Gönüllü olmak için 6 geçerli sebep

Neden gönüllü olmalı? Gönüllülük arkadaş bulma, yeni beceriler edinme, kariyerini ilerletme ve daha sağlıklı olmana yardımcı olabilir.

Son derece meşgul olan modern hayat içerisinde gönüllü olmak için zaman bulabilmek zor olabilir. Ancak gönüllülüğün faydaları tahmin edilenden çok daha büyük olabilir. Gönüllülük ihtiyacı olan insanlara ve topluma hayati bir yardım sunar.

Gönüllülük sadece topluma ve yardım eli uzattığın insanlara yardımcı olmaz. Aynı zamanda sosyal yardımlar vasıtasıyla daha iyi bir insan olmanı sağlayabilir. Gönüllülük arkadaş bulma, topluluğa katılma, yeni beceriler öğrenme ve hatta kariyerini ilerletme konusunda sana yardımcı olabilir.

Gönüllülük seni başkalarına bağlar

Gönüllülüğün en bilinen yararlarından biri topluluk üzerindeki etkisidir. Gönüllülük, topluluğa bağlı kalmanı ve onu daha iyi bir yer haline getirmene izin verir. En küçük görevlere yardım etmek bile ihtiyacı olan insanların ve hayvanların hayatında fark yaratabilir.

Gönüllülük aslında iki yönlü bir yol gibidir. Çünkü gönüllülük ile yardım ederken aynı zamanda kendine ve ailene yardım etmiş olursun. Gönüllülüğe vakit ayırmak, yeni arkadaşlar edinme, mevcut ulaşım ağını genişletme ve sosyal becerilerini geliştirme konusunda sana yardımcı olur.

Yeni arkadaşlar edinebilirsin

Yeni arkadaşlar edinmenin ve mevcut ilişkileri güçlendirmenin en iyi yollarından biri, birlikte ortak bir faaliyette bulunmaktır. Gönüllülük, özellikle bir bölgede yeni biriysen, yeni insanlarla tanışmak için harika bir yoldur.

Gönüllülük toplumla bağını güçlendirir. Böylece destek ağını genişletme fırsatı elde edersin. İnsanlarla ortak ilgi alanlarına ve mahalle kaynaklarına sahip olmak yeni arkadaşlar edinebilmek için önemlidir. Bunu anlamlı etkinliklerle birleştirirsen sosyal yaşamını renklendirmiş olursun.

Sosyal becerilerini geliştirebilirsin

Bazı insanlar doğal olarak dışa dönükken, bazıları içine kapanık yani utangaç olurlar. Utangaç insanlar yeni insanlarla tanışmakta olabildiğince zorlanırlar. Gönüllülük, düzenli olarak ortak ilgi alanlarına sahip bir grup insanla buluştuğundan sosyal becerilerini kullanmana yardımcı olur.

Diğer insanlarla buluştuğun alanlarda sosyal becerilerini uygulama fırsatı elde edersin. Bu konuda belirli bir ivme yakaladığın zaman sosyallik konusunda önündeki engelleri açmış olursun. Dışarıyla daha fazla etkileşim kurarsın ve daha fazla arkadaş edinebilirsin.

Gönüllülük zihnini ve bedenini sağlıklı tutar

Gönüllülük hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa birçok farklı katkı yapar. Gönüllülük, stres, öfke ve kaygı etkilerini önleme yardımcı olur. Başkalarına yardım etmenin ve onlarla çalışmanın sosyal temas yönü, genel psikolojik iyiliğin üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir.

Stresle mücadele etmek için çok yol denemiş olabilirsin. Ancak başkasıyla bağlantı kurarak stresten uzaklaşabileceğini bilmelisin. Örneğin, evcil hayvanlarla birlikte çalışarak ruh halini iyileştirebilir, stresi ve endişeyi önemli ölçüde azaltabilirsin.

  • Gönüllülük depresyonla mücadele eder. Gönüllülük seni diğerleriyle düzenli iletişim halinde tutar. Böylece seni depresyona karşı koruyan sağlam bir destek sistemi geliştirmeyi başarabilirsin.
  • Gönüllülük insanı mutlu eder. Başkalarına yardımcı olduğun zaman bundan keyif alırsın. İnsanlar birbirlerine yardımcı olabilmek için bir arada yaşarlar. Birilerine ne kadar fazla yardımcı olursan kendini bir o kadar fazla mutlu hissedersin.
  • Gönüllülük özgüven kazanma konusunda yardımcı olur. Başkaları ve toplum için iyilik yaparak doğal bir başarı hissi yakalayabilirsin. Gönüllü olarak sahip olduğun rol sana aynı zamanda gurur ve kimlik duygusu katabilir. Kendini ne kadar iyi hissedersen yaşamını ve gelecekteki hedeflerini bir o kadar olumlu bir şekilde görebileceksin.
  • Gönüllülük bir amaç duygusu sunar. Yaşlı yetişkinler, özellikle emekli olanlar veya eşlerini kaybedenler, başkalarına yardım ederek yaşamlarında yeni anlam ve yeni yönler bulabilirler. Yaşın veya yaşam durumun ne olursa olsun gönüllülük kendi endişelerinden uzaklaşmana yardımcı olacaktır.
  • Gönüllülük fiziksel olarak sağlıklı kalmana yardımcı olur. Yaşlı gönüllüler daha fazla yürümeye daha istekli olurlar. Günlük işlerle başa çıkmayı daha kolay bulurlar. Aynı zamanda daha iyi düşünme becerilerine sahip olurlar. Gönüllülük ayrıca kronik ağrı semptomlarını azaltabilme potansiyeline sahiptir.

Engellilik, ulaşım yetersizliği veya zaman kısıtlamaları nedeniyle birçok kişi telefon veya bilgisayar aracılığıyla gönüllülük yapmayı seçerler. Günümüzde birçok kuruluşun yazma, grafik tasarım, e-posta ve diğer web tabanlı görevler konusunda yardıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

Gönüllülük kariyerine katkı sağlar

Yeni bir kariyer fikrine sahipsen gönüllülük ilgilendiğin alanda deneyim edinme ve bu alandaki insanları tanıma konusunda sana yardımcı olabilir. Kariyer değiştirmeyi planlamıyor olsan bile gönüllülük sana ekip çalışması, iletişim ve problem çözme gibi önemli becerileri geliştirme fırsatı sunar.

Değerli iş becerileri kazanabilirsin

Gönüllü çalışmanın ücretsiz olması öğrendiğin becerilerin temel beceriler olduğu anlamına gelmez. Birçok gönüllülük fırsatı kapsamlı eğitim sunar. Örneğin, bilgili bir sanat tarihçisi için gönüllü olarak çalışırken zamanını bu işe yatırmış olursun ama karşılığında kriz danışmanı olabilirsin.

Gönüllülük, zaten sahip olduğun becerileri geliştirmene ve bunları topluma fayda sağlamak için kullanmana yardımcı olabilir. Örneğin, satış departmanında başarılı bir pozisyona sahipsen halk için gönüllü bir savunucu olarak iletişim ve pazarlama becerilerini geliştirebilirsin.

Kariyer denemeyi kazanabilirsin

Gönüllülük sana uzun vadeli bir taahhütte bulunmadan yeni bir kariyer deneme şansı sunar. Aynı zamanda gönüllülük yeni bir alanda deneyim kazanmak için harika bir yoldur. Bazı alanlarda, doğrudan ilgilendiğin işi yapan bir kuruluşta gönüllü olabilirsin.

Örneğin hemşirelik ile ilgileniyorsan bir hastanede veya bir bakım evinde gönüllü olarak çalışabilirsin. Gönüllü çalışmalar sana kariyerinde yararlı olabilecek meslek kuruluşlarına ve stajlara ulaşma konusunda yardımcı olabilir. Bu sayede erişim ağını genişletmiş olursun.

Gönüllülük hayatına renk katar

Gönüllülük, ilgi alanlarını ve tutkularını keşfetmenin eğlenceli ve kolay bir yoludur. Gönüllü olarak iş yapmak, deneyiminin anlamlı ve ilginç olması durumunda günlük iş, okul veya aile taahhüdünden rahatlatıcı ve enerji verici bir kaçış olabilir.

Gönüllülük ayrıca kişisel ve mesleki yaşamına taşıyabileceğin yenilenmiş yaratıcılık, motivasyon ve vizyon konusunda sana yardımcı olur. Birçok insan, iş dışında hobilere zaman ayırmak için gönüllü olur. Örneğin masa başa bir işte çalışırken fidan dikmek gibi bir konuda gönüllü olabilirsin.

Hedeflerini ve ilgi alanlarını belirlemek için kendine zaman ayırman durumunda daha zengin ve daha eğlenceli bir gönüllülük deneyimine sahip olabilirsin. Neden gönüllü olmak istediğini düşünebilirsin. “Ne yapmaktan hoşlanırsın?” sorusuna cevap aramaya çalışabilirsin.

Doğru gönüllülük fırsatı nasıl bulunur?

Etrafta çok sayıda gönüllülük fırsatının olduğunu bilmelisin. Önemli olan, keyif alacağın ve yapabilecek bir şeyler bulmaktır. Ayrıca, sunduğun taahhüdün kuruluşun gereksinimlerine uygun olduğundan emin olman önemlidir. Kendine aşağıdaki soruları sorabilirsin:

  • Yetişkinlerle, çocuklarla, hayvanlarla veya evde uzaktan çalışmak mı istiyorsun?
  • Yalnız başına çalışmayı mı yoksa bir takımın parçası olmayı mı istiyorsun?
  • Sahne arkasında mı daha iyisin yoksa görünürde bir rol almayı mı tercih edersin?
  • Ne kadar zamanını taahhüt etmeye hazırsın?
  • Hangi becerilerini konuşturarak gönüllü bir işte aktif olabilirsin?
  • Hangi sebepler senin için önemlidir?

Kendini yalnızca bir kuruluş veya belirli bir iş türü ile sınırlandırmaya çalışmamalısın. Bazen bir fırsat kağıt üzerinde harika görünebilir. Ancak gerçekte karşına oldukça farklı bir şey çıkabilir. Farklı organizasyonları ziyaret ederek onları daha yakından tanımaya çalışabilirsin.

Gönüllülük, faydalı olmak için hayatını ele geçirmek zorunda değildir. Aslında araştırmalar haftada sadece iki veya üç saat gönüllü olmanın iyi bir fikir olabileceğini gösterir. Önemli olan, yalnızca içinin rahat olabildiği miktarda gönüllü olmaktır.

Gönüllülükten maksimum verim nasıl alınır?

Değerli zamanını bağışladığını unutmamalısın. Bu nedenle gönüllülükten keyif alman ve ondan fayda sağlaman önemlidir. Bir gönüllü pozisyonunun senin için uygun olup olmadığını anlamak için aşağıdakileri gözden geçirmeyi düşünebilirsin:

  • Sorular sormalısın. Elde edeceğiniz deneyimin yeteneklerine, hedeflerine ve harcamak istediğin zamana uygun olduğundan emin olmalısın. Gönüllü koordinatörüne kimle çalışacağını ve ne yapman gerektiği konusunda çeşitli sorular sormalısın.
  • Ne olacağını bildiğinden emin olmalısın. Organizasyonda rahat olman ve sunmuş olduğun zaman taahhüdünü iyi okuman gerekir. Küçük bir başlangıç yapmayı düşünmelisin. Böylece başlangıçta kendine çok fazla yüklenmemiş olursun.
  • Bir değişiklik yapmaktan korkmamalısın. Kendini sonucu kötü olacak bir şey için zorlamaya çalışmamalısın. Aynı zamanda sevmediğin bir konuda gönüllü olarak rol üstlenmeye çalışmamalısın. Böyle durumlarda odak noktanı değiştirmeye çalışmalısın.
  • Tadını çıkarmalısın. En iyi gönüllü deneyimleri hem gönüllüye hem de organizasyona fayda sağlar. Gönüllü olduğun konumda kendini beğenmiyorsan bunun nedenini kendine sormalısın. Sorun görevin mi? Çalıştığın insanlar mı? Yeni bir şeyler öğrenmeye çalıştığın için mi rahatsız oluyorsun? Seni rahatsız eden şeyin tam olarak ne olduğunu bulmalısın.

Umarım bu yazım gönüllülüğü ve gönüllülüğün faydalarını anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

2 Comments

Yorum yapıp katkı sağla...