Pasif-agresif davranış nedir ve nasıl anlaşılır?

Pasif-agresif, dolaylı agresifliğin kullanıldığı bir davranış biçimidir. Bunun ne olduğunu ve nasıl anlaşılacağını hemen öğrenebilirsin.

Pasif-agresif, dolaylı agresifliğin kullanıldığı bir davranış biçimidir. Bunun ne olduğunu ve nasıl anlaşılacağını hemen öğrenebilirsin.

Pasif-agresif davranışlar, doğrudan agresif olmak yerine dolaylı olarak agresif davranmayı içeren davranışlardır. Pasif-agresif insanlar düzenli olarak aileden ve diğer bireylerden gelen talepleri sıklıkla ertelerler, suratsız olurlar ve inatçı davranarak direnç gösterirler.

Özet: Pasif-agresif davranış nasıl anlaşılır?

Pasif-agresif davranış kendini çeşitli şekillerde gösterebilir. Örneğin, bir kişi, belirli kişilerden hoşlanmadığını söylemek yerine onlarla görüşmemek için mazeretler uydurabilir. Elbette hepsi bununla sınırlı değildir. Pasif-agresif davranışı anlamak için farklı bakış açıları vardır.

“Pasif-agresif davranış nedir? Pasif-agresif davranış nasıl anlaşılır?” gibi sorulara cevaplar arıyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:

  1. Pasif-agresif davranışın anlaşılması.
  2. Pasif-agresif davranış neden ortaya çıkar?
  3. Pasif-agresif davranışla nasıl baş edilir?
  4. Pasif-agresif davranış sahibi miyim?
  5. Pasif-agresif davranışlarımı nasıl düzeltirim?

1. Pasif-agresif davranışın anlaşılması

Pasif-agresif kişi öfkeli olduğu durumlarda defalarca kızgın olmadıklarını iddia edebilirler. Görünüşte öfkeli olsalar veya olmasalar bile böyle olduklarını söylerler. Sürekli ne hissettiklerini inkar ederek duygusal anlamda açık olmayı, iletişim kurmayı ve konuyu tartışmayı reddederler.

Bir şeyi kasten ertelemek, karakteristik bir pasif-agresif davranış özelliğidir. Bu tür insanlar yapmak istemedikleri bir şey olduğunda ayak sürtmeye başlayacaklardır. Örneğin, iş yerinde bir görevi tamamlamaları istenirse görevi vereni cezalandırmak için son saniyeye kadar beklerler.

2. Pasif-agresif davranış neden ortaya çıkar?

Pasif-agresif davranışlar, ailedeki iletişim, romantik ilişkiler ve hatta iş yerindeki ilişkiler üzerinde ciddi etkilere sahiptirler. Bu davranışın ortaya çıkmasının temel sebepleri arasında birkaç ortak payda vardır. Özellikle aşağıdaki durumların etkisi oldukça büyüktür:

  • Yetiştirilme: Bazı araştırmacılar, pasif-agresif davranışların, duyguların doğrudan ifade edilmesine izin verilmeyen ortamlarda ortaya çıktığını ifade ederler. İnsanlar gerçek duygularını daha açık bir şekilde ifade edemediklerini hissederler. Bu yüzden öfkelerini ve hayal kırıklıklarını pasif bir şekilde aktarma yollarını bulabilirler.
  • Karakteristikler: Durum pasif-agresif davranış üzerinde son derece etkilidir. Bir iş veya aile ortamı gibi agresiflik gösterimlerinin kolayca yapılamayacağı ortamlarda birileri seni sinirlendiğinde duygularını gizli bir şekilde iletmeye yatkın olabilirsin.
  • Kolaycılık: İddialı ve duygusal olarak açık olmak her zaman kolay değildir. Kendin için ayağa kalkmak zor olsa bile, pasif-agresif davranış öfke kaynağını rahatsız etmeden duygularınla mücadele etmede sana yardımcı olan bir araç olabilir.

3. Pasif-agresif davranışla nasıl baş edilir?

Etrafında pasif-agresif davranış içerisinde olan birisi var mı? Örneğin arkadaşın, iş arkadaşın veya sevgilin bu tür davranışlar içerisinde mi? Onlarla başa çıkabilmek için kendini zorlamadan önce neler yapabileceğini öğrenmen gerekir.

İlk adım, bu tür davranışların belirtilerini tanımak olmalıdır. Somurtkanlık, zorla yapılan iltifatlar, geri çekilme ve iletişim kurmayı reddetme pasif-agresif belirtileridir. Eğer karşındaki kişide bunları görüyorsan onun pasif-agresif davranış içerisinde olduğunu anlayabilirsin.

Karşındaki kişi bu şekilde davranmaya başladığında öfkeni kontrol altında tutmalısın. Bunun yerine, diğer kişinin duygularını yargılayıcı olmadan ama gerçekçi bir şekilde göstermeyi denemelisin. Örneğin, çocuğuna, “Odanı toplamanı isteyeceğim için kızgın görünüyorsun?” diyebilirsin.

Böylece onun nasıl davranmaya çalıştığını çözmüş olursun. Çünkü karşındaki kişi mutlaka öfkesini inkar edecektir. Bu durumda geri adım atmalı ve üstüne gitmemelisin. Bunun yerine onu duygularıyla baş başa bırakmayı denemelisin.

4. Pasif-agresif davranış sahibi miyim?

Başkalarında olan pasif-agresif davranışı tanımlamak oldukça kolaydır. Ancak, iş kendine geldiğinde bu konuda biraz zorluk çekebilirsin. Pasif agresif davranışa sahip olup olmadığını merak ediyorsan yapman gereken davranışlarına tarafsız bir gözle bakmaktır:

  • Başkasıyla vakit geçirirken mutsuz olduğunda sık sık somurtur musun?
  • Seni üzen insanlardan olabildiğince kaçınıyor musun?
  • İnsanlara kızdığın zaman onlarla konuşmayı bırakıyor musun?
  • Başkalarının cezalandırabilmek için belirli şeyleri yapmaktan hiç vazgeçtin mi?
  • Anlamlı konuşmalar yapmak yerine zaman zaman alaycı konuşmayı tercih ediyor musun?

Lütfen unutma, pasif-agresif davranış hem senin hayatını hem karşındaki insanın hayatını zorlaştırır. Bu nedenle kendine bir iyilik yapıp bu tür davranışlarda bulunup bulunmadığını öğrenmeli ve kendini iyileştirmek için çeşitli adımlar atmalısın.

5. Pasif-agresif davranışlarımı nasıl düzeltirim?

Pasif-agresif davranış son derece yıkıcı olabilir. Zaman zaman her birimiz pasif-agresif davranış içerisinde oluruz. Bu tür eylemlere neyin neden olduğunu ve onlarla nasıl başa çıkacağını öğrenmelisin. Bu sayede ilişkilerinde yaşanan olası hasarları en aza indirebilirsin.

  • Öz farkındalık konusunda kendini geliştirmeye çalışmalısın. Pasif-agresif eylemler bazen ne hissettiğini anlama konusunda yaşadığın karmaşıklıktan kaynaklanır. Farklı insanlara ve durumlara tepki verirken neler olup bittiğine dikkat etmelisin.
  • Değişmek için kendine zaman tanımalısın. Kendi davranışlarını tanımak değişime doğru atılmış ilk adımdır. Ancak kalıplarını ve tepkilerini değiştirmek biraz zaman alacaktır.
  • Kendini ifade etme alıştırması yapmalısın. Duygularını anlamak ve duygularını uygun bir şekilde ifade etmeyi öğrenmek pasif-agresif davranışlara son vermek için önemli bir adımdır. Çatışma yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak duygularını etkili bir şekilde nasıl savunacağını öğrenerek hayata dair daha iyi kararlar verebilirsin.

Umarım bu yazı pasif-agresif davranış hakkında bilgi sahibi olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...