Temiz ev ile temiz zihne sahip olmanın 7 yolu

Temiz bir eve sahip olmak, sağlığın ve hatta gönül rahatlığı için çok çeşitli avantajlar sunar. Yapılan araştırmalar, temizliğin insanın stres seviyesini %20 oranına kadar azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte temizliğin hayattaki verimliliğini artırması söz konusudur.

Ev işlerini organize etmek son derece basit bir görevdir. Bu görev harikalar yaratmanı dahi sağlar. Ertelenmiş olan bazı görevleri yerine getirme konusunda kendini motive edebilirsin. Evindeki çoğu sıkıntıyı, evini temizleyerek basitçe ortadan kaldırabilmek söz konusudur.

Temiz bir evle temiz bir zihne nasıl sahip olunur?

Aslında bu fikrin Shoukei Matsumoto isimli Budist bir rahibin kitabından ortaya çıktığını söyleyebilirim. Birçok insan temiz bir evin sağlıklı bir yaşam tarzına nasıl katkıda bulunduğunun farkında değildir. Örneğin, temiz bir mutfağa sahip olmak sağlıklı yiyecekler pişirmek anlamına gelir.

Temiz ve düzenli bir eve sahip olmak maliyet açısından geri dönüşümü olan bir durumdur. Çünkü zaten sahip olduğun eşyaları satın almak için kullanacağın paradan tasarruf etme yaklaşımı söz konusudur. Bu yaklaşım sayesinde evinden tam potansiyelli bir şekilde yararlanmış olursun.

Temizlik ve dağınıklıktan kurtulmak, çevrendeki insanlar için de yararlıdır. Çünkü artık ihtiyacın olmayan şeyleri bağışlamaya başlarsın. Evini temiz tutmak aynı zamanda kişisel ilişkiler için de değerlidir. Çünkü ailenle birlikte ortak bir görevi tamamlamak için çaba gösterirsin.

Peki tüm bu faydalardan yararlanmak için evini nasıl temiz tutacaksın? Tam olarak neler yapman ve nasıl yapman gerekir? Dan Western’in dediği gibi ilk adım düzenli olarak evdeki tozu temizlemekle başlar ve dağınıklığı toplamakla devam eder.

Temiz evin faydaları

Temiz bir ev ile zihinsel anlamda iyi olmanın arasında belirli bir bağ vardır. Düzenli olarak evlerini temizleyen kişilerde stres hormonunun daha düşük seviyelerde seyrettiği saptanmıştır. Aşağıda temizlik yapmanın ve temiz bir eve sahip olmanın değerli faydalarından bazılarını paylaşıyorum.

  1. Araştırmalar ev temizliği yapan kişilerin fiziksel olarak daha aktif kaldıklarını ve bu nedenle daha sağlıklı bireyler olduklarını ortaya koymuştur. Ev temizlerken yapılan her hamle bir anlamda egzersiz görevi görür. Bu egzersizler hem fiziksel hem zihinsel anlamda iyi olmak anlamına gelir.
  2. Evleri düzenli olan kişiler daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olurlar. Bu atıştırmalık gibi görünen hazır gıdalardan uzakta durmakla ilgilidir. Evin düzenli ve temiz olduğunda yemek yapmaya vakit bulursun. Fakat tam tersi olduğunda hazır gıdalara yönelirsin.
  3. Evde yüksek düzeyde düzensizlik stres ve endişeye neden olur. Bu seni iyi bir gece uykusundan mahrum etmeye yetecek bir şeydir. Ayrıca, etrafında karışıklık olduğunda beyninin huzur içinde olmasını pek beklememelisin. Dolayısıyla beynin rahat olmaması uyku kalitenin azalması anlamına gelir.
  4. Açık havadaki kirlilik ile kapalı kirlilik arasındaki durumun farkında olmak gerekir. Kapalı alandaki kirlilik seviyesi inceleme yaptığında seni şaşırtacak boyutlara ulaşabilir. Evcil hayvanlardan gelen tüyler, küf ve toz akarları gibi şeylerle uğraşmak zorunda kalırsın.
  5. Üretken bir kişi mutludur. Etrafındaki dağınıklık azaldığı zaman zihnin çok daha iyi çalışır. Bir evin gelişigüzel durumda olması demek dağınık durumda olması demektir. İşte bu dağınıklık zihninin üretkenliğini azaltabilecek etkide sahip olacaktır.

Tüm bu faydalar bir gün içerisinde hayatının diğer noktalarına tesir edebilecektir. Örneğin, daha hızlı ve verimli çalışabilirsin. Sağlıklı bir yemek hazırlamak için kendine vakit ayırman mümkün olabilecek. Sağlıklı bir yaşam için ihtiyacın olan tek şey biraz temizlik ve düzendir.

1. Düzenli olarak toz almalısın

Her zaman temiz bir eve sahip olmak istiyorsan evini düzenli olarak süpürmen gerekir. Süpürmek özellikle evde evcil hayvan besliyorsan daha zorunlu bir iştir. Çünkü minik dostlarımızın tüylerini etrafa saçmaları söz konusudur.

Evcil hayvan tüylerini temizlemek için beğendiğin ve insanlar tarafından önerilen bir süpürgeyi tercih edebilirsin. Düzenli olarak evi süpürmek, evinin her zaman temiz kalmasını sağlar. Evini tam anlamda yepyeni görmeye çalıştığın zaman sana zamandan tasarruf imkanı sunar.

Kendini temiz bir kişi olarak görmüyor olabilirsin. Fakat temizliğin insanlar için doğuştan gelen bir nitelik olmadığını bilmelisin. Bir evi temiz tutmak bazı insanlar için çok ciddi emek gerektiren bir iş gibi görünebilir. Evi temiz tutmak ciddi bir öz disipline ve beceriye bağlıdır.

2. Giysilerini toplamayı öğrenmelisin

Giysilerini bir sandalyeye veya yere atmaktan kaçınmalısın. Evine her geldiğinde sahip olduğun çamaşırları kirliye atmalı veya onları doğru bir şekilde askıya koyup yarın giymek için hazır tutmalısın. Tüm giysilerini doğru yerlere koyma konusunda bir alışkanlık edinmelisin.

Zaman içerisinde bu alışkanlığının aslında sana ekstra zaman kazandırdığını fark edeceksin. Bir çamaşır yığınının içerisinde giysi aramak zorunda kalmayacak ve aradığını hemen bulabileceksin. Dahası, artık işine yaramadığını düşündüğün kıyafetleri keşfetme şansı bulabileceksin.

3. Ekstra dağınıklıktan kurtulmalısın

Çok fazla şeye sahip olmak başlangıçta çok iyi bir şeymiş gibi görünebilir. Ancak bu durum organizasyon sürecini zorlaştıran bir dağınıklığa yol açar. Asla açmak istemeyeceğin çekmeceleri temizlemek ve kullanmadığın eşyalardan kurtulmak için kendine biraz zaman ayırmalısın.

İyi durumda olan ancak fazla olduğunu düşündüğün bir şeylerin varsa bunları satışa çıkarabilirsin. Kronik bir istifçi olsan bile ekstra dağınıklıktan kurtulmak, ihtiyacın olmayan şeyleri elde tutmak yerine kendini daha rahat hissetmeni sağlayacak bir durumdur.

4. Kullandıktan sonra yüzeyleri temizlemelisin

Bir gün mutfağına bir dış göz olarak bakma fırsatı elde etseydin belki kendinden nefret etme noktasına gelebilirdin. Ama benim istediğim durum bu değil. Sadece basit bir alışkanlık geliştirmeni istiyorum. Kullandıktan sonra mutfak yüzeyini temizlemeye çalışmalısın.

Bu durum mutfak yüzeylerinde biriken yağlardan ve kirden arınmak anlamına gelir. Kullanımdan hemen sonra yüzeyleri silmeye ve dezenfekte etmeye çalışmalısın. Bu sadece mutfak yüzeyleri için geçerli değildir. Aynı zamanda yemek masası ve makyaj masası gibi noktalar için de geçerlidir.

5. Yatağını düzenli tutmalısın

Birçok insanın kıyafetleri ve yatakta kalan diğer eşyaları vardır. Yatağın uyumak için olduğunu unutmamalısın. Giysileri yukarıda tartışıldığı gibi doğru yerlerde tutmalısın. Aynı zamanda yatakta makul sayıda yastık olduğundan emin olmalısın.

Birkaç yastık üzerinde uyumanı gerektiren bir sırt problemin olsa bile sayıyı minimumda tutmak önemlidir. Aşırı yastık yatağının düzensiz görünmesine neden olur. En önemlisi, uyandıktan sonra her gün yatağını toplamalısın. Bu, yatak odanın temiz ve düzenli görünmesini sağlar.

6. Bulaşıkları temizlemeyi unutmamalısın

Bulaşıkları lavaboya koymanın bulaşık makinesine koymaktan daha kolay olduğunu düşünebilirsin. Fakat doğru olan durum tam tersidir. Bulaşıkları, bulaşık makinesine koymak temizliğe başladığın zaman sana kazandırır. Bu yüzden duruladıktan sonra onları bulaşık makinesine koymalısın.

Bulaşık makinesini her gece çalıştırmayı deneyebilirsin. Birkaç boyunca temiz yemeklere sahip olduktan sonra bu alışkanlığı hanenin geri kalanına kazandırmak için kendini daha motive hissedeceksin. Böylece hem kendine hem de başkalarına tesir edecek önemli bir adım atmış olacaksın.

7. Kullandıktan sonra eşyaları yerine koymalısın

Kullanımdan sonra etrafta bir şeyler bırakırsan kullanmak istediğinde onları bulman zorlaşacaktır. Bulduğun şeyleri yerine koyarak işleri basitleştirmeyi başarabilirsin. Taraklar, makyaj malzemeler, mutfaktaki baharatlar ve daha fazlası için düzenli hareket etmeyi öğrenmiş olacaksın.

Dağınıklığa en fazla katkıda bulunanlardan biri kağıt ve belgelerdir. Faturalar ve uğraşman gereken diğer dosyalar gibi şeyleri düzenli bir şekilde tutmalısın. Kağıtların tek bir yerde bulunması evinin düzgün gözükmesini sağlayacaktır.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...