4. Pişmanlıkları geride bırakmalısın

Pişmanlıkların tek işlevi seni daima bir noktada çakılı bırakmaktır. Pişmanlıklar geçmişte kalan olaylardır. Tüm zamanını geçmişi düşünerek geçirirsen bugünü ve geleceği kaçırmış olursun. Geçmişte yaptıklarını değiştiremezsin. O yüzden onları geride bırakmalısın.

Şu an kontrol edebildiğin tek şey yaşadığın an ve gelecekteki yaşamındır. Hayatında çok büyük pişmanlıklar yaşamış olabilirsin. İhtiyacın olan tek şey bunlardan kurtulmaktır. Bir kağıda pişmanlıklarını yazıp onu ufak bir kayık haline getirip sonra onu denizin soğuk sularına bırakabilirsin.

5. Cesaretli olmalısın

Her insanın hayatında yapmaktan korktuğu bir şeyler vardır. Bunlar değişimin önünde duran önemli engellerdir. Yapman gereken bu engelleri aşmak için onların üstüne gitmektir. Elbette bu cesaret isteyen bir iştir. Çünkü yıllardır sahip olduğun korkuları kolayca silip atmak kolay değildir. Kendini değiştirmek için aradığın cesaret çok uzakta değil, kendi içindedir.

Örneğin, hemen hemen birçok insanda topluluk önünde konuşma korkusu vardır. Bunu aşmak için kapalı kapılar ardında pratik yapmak yerine insanların içinde konuşmalar yapmaya çalışman gerekir. Cesaretli olmak değişim yolunu yarılayarak yola devam etmeni sağlayacaktır.

6. Hayat dengesini yakalamalısın

Sağlığın hiçbir zaman aynı kalmaz. Yıllar içerisinde değişim göstermesi kaçınılmazdır. Fiziksel, duygusal ve ruhsal durumun yaşlandıkça değişim gösterir. Burada kontrol edebileceğin tek şey zihnini ve vücudunu besleme yöntemidir.

Dengeli ve sağlıklı bir yaşam sürmen durumunda bedeninde yaşanan fiziksel değişimlere karşı ekstra dayanıklılık elde edersin. Egzersiz yapmak hayata karşı olumlu ve iyimser bir tutum kazanmanın en iyi yollarından biridir. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmek istiyorsan egzersiz yapmalısın.

7. Korkularınla yüzleşmelisin

Korkularımızı görmezden gelmek kolayı seçmemiz anlamına gelir. Korkularımızın bir anda gitmesini beklemek çok doğru değildir. Çünkü insan psikolojisi bu şekilde çalışmaz. Kendini değiştirmek istiyorsan korkularını kontrol etmeyi öğrenmen gerekir. Böylece belirlediğin hedefe doğru ilerlerken daha sağlam adımlar atabilirsin.

Normal şartlarda korkular seni kontrol ederler. Artık sen onları kontrol etmelisin. Korkuların aslında zihninde yer alan gerçek olmayan düşüncelerdir. Sen zaman içerisinde onların doğru olduğuna inanırsın. Böylece her adımın önünde büyük bir engel olmalarını sağlarsın.

8. Kendini kabul etmelisin

Hayatında ebediyen geçerli olacak bir değişiklik yapmak istiyorsan bir şeyin bilincinde olman gerekir. Hayatındaki değişimi gerçekleştirebilecek tek kişi sensin. Bu gerçeği göz ardı ederek değişemezsin. Bu nedenle kendinden memnun olman ve kendini kabullenmen gerekir.

Kendini olduğun gibi kabul edersen ve seversen hayatta ilerlemeyi başarabilirsin. Kendini sürekli olarak diğer insanlardan küçük görmemelisin. Bunu yaparsan kendini mutsuzlukla ve hoşnutsuzlukla dolu bir hayatın içerisine hapsetmiş olursun.

9. Anı yaşamalısın

Genellikle sahip olmadığımız şeyleri çok daha güzel bir şeymiş gibi görürüz. Yanına gittiğimiz zaman ise durumun böyle olmadığını fark ederiz. Hayatımızı değiştirme isteğimiz mutlu olma isteğimizin bir sonucudur. Sürekli mutluluk arayışında olduğumuz için anı yaşamaktan uzağız. Bu durumu tersine çevirmeye çalışmalısın. Kendini değiştirmek istiyorsan kendine yapacağın en önemli iyilik bu olacaktır.

Mutluluk sahibi olmak sürekli geleceğe odaklanma konusunda bizi kıskaca alır. Kurtulmak zordur ama kurtulamazsan anı yaşamayı başaramazsın. Güneşli bir havada sahilde yürümek mutluluk verici bir şeydir. Bunun gibi ufak anları kaçırmamalı ve anı yaşayarak mutlu olmaya çalışmalısın.

10. Sürekli öğrenmelisin

Yeni bir şey öğrendiğin zaman daha fazla bilgiye sahip olursun. Daha fazla bilgiye sahip olmak demek kendine güvenme konusunda daha iyi noktada olman demektir. Öğrenme yeni durumlar karşısında daha uyumlu ve esnek olmanı sağlar. Aynı zamanda yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik eder.

Yeni şeyler öğrenmek için kitap okuyabilirsin. Kitap okumak en iyi öğrenme yöntemlerinden biridir. Öğrenme hayatına anlam kazandırır. Hayatını değerli kılar. Hayatını değiştirmek istiyorsan hayat boyu iyi bir öğrenci olman gerekir.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

337 Comments

  1. Kaan bey merhabalar;

    yazılarınızı yeni okumaya başladım ve gerçekten başarılı buldum. 23 yaşındayım ve zor bir dönemden geçiyorum. hayatımın dönüm noktası dediğim yerindeyim sanki şuan adım atsam değişeceğim fakat bunun için gücüm yok. ne kafamı toparlayabildiğimi düşünüyorum ne de fiziki olarak gücüm olduğunu. bazı sorumlulukları erken almış olmanı verdiği bitkinlik yada yaşayamadığım 12-19 yaş döneminin vermiş olduğu geç kalınmış hissi. kısaca yeniden hayata başlamak fazla külfetli geliyor. sizce bu geçici bir durum mu yoksa artık bir şeyler mi yapmam gerekiyor.

    • Merhaba,

      Gelecek kaygısı sebebiyle kendinizi bu şekilde hissediyorsunuz. Elbette yaşınızın getirmiş olduğu bazı doğal sorumluluklar var ve siz bunun karşısında bir şey yapamayacağınızı düşünüp kendinizi köşeye itiyorsunuz. İhtiyacınız olan tek şey biraz daha motivasyon. Kendinizi motive etmenin yollarını bulmalısınız. Değişmek istiyorsanız değişmeye çalışmalı, kendinizi geliştirmek istiyorsanız gelişmeye çalışmalısınız. Sizin için en önemli problem “şunu istiyorum” diyebilmek. Artık bir karar vermelisiniz. Olduğunuz yerde saymak mı istiyorsunuz? Yoksa gelecekte daha iyi biri mi olmak istiyorsunuz? Birinci soruya cevabınız evet ise harekete geçmelisiniz.

  2. Kaan Bey Merhaba,
    23 yaşındayım üniversite öğrencisiyim.Uzun süredir kendimi değiştirmeye çalışıyorum.Fakat zihnimde hiç bir şeyi yapamayacağıma o kadar odaklanmışım ki her ne olursa olsun yapamayacağımı düşünüp başlamıyorum bile sanki hiçbir yeteneğim becerim yok işe yaramaz ve değersiz hissediyorum.Hayatıma birini alamıyorum biri hayatıma girmeye çalışınca da istemsizce kendimden uzaklaştıracak davranışlar sergiliyorum,güvenmiyorum sanki hep üzülecekmişim gibi hissediyorum.Kendimi sevmek kendime değer vermek istiyorum ama nereden nasıl başlamalıyım bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

    • Merhaba,

      Önceliğiniz kendinize olan güveninizi geri kazanmak olmalıdır. Kendinize güvenmediğiniz sürece hiçbir şeyi başarma şansınız yok maalesef. Önce kendinize güvenmeli, daha sonra değiştirmek istediğiniz davranışlarınıza ve özelliklerinize odaklanmalısınız. İnsanlarla iletişim ve etkileşim konusu farklı bir boyut. Bu konuda içinize kapanmış olabilirsiniz. Çeşitli yaşanmışlıklar, bir şeyler deneyip başarılı olamamak veya hayal kırıklığına uğramak bu durumu tetikler.

      Kısacası önce problemlerinizi tespit etmeli ve onları çözmeye çalışmalısınız. Böylece daha rahat hareket edebilme becerisine sahip olursunuz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla kalın.

  3. Merhaba kaan bey sizi yeni keşfetmiş biri olarak yazılarınız çok anlamlı geldi bana şuan calısmıyorum evdeyim cocuguma bakıyorum ama artık bunaldıgımı hissediyorum sürekli evdeyim yasadıgım yerlede alakalı çok kimse yok kafam da sürekli saçma şeyler kuruyorum kendimi işe yaramaz hissediyorum hergun aynı ev temizle yemek yap hep böyle geçiyor alaha şükür eşim ve cocumla da mutluyum kendim için birşey yapmak istiyorum nasıl baslayacagımı bilmiyorum bazen geçmişe takılıyorum aile mi düşünüyorum sanki onlardan kötü bir haber alacağım korkusu da yasıyorum niye böyle bir psikolojiye giriyorum bilmiyorum en büyük sorun da kendimi tanıyamorum nasıl bir yol cizmeliyim nasıl davranmalıyım karamsarlıgımı nasıl atabilirim

    • Merhaba,

      Öncelikle geçmiş olsun. Böyle bir ruh halinde olmanıza üzüldüm. Biraz farklı şeyler yapmaya çalışmalısınız. Çocuğunuz kaç yaşında bilmiyorum ama evde dahi onunla vakit geçirirken farklı şeyler yapmaya çalışabilirsiniz. Eğer çok küçük değilse birlikte kitap boyayın, birlikte yapboz tarzı bulmacalarla vakit geçirin. Eğer bunları zaten yapıyorsanız hayatınızdaki monotonluğu kıracak bir şeyler yapmaya çalışmalısınız. Ailenizle mutlu olmanız çok iyi bir şey. Belki bu konuda eşinizden destek alabilirsiniz. Durumunuzu onunla konuşursanız birlikte çözümler üretebilirsiniz.

      Çok çeşitli şeyler önerebilirim ama durumunuzu tam olarak bilmediğim için şimdilik bir şey söylemeyeceğim. Yapmanız gereken tek şey harekete geçmek. Yeni bir hobi edinebilirsiniz mesela. Hem böylece hayatınıza renk katmış olursunuz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıcakla kalın.

  4. Merhaba,

    5 yıllık evliyim, eşimle önceleri tartışmalarımız vs olurdu fakat bir şekilde gönlünü alırdım. bu sefer her şey çok farklı hayatımdaki bütün odak noktalarını ona adadım ne bir arkadaşım kaldı ne bir dostum kaldı ailelerden bile kaçıyorum. onun sevgisi bir şekilde bana yetiyordu ama ona yetmiyormuş. bu şekilde olmaz diyor ve benden boşanmak istiyor 5 ay içinde değişmemi istiyor, bunu benim için değil kendin için yapmalısın diyor. fakat ben nereden başlayacağımı bilemiyorum. o kadar çok hayattan kendimi soyutladım ki ev iş derken kendimi bitirdim ve karşımdakini yıprattım. eşimi seviyorum boşanmak istemiyorum fakat karşımdaki çok kararlı ne yapacağımı bilemiyorum… yardımcı olmanızı rica ediyorum..

    kişilik testi maceracı çıktı içe dönük %75

    • Merhaba,

      Öncelikle Allah yardımcınız olsun. Boşanma çok büyük bir karar ve bundan ne olursa olsun çekinmenizi anlıyorum. Kişilik testinizi bir kenara bırakın. Maceracı çıkmış olmanız girişken olmanızı tetikler. Ancak içe dönük olmak bunu nötr hale getirir. Hem dışa dönük hem maceracı olmuş olsaydınız belki kişiliğiniz için çok daha dengeli bir durum olurdu.

      Eşinizin sizden neden boşanmak istediğini bilmiyorum. Elbet bir sebebi olmalı, neyin eksik olduğunu ona sormalısınız. Eksiği bilmediğiniz sürece herhangi bir şey yapamazsınız. Ne yapsanız boş olur çünkü. Enerjiniz düşük, kendinizi yorgun hissediyorsunuz ve sizin bu süreci istediğiniz gibi tamamlayabilmek için destek almanız gerek. Bu desteği eşinizden talep etmelisiniz. Eğer konu sizin değişmeniz gereken özellikleriniz ise bu konuda size ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi vermelidir.

  5. merhaba kendimi nasıl değiştirebilirim diye araştırma içine girerken bu yazıyla karşılaştım size kendimden bahsedim hocam ben 23 yaşındayım son 4 senedir herşeyden sıkılmış vazgeçmiş bi halim var kendimi fazlasıyla salı verdim hiç bişeyle ilgilenmiyorum gün boyu uyuyuyorum ve hiç uyanmak dahi istemiyorum ki annemin babamın zoruyla kalkıyorum yemek falan yiyip tekrar yatıyorum arkadaş çevremden çok fazla darbeler aldım

    • Merhaba,

      Depresyon evresinde olma olasılığınız çok yüksek. Birkaç soru soracağım. Onların cevaplarını verebilirseniz çok iyi olur.

      1. Son bir haftada kendinizi kaç kez umutsuz hissettiğinizi söyleyebilir misiniz?
      2. Son bir haftada bir şeyler yapma isteksizliği kaç kez kendini göstermiştir? (Verdiğiniz bilgiye göre bu durumu her gün yaşıyorsunuz.)
      3. Son bir haftada kaç kez çok uyuduğunuzu fark ettiniz? (Verdiğiniz bilgiye göre bu durumu her gün yaşıyorsunuz.)
      4. Son bir haftada yemek yeme davranışlarınızda değişiklikler oldu mu?
      5. Son bir haftada kendinizi kaç kez aşırı yorgun hissettiniz?
      6. Son bir haftada kendiniz hakkında başarısız veya hiçbir işe yaramaz şeklinde düşünceleriniz oldu mu?
      7. Son bir haftada kaç kez odaklanma problemi yaşadınız?
      8. Son bir haftada aşırı hızlı veya aşırı yavaş hareket etmeye başladınız mı?
      9. Son bir haftada kaç ölmek veya intihar etmek gibi düşüncelere sahip oldunuz?

      Sorularınızın cevaplarını bekleyeceğim. Vereceğiniz cevaplara göre depresyonda olup olmadığınız ortaya çıkacaktır.

      • merhaba. arkadaşın yazdığını okudum ve aynı durumdayım sizin yazdığınız maddeleri okudum bütün maddeleri sık sık her gün yaşıyorum bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz ?

        • Merhaba,

          Bir tür depresyon evresinde olma olasılığınız çok yüksek. Depresyon konusunda araştırmalar yapabilir ve onu yenebilmek için çeşitli yöntemlerden faydalanmayı deneyebilirsiniz. En önemlisi profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz. Ben depresyon konusunda çok bilgili birisi değilim. Henüz o alanda emekleme aşamasındayım diyebilirim. Bu nedenle sizi yanlış yönlendirmek istemem. Araştırma yapmalı ve yetkin kaynaklardan bilgileri kullanarak ruh halinizi iyileştirmeye çalışmalısınız.

  6. KİŞİLİK TİPİNİZ:
    “SAVUNUCU”
    (INFJ-T)

    Dışa Dönükİçe Dönük
    47%53%
    SezgiselGerçekçi
    55%45%
    Mantık merkezliPrensip merkezli
    47%53%
    PlanlayıcıAraştırmacı
    61%39%
    İddialıTemkinli
    36%64%. Yaşım 25. hocam öyle internette araştırırken denk geldim yazılarınızı okudum başarılarınızın devamını dilerim. Herkesinde sıkıntıları olduğu gibi benim de arkadaşların anlattıklarına benzer sıkıntılarım var ama sıkıntılarımı kafama taktığım şeyleri kendi kendime kendi yöntemlerimle halletmeye çalışıyorum yani o hiç olmamış gibi yapmak yaşanmamış gibi varsaymak gibi yaparak arada alkol içerek aşırı değil bi süre sonra kafamda bitiriyorum ama tabi unutmuyorum sadece kafamı rahatsız ettirmiyorum ona, elimden geldiği kadar.. Ama anlam veremediğim bişey var akşamdan yatıyorum gayet mutluyum huzurluyum enerjim yüksek sabah işe veya gezmeye gidicem hiç düşünmüyorum sadece rahat bi uyku sonra gün andınlanıcak kalkıcam işime bakıcam. Ama sabah bi kalkıyorum sanki ben ben değilim başka biriyim böyle kendimi bi aşağılama beğenmeme özgüven düşüklüğü falan sonra kendimi dışarı atıyorum 4 saate falan anca ben ben oluyorum yani kendime değer veriyorum nefes aldığımı hissediyorum…. Yine bazen hiç bişey yok gayet iyiyim normal genelde böyle öözel yerlerde kendimle alakalı banka ya veya özel bi kuruma gidicem bilgi almak vs. Gidiyorum merhaba diyorum o dakika böyle kilitleniyorum yine kendimi beğenmeme aşağılama çöküntü hemen bişeyler sorup işimi halledip hatta yarı halledip ordan kaçmak istiyorum ve kaçıyorum sonra dışarda yine normalleşiyorum nefes alıyorum.. Arkadaş ortamında falan böyle bi derdim yok. Sonra diyorum bida olmiycak kendimi engelliycem başarıcam bazen başarıyorum takmıyorum sonra yine başa dönüyorum. Yapıcağınız yorum için teşekkürler

    • Merhaba,

      Öncelikle yorum için teşekkürler. Bu davranışlarınızın kişilik yapınız ile bir ilgisi olduğunu söylemek doğru olmaz. Bunun daha çok depresyon ile bağlantılı olduğunu söyleyebilirim. Birçok kişinin bu konuda farklı yorumu olabilir ama yapabileceğim en doğru yorum bu olur. Bunun temel sebebi hayatta yeterli motivasyona sahip olmamanız ve sonrasında gelişen durumlardır. Bundan kurtulmanın bir yolu var mı? Muhakkak var ama önce durumunuzun net bir şekilde tespit edilmesi gerekir.

      Buna ek olarak hiç kan şekeri ölçümü yaptırdınız mı? Bunu bir düşünün derim. Çünkü sabahları kan şekeri değerleriniz genelde düşük olmaya eğilimlidir. Eğer sizde bu eğilim çok fazlaysa yani kan şekeriniz düşükse bu problemi yaşıyor olabilirsiniz. Sabah öğünlerini aksatmamalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yeterli enerjiye sahip olamadığınız için beklediğiniz gibi davranmakta zorlanıp kendinize yersiz yere yüklendiğinizi düşünüyorum.

      Önerilerimi es geçmeyin. Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar ve sağlıklı günler dilerim. Dilediğiniz zaman yorum, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
      Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

  7. https://www.16personalities.com/tr/infp-kişiliği

    Hocam Kişilik testimin sonucu bu.Benim sevmedigim yönlerim;Cok fazla kaygılıyım,etrafımdaki insanların hareketlerinden rahatsızlık duyabiliyorum,istemesemde insanlarla konusurken söyleyeceklerimi cok iyi secmeye calışıyorum.Bunun gibi bircok sayabilirim.Bu huylarım yüzünden hayattan zevk alamıyorum.Kendimi sevemiyorum…Yardımcı olabilirseniz cok sevinirim.Kisilik testi sonucu %70prensip merkezli,%83ice dönük,%55 sezgisel ,ve arabulucu cıktım.

  8. Kaan bey , Tabi ki de yorulmam siz bana yardımcı olmaya çalışıyorsunuz çok teşekkür ederim .

    Aşağıdaki sorularınızın cevapları :

    1= Fazlasıyla zorluk yaşıyorum süre tutmam imkansız ama min. 30 dakika bazen daha fazla hiç uyuyamıyorum 3 4 saat olduğu da oluyor buda güze zinde başlamama engel oluyor işim ve o günkü yaşadıklarım kısacası haram oluyor. Sıklığı hemen hemen her gün alkollü olduğum zamanlar uyuyabiliyorum kısa sürede.

    2= Uyanıyorum çok sık olmadıkça su içip yatıyorum yine emin olmamakla birlikte tahmini 5 dakika civarıdır .
    3= Çok erken kalkmayı geçtim kalkmam gerektiği zaman da bile kalkamıyorum yani kalkıyorum ama mecbur olduğum için alarm olmasa telefonumun bozulduğunu varsayalım ne olursa olsun en az öğle 12 ye kadar uyuyorum bazen daha fazla .

    4= Hafta içi hemen hemen 7 saat hafta sonları 10 saat civarı uyuyorum .

    5=Hissediyorum üzgünlük bir yana kafam çok dolu gibi en rahat olduğum zamanda bile bu psikoloji var .
    Miktarını tanımlayamam ama yüzde olarak söyleyebilirim %50 nin üstünde

    6=Beslenme alışkanlığım yok ki değişiklik olsun düzensiz ne denk gelirse onu yiyorum . Eskiye göre az yediğim kesin çünkü hiçbir yemeği tam bitiremiyorum.

    • Merhaba Mert Bey,

      Cevaplarınız için teşekkürler. Birkaç soru daha eklemek durumundayım. Cevaplarsanız sevinirim.

      1. Son dönemlerde mevcut kilonuzda bir değişim oldu mu?? Zayıflama veya kilo alma gibi?? Eskisine göre zayıfsanız kaç kilo verdiniz? Kilo aldıysanız kaç kilo aldınız?
      2. Konsantrasyon konusunda problem yaşıyor musunuz? Bu problemin sıklığı nedir?
      3. Kendinizi nasıl birisi olarak görüyorsunuz? Diğer insanlar ile eşit değerde mi? Sorunların temel kaynağı olduğunuzu düşünüyor musunuz?
      4. Hayatın boş olduğunu ve bir an önce göçüp gitmenin belki doğru karar olduğuna inancınız nedir? Bunu ne sıklıkla aklınıza getiriyorsunuz?
      5. Alışkanlıklarınız konusundaki gelişmeler neler? Her zaman yaptığınız şeyleri yapıyor musunuz? Yoksa birkaçına olan ilginizi kaybettiniz mi?
      6. Kendinizi halsiz hissediyor musunuz? Bu halsizliğin oranını tanımlayabilir misiniz?
      7. Konuşurken artık daha yavaş konuştuğunuzu hissediyor musunuz? Bu hissin oranını tanımlayabilir misiniz?

      Bana bu soruların cevaplarını verebilirseniz çok iyi olur. Sonrasında duruma göre birkaç sorum daha olabilir.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim. Dilediğiniz zaman yorum yaparak, e-posta veya Facebook yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar

  9. Kaan bey merhaba ,

    Kişilik testinizin sonucu “KONSÜL”

    US =Dışa Dönük %76 içe dönük % 24
    ENERJİ = Sezgisel % 45 Gerçekçi %55
    DOĞAL= Mantık merkezli %47 Prensip merkezli %53
    TAKTİKLER = Planlayıcı %65 Araştırmacı %35
    KİMLİK = İddialı %35 Temkinli %65

    Kaan bey ben hayatın her şartında zorlukta olsa başarılı olduğumu düşünüyorum ama son 1 senedir psikolojim tamamen bozulduğunun farkındayım beni üzmeyecek şeyler üzer oldu duygusal patlamalar yaşıyorum neredeyse ağlayacağım o derece oluyorum. Arkadaşlık ilişkilerim beni üzmeye başladı ve her geçen gün bir kaç kişi hayatımdan çıkarıyorum ve aşırı sinirlenip kendime zarar veriyorum zarar vermekten kastım psikolojime yani en son telefonu kırdım vs. Sevdiğim insanlarda ki değerimin olmadığını düşünüyorum kırılıyorum farkına varmıyorlar farkına vardıklarında ne kadar hatalarını telafi etmek isteseler de hiçbir şekilde ne konuşmak ne görüşmek istiyorum ama biliyorum ki biraz zaman geçtiğinde böyle bir tavır koyduğum için pişman oluyorum allak bullak olduğumu düşünüyorum ve artık böyle bişey yaşamak istemiyorum değişik bir psikoloji içerisindeyim çok sosyal birisiyimdir sevdiğim şeyleri yaparken bile sıkılır oldum bıkkınlık geldi üstüme bu satırlarda da anlatmak istediğimi anlatamadığımı düşünüyorum. Yorumlayabilirmisiniz? şimdiden teşekkür ederim .

    • Merhaba Mert Bey,

      Aslında bir tanı koymam doğru olmaz ama şöyle yapalım. Belirli sorular soracağım size ve bana bunların cevaplarını dürüst bir biçimde vermenizi istiyorum. Daha sonra sizin için kesin yorumumu yapmış olurum. Umarım cevaplarken yorulmazsınız.

      1. Gece uykuya dalma konusunda zorluk yaşıyor musunuz? Yaşıyorsanız bunun sıklığı nedir ve ortalama kaç dakikada uykuya dalabiliyorsunuz?
      2. Gece uykuya daldıktan sonra uyanıyor musunuz? Uyandığınızı varsaymamız durumunda uykuya kolayca dalabiliyor musunuz?
      3. Sabah çok erken kalkıyor musunuz? Bunun sıklığı nedir ve kalkmanız gereken saatten ne kadar önce uyanmış oluyorsunuz?
      4. Çok fazla uyuyor musunuz? Günlük uyku miktarınız ortalama kaç saattir?
      5. Kendinizi üzgün hissediyor musunuz? Bu üzgünlüğün miktarını tanımlayabilir misiniz?
      6. Beslenme alışkanlığınızda değişiklikler var mı? Varsa, eskiye göre daha az mı yemek yiyorsunuz yoksa daha çok mu?

      Bana bu soruların cevaplarını verebilirseniz çok iyi olur. Sonrasında duruma göre birkaç sorum daha olabilir.

      Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim. Dilediğiniz zaman yorum yaparak, e-posta veya Facebook yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar

      • Merhaba! mert arkadaşın sorunlarını hemen hemen aynısını yaşıyorum gündelik hayatımın 22 saatini kendimi beğenemiyorum kendimden soğuyorum hep kendimi suçluyorum mutlu olmak isterken mutsuz oluyorum yada mutlu olacağım şeyleri yaparken kendimi kaybedip gene mutsuz oluyorum ben çevremdeki insanları hep ne dediklerni düşünüyorum benim hakkımda ne düşünüyorlar yada benim onları sevdiğim kadar yada değer verdiğim kadar bende o değeri alıyormuyum. son bir yıl dır uyurken bile kendimle kavga ediyorum gündelik yaşantılrımı artık uyurken bile görüyorum korkmuyorum ama böyle olmasını istemiyorum artık kafamı yastığa koyduğum zaman fişimi çekip uyumak istiyorum bazen çok yorulduğumun farkındayım bazen de mutlu olacam diyorum karşımdaki insan bu niye mutlu oluyor diye mutlu olamıyorum saf biriyim herkes bunu söylüyor ben safmıyım bilmiyorum ama hep insanları görmek isteğim gibi görüyorum ailemdeki insanlar bazen mutsuz olduğumu görüyor ve ne den böylesin diyorlar onlar sanıyorlarki onlar için mutsuzum ama öyle değil çünkü hep kendimi karşılaştırıyorum birileriyle ve onlar gibi olmak istediğin insanlar gibi olmadığım zamanlar hep suratsızım
        daha iyi biri ola bilirim yada anlayışlı yada daha fedakarlı ne bileyim bir sürü neden harbi neden böyleyim ne den kendimi beğenemiyorum ne den çok az konuşuyorum az konuştuğum haldede insanlar beni anlamıyor düşünen biri değilim bunları hiç düşünmüyorum ne den kitap okuduğum zamanlar kendimi değersiz hissediyorum ne den o kitapdaki gibi değilim ne karma karışık biriyim bunları söylemek gerçekten insanı bile sakinleştiriyor ama öyleyim işte bazen cocuk gibi bazende yetişkin ama neden se hiç beğenmiyorum kendimi çok şanslı biriyim ama hep ailemden uzak büyüdüm bunlar ek daha fazla söylemek istediğin şeyler var ama sorularınızı cevaplayarak anlatmak istiyorum ve mert arkadaşa sorduğun soruları cevaplamak istiyorum
        1. ewet kesinlikle gece uyurken çok yaşıyorum nedeni ise mutsuz uyuduğum için galiba bazen hemen uyuya biliyorum bzaende saatlerce yatakta bir o tarafa birde diğer tarafa dönüp duruyorum ve hep aynı nedenleri düşünmüyorum günlük hayatımı yaşantımı ne yaşadığımı ve özelikle kendimi beğenmediğim günler yada kendimden nefret ettiğim günler de
        2. evet uyuduğum zamanlar en ufak sese gözüm açılıyor kapının açılmasına bile bi bakıyorum ayaktayım sonra uyuya biliyormuyum bazen ewet bazen hayır
        3. zorla kalkıyorum bazende çok önemli bir işim olur misal devlet dairesinde ve erken kalkmak zorundayım ve rüya görüp o işi halledip uyumaya çalışıyorum rüya çok görüyorum hemen hemen her gece ama sabahları yataktan hiç çıkmak istemiyorum zorla çıkıyorum okulum olmadığı zamanlarda hangi saate uyursam uyuyum sabah erken kalkıp uykum gelmiyor
        4. günde 8 saat duruyorum yatakta uyku deseniz 6 saat filan günlük uyuya biliyorum bazende 10 saate çıkıyor oda özellikle hafta sonları ve bazen de uyuduğun zamanlar gün içerisinde gözlerim kan kırmızısı oluyor gözlerimdeki damarları saya biliyorum özelikle 1 yada 2 saat uyuduğum zaman lar oluyor öyle uykum var ama uyandığım zaman hemen gidiyor uykum ama gün içerisinde gece uykusu değil
        5. ewet yukarda yazdığım gibi sevdiğin insanları çok takarım küçük bir örnek yani ailemden birini üzgün gördüğüm zaman acaba benim yüzümden mi öyle bunu kafamda büyütür içime atarım bu tür nedenler uykumu çok kaçırıyor
        6. bazen çom yerim bazen az ama eskiye göre kilom az bazen ise günde bir öğün yerim bu çoğunlukla böyle
        teşekkür ederim

          • Merhaba,

            Verdiğiniz cevap için teşekkürler. Biraz zorlayıcı olabilir ama aşağıdaki sorulara da cevap verebilir misiniz?

            1. Konsantrasyon ve karar alma konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz? Yaşıyorsanız bunun sıklığı nedir?
            2. Kendinizi değersiz görüyor musunuz? Bir şeyler konusunda kendinizi suçluyor musunuz?
            3. Ölümü veya intiharı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız sıklığı nedir?
            4. Ölüm veya intihar gibi bir fikre sahip olmasanız bile hayatın boş olduğunu düşünüyor musunuz?
            5. Sosyalleşme konusunda durumunuz nedir? Eskiye göre dışarı çıkma, arkadaşlarla buluşup konuşma gibi durumlarda iyi veya kötü bir değişim oldu mu?

            Sağlıcakla kalın. Dilediğiniz zaman yorum, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

            E-posta: [email protected]
            Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
            Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

  10. Merhaba, ben yazınızı yeni okudum. Benim sorunum, özünde çok gülen eğlenen , konuşkan, girişken, samimi birisiyim ama bazen kendimi düşüncelerimi yeteneklerimi saklıyorum açıkçası çıkartamıyorum. Sanki ben değilmişim gibi çıkarmak için çırpınıyorum ama her defasında daha fazka içime düşüyorum. Bir konuda normalde çok iyiyim ve fikrimi gayet güzel dobraca söyleyebilecekken zaman geliyor içime kapanıyor ve özgüven eksikliği yaşıyorum. Kendimi karakterimi cok sorguluyorum ben kimim nasıl davranmaliyim diye. Davranışlarımi sürekli kontrol altına almaya çalışıyorum bu yüzden de kendim olamiyorum. Ve oradaki ben, ben değilmişim gibi kendimi farklı ve ezik tanıtiyorum ama halbuki o ben değilim. Kendimi özgüvensiz ve ezik hissediyorum ama bir çok yeteneğimin ve herkese has olan güzelliğimin farkına varamiyorum kendimi küçümsüyorum ama dusununce ego gibi olmasın ama bir çok güzel yanlarım var. Kendimi olduğum gibi ifade etmek, kendimi sevmek, içime kapanmamak kendim olmak, halkaya hapis olmamak, kendimi kabullenmek için ne yapabilirim? Aslında ihtiyacım olan içeriye gömülmüş beni dışarı çıkarmak, nasıl yapabilirim? Kendimi saklamadan özgürce kimseyi takmadan yaşamak istiyorum. Genelde kimseye bir sey anlatmayı sevmedigim için bunu yazmak bile bana çok iyi geldi yardımcı olursanız tesekkur ederim.

Yorum yapıp katkı sağla...