Panseksüel ne demek? Panseksüel misin?

Bir kişi karşısındaki insana cinsiyetten bağımsız olarak ilgi duyuyorsa panseksüel olabilir. Bir başka ifadeyle, cinsiyet kimlikleri ne olursa olsun başkasından etkilenmek ne anlama gelir? Panseksüellik ne demek? Hemen şimdi öğrenebilirsin.

Dünya genelinde insanların bir bölümü kendisini heteroseksüel olarak tanımlamaktan kaçınırlar. Bir kişi kendini heteroseksüel olarak görmüyorsa bu onun mutlaka gay, lezbiyen veya biseksüel olduğu anlamına gelmez.

Panseksüellik bir kişinin cinsiyet kimliği ne olursa olsun karşıdaki kişiye ilgi duyması anlamına gelir. Panseksüel ne demek tam olarak anlamak için tüm detaylara hakim olmak gerekir. Fakat, en başından bir cinsel yönelim olduğunu bilmek önemlidir.

Panseksüel ne anlama gelir?

Panseksüel ifadesinin anlamını öğrenebilmek için ilk olarak “pan” ifadesini incelemek gerekir. “Pan” aslında Yunanca bir kelimedir ve “hepsi” anlamına gelir. Bunu göz önünde bulundurunca panseksüel kelimesinin anlamı ortaya çıkar.

Cinsiyet ayırt etmeksizin her insana karşı romantik ve cinsel çekicilik hisseden birini tanıyorsan onun panseksüel olduğunu düşünebilirsin. Daha geniş açıdan bakarsan, panseksüel olan kişi cinsel yönelim açısından herhangi bir sınır tanımayan kişidir.

Panseksüel olan kişiyi çok cinsiyetli olarak tanımlamak mümkündür. Karşıdaki insan ne tür bir cinsel yönelime sahip olursa olsun panseksüel için bir fark yoktur. Panseksüel insan her türlü insana karşı romantik ve cinsel çekicilik hissedebilir.

Panseksüel olup olmadığını nasıl anlarsın?

Panseksüellikte hoşlanma veya aşık olma kriterlerinin cinsiyetle sınırlı olmadığını bilmelisin. Panseksüel olup olmadığını merak ediyorsan kendini çok basit bir teste sokabilirsin. Sorulara vereceğin cevaplar doğrultusunda durumunu netleştirebilirsin.

  • Bir kişinin cinsiyetini önemsemeden herhangi birine karşı duygusal, romantik veya cinsel ilgi duyuyor musun?
  • Daha önce kendine yönelik yaptığım tanımlamalardan (örneğin biseksüel) rahatsızlık duyuyor musun?
  • Panseksüel teriminin anlamını öğrendikten sonra senin için doğru cinsel kimliğin bu olduğuna inanıyor musun?

Biseksüel, omniseksüel ve poliseksüel gibi cinsel yönelim çeşitleri panseksüel teriminin sınıfına dahil değildir. Bahsettiğim üç sorunun tamamına “evet” cevabını verdiysen panseksüel olma ihtimalin oldukça yüksek demektir.

Panseksüelliğin diğer cinsel kimliklere göre farkı nedir?

Panseksüellik genellikle biseksüellik, poliseksüellik ve omniseksüellik ile karıştırılır. Tüm bu cinsel ve romantik yaklaşımların anlamları farklıdır. Buna rağmen her birisinin ortak noktası “çoklu cinsiyet” yaklaşımını benimsemiş olmalarıdır.

Panseksüel teriminin yerine kimi zaman antroseksüel teriminin kullanıldığını görebilirsiniz. Bu yanlış bir kullanımdır. Antroseksüel cinsel yöneliminin farkında olmayan ama herhangi biriyle cinsiyetten bağımsız ilişki kurabilen kişiyi ifade eder.

Panseksüel ile biseksüel arasındaki fark nedir?

Panseksüel ile biseksüel birbirlerine karıştırılırlar. İkisi arasında benzerlikler vardır. Her iki yönelimden birine sahip olan insanlar birden fazla cinsiyete karşı bir şeyler hissedebilirler. Aradaki farklılık ise cinsiyet odaklı yönelimdir.

Biseksüel, aynı cinsten veya farklı cinsten kişilere karşı ilgi duyar. Panseksüel ise cinsiyet konusunda herhangi bir ayrım yapmaz. Kısacası, panseksüel olan kişi ilgi duyduğu kişiye panseksüel, biseksüel veya farklı şekilde bir nitelendirme yapmaz.

Diğer taraftan cinsiyet ayrımcılığına karşı olan insanların büyük bir kısmı biseksüel ifadesine karşıdırlar. Biseksüel esasında iki farklı cinsiyet olduğunu en başından kabul eder. Doğal olarak cinsiyet ayrımcılığı karşıtı insanların tepkisini çekerler.

Panseksüel ile poliseksüel arasındaki fark nedir?

“Poli” ifadesi “çok” anlamına gelir. Poliseksüel olan insanlar birden fazla cinsiyete sahip olan insanlara karşı ilgi duyarlar. Tersten okumaya çalıştığınızda sadece erkek veya kadın cinsiyetine sahip insanlara karşı bir şeyler hissetmezler.

Poliseksüel olan bir insan birçok cinsiyete karşı ilgi duyabilir ama bu tüm cinsiyetlere ilgi duyacağı anlamına gelmez. Bu noktada panseksüel kavramı devreye girer ve hepsini kapsar. Panseksüel cinsiyetten bağımsız olarak tüm insanlara ilgi duyar.

Panseksüel, poliseksüel veya biseksüel farklı anlamlara gelebilirler. Fakat her birisini tek bir şemsiyenin altında toplamak mümkündür. Kendini bu cinsel yönelimlerden birine ait gören insan aslında çok cinsiyetçi bir yaklaşımı tercih eder.

Panseksüel ile omniseksüel arasındaki fark nedir?

Omniseksüellik bir kişinin tüm cinsiyetlerden insanlara ilgi duyması anlamını taşır. Panseksüellik ile arasındaki en önemli benzerlik budur. Fakat, omniseksüel olan insanlar genellikle panseksüelliği “cinsiyet körlüğü” olarak tanımlarlar.

Omniseksüel olan kişiler potansiyel olarak kendilerini yakın hissettikleri kişilerin cinsiyetlerini kabul etme yoluna giderler. Bir başka ifadeyle, omniseksüellikte cinsiyet tanımı söz konusudur. Panseksüellikte ise böyle bir tanımlama yoktur.

Omniseksüel insanlar tüm cinsiyet kimliklerine ilgi duysalar bile diğer yönelimlerden farklıdırlar. Romantik bağ kurdukları kişilerin cinsel kimliğine dikkat ederler. Panseksüelden farklı bir şekilde sınıflandırılmasının gerekçesi tam olarak budur.

Panseksüellik bir psikolojik rahatsızlık mıdır?

İnsanların cinsel ve romantik yönelimlerinin hastalık olduğu kanaatinde değilim. Bu cinsel yönelim, sadece yaşayan insanların değil gelecekteki nesillerin de gündeminde olacak bir konudur. Dolayısıyla bilimsel araştırmalara kulak vermek gerekir.

Panseksüellik, cinsiyet ayrımı yapmaksızın yaşayan insanlara karşı duyulan hoşlanma ve aşık olma durumudur. Onu nekrofili, zoofili ve ensest gibi tam anlamıyla psikolojik rahatsızlık kabul edilecek bir noktada görmemek gerekir.

Nekrofili, zoofili ve ensest gibi psikolojik parafili çeşitleri panseksüel terimiyle uzaktan yakından ilgili değildirler. Daha net anlayabilmek için aslında parafili olarak görülen terimlerin bir kısmını yakından incelemek daha doğrudur.

  • Nekrofili: Nekrofili cesetlere karşı cinsel ilgi duyulmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Panseksüel gibi sadece insanlara karşı bir cinsel yönelimle karıştırılmamalıdır.
  • Zoofili: Zoofili hayvanlara karşı cinsel ilgi duyulmasıdır. Pek çok ülkede yasalar doğrultusunda ağır yaptırımların uygulandığı bir psikolojik rahatsızlıktır. Ne panseksüellik ne de ona benzer cinsel yönelimlerle ilgisi yoktur.

Panseksüellik farklı bir cinsel yönelim olsa bile nekrofili veya zoofili gibi parafili seviyesinde bir psikolojik rahatsızlık olarak kabul edilmez. Panseksüellikte cinsel veya romantik yönelim sadece yaşayan insanlara karşı duyulan bir yönelimdir.

Panseksüellik hakkında soruların var mı?

Cinsel yönelim kavramları gerçekten oldukça karmaşıktırlar. İnsanın kafasını karıştırabilirler. Her bir cinsel yönelim kavramının kendi içerisinde ufak detayları vardır. Fakat bazılarını bir şemsiyenin altında toplayabilmek mümkündür.

Örneğin, panseksüel ve biseksüel farkını ararken “biseksüellik, panseksüel teriminin sınıfına girmemektedir” gibi bir ifade görebilirsin. Bu söylem doğru olsa bile altının doldurulması onu daha anlaşılır hale getirir ve kafa karışıklığını önleyebilir.

Öğrendiğin tüm bu bilgilere rağmen panseksüellik hakkında cevap bulamadığın sorular varsa yazıya yorum yapabilirsin. Yorum yapmak istemiyorsan iletişim sayfasından bana e-posta gönderebilir veya sosyal medyadan bana ulaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...