1 saatte hayatını güzelleştirmek için 11 öneri

Günlük mola vakitlerini çok daha verimli bir şekilde geçirmek mümkündür. Günde sadece bir saat ayırarak yaşamını ve duygusal refahını iyileştirmek mümkündür. Günde sadece bir saatini kendine ayırarak yapabileceğin çeşitli şeylerle bunu kolayca başarabilirsin.

Çoğumuz öğle yemeği vaktimizin bir kısmını yemek yemeye ayırırız. Geriye kalan kısmı ise sosyal medyada, haber sitelerinde veya forumlarda gezmek için kullanırız. Bu rutinin her gün devam ettiğini söyleyebilirim. Gerçekte ise yapılan tüm zamanı çöpe atmaktır.

Günlük mola vakitlerini çok daha verimli bir şekilde geçirmek mümkündür. Günde sadece bir saat ayırarak yaşamını ve duygusal refahını iyileştirmek mümkündür. Günde sadece bir saatini kendine ayırarak yapabileceğin çeşitli şeylerle bunu kolayca başarabilirsin.

1. Stresten arınmalısın

Hemen hemen her sektörde çalışan ünlü kişilerin bir kısmı mola dönemlerini stresten arınmak için kullanırlar. Elbette yemek molası önemlidir. Fakat geriye kalan vakti en iyi şekilde değerlendirmek gerekir. Stresi azaltmak ve ondan arınmak için yapabileceğin basit şeyler vardır.

Kendi ofisine sahipsen şanslı olduğunu söyleyebilirim. Kapıyı bir süreliğine kapatarak nefes egzersizleri dahil olmak üzere rahatlamak için bir dizi egzersiz yapabilirsin. Böyle bir imkanın yoksa yakınlardaki bir parka gidip temiz havanın tadını çıkarmayı düşünmelisin.

Aslında burada önemli olan ne yaptığın değil ne için yaptığındır. Yemek molasında kalan süreyi dinlendirici müzik içeren oynatma listelerine ayırmayı düşünebilirsin. Önemli olan stresten arınmak ve zihnini en iyi şekilde rahatlatmaktır.

2. Sosyal medyadan uzak durmalısın

Yemek molası gibi verimlilikle geçirmen gereken saatleri sosyal medya gibi tam anlamıyla bir “buhran kalabalığı” içerisinde geçirmene gerek yoktur. Kendine ayırman gereken süreyi boşa zaman harcamak için kullanmamalı ve daha farklı şeyler yapmalısın.

Normal şartlarda öğle arasını bu gibi işlere ayırdığın doğrudur. Fakat bu durum bir süreliğine akılsız kaydırma yapmak anlamına gelir. Her gün telefonun ekranına göz atmak yerine çevrendeki insanlarla etkileşim kurmaya çalışmalısın.

Çevrende iletişim kuracağın bir insan yoksa öğle arasını bir şeyler çizmek veya bir şeyler okumak için kullanabilirsin. Yeni bir kitap okumaya başlamak iyi bir fikirdir. Böylece saatin boş yere akıp gitmesine izin vermeyecek ve daha verimli bir biçimde geçmesini sağlayacaksın.

3. Bir blog açmalısın

Molaları daha iyi şekilde değerlendirmek istiyorsan bir blog açmayı düşünebilirsin. Her okuyucumun bir blog sahibi olmasını isterim. Bir şeyler yazmak ve bir şeyler paylaşmak son derece rahatlatıcı bir iştir. Dan Western’in belirttiği gibi blog yazmanın avantajlarından yararlanabilirsin.

Blog sana açılmak için bir imkan tanır. Bu durum kendine olan güveninin yükselmesi anlamına gelir. Böylece hedeflerini daha doğru bir şekilde takip edebilir ve onları yerine getirebilirsin. Tek dikkat etmen gereken kendine katkı sağlayabilecek konularda blog içeriğini yazmaktır.

Blog yazmak için çok çeşitli konulardan seçimler yapabilirsin. Blog yazmak ücretsiz olarak yapabileceğin bir şeydir. Herhangi bir ödeme yapmadan blog açmanı sağlayan platformlar vardır. Blog açmak ile ilgili daha fazla bilgi istiyorsan Timur Demir’in sitesini ziyaret edebilirsin.

4. Başkalarıyla iletişim kurmalısın

Her zaman yarını yaşayacakmış gibi hareket ederiz. Bu nedenle planlarımızı hep yarına erteleme yoluna gideriz. Bir e-postayı yanıtlamak ve birisini aramak için hep yarını bekleriz. Bugün bir farklılık yapmayı düşünebilirsin.

Sadece öğle arasında sana ayrılan süreyi doldurmak için araman gereken kişilerden birini aramayı düşünebilirsin. Eski bir arkadaşına mesaj göndermeyi düşünebilirsin. Tanıdık biriyle konuşmak yaşamda gerçekten önemli olan şeyleri hatırlayıp kendine gelmeni sağlayacaktır.

5. Büyük bir görevden küçük parça almalısın

Eşin, sevgilin ve annen bugün bir tepsi börek yaptı. Hepsi tamamen senin için. Tüm böreği bir ısırıkta yiyebilir misin? Elbette yiyemezsin. Onu parçalara ayırmalı ve öyle yemeye çalışmalısın. Bir başka ifadeyle göreve aşamalı olarak yaklaşmalısın.

Daha önce ertelemiş olduğun bir şeyleri tekrar ele alabilirsin. Fakat önceki denemede yaptığın gibi parçayı tek seferde bitirmek yerine onu ufak parçalara bölmeyi denemelisin. Bu işi yerine getirme konusunda sana fazlasıyla yardımcı olacaktır.

6. Değerli bir satın alım gerçekleştirmelisin

Bugüne kadar yaptığın en akıllıca satın alımın ne olduğunu düşünüyorsun? Bir bel yastığı satın almak olabilir mi? İki yıl önce satın almana rağmen hala değerini kaybetmeyen bir elektronik alet olabilir mi? Çok iyi bir tatil rezervasyonu fırsatını yakalamış olabilir misin?

Bunları bir düşünmeni öneririm. Bazen öğle molasını değerli bir şeyi satın almak için kullanabilirsin. Araştırma yapmak, yorumları okumak, fırsatları gözden geçirmek ve en önemlisi onları elde etmek gibi adımlar atabilirsin. Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmiş olman anlamına gelir.

7. Özgeçmişini yenilemelisin

İş aramıyor olsan bile özgeçmişinin güncel olması gerekir. Bu yüzden söz konusu molada özgeçmişini gözden geçirmeyi düşünmelisin. Bu aynı zamanda LinkedIn gibi profillerini düzenlemek anlamına gelecektir. Özgeçmişini güncellemek profesyonel kariyerin için önemli bir adımdır.

Özgeçmişini güncel tutmak temel becerilerini ve yeteneklerini değerlendirme konusunda sana bir fırsat sunar. Bu da kendine olan güvenini artırabilir. Aynı zamanda çeşitli eksiklikleri tespit etmek gibi ek avantajlar elde edebilirsin.

8. Yapılacaklar listeni gözden geçirmelisin

Yapılacaklar listesi hayatında önemli olan şeylere odaklanma konusunda sana yardımcı olurlar. Bu listeler sayesinde yapılması gerekenleri ve aynı zamanda yapılanları takip etmeyi başarabilirsin. Fakat zaman zaman insanlar bu listeleri yanlış bir biçimde kullanırlar.

Eski işlerin daima göz önünde olmasına gerek yoktur. Onları arşivleyip başka bir klasöre veya sekmeye taşıman gerekir. En iyi yapılacaklar listesi uygulamalarına göz atıp bu konuda sana yardımcı olabilecek uygulamaları bulabilirsin. Daha sonra listeni en iyi şekilde düzenleyebilirsin.

9. Akşamları iyi değerlendirmelisin

Günlük molaları öğle yemeği arasından çıkarıp günün geneline yayacak olursam akşamları hesaba katmam gerekir. Beceri ve bilgi kazanmak, iş hayatının son derece yolunda gitmesini sağlayacak en önemli etkenlerden biridir. Öyleyse kendini bu konuda beslemeye çalışman gerekir.

Sadece günlük iş görevlerini yerine getirmekle kalmamalısın. Kariyerinde ilerlemene yardımcı olacak hemen hemen her şeye vakit ayırman gerekir. Çeşitli kurslara katılabilirsin, yeni beceriler geliştirmek için okumalar yapabilirsin veya bildiğin konularda ustalaşmaya çalışmalısın.

10. Yan görevlere göz atabilirsin

İş yerinde bir türlü yeni beceriler geliştirmeyi ve yeni ilgi alanları edinmeyi başaramıyor olabilirsin. Şirketlerin katı politikaları ve yoğun iş süreçleri bazen buna engel olabilen bir durumdur. Böylesi anlarda gönüllü olarak çeşitli projelerde yer almayı düşünebilirsin.

Öğrendiğin şeylerin pratiğine alışmalısın. Bir başka ifadeyle öğrendiklerini bir yerde kullanmaya çalışmalısın. Gönüllü olarak projelere katılmak bunun en bilindik yollarından biridir. Böylece gerçekten uygulanabilir sonuçlar elde etmeye başlayabilirsin.

Gönüllü olmak gibi bir imkanın yoksa hobilerine veya elindeki projelere farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı deneyebilirsin. Peter Jones’ın dediği gibi tüm bunlar kendini daha kararlı hissetmene yardımcı olacaktır. Aslında önemli olan asıl işin dışında farklı bir şeylerle uğraşıp başarıya ulaşmaktır.

11. Kararlılıkla hareket etmelisin

Bu kadar şey yazmama rağmen “Benim yerimde değilsin, konuşması kolay.” diye düşünebilirsin. Yarı yolda kalmanın ne demek olduğunu fazlasıyla tecrübe ettiğimden emin olabilirsin. Bununla birlikte her insanın hayatının kendisine zor olduğu fikrine katılan birisiyim.

Gerçekten bir şeyler yapmanın zor olduğu zamanlar vardır. Fakat bizim için önemli olan günde bir saatimizi kendimize adamaktır. Bu sayede zihnine ve içinde bulunduğun hedeflere ve hayallere daha yakın olabileceksin. Bunun için bir saat fazlasıyla yeteri olacaktır.

Neden? Çünkü günde 1 saat haftanın beş günü söz konusu olduğunda yılda yaklaşık 250 saat yapar. Bir yılda 250 saatini sadece hayatını iyileştirmeye adamış olacaksın. Sana çok geliyor mu? Öyleyse 1 saati 30 dakikaya veya 15 dakikaya düşürebilirsin. Önemli olan kendine vakit ayırmaktır.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...