Tanımadığın biriyle rahatça konuşmak için 10 etkili yol

Organize olmak ister misin? Organize hareket etmek daha üretken olmanı sağlar. Faydalı alışkanlıklarla organize olmayı başarabilirsin.

Yeni insanlarla tanışmak stresli bir iş. Onunla ne konuşabilirsin? Bu etkili yöntemleri deneyerek tanımadığın biriyle rahatça konuşabilirsin.

Tanımadığımız insanlarla konuşurken hepimiz kendimizi garip hissederiz. Çok dışa dönük bir insan olsak bile rahatsız olabiliriz. Bir konuşma başlatmak ve devamını getirmek çok kolay değildir. Tanımadığın insanlarla konuşmanı kolaylaştıracak yolları öğrenmek ister misin?

Özet: Tanımadığın biriyle rahatça konuşmanın yolları

Tanımadığımız insanlarla konuşurken kendimizi huzursuz hissederiz. Bunun en önemli sebebi stresin anlık olarak çok yüksek seviyelere çıkmasıdır. Tanımadığın birine bir “merhaba” demek bile senin için çok zor olabilir. Fakat bu problemlerin hepsini geride bırakabilirsin.

“Tanımadığım insanlarla rahatça konuşmak istiyorum.” diyorsan aşağıdaki maddeleri incelemeye çalışmalısın. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:

  1. Selam ver.
  2. Soru sor.
  3. Sadece konuş.
  4. Alınganlık yapma.
  5. Mümkünse gülümse.
  6. Sonuca odaklanma.
  7. Paylaş.
  8. İltifat et.
  9. Beden dilini rahatlat.
  10. Pratik yap.

1. Selam ver

Aslında çok basit olsa bile biraz cesaret gerektiren bir iştir. İlk olarak selam vermelisin. Ufacık bir merhaba bile tanımadığın insanla aranda oluşan buzun çatırdamasını sağlayabilir. “Ne konuşabilirim ki?” diye düşünmene gerek kalmadan bir “merhaba” diyebilmelisin.

Birçok insan selama selamla karşılık verir. Bir selam verdiğinde sana karşılık vermek istemeyen bir insanla konuşmaya çalışarak vakit kaybetmemelisin. Bu durum karşıdaki kişinin seninle konuşmak istemediği anlamına gelen ufak bir sessizliktir.

2. Soru sor

Bunu basit bir iletişim önerisi olarak düşünebilirsin. Her insan kendisi hakkında konuşulmasından hoşlanır. Tanımadığın biriyle konuşmaya çalışırken ona kendisi hakkında sorular sorabilirsin. Kapalı kutu olan insanlar bile kendilerinden söz edildiğinde çözülebilirler.

Karşındaki insana yaşadığı son olaylar veya doğrudan kendileri hakkında bir şeyler sormayı deneyebilirsin. Örneğin, son izlediği filmi veya son okuduğu kitabı sorabilirsin. Bunun gibi bir şeyler bularak onları konuşmaya ikna etmelisin.

3. Sadece konuş

Tanımadığın bir insanla konuşmaya çalışırken yaşadığın gerginliği az çok anlıyorum. İstediğin ama yapamadığın birçok şeyin sebebi aşırı düşünmektir. Bunun yerine sadece harekete geçmeyi düşünmelisin. Bir başka ifadeyle gidip konuşmalısın.

Kendinle küçük bir mukayese yaptıktan sonra çok fazla düşünmeden konuşmaya başlamalısın. Bunu yaparsan konuşurken hissettiğin o garip hissi üzerinden atabilirsin. Önemli olanın yaşadığın anlık stresi azaltmak olduğunu aklından çıkarmamalısın.

4. Alınganlık yapma

Tanımadığın biriyle konuşmaya çalışırken alıngan olmamalısın. Alınganlık seni biraz daha içine kapatır. Bu durumda hiçbir şekilde konuşamazsın. İnsanlarla aynı konuda farklı düşüncelere sahip olabilirsin. Bunun doğal bir durum olduğunu bilmelisin.

Mat Apodaca‘nın dediği gibi “insanların deneyimleri birikim olduğundan” bir duruma herkes farklı reaksiyon gösterebilir. Birinin tepkisi umduğun veya beklediğin gibi değilse alınganlık yapmamalısın. Problemin bir tek sende olduğunu düşünmemelisin.

5. Mümkünse gülümse

Her insan gülmeyi sever çünkü gülmek mutluluk demektir. Gülmek her anlamda kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Biri bizi güldürdüğünde o insanın değerini biraz daha farklı görmeye başlarız. Bu bir nevi bir olumlu oy gibidir.

Bir sohbeti kolay bir noktaya taşımanın en kolay yolu kahkaha atmaktır. Konuştuğun kişiye karşı ufak bir gülümseme dahi her şeyi farklı bir noktaya götürebilir. Mümkünse gülümseyerek sohbetin önündeki bütün engelleri ortadan kaldırmalısın.

6. Sonuca odaklanma

Tanımadığın bir insanla konuşmaya çalışırken kendini huzursuz hissetmenin sebebi sonuca odaklanarak hareket etmektir. Bu sonuca odaklanma durumunu ortadan kaldırman her anlamda iyidir. Bu şekilde konuşmanın ilerleyişini önemsemeye başlayabilirsin.

Bunu herhangi bir bağının olmadığı iki takımın müsabakası olarak görmelisin. Birini desteklemek yerine oyunun güzelliğini desteklemelisin. Böylece sonuç ne olursa olsun mutlu olmayı başarırsın. Sohbet etmeye çalışırken aynı yaklaşımla hareket edersen daha rahat edersin.

7. Paylaş

İnsanlar birbirleriyle bağlantı kurdukları sürece daha fazla vakit geçirmek isterler. Çoğu zaman bunu sağlayan ortak noktalarımızdır. Bir başka ifadeyle ortak noktamızın fazla olduğu insanlarla vakit geçirmeye çalışırız. Bu şaşırtıcı değildir ama önemlidir.

Tanımadığın biriyle konuşmaya çalışırken onunla ortak paydada buluşabileceğin bir şeyler anlatmalısın. Böylece aradaki bağlantıyı kolayca oluşturabilirsin. Tek yapman gereken ilgi noktasını belirlemek ve diyaloğu o noktadan ilerletmeye çalışmalısın.

8. İltifat et

Hemen hemen herkes iltifat duymayı sever. Ancak maalesef biz insanlar yeteri kadar iltifat etmeyi sevmeyiz. Küçük bir yorumun ortaya çıkaracağı sonuçları görmek son derece şaşırtıcı olacaktır. Mümkünse ve uygunsa konuştuğun kişiye iltifat etmeyi düşünmelisin.

Tanımadığın biriyle konuşurken iltifat etmek bazı durumlarda abes kaçabilir. Ancak bunda çekinilecek bir şey yoktur. Sadece doğru şekilde iltifat etmelisin. Elbette çok güzel veya çok yakışıklı olduklarını söylememelisin. Kıyafetlerinden veya ayakkabılarından konuşabilirsin.

9. Beden dilini rahatlat

Endişeli ve gergin olman durumunda vücut bunu gösterecektir. Omuzların gerilmiş durumda olur. Bununla birlikte genelde yüzünde bir şaşkınlık yaşanır. Bu nedenle tanımadığın biriyle konuşmaya çalışırken beden dilini gevşetmeye çalışmalısın.

Beden dilini gevşetmeyi başarırsan diyalog kurma konusunda işini kolaylaştırmış olursun. Vücudunu gevşetmek istiyorsan derin bir nefes almalı ve gülümsemeye çalışmalısın. Böylece konuşurken daha rahat olmayı başarabilirsin.

10. Pratik yap

Hayatta her şeyde olduğu gibi burada da pratik yapmalısın. Ne kadar fazla pratik yaparsan senin için o kadar kolay olur. Konuşma pratikleri yaparak konuşurken yaşadığın stresi üzerinden atmayı başarabilirsin. Bu elbette kolay olmayacaktır ama zamanla buna alışırsın.

Konuşmayı pratik hale getirmelisin. Gerek görmen durumunda başkalarıyla konuşmaya çalışabilirsin. Bir süre sonra üzerindeki bu tutukluluğu atabilirsin. Bu şekilde tanımadığın insanlarla konuşurken kendini daha iyi hissedebilirsin.

Umarım bu tanımadığın biriyle rahatça konuşma konusunda fayda sağlamıştır. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...