Pasif gelir nedir? İşe yarar 11 pasif gelir yöntemi

Pek çok insan pasif geliri elde etmeye başladıktan sonra kumsalda güneşlenmek gibi hayal eder. Pasif gelir böyle bir şey değildir. Pasif gelir elde etmek, yerine getirilmesi gereken görevleri yapabilmek için daha fazla zaman ayırmak anlamına gelir.

Pek çok insan pasif geliri elde etmeye başladıktan sonra kumsalda güneşlenmek gibi hayal eder. Pasif gelir böyle bir şey değildir. Pasif gelir elde etmek, yerine getirilmesi gereken görevleri yapabilmek için daha fazla zaman ayırmak anlamına gelir.

Şimdi sana pasif gelirin ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağım. Aynı zamanda pasif gelir elde etmeni sağlayacak yöntemlerle taşımanı sağlayacağım. 9-5 bir işten sıkıldıysan ve bir şekilde artık kendi işinin patronu olmak istiyorsan burada anlatacaklarım işine yarayacaktır.

Pasif gelir nedir?

Pasif gelir işi tamamladıktan sonra para kazanmaya devam ettiğin bir yöntemdir. Kitaplar, filmler ve şarkıları buna benzetmek mümkündür. Aynı zamanda pasif gelir çeşitli gayrimenkul yatırımlarından ve iş yatırımlarından gelen gelirdir.

Bazı pasif gelir fikirleri para kazanmak için ön çalışma gerektirirler. Örneğin, bir e-kitap yazmak bu türden bir durumdur. Bazıları ise hiç emek gerektirmez. Örneğin, bir yere yatırım yapmak herhangi iş gücü gerektirmeyen bir yöntemdir.

Ne kadar pasif gelir kazanabilirsin?

Pasif gelir hakkında daha önce bir şeyler okumuş olabilirsin. Örneğin bir blog başlatıp veya bir e-kitap yazıp iki hafta sonra haftada 20.000 TL kazanacağını düşünebilirsin. Üzgünüm ama pasif gelir bu şekilde çalışmaz. Pasif gelir kısa vadeli bir strateji değildir.

Bazı insanlar tek bir pasif gelir kaynağından iyi biçimde geçinirler. Bazı insanlar ise birkaç kaynaktan gelen küçük miktarlar ile iyi ederler. Pasif gelir elde etmek istiyorsan sana ilgi çekici gelen çeşitli yöntemleri deneyip sonuç almaya çalışabilirsin.

1. Birikim hesapları

Bu hızlı ve kolay elde edilebilen bir pasif gelir kaynağıdır. Paralarının karşılığını biraz daha fazla almak isteyenler için bol miktarda birikim hesabı seçeneği vardır. Bu hesap seçeneklerini kullanarak kendine iyi bir pasif gelir kaynağı oluşturabilirsin.

Düşük riskli yüksek getirili bir birikim hesabına sahip olmak istiyorsan her bankanın veya diğer kuruluşların sunmuş olduğu fırsatları göz önünde bulundurman gerekir. Bunu yaptığın zaman gün geçtikçe paranın büyümesini seyretmiş olacaksın.

2. Blog açmak

Bu içeriği yazarken temelde iki amacım vardır. Birincisi hedef kitleme yani sana ilgi çekici bir içerik sunmak, ikincisi ise içerikte gösterilen reklamlarla para kazanmak. Fakat okuyucularıma değer katmadığım sürece bunu başaramam. Dolayısıyla ilgi çekici bir içerik sunmak zorundayım.

Bir blog açtıktan sonra ihtiyacın olan tek şey bir niş seçmektir. Siten ve ele aldığın konular ne kadar niş ise o kadar iyidir. Pasif gelir elde etmek istiyorsan rekabet ne kadar azsa o kadar iyi olacaktır. Böylece ziyaretçilerin tek uğrak noktası olmayı başarabilirsin.

Bir kitle oluşturmanın en önemli yanı tutarlılıktır. Yazıları ne sıklıkla yayınladığın değil tutarlı bir biçimde yayınlaman önemlidir. Ayda yalnızca bir yazı yayınlayacak vaktin varsa bu yazı her ay aynı tarihte yayınlanmalıdır.

Tutarlı kalmanın en ideal yolu blog adresinizi herkese açık hale getirmeden önce birkaç gönderi yazmaktır. Bu, hayatın önüne geçerse ve zamanın yoksa sürekli olarak yayınlayabilecek bir malzeme birikimin olduğu anlamına gelir.

Türkiye’de temel gelir kaynaklarından birisi hiç kuşkusuz Google AdSense kullanmaktır. Google AdSense sayesinde görüntülenme ve tıklama başına gelir elde edersin. Başlangıçta bu gelirler düşük olsa bile hedef kitlen büyüdükçe daha fazla gelir elde etmeyi başarabilirsin.

İkincil gelir kaynağın ise normal reklam satışları yapmaktır. Blog adresin yeteri kadar büyüdüğünde çeşitli firmalar reklam vermek için seninle iletişime geçeceklerdir. Dolayısıyla onlara reklam satışı yaparak para kazanmayı başarabilirsin.

3. Dijital ürün satmak

Akıllı telefonuna veya dizüstü bilgisayarına indirdiğin uygulamaların tümü birileri tarafından oluşturulmuştur. Örneğin, blog adresini açmak için WordPress kullandıysan oraya yükleyecek olduğun eklentiler yine birileri tarafından oluşturulmuş olacaktır.

Bir ihtiyacı karşılayan veya bir sorunu çözen kazanan bir fikrin varsa, bir programcı bulun veya bunu kendini yapmayı öğrenebilirsin. Dijital ürünler oluşturmak biraz çalışma gerektirir. Ancak iş bittikten sonra onu sonsuza kadar satabilirsin.

4. Stok fotoğraf satmak

Fotoğraf çekmeyi seviyorsan onları çeşitli siteler üzerinden satmayı düşünebilirsin. Bu, günlük işinin yerini hiçbir zaman alamayacak bir uğraştır. Fakat bu konuda becerin varsa epey bir miktarda yan gelir elde etmeyi başarabilirsin.

Ne kadar kazanacağın portföyünün büyüklüğüne, deneyim seviyesine ve birlikte çalıştığın stok fotoğraf ajanslarının sayısına bağlıdır. Bu konuda çeşitlendirme çok önemlidir. Shutterstock, iStock ve Adobe Stock gibi sitelere ne kadar çok fotoğraf gönderirsen gelir elde etme şansın o kadar yüksek olur.

5. Müzik satışı yapmak

Tıpkı stok fotoğrafçılığa benzer şekilde yaptığın müziği satarak veya bir yerde yayınlayarak para kazanabilirsin. Başlangıçta çok fazla gelir elde etme şansın olmayabilir. Fakat işlerini ilerledikçe muhtemelen daha fazla gelir elde etme fırsatın olacaktır.

Yaptığın müzikleri nerede sunmalısın? Bunun için iki platform ön plana çıkar. Birincisi Soundcloud, ikincisi ise YouTube. Soundcloud yüklediğin parçalardan gelir elde etmeni sağlar. YouTube ise şarkı videolarındaki reklamlardan para kazanmana yardımcı olur.

6. Rehber veya kurs hazırlamak

Bugüne kadar belirli konuda sayısız iyi rehber ile karşılaştığımı söylemeliyim. Rehberler genellikle e-kitap şeklinde sunulurlar. Daha kısa ve daha giriş seviyesi bilgiler içerenler ücretsiz, daha kapsamlı olanlar ise belirli bir fiyat karşılığında sunulurlar.

Yazım becerilerine güveniyorsan rehberler hazırlayarak para kazanabilirsin. Örneğin, WordPress ile ilgileniyorsan onunla alakalı bir soruna çözüm olacak rehber hazırlayabilirsin. Hazırladığın rehberin sitenin hedef kitlesiyle uyumlu olduğundan emin olmalısın.

Rehberleri biraz daha kapsamlı boyuta getirmek istiyorsan kurslar oluşturabilirsin. Udemy gibi bir yer kurs oluşturup satmak için oldukça elverişli bir platformdur. Kursları doğru şekilde yapılandırıp bölümlere ayırmayı başarırsan gelir elde etme şansını yükseltmiş olursun.

7. E-ticaret yapmak

E-ticaret yapmanın zorluk seviyesi ne sattığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bir şeyleri kendin yapıyorsan, mevcut olan ürünleri yeniden satmaktan biraz daha zorluk yaşayacağını bilmen gerekir. Fakat kazanç anlamında e-ticaret oldukça yararlı bir iştir.

İnternet üzerinden ürün satıp para kazanmayı istiyorsan bir e-ticaret sitesi açman gerekir. E-ticaret sitesi açabilmek için öncelikle kullanacağın altyapıya karar vermen gerektiğini unutmamalısın. Bu altyapılar işini kolaylaştıracaktır.

Genel olarak kullanıcılar WooCommerce veya Shopify gibi altyapıları kullanırlar. Bunlar bir şeyler satmak için harika bir yoldur. Bir e-ticaret mağazası oluşturmak istiyorsan bu tür platformlar işini kolaylaştıracaktır. Çünkü hazır şablonlarla hemen işe başlayabilirsin.

8. YouTube kanalı açmak

Devir YouTube devri dersem yanılmış olmam. YouTube’tan para kazanmak herkesi hayali durumunda. Fakat bu iş için gerekli öğrenme eğrisinin yüksek olduğunu söylemem gerekir. Bir bakıma çok fazla çaba ortaya koymalısın.

Yazı içerikleri ile video içerikler karşılaştırıldığında ortada bariz bir fark olduğunu söylemek mümkün. Yazı içeriği kadar video içeriği yoktur. Dolayısıyla kitle bulmak çok daha kolaydır. Ayrıca, videoların hazırlanması çok daha zordur. Bu da daha az rekabet anlamına gelir.

Nasıl yapılır videoları, bir şeyleri öğreten videolar, oyun videoları, sohbet videoları gibi farklı tarzda videolar oluşturabilirsin. Daha sonra oluşturduğun bu videolarla bir kitleye sahip olabilirsin. Kitleye sahip olduktan sonra reklamları açarak YouTube’tan para kazanabilirsin.

9. Hazır site satın almak

Hazır site satın almak başlangıçta bir pasif gelir elde etme girişimi olarak görülmeyebilir. Fakat farklı bir bakış açısından bakmanı öneririm. Halihazırda gelir elde etmeye başlamış bir siteyi alabilir, onunla biraz ilgilenebilir ve gelir elde etmeye devam etmesini sağlayabilirsin.

Doğru siteyi bulmak biraz zaman gerektirecek bir iştir. Bu doğru kiralık evi bulmak gibi bir şeydir. Her zaman kendine özgü kriterler belirlemelisin. En önemlisi bu kriterleri karşılayacak siteyi bulmalısın. Bulduğun zaman o siteyi satın almalı ve onu pasif gelir portföyüne dahil etmelisin.

10. Alan adı satın alıp satmak

Bu bir başka pasif gelir yöntemidir. Alan adı satın almadan önce mutlaka belirli bir araştırma yapmış olman gerekir. Bu için özellikle ileri görüşlü olmak gerektiğini söyleyebilirim. Bir alan adını satın aldıktan yıllar sonra onu büyük bir meblağ karşılığında satışa çıkarabilirsin.

İnternet ortamında kullanılan alan adları son decede değerlidirler. Örneğin bazı ünlü isimler çocuklarının isimlerine ait bir alan adı olmasını isterler. Bu tür bir isim ile fark yaratmayı başarabilirsin. 10$ karşılığında satın aldığın bir alan adını 1.000$ karşılığında satabilirsin.

11. Site oluşturup satmak

Site oluşturup satma yöntemini uygulayabilmek için birkaç farklı şeyin bir araya gelmesini sağlaman gerekir. Öncelikle iyi bir alan adı seçmiş olman gerekir. İkincisi yazarlık becerinin olması gerekir. Üçüncüsü ise pazarlama yapmayı bilmen önemlidir.

Şimdi, yıllık 10$ karşılığında alan adını aldığını düşünelim. Yıllık 30$ ise sitenin sunucu masrafı olsun. Yıl içerisinde cebinden çıkacak miktar yaklaşık 40$ şeklindedir. Ancak 2-3 ay içerisinde sitenin içeriğini doldurup (20-30 kaliteli makale) doldurup 100$ gibi bir fiyattan satabilirsin.

Satışı yaparken sunucunun verilmeyeceğini söylemen önemlidir. Böylece yeni siten için altyapın hazır olacaktır. Bir başka ifadeyle 10$ ve 2-3 aylık emek ile bir siteyi daha yüksek bir fiyata satmayı başarabilirsin. Burada önemli olan ise tamamen anahtar kelimeler ve sitenin içeriğidir.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...