Zihinsel enerjiyi iyileştirmenin 13 yolu

Peki zihinsel enerji nedir? Algılamayı, hatırlamayı ve düşünmeyi içeren zihinsel süreçlere güç veren ilkedir. Beynimiz sürekli olarak birçok seviyede çalışır. Zihnimizi her kullandığınızda zihinsel enerjimizin bir kısmını tüketiriz. Elbette onu iyileştirmenin çeşitli yolları vardır.

Araştırmalar, insanların her gün harcayabilecekleri sınırlı miktarda zihinsel enerjiye sahip olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu nedenle, kendi zihinsel enerjini nasıl kullandığına çok dikkat etmelisin. Çünkü zihinsel enerji sahip olduğun en değerli kaynaklardan biridir.

Peki zihinsel enerji nedir? Algılamayı, hatırlamayı ve düşünmeyi içeren zihinsel süreçlere güç veren ilkedir. Beynimiz sürekli olarak birçok seviyede çalışır. Zihnimizi her kullandığınızda zihinsel enerjimizin bir kısmını tüketiriz. Elbette onu iyileştirmenin çeşitli yolları vardır.

1. Tek bir işe odaklanmalısın

Her seferinde bir şey yaparak, sadece daha üretken olmazsın; aynı zamanda yeniden odaklanırken tüketilen enerjiyi korumuş olursun. Çoklu görevlerin gerçekten metabolizma bağlantılı büyük maliyeti vardır. Bunun bilincinde olmak önemlidir.

En önemli faaliyetlerini belirlemek ve zihinsel gücünün çoğunu bunlara odaklamak başarılı için gerekli olan şeydir. Zihinsel enerjini gerçekten önemli olan %20’lik alana ayırmalısın. Sonrasında, hala önemli olan ancak başarın üzerinde fazla etki olmayan diğer %80’lik kısma odaklanın.

Brian Tracy’nin “kurbağayı yemek” şeklinde özetlediği yöntemini uygulamayı düşünebilirsin. Buradaki kurbağa olarak bahsedilen şey “en önemli görevden” başka bir şey değildir. Önce büyük hedefi ortadan kaldırmalı ve ardından sonrasını düşünmelisin.

2. Alışkanlıklar ve rutinler geliştirin

Rutinler üretken olmak ve daha fazlasını yapmak için kritik öneme sahiptirler. Bunlar aynı zamanda enerjiyi korumak ve en üst düzeye çıkarmak için de önemlidirler. Aynı görevi yeterince kez tekrarlama yaptığımızda, onu gerçekleştirmek için minimum enerji harcarız.

Bunu hayatının birçok alanında farkında olmadan gerçekleştirsin. Duş alırken, yemek yerken, işe giderken ve bunun gibi pek çok noktada bunu yaparsın. Zihinsel enerjiyi iyileştirmek için en iyi uygulama senin için neyin işe yaradığına dikkat etmek ve onları içselleştirmektir.

3. İradeni kullanmaktan kaçınmalısın

İlk bakışta bunun çelişki gibi göründüğünü düşünebilirsin. Fakat irade aslında büyük miktarda zihinsel enerji tüketir. Bu yüzden, hayatındaki rutinleri içselleştirmek zihinsel enerjiden tasarruf etmene yardımcı olacaktır.

Wealthy Gorilla’da belirtildiği gibi çalıştığın yerdeki çevresel faktörler zihinsel enerji seviyen üzerinde etkilidir. Bazen sadece doğru müziği dinlemek bile zihinsel enerji miktarın üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilecektir.

4. Minnettar olmalısın

Hayatında minnet duyduğun şeyleri kendine hatırlatmalısın. Minnettarlık senin daha olumlu düşünmeni sağlayacak ve sana daha fazla zihinsel enerji verecektir. İş yerinde keyif almıyorsan, işin olması ve maaş alabilmen için minnettar olabilirsin.

Hayatının herhangi bir alanında zorluk yaşıyorsan, zorlukların seni daha güçlü hale getirdiğini kabul etmelisin. Minnettar olmak sana neyin önemli olduğunu hatırlatır. Örneğin, trafik çilesi yüzünden sinirli olabilirsin ama aklına aileni getirdiğin zaman ailen olduğu için şükredebilirsin.

5. Negatif görselleştirme uygulayabilirsin

Negatif görselleştirme, antik dönem filozofları tarafından kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem periyodik olarak düşünmeyi ancak “en kötü senaryolar” hakkında endişelenmemeyi içerir. Bu senaryolar gerçekleştiğinde ise etkili azaltmak için negatif görselleştirme kullanılır.

Çoğumuz boş zamanlarımızı istediğimiz ama sahip olamadığımız şeyleri düşünerek geçiririz. Bu sefer farklı bir bakış açısıyla bakmalısın. Sahip olduğun tüm şeyleri düşünmelisin. Ardından onlar olmasaydı ne kadar eksik olacağını aklına getirmelisin.

6. Harika insanlarla bağlantıda kalmalısın

İnsanlar doğal olarak sosyaldirler. İlişki kurmak bizi mutlu eder ve bize enerji verir. Olumlu düşünen ve çok fazla enerjiye sahip olan insanlarla zaman geçirmelisin. Ayrıca olumlu bir tonda konuşmaya alışkın olmalısın. Böylece daha olumlu düşünmek sana enerji verecektir.

Hayatında kimler aşırı derecede olumsuz? Onlarla ne kadar zaman geçiriyorsun? Ne tür insanlarla daha fazla zaman geçirmek istersin? Bu insanlarla tanışmak veya vakit geçirmek için kendine en uygun planı oluşturmalısın.

7. Olumlu düşünmelisin

Olumlu düşünceler seni daha olumlu yaparlar. Daha olumlu ve iyimser olmak zihinsel enerjinin artması anlamına gelir. Eğer halsiz veya biraz isteksiz bir ruh haline sahipsen kendini olumlu düşünmek için zorlaman gerekir.

Önemli olan ivme yakalamaktır. İvme yakalamak enerji seviyen üzerinde derin bir etkiye sahip olacaktır. Enerji kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Zihinsel enerji seviyen düşerse onu geliştirmek zorlaşır. Diğer taraftan zihinsel enerji seviyen yükseliyorsa onu devam ettirmek kolaylaşır.

Her durumda olumluya odaklanmalısın. Olumlu durumun sana sunduğu fırsatlardan yararlanmaya çalışmalısın. Neyin yanlış olabileceğini düşünmek yerine, neyin doğru olabileceği düşünmeye çalışmalısın. Ayrıca beklentilerini buna uygun şekilde ayarlamalısın.

8. Zihnini toparlamaya çalışmalısın

Çoğu insan çok meşguldür. Bununla birlikte insanın aklında bir ton farklı şey vardır. E-postalar gibi bilgileri hiç olmadığı kadar hızlı alırız. Temsilci seçerek, hatırlatıcılar ayarlayarak, notlar alarak ve bir takvim tutarak zihnini aydınlatmayı başarabilirsin.

Hata yapmaktan kaçınmak ve zihnini toparlamak için sana yardımcı olan araçlardan yararlanmayı denemelisin. Örneğin, biriyle buluşman gerekiyorsa buluşma tarihini hatırlamaya çalışmak yerine onu bir yere kaydetmeyi düşünmelisin. Bunun için yapılacaklar listesi kullanmalısın.

9. Eğlenmeye çalışmalısın

Arkadaşlarına ve ailene zaman ayırmayı unutmamalısın. Bu etkinlikler heyecan verici olacaktır. En önemlisi seni motive edeceklerdir. Biraz farklı görünebilir ama işe belirli aralar vermek daha fazla iş yapmana yardımcı olabilecek. Eğlenmek, zihninin enerji seviyesini artırabilecektir.

İşe belirli arama vermekten bahsetmişken öğle arası gibi molaları iyi değerlendirmelisin. Cildini ve gözlerini güneş ışığına maruz bırakmalısın. Böylece ihtiyaç duyduğun D vitaminini alabileceksin. Dolayısıyla güneş ışığı sayesinde gündüz daha fazla enerjin olacaktır.

10. Zihnini teşvik etmelisin

Zihnini harekete geçirmeli ama onun çok fazla çalışmamasını sağlamalısın. Zihinsel zorluk sana enerji verecektir. Ancak çok fazla şey seni yorgun bırakabilecektir. Yeterince meydan okuma olmadan kendini sıkılmış ve uyuşuk hissedebilirsin.

Zihinsel teşvik ile zihinsel enerjini yükseltmek istiyorsan en harika yol meditasyon veya yoga yapmaktır. Meditasyon yaparken amaç geleceği ve geçmişi düşünmemektir. Meditasyonu düşüncelerinin özgürce akması olarak ele alırsan ondan daha fazla fayda elde edebilirsin.

11. Yeni şeyler denemelisin

Aynı rutine çok yakın kalırsan beynin kısa süre içerisinde kendisini “otomatik pilota” alacaktır. Bu tür durumda uyarılma söz konusu olmaz. Aynı zamanda çok fazla düşünmene gerek kalmaz. Yukarıda belirtildiği gibi zihinsel uyarılma enerji için gereklidir.

Rutinini kırmayı denemelisin. Yeni bir şeyler öğrenmelisin. Mike Fishbein’in dediği gibi yeni bakış açısı kazanmak için yeni maceralara atılmayı denemelisin. Farklı bir rota izlemek iyi bir fikir olabilir. En kolayı ise normalde okuduğun türde kitaptan daha farklı bir şey okumaktır.

12. Kontrolündeki şeylere odaklanmalısın

Genel olarak kendi kontrolümüzde olmayan şeylere odaklanmayı düşünürüz. Fakat bizim yapmamız gereken kontrolümüzde olan şeye odaklanmaktır. Kontrolümüzde olmayan şeyleri istemek huzurumuzu bozacak bir şeydir.

Etki yaratmadığın bir şey hakkında endişelenmek veya ummak endişeli biri olmana neden olabilir. Şu anda endişe duyduğun şeyleri liste haline getirebilirsin. Ardından kontrolünde olmayan şeyleri listeden temizlemeye çalışmalısın.

13. Memnuniyet duyduğun şeyleri yapmalısın

Tutkulu olduğun konularda bir şeyler yapmak ve kişisel etkinliklere katılmak daha fazla mutluluğa yol açar. Zevk almadığın etkinlere zaman harcamak biraz yorucudur. Bunun için ne yapmayı sevdiğini düşünmelisin. Ayrıca kariyerini gerekirse bu yönde geliştirmeye çalışmalısın.

Diğer taraftan geçmişte yaşanan durumlara çok fazla takılı kalmamalısın. Geçmişi ve geleceği düşünmek sana endişe yüklemekten başka bir şey yapmaz. Her zaman şu anı yaşamaya çalışmalısın. Bu tutku duyduğun şeyleri yapmaya çalışırken de geçerli olacak bir durumdur.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...