Her kitap önemlidir ama her kitabın aynı değerde olmasını beklemek doğru değildir. Bazı kitaplar tarihi nitelikleri dolayısıyla epey bir pahalı olabilirler. Bu kitaplardan bazılarından ve sahip oldukları özelliklerden biraz bahsetmeye çalışacağım.
Listeyi oluştururken ucuzdan pahalıya doğru sıralama yaptığımı en başından belirtmeliyim. Dünyanın en pahalı kitaplarının neler olduğunu öğrendikten sonra bilgi hazineni genişletecek olduğundan emin olabilirsin. Şimdi hazırsan bu kitaplara bir göz atalım.
The Tales of Beedle the Bard
Dilimize Ozan Beedle’ın Hikayeleri olarak çevrilmiş bu kitabın normal versiyonunu normal kitapçılarda bulabilirsin. Kitabın en önemli yanı 7 adet el yazması versiyonuna sahip olmasıdır. El yazması eserlerin 6 tanesi Harry Potter serisi için çaba harcayan insanlara verilmiştir.
Kitabın geriye kalan tek el yazması parçası Amazon’da açık artırmaya konulmuştur. J. K. Rowling hayranlarından birisi bu kopyayı 3.98 milyon dolar karşılığında satın almıştır. Elde edilen gelir ise çocuklar için oluşturulmuş bir hayır kurumuna aktarılmıştır.
Geography
Adından anlaşılabileceği gibi tarihin gördüğü ilk basılı atlastır. Cosmographia, Geographia ve The Geography adlarıyla da alınır. Atlas, Yunan matematikçi Klaudyos Batlamyus tarafından yazılmıştır. Ancak Batlamyus ile ilgili bilinen çok fazla bilgi yoktur.
İlk baskı olan bu atlasın 15. yüzyıldan günümüze ulaşmış 3 farklı kopyasının olduğu düşünülüyor. Bu kopyalardan birisi 2006 yılında 3.9 milyon dolar karşılığında satılmıştır. Orijinal eserin milattan sonra 150 yılında oluşturulduğu tahmin ediliyor.
Treatsie of Fruit-Trees
Aslında bakarsan bu kitabın son derece sıkıcı olduğunu söyleyebilirim. Kitabın içeriği tamamen meyve ağaçlarıyla ilgilidir. Kitap 18. yüzyılda yazılmıştır ve 2006 yılında Brüksel’de 4.6 milyon dolara satılmıştır. Her ne kadar sıkıcı olsa bile epey bir yüksek bedele satılmıştır.
Peki bu kitabı önemli yapan durum tam olarak nedir? Bu satışın çekici yanı kitapta yer alan güzel meyve ağacı resimleridir. 16 farklı meyve ağacı vardır. Bunların çeşitleriyle ilgili tüm bilgilere Archive.org üzerinden göz atabilirsiniz.
The Gutenberg Bible
The Gutenberg Bible, Johannes Gutenberg’in matbaasında basılmış olan İncil’i ifade eder. 1450 yıllarında basılmış olan kopyalardan geriye sadece 48 tanesi kalmıştır. Buna rağmen kitabın son derece görüldüğünü unutmamak gerekir.
The Gutenberg Bible, önemli bir Japon kitap satıcısı olan Maruzen tarafından 5.4 milyon dolar karşılığında satın alındığında bir rekora imza atmıştır. 1987 yılında gerçekleştirilen satışın ardından bu kitap “gelmiş gelmiş en pahalı kitap” olarak anılır hale gelmiştir.
Shakespeare’s First Folio
Dilimize çevirmek istesek sanırım “Shakespeare’in ilk büyük kitabı” şeklinde çevrilecek olan bu eser aslında adıyla her şeyi anlatır. Kitabın içerisinde yazar tarafından yazılmış olan tüm oyunlar yer aldığı için tarihin en değerli kitaplarından birisi olarak görülür.
Shakespeare’in 1623 yılında ölümünün ardından eserin 750 kopyası basılmıştır ama geriye sadece 228 tane kalmıştır. Microsoft’un kurucu ortağı Paul Allen katıldığı bir müzayede bu kopyalardan birisi 6.2 milyon dolara satın almıştır.
The Canterbury Tales
Dilimize Canterbury Hikayeleri olarak çevrilmiş bir kitaptır. Normal baskısını hemen hemen tüm kitapçılarda bulabilirsin. Ortaçağ döneminde yaşamış olan şair Geoffrey Chaucer tarafından yazılmış olan bu kitap 17.000 satırdan oluşur.
Kitabın içerisinde yer alan hikaye, hikaye anlatma yarışması düzenleyen bir hacı kafilesinin hikayesini anlatır. Orijinal kopyalardan sadece 12 tanesi günümüze kadar ulaşmıştır. Bunlardan birisi 1998 yılında 7.5 milyon dolar karşılığında satılmıştır.
Birds of America
Doğa bilimci John James Audubon, 1827 ve 1838 yılları arasında yüzlerce farklı Kuzey Amerika kuş türünü tasvir eden bir dizi zarif baskı yayınlamıştır. Ardından 435 çizimden oluşan Birds of America kitabı tamamlanmıştır.
Bu kitabın sadece 119 orijinal kopyası günümüze ulaşmayı başarmıştır. Kitabın en önemli özelliklerinden birisi o zamanlar var olan 6 kuş türünün şu anda neslinin tükenmiş olmasıdır. 2010 yılında yapılan müzayede sonrasında eserin bir kopyası 11.5 milyon dolar karşılığında satılmıştır.
The Gospel of Henry the Lion
Henry The Lion, 1142 ve 1180 yılları arasında Saksonya Dükü olarak görev yapmış bir isimdir. Saksonya bugün Almanya’ya bağlı bir eyalettir. Henry the Lion, Brunswick Katedrali’nin sunağı üzerinde sergilenmek için bir gospel üretilmesine öncülük etmiştir.
Metin 266 sayfa uzunluğunda olmuştur ve aynı zamanda dört İncil’den sahneleri tasvir eden çizimlerle bir baş yapıtı andırıyordu. Kitap, 800 yıl sonra Alman hükümetinin eline geçti ve bu onlara 11.7 milyon dolara mal oldu. Bugün kitap güvenlik gerekçesiyle sadece 2 yılda bir sergilenmektedir.
Rotschild Prayer Book
Rostchild Prayer Book bir dua kitabı ve biraz pahalı olduğunu söylemek mümkün. Bu Flaman Hristiyan metinleri ve imgeleri koleksiyon alıcısına tam olarak 13.4 milyon dolara mal olmuştur. Ancak kitabın serüveni burada son bulmamıştır.
1500 yıllarında oluşturulan kitap 254 ayrı sayfadan oluşur. 1999 yılında Avusturyalı bir iş adamı Kerry Stokes eseri New York’ta gerçekleştirilen bir müzayededen satın alır. Daha sonra onu Avusturya Milli Kütüphanesi’ne kiralar.
Bay Psalm Book
Dini metinler her zaman önemlidirler ve bunlar genelde pahalı olurlar. Bay Psalm Book bir dini metin olarak en pahalı kitaplar listesine girmeyi başarmış bir eserdir. Kitabı önemli kılan ise İngiliz sömürgesindeki Amerika’daki ilk kitaplardan biri olmasıdır.
Hacıların Plymouth Kayası’na inmesinden 20 yıl sonra, 1640 yılında bu kitap matbaadan çıkış yapmıştır. Günümüzde çoğu kütüphanelerde olan 11 farklı kopyası vardır. Buna rağmen bir kopyası Amerikalı iş adamı David Rubenstein tarafından 14.2 milyon dolara satın alınmıştır.
The Magna Carta
Tarih, hukuk, sosyal bilimler derken Magna Carta’nın adını daha önce duymuş olabilirsin. Geleceğin hukuk kurallarını belirleyecek olan bu metin tarihteki en önemli metinlerden biridir. Bugüne kadar yalnızca 17 orijinal kopyası ulaşabilmiştir.
Magna Carta metinlerinin orijinal kopyalarından birisi 2007 yılında bir müzayede satılmıştır. Metni satın alan kişi Amerikalı iş adamı David Rubenstein olarak bilinir. Magna Carta kopyası için ödediği miktar ise 21.3 milyon dolardır.
The Codex Leicester
The Codex Leicester, iki ünlü ismi bir araya getiren bir eser olmuştur. Leonardo da Vinci’nin imzasını taşıyan isim yıllar yıllar sonra Microsoft’un kurucusu Bill Gates tarafından satın alınmıştır. Bu eser, 30.8 milyon dolarlık satın alım ile tarihin en pahalı kitabı özelliğini taşır.
Eseri bu kadar önemli yapan durum nedir? Eserde Rönesans döneminin öncü isimlerinden Leonardo da Vinci’nin notları ve teorileri yer alır. Bill Gates, kitabın sayfalarını taratıp onları Windows 95’in ekran koruyucusu haline getirmiştir.