Okuma alışkanlığının 9 önemli faydası

En son ne zaman kitap okudun sorusuna "dün" cevabını vermek, günün belirli vaktini Facebook veya Twitter gibi yerlerden uzak durup kitap okuyarak geçirmek aslında çok zor değil. Üstelik bunu alışkanlık haline getirdiğin zaman kazancın anlık ortamlarda elde edeceğin kazançlardan çok daha fazla olacaktır.

Kitap okumak zahmetli bir işmiş gibi görülebilir. Okuma alışkanlığının faydaları ise bunun zahmetten çok bir gereksinim olduğunu ortaya koymaktadır. En son ne zaman kitap okudun? En son ne zaman kitap olmasa bile buna benzer bir yayın okudun?

En son ne zaman kitap okudun sorusuna “dün” cevabını vermek, günün belirli vaktini Facebook veya Twitter gibi yerlerden uzak durup kitap okuyarak geçirmek aslında çok zor değil. Üstelik bunu alışkanlık haline getirdiğin zaman kazancın anlık ortamlarda elde edeceğin kazançlardan çok daha fazla olacaktır.

Zihinsel uyarım

Okuma alışkanlığının en büyük faydası zihinsel uyarım sağlamasıdır. Belirli bir kurgu içerisinde yer alan bir şeyler okuduğunuz zaman beynin sürekli uyarılmasını sağlarsınız. Beyin sürekli uyarıldığı sürece aktif kalır ve güç kazanır. Aksi taktirde güç kaybeder ve sonucunda istemeyeceğiniz türden hastalıklar açığa çıkar. Alzheimer hastalığı verilebilecek en güçlü örnektir. Bu hastalık ile boğuşmak istemiyorsanız beynin aktif kalmasını ve güç kalmasını sağlamalısınız.

Beynin sağlıklı kalmasını istiyorsanız ona egzersiz yaptırmalısınız. Kitap okuyarak bu egzersizi en güçlü biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Satranç, bulmaca ve diğer zihinsel faaliyetler kitap okumayı destekleyici unsurlardır.

Hafızanın iyileştirilmesi

Bir şeyler okudukça hafızanızı güçlendirirsiniz. Bu herkesin bildiği bir şeydir ancak yapılan basit bir hata vardır. Okuduğunuz her şey değil tutarlı bir biçimde okuyacağınız her şey hafızanızı iyileştirir.

Tutarlı olarak okumak ile anlatılmak istenen durum kurgusal ve bütünsel olan parçaların okunmasıdır. Belirli bir hikayede yer alan karakterleri, yerleri, ifade edilen sözleri hikayeyi okuduktan kısa bir süre sonra hatırlayabilirsiniz. Ancak, Facebook veya Twitter gibi yerlerde gördüğünüz anlık mesajları hatırlamak konusunda zorluk çekersiniz. Bunun nedeni o mesajların anlık olması ve aynı anda birden fazla mesajın hafızaya atılmaya çalışılmasıdır. Bu nedenle bu tür mesajlar hafızayı güçlendirmek konusunda etkisizdir.

Bütünsel olarak okuyacağınız bir hikayeden aklınızda kalanları depoladığınız yer farklı bir hafıza kümesi olacaktır. Beyninizde oluşturacağınız yeni bir hafıza bölgesi ile beyin kendisine yeni yollar (sinaps) oluşturur. Oluşturulan yer yeni yol eski yolu güçlendirir. Sonuç olarak hafızanızı güçlendirmiş olursunuz ve bu size çok daha büyük katkılar sağlamaktadır.

Stresin azaltılması

İş yüzünden, aşk yüzünden veya farklı bir takım sorunlar yüzünden stres altında olabilirsiniz. Stres altında olduğunuz zaman verimliliğiniz önemli ölçüde zarar görür ve bu durumda yapmak istediklerinizi tam olarak yapamazsınız. Ara verseniz bile kendinizi toparlamanız çok zor olabilir.

Kitap okuyarak stresten kurtulabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan sağlam bir hikayeye sahip kitaplardır. Kitabı okudukça hikayenin içerisine kendinizi yerleştirirsiniz. O an hikaye dışında bir şey düşünmemeye başlarsınız ve stresli durumdan kurtulmuş olursunuz.

Huzur ve sakinleşme

Kitaplar stresi azalttığı gibi sizin huzurlu olmanızı ve sakinleşmenizi de sağlarlar. Bu konuda okuyacağınız kitap önemli bir role sahiptir. Bireysel gelişim sağlayan, özlü sözler, sakinleştirici hikayeler veya buna benzer içeriklerle oluşturulmuş kitaplar, kan basıncınızı düşürür ve size sakinlik hissi kazandırır.

Aşırı stresli olmanız durumunda kızgınlık hissine sahip olabilirsiniz. Keskin sirke küpüne zarar sözünü haklı çıkarmak istiyorsanız sakinleşmeniz gerekir ve okuma alışkanlığı bu konuda size yardımcı olacaktır.

Konsantrasyon ve odaklanma

Stres, sinir, huzursuzluk ve heyecan. Bu tip ruh halleri konsantrasyonunuzu düşürür ve bir işe odaklanma konusunda size olabildiğince zorluk çıkartır. Bu durumda istediklerinizi yapamazsınız. Önlem olarak çok daha farklı şeyler yapabilirsiniz ancak kısa süre içerisinde birkaç satır bile okumak sizi bu durumdan kurtarabilir.

Bununla birlikte sinir, stres ve huzursuzluk gibi ruh halleri genellikle aynı anda birden fazla iş ile uğraşmak durumunda ortaya çıkarlar. İşi bitirmek ve işin yarım kalması arasında sürekli bir değişkenlik söz konusu olur. E-postaları kontrol etmek, önünüzdeki formları doldurmak, telefona bakmak, yanınızdaki kişiyi dinlemek gibi farklı işleri aynı anda yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda dikkat dağınıklığı veya dikkat bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

Kitap okurken ise okuduğunuz satırları ve ilerisini düşüneceğiniz için tek bir yere odaklanırsınız. Dikkatiniz farklı şeylerle dağılmaz ve konsantrasyon konusunda problem yaşamazsınız. İş yerine giderken veya bir işe ile uğraşmaya başlamadan önce kısa süreli bile olsa kitap okumaya çalışarak odaklanma probleminizi çözebilirsiniz.

Bilgi kazanımı

Okuma alışkanlığınız size büyük bir bilgi havuzu sunar. Okuduğunuz her şeyden yeni bir şeyler öğrenebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz her şey hafızanızı güçlendirmekte size yardımcı olur.

Nitekim bir şeyi unutmamak gerekiyor. Bilgi sizin için kalıcıdır. Maddi durumları göz önünde bulundurun. Kriz durumu olur arabanızı satarsınız ve o artık sizin olmaktan çıkar. Ancak bilgi böyle bir şey değildir. Bilgi onu hatırlayabildiğiniz sürece daima size aittir.

Kelime haznesinin genişletilmesi

Yeni bilgiler demek yeni ifadelerin kazanılması demektir. Ne kadar fazla okursanız o kadar fazla bilgi kazanacağınıza göre bir o kadar fazla kelime öğrenmiş olursunuz. Bu işinize yarar bir durum mudur? Yoksa gereksiz bir yük müdür?

Gereksiz bir yükmüş gibi gözükse bile aslında işinize yarar. Anlatmak istediğinizi akıcı bir şekilde aktarabilirsiniz. Konuşmanız daha rahat olur. İfadeleriniz daha güçlü olur. Bir şeyleri tartışırken tıkanmalar yaşamazsınız ve daha sağlam ifadelerin size eşlik etmesini sağlarsınız.

Analitik düşünme becerisi

Bir kitabı okurken hikayenin gidiş yönünü fark edip şu şekilde bitecek dediğiniz oldu mu? Hikayeyi okuduktan sonra hikaye gerçekten o şekilde bitmişse bu durumda analitik düşünme beceriniz kuvvetli demektir.

Analitik düşünme beceriniz ile kritik anlarda hızlı ve verimli çözümler üretebilirsiniz. Hikayelerde eksik kalan parçaları herkesten daha çabuk yerlerine yerleştirebilirsiniz. Arkadaşlarınız ile bir konuyu, bir filmi, bir kitabı veya bir diziyi tartışırken daima söyleyecek bir sözünüz olur.

Yazma becerisi

Hafızanız kuvvetliyse, yeteri kadar bilgi sahibiyseniz ve kelime hazneniz genişse diğer insanlara göre daha güçlü bir yazma becerisine sahip olursunuz. Yazmanız gerekenleri daha akıcı anlatabilirsiniz. Daha bütünsel aktarım sağlayabilirsiniz.

Bu size her alanda fayda sağlayabilir. Kitap yazabilirsiniz, blog yazarlığı yapabilirsiniz, sınavlarda kompozisyonları daha iyi bir biçimde yazabilirsiniz. Her biri ilerleyen dönemlerdeki kariyerinizde size daha farklı fırsatlar sunacaktır.

Yukarıda gördüğünüz faydaların tamamı okuma alışkanlığı ile kazanılır. Üstelik bunları elde etmek için çok büyük harcamalar yapmanıza gerek yoktur. Düşük maliyetli kitapları, gazeteleri veya dergileri okuyarak ufak harcamalar ile tüm bu faydalardan yararlanabilirsiniz. Hatta dilerseniz kütüphanelerden yararlanarak bunları ücretsiz olarak bile bu faydaları elde edebilirsiniz.

Kitap okumanın veya okuma alışkanlığının sunduğu faydalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada belirtilenler okuma alışkanlığının faydalarını anlatmak konusunda yeterli mi? Yazıya yorum yaparak düşüncelerinizi dile getirebilirsiniz.

Umarım bu yazı okuma alışkanlığının faydalarını anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

8 Comments

    • Merhaba bende kitap okuma alışkanlığını sonradan edinen biri olarak bu alışkanlığımı sizlerin yazılarıyla bütünleştirerek kendimi geliştirerek yeni bir şeyler öğrenerek önümü açtığını düşünenlerdenim ev hanımı olmama rağmen fırsatını bulduğum anda kitap okumaya çalışıyorum daha çok gelişim ve psikoloji kitapları okuyorum ve her insanın kitap okuyarak topluma yararlı bireyler olarak önümüzü açacağını düşünen olarak kitap okuma alışkanlığını her gün bir saat okumalı kendi önümüzü açarak çocuklarımıza örnek olabiliriz ben bir babaanne olarak torunuma en güzel hediyeni kitap olduğunu düşünerek hediyem kitap oluyor bu alışkanlıklar yeni nesillerin önünü açacağına inanıyorum bu paylaşımlarınız dan dolay kitap okumayı ve yazmayı çok seviyorum bilgi odaklı oturumları beğenerek izliyorum bu katkılarınızdan dolayı önümüzü açtığınız için çok teşekkürler. başarılarınız daim olsun.

      • Merhaba,

        Düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Bu ara biraz vakit problemim var ama elimden geldiğince bir şeyler yapmaya devam etmek istiyorum.

        Sağlıcakla kalın, hayat boyu başarılar dilerim.

  1. hocam saolun cevabınız için kafamın dagınık oldugu dogru toparlayamıyorumda çok karışık durumlar söylediginiz gibi o biraz etkiliyor bazen sayfanın ortasında yada sonlarında kitapla bagım kesiliyor basit kitap önerinizide deniyecegim kendimi okumaya alıştırmak için ben ilk başta kitap okudugumda hiç kitap okumadıgım için anlayamıyorumdur sanıyorumdum okudukça gelişirim anlamaya başlarım diyordum kendi kendime ama 7. kitabım elimde ve hala sayfanın sonuna geldigimde başını unutuyorum Birde hocam aslında hiç anlamamak degil benimki bitirdigim kitaplara bakınca hikayesi olayları ne oldugu aklımda kalıyor ama yinede hani yazarların anlatmak istedikleri olur ya yada nasıl diyim bir blgi paylaşırlar benim anlamadıgım unuttugum onlar söylediginiz gibi deniyecegim okumaya alıştırmaya çalışacagım kendimi bakalım ne olacak inş olumlu bir sonuç alabilirim 🙂

    • Tekrar merhaba Baran,

      Durum benim düşündüğümden çok daha iyi demek ki. Genelde yapılan okuma yanlışlarından birisine düşmüşsün. 300 sayfalık kitapta her sayfayı tamamen aklında tutamazsın. Kitabın vermek istediği bir mesaj vardır, anlatmak istediği bir konu vardır veya göstermek istediği bir şeyler bulunur. Bunları yakalayabiliyorsan okuduğunu anlama konusunda herhangi bir problemin bulunmuyor demektir. Biraz daha kitaplarla vakit geçirdikçe bu tedirginlik durumunu üzerinden atabilirsin. Sadece arkana bakmadan, geriye dönmeden okumaya çalış. Devamı mutlaka gelecektir.

  2. hocam mrb ben size bişey sormak istiyorum hocam ben okudugumu anlamıyorum okuyorum okuyorum anlayamıyorum 20 yaşındayım küçükken fln hiç kitap okumadım hiç bir şey okumadım küçüklügümü lise yıllarımı boş geçirdim pc başında geçirdim şimdi pişmanım üniversiteye bile hazırlanamıyorum çok çok pişmanım kendimi düzeltmeye çalışıyorum üniversite hazırlıgı yapmak için ugraşıyorum kitap okuyorum bir türlü anlayamıyorum aklımda kalmıyor şuan üstte yazan bu yazı bile aklımdan uçup gitti hocam ben ne yapacam ne yapmalıyım bana yardım edebilirmisiniz

    • Merhaba Baran,

      Öncelikle yorumun için teşekkürler. Problemin okuduğunu anlamakla ilgili olduğu açık ama bunu tetikleyen bir şeyin olması gerekiyor. Kafanın çok dağınık olduğunu söylesem yanılmış olur muyum acaba? Bu sadece bir çıkarım tabi, sana doğrudan böylesin diyemem. Tavsiyem biraz daha geriden başlaman, ileri seviye kitaplar okumak yerine çok daha basit kitaplar okuyup öncelikle okuduğunu kavrama kabiliyetini geliştirmeni öneririm. Henüz genç birisin, belki çocuklara yönelik kitapları okumak hoşuna gitmeyebilir ama her şeye baştan başlamak ve adım adım ilerlemek problemini çözebilecek en yegane yoldur.

      Okumaya biraz daha alıştıktan sonra aşağıdaki yazıma göz atmanı öneririm. Buradaki adımları takip ederek okuduğunun akılda kalması için kendini teşvik etmeyi başarabilirsin.

      https://www.grisayfalar.com/okunanin-akilda-tutulmasi-adina-neler-yapilabilir/

Yorum yapıp katkı sağla...