Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için 7 ipucu

Topluluk önünde konuşma korkusu insanın en önemli korkularından biridir. Yalnız olmadığını ve bu korkunu yenebileceğini bilmelisin.

Topluluk önünde konuşma korkusu insanın en önemli korkularından biridir. Yalnız olmadığını ve bu korkunu yenebileceğini bilmelisin.

Topluluk önünde konuşmanın bir zanaat olduğunu söylesem hata yapmış olmam. Zaman zaman bu korkuyu yaşarım. Bu korkuyu aşmak gerçekten zordur. Ama doğru yöntemlerle bu korkuyu üzerinden atabilirsin. Peki, topluluk önünde konuşma korkunu yenmek ister misin?

Özet: Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek için ipuçları

Topluluk önünde konuşmanı engelleyen faktörü bulmak oldukça önemlidir. Genelde çocukluk dönemlerde yaşanmış ve o zamanki sen için bir tramvaya dönüşmüş durumlar etkilidir. Zaman içerisinde üzerinde durmadığın bu sorun iletişim için büyük bir probleme dönüşmüş olabilir.

“Topluluk önünde konuşma korkumu yenmek istiyorum.” diyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı incelemeye devam etmelisin:

  1. Gerginliği kabullen.
  2. Kitleyi yeniden tanımla.
  3. Görsel destek al.
  4. Bilerek hata yap.
  5. Aynı anda tek biriyle konuş.
  6. Kişisel düşüncelerinle etkili ol.
  7. Denemeler yap.

1. Gerginliği kabullen

Tek yapman gereken insanlarla konuşurken biraz gergin olduğunu itiraf etmektir. Böylece gergin olmaya başladığında seyircinin sana karşı bakış açısının daha bağışlayıcı olmasını sağlayabilirsin. Kimsenin senden dünya standartlarında “top class” bir sunum beklemediğini bilmelisin.

Bu bilinç ile hareket edersen kendini rahat hissedersin. Gergin olmana rağmen onlara en iyi sunumunu yapmaya çalışmalısın. Bunu yapmanın en iyi yolu ise şaka yapmaktır. Basit ama tutarlı bir şakayla her şeyin yolunda gitmesini sağlayabilirsin.

2. Kitleyi yeniden tanımla

Konuşma yapacağın kitleyi yeniden tanımlamak genellikle insanları nasıl gördüğünü değiştirmek anlamına gelir. Onları seni değerlerinden biri olarak görmek yerine birer öğrenci olarak görebilirsin. Sen sunumunu yaptıktan sonra sırayla sunum yapacakları düşünün.

Bunu yaptığın zaman onlar ile aynı merdiven basamağında olmuş olursun. Alternatif olarak onları uzun bir süre görmediğin bir arkadaş olarak görebilirsin. Bu bakış açısı onlarla daha rahat göz teması kurmanı sağlar. Böylece daha cana yakın bir konuşma yapmayı başarabilirsin.

Ancak ne olursa olsun etrafında hiç kimse yokmuş gibi davranmamalısın. Bu topluluk önünde konuşma korkunu aşmak için geçerli bir yol değildir. Kendini bir anda herkesten soyutlamak ve onlar yokmuş gibi davranmak çok ikna edici bir yöntem değildir.

3. Görsel destek al

Seni dinleyecek olan her bir insana bir sunum örneği verildiğini düşün. Bu sunumda konuşmanın etkili olmasını sağlayan çeşitli notlar olsun. Bunu yaptığın zaman insanlara oyalanacak bir şeyler sunmuş olursun. Sürekli seni takip etmek yerine kendilerine verilmiş olan sunumu takip ederler.

Mohamad Zaki‘nin belirttiği gibi “insanlar size bakmadığı zaman daha rahat konuşursunuz” söylemi oldukça doğrudur. Mümkünse sunumlardan görsel destek almalısın. Böylece sana bakan insanlarla göz göze geldiğinde odağını değiştirmeyi başarabilirsin.

4. Bilerek hata yap

Bilerek hata yapmanın çok saçma bir düşünce olduğunu düşünebilirsin. Ama bilerek hata yapmayı denemen gerekir. Bu bilinçli hata sunumun devamı için çizecek olduğun rota konusunda sana esneklik sunar. Bu esnekliği kullanarak kitle üzerinde kontrol elde edebilirsin.

Buradan temel fikir kontrolü ele geçirmektir. Hata yaparak onları güldürebilir ve onlarla etkileşimi artırabilirsin. Sunumun bu noktadan sonra benzersiz olacaktır. Çünkü sunumun artık unutulması zor detaylara sahiptir. Sunumu yapmak senin için çok daha kolay olacaktır.

5. Aynı anda tek biriyle konuş

Topluluk önünde konuşmayı zorlaştıran en önemli faktörlerden biri kalabalıktır. Sadece kalabalığa bakarak bile korkunun artmasına neden olabilirsin. Herkes oldukça sessiz bir biçimde senin konuşmanı bekler. Yapman gereken aynı anda tek bir kişiyle konuşmaktır.

Kitlenin içerisinden birini seçip sunumu ona yaptığını düşünebilirsin. Birisi sana soru sorduğu zaman hemen odağını o noktaya taşımalısın. Soruya cevap vermelisin ama bunu yaparken samimi olmalısın. Kalabalık ile mücadele etmek için en rahatlatıcı yol budur.

6. Kişisel düşüncenle etkili ol

Bu yazı parçasını okuyorsan artık az çok benim konuya olan yaklaşımımı anlamış durumda olursun. Yazdığım her şeyin içerisinde çeşitli yerlere serpiştirilmiş kişisel fikirlerim vardır. Düzenli olarak yazılarımı okuyan biriysen nelerden söz edebileceğimi tahmin edebilirsin.

Konuşurken veya sunum yaparken konuyla ilgili kişisel düşüncelerini aktarmaya çalışmalısın. Fikirlerini bağımsız bir şeymiş gibi değil akıcı bir şekilde sunman gerekir. Böylece sunumu farklılaştırıp onu çok daha eğlenceli bir hale getirebilirsin.

7. Denemeler yap

Kabul etmem gerekir. Bu hepsinden önemli bir adımdır. Kalabalıkta bir şeyler yapmaya çalışmalısın. Kitle önünde sunumunu iyileştirecek yeni yollar denemelisin. Belki yeni şakalar öğrenebilirsin veya sahnede öylece durmak yerine dolaşmayı tercih edebilirsin.

Denemeler yapmak sana zarar vermez. En azından neyi öğrenmen gerektiğini ve neyi düzeltmen gerektiğini bilirsin. Denemeler yaptıkça topluluk önünde konuşmanın çok kötü bi şey olmadığını fark edersin. Bu noktaya ulaşırsan günün kazananı sensin demektir.

Umarım bu bilgiler topluluk önünde konuşma korkunu aşma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...