Kendine güvenmenin 12 yolu

Yıllar boyunca hayallerinin peşinden gitmeni engelleyen bir şey varsa bunun başarısızlık korkusu olduğunu bilmelisin. Bu korkunun üstesinden gelmek için kendine güvenmen gerekir. Kendine güven konusunda eksikliğin varsa bugün olduğu gibi sadece yerinde saymış olursun. Bu hemen hemen birçoğumuzun yüzleşmek zorunda olduğu bir şeydir.

Kendine güvenmek istiyorsan duygularınla barışık olmalı ve engelleri aşmaya çalışmalısın. Zaman içerisinde kendine olan güvenin artmaya başlayacaktır.

Yıllar boyunca hayallerinin peşinden gitmeni engelleyen bir şey varsa bunun başarısızlık korkusu olduğunu bilmelisin. Bu korkunun üstesinden gelmek için kendine güvenmen gerekir. Kendine güven konusunda eksikliğin varsa bugün olduğu gibi sadece yerinde saymış olursun. Bu hemen hemen birçoğumuzun yüzleşmek zorunda olduğu bir şeydir.

Kendini kontrol etmeye başlamalısın

Kendine güvenmek istiyorsan öncelikli olarak kendini kontrol etmeyi öğrenmen gerekir. Yetkinlik konusunda kendini geliştirmeni sağlayacak çeşitli imaj değişiklikleri ve somut adımlarla bunu başarabilirsin. Leo Babauta‘nın dediği gibi bunu yaparken başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan hareket edebilirsin. Aşağıdaki adımları takip ederek kendine güvenme konusunda iyi bir başlangıç yapabilirsin.

  1. Kendine bakmalısın: Bu çok basit bir şey. Basit bir duş ve ardından tıraş kendine olan güvenini artıracak bir şeydir. Kendi imajınla fark yaratmak ve ruh halini değiştirmek istiyorsan bakımlı olmalısın.
  2. Güzel giyinmelisin: Kendine bakarken aynı zamanda güzel giyinmeye çalışmalısın. İyi giyinen biriysen kendini daha iyi hissedersin. Dünyayla mücadele etmeye hazır olmak istiyorsan bunu ihmal etmemelisin.
  3. Olumlu düşünmelisin: Hemen ilk fırsatta olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelerle değiştirmeye çalışmalısın. Bu kendin için yapacağın en harika şeylerden biridir. Kısa sürede bunun işe yaradığını göreceksin.
  4. Kendini tanımalısın: Kendini tanımak hayatın içerisinde sana yardımcı olabilecek en önemli şeylerden biridir. Hayatta neye karşı mücadele edersen et onu tanıman gerekir. Kendine güven konusunda kendinle mücadele edeceğin için ilk olarak kendini tanıman gerekir.
  5. Nazik ve cömert olmalısın: Bu konuda zorluk çekmemen gerekir. Başkalarına karşı nazik olmalısın ama aynı zamanda kendine karşı cömert olmalısın. Bu sayede hayatın altın kuralına göre hareket etmeyi başarıp kendine olan güvenini artırabilirsin.
  6. Hazırlıklı olmalısın: Bir şeyde iyi olacağını düşünmüyorsan kendine güvenmek oldukça zor olacaktır. Kendini mümkün olduğunca hazır hale getirerek bu hissi yenmelisin. Bir sınava girerken çalışmamış durumdaysan başarılı olma olasılığının oldukça düşük olduğunu tahmin etmek zor değildir.
  7. Prensiplerini bilmelisin: Hayatını üzerine inşa ettiğin prensiplerinin neler olduğunu bilmelisin. Bilmiyorsan kısa süre içerisinde kendini çıkmaz sokakta bulacağını bilmelisin. Hayatın yönsüz ilerleyemez. Ona bir yön göstermek zorundasın.
  8. Yavaş konuşmalısın: Bu çok sabit bir şey. Başkalarının seni algılama konusunda ortaya koyacağın çabayı başarıya ulaştıracaktır. Otoriter biri olmak istiyorsan yavaş konuşmalısın. Yavaş konuşan birisi güvenini bu şekilde gösterebilir.
  9. Çözümlere odaklanmalısın: Bir şeylerden şikayeti durumdaysan ve sadece sorunlara odaklanmayı düşünüyorsan odağını değiştirmelisin. Sorunlar yerine çözümlere odaklanmaya çalışmalısın. Bu hayatın için yapabileceğin en iyi şeylerden biridir.

Kendine güvenini geliştirmeye çalışmalısın

Hiç kimse sınırsız bir güven ile dünyaya gelmez. Eğer birisi inanılmaz derecede kendine güvenen birisi olarak görünüyorsa bunun nedeni yıllar boyunca bu güveni oluşturmak için çaba göstermiş olmasıdır. Chris W. Dunn‘un dediği gibi kendine güvenmek zamanla oluşabilecek bir şeydir. Çünkü hayatın zorlu virajlarından dönerken zaman içerisinde kendine olan güvenini kaybetmeye başlayabilirsin.

  1. Görselleştirmeye başvurmalısın: Görselleştirme, kendi zihninde kendinle gurur duyduğun bir görüntü oluşturmaktır. Kendine güveni düşük olan biriysen genel olarak kendine karşı kötü bir algıya sahip olursun. Hedeflerine ulaşmak için görselleştirmeye başvurman gerekir.
  2. Kendini onaylamaya çalışmalısın: Her insan kendi imajına uygun hareket etmeye çalışır. Kalıcı değişiklikler yapmanın püf noktası kendi imajını değiştirmektir. Kendini onaylar şekilde konuşmaya çalışırsan olumlu ifadelerle moralini ve dolayısıyla kendine olan güvenini yükseltmeyi başarabilirsin.
  3. Korkularınla yüzleşmelisin: Kendine güvenini geliştirmeye çalışırken korkularını yenmen gerekir. Bunun için her gün seni korkutan bir şey yapmaya çalışabilirsin. Her deneyimden güven alarak kendine olan güvenini zaman içerisinde bu şekilde artırabilirsin.
  4. Eleştirel iç sesini sorgulamalısın: Eleştirel iç ses kendimize yönelttiğimiz en sert yorumlardan biridir. Kendine olan güvenin oldukça düşükse ve bunun mücadele etmek zorunda kalıyorsan eleştirel iç sesini sorgulayarak onun bir şeylerin önüne geçmesine engel olmalısın.
  5. Kazanmaya hazır olmalısın: Çok fazla insan yeteneklerine yönelik cesaretini yitirmiş durumdadır. Çünkü kendilerini başarması zor olan hedeflere yönlendirirler. Sen bu şekilde hareket etmemelisin. Daha çok kolayca kazanabileceğin küçük hedefler belirleyerek başlangıç yapmalısın.
  6. Başkalarına yardım etmelisin: Başkalarına yardım etmek kısa bir süre için kendimizi unutmamız anlamına gelir. Bu sayede hayatımızdan duyduğumuz memnuniyeti yükseltmeyi başarabiliriz. Çünkü bir başkası için önemli ve değerli bir şey yapabiliriz. Kendi eksikliklerine odaklanmak yerine başkalarına yardım etmeye çalışmalısın.
  7. Kişisel sınırlar oluşturmalısın: Bu konuda birçoğumuz zorlanırız. Bir şeylere hayır demeye çalışmalısın. Başkalarının sana ait sınırlara saygı göstermelerini sağlamalısın. Gerekliyse bu konuda profesyonel destek almaya çalışmalı ve yeni şeyler öğrenmek için çaba göstermelisin.
  8. Eşitlik fikrine sıcak bakmalısın: Kendine güveni düşük olan insanlar diğerlerini kendisinden daha iyi görürler. Bu algıyı devam ettirmek yerine kendini herkese eşit olarak görmelisin. Onlar senden daha iyi değildirler. Bu bakış açısını değiştirirsen kendine olan güvenin otomatik olarak iyileşmeye başlayacaktır.

Kendine güvenmenin önemini anlamalısın

Kendine güven, birinin yeteneklerine, niteliklerine ve yargılarına duyulan güven duygudur. Kendine güven, sağlığın ve psikolojin için çok önemlidir. Sağlıklı bir kendine güven seviyesine sahip olmak, kişisel ve profesyonel yaşamında başarılı olmana yardımcı olabilecektir. Amy Morin‘in dediği gibi hemen hemen herkes kendi yeteneklerine güvenme konusunda problem yaşayabilir.

Kendine inandığın zaman yeni şeyler denemek için daha istekli olursun. Kendine güvenmek yeni şeyler denemenin anahtarı durumundadır. Kendine güveniyorsan, kaynaklarını elindeki işe adamayı düşünebilirsin. Yeterli olmadığı için zaman harcamaktan ve sahip olduğun enerjiden endişe etmek yerine enerjini çabalarınla harcayabilirsin. Kendini güvende hissettiğin zaman daha iyi performans gösterirsin.

Örneğin, yapacağın bir sunum hakkında kendine güvenirsen mesajını karşındaki kitleye iletmeye çalışırsın. Ancak, iletişim kurma yeteneğine güven duymuyorsan endişe duymaya başlayabilirsin. Sonuç olarak, konsantre olmak için mücadele edebilir ve sözlerini aktarırken takılı kalabilirsin. Bu sunum yapma konusunda kötü olduğun algısının oluşmasına neden olabilir.

Kendini başkalarıyla kıyaslamayı bırakmalısın

Facebook’ta veya Instagram’da kendinle arkadaşlarını karşılaştırma yoluna gidersen sağlıksız bir adım atmış olursun. Benzer durum aldığın maaşı bir başka arkadaşının aldığı maaşla karşılaştırmaya çalıştığın zaman geçerlidir. Yapılan birçok araştırma kıskançlık ve kendin hakkında bir şeyler hissetme biçimin arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir.

Araştırmacılar, kendilerini başkalarıyla kıyaslayan kişilerin kıskançlık gibi bir problemle karşı karşıya kaldıklarını tespit etmiştir. Bir insan ne kadar çok kıskançlık duyarsa kendisi hakkında bir o kadar kötü hisseder. Bu bir kısır döngüdür. Zenginliklerini, mallarını, becerilerini, kazancını ve niteliklerini karşılaştırırken dikkatli olmalısın. Diğer insanların daha iyi olduğunu düşünmek kendine olan güvenini yıpratacaktır.

Kendine şefkatle yaklaşmalısın

Kendine şefkatle yaklaşmak, hata yaptığında, başarısız olduğunda veya bir engelle karşılaştırdığında kendine merhamet etmen anlamına gelir. Kendine karşı sert konuşmak daha iyisini yapmak için kendini motive etme konusunda yardımcı olmaz. Aslında karşılaşacağın etki bunun tam tersi olacaktır. Kendine karşı ne kadar sert olursan kendine olan güvenin bir o kadar az olacaktır.

Hata yaptığın zaman veya başarısız olduğun zaman kendi kendine dövünmek veya kendine takma isimler takmak yerine güvenilir bir arkadaşınla konuştuğun gibi kendinle konuşmayı denemelisin. Biraz rahatlamaya çalışmalı, kendine gülmeyi denemeli ve kendine kimsenin mükemmel olmadığını hatırlamalısın. Bu sayede kendine olan güvenini zedelemekten uzak durabilirsin.

Kendine şüpheyle yaklaşmayı bırakmalısın

Bazen insanlar bir şeyleri yapmak için kendilerini daha güvende hissedinceye kadar o şeyi erteleme yoluna giderler. Ancak bazen güven kazanmanın en iyi yolu yapılması gerekeni yapmaktır. Kendine güven eksikliğinden kaynaklanan bazı korkularınla yüzleşmeyi denemelisin. Korkuyor olabilirsin, utanıyor olabilirsin veya kafanın karışacağını düşünüyor olabilirsin. Buna rağmen yine de denemelisin.

Bunun hazırlık veya pratik yapmadan harekete geçmen anlamına geldiğini düşünmemelisin. Örneğin, önemli bir sunum yapacaksan arkadaşların ve ailen önünde pratik yapabilirsin. Böylece kendine olan güvenini kazanmayı başarabilirsin. Ancak bir işi yapmak için kendini %100 güvende hissetmek için beklememelisin. Çünkü orası asla ulaşamayacağın bir noktadır.

Çeşitli davranış denemeleri yapmalısın

Bir şekilde içinden gelen ses bir işi yapamayacağını veya çalışmak için formda olmadığını söylediğinde düşüncelerinin her zaman doğru olmayacağını kendine hatırlatmalısın. Bazen olumsuz konuşmalarla baş etmenin en iyi yolu bu ifadelere meydan okumaktır. Bu sayede kendine olan güvenini yükseltmeyi başarabilirsin.

Zihninin yapamayacağını söylediği şeyleri yapmayı denemelisin. Kendine bunun bir deneme olduğunu söylemeli ve neler olup bittiğini görmeye çalışmalısın. Biraz endişeli olmanın veya birkaç hata yapmanın çok kötü bir şey olmadığını öğrenebilirsin. Bu sayede ileriye doğru her adım attığında kendine daha fazla güven duyduğunu hissedebilirsin.

Beden dilini ve imajını değiştirmelisin

Duruş, oturuş, gülümseme, göz teması ve konuşmalar yavaş yavaş devreye giren şeylerdir. Omuzlarını geriye doğru çekmek demek kendinden emin olduğunu gösterir. Gülmek seni daha iyi hissetmeni sağlamakla kalmaz, aynı zamanda karşındaki kişinin daha rahat hissetmesini sağlayacaktır. İyi bir duruş ve gülümseme bir kişinin kendine güvendiğinin ispatı durumundadır.

Biriyle konuşurken karşındaki kişiye bakmalısın. Ayakkabılarına değil daha çok göz temasına odaklanman gerekir. Yavaş konuşmalı ama kendinden emin olmalısın. Araştırmalar, yavaş ve net bir şekilde konuşmaya zaman ayıranların kendilerini daha güvende hissettiklerini göstermiştir. Peter Economy‘nin dediği gibi insanlar, yavaş ve kendinden emin bir şekilde konuşan kişileri daha güvenilir bulurlar.

Başarısızlığı kabul etmemelisin

Asla pes etmemelisin. Asla başarısızlığı kabul etmemelisin. Her şeyin bir çözümü olduğunu bilmelisin. Bu nedenle erkenden havlu atmak gibi bir hata yapmamalısın. Büyük bir sıkıntıyla başa çıkmak demek başarılı olmak için kendine büyük bir güven duymak demektir. Kendine güveninin düşük olması demek genellikle zihninde oluşan olumsuz düşüncelerin bir getirisi olabilir.

Zihninde yer alan olumsuz düşünceler sürekli olarak sana yeterince iyi olmadığını, yeterince çekici olmadığını, yeterince akıllı olmadığını ve yeterince atletik olmadığını söyler. Sürekli seni aşağıda tutmak için çaba gösterir. Kafanın içinde sürekli dolaşan düşüncelerin bir parçası olursun. Bu iyi bir şey değildir. Bu nedenle başarısızlığı kabul etmemen gerektiğini bilmelisin.

Güçlü yanlarına odaklanmayı denemelisin

Aslında bir insan olarak becerimiz olduğu sürece hemen hemen her şeyi yapabilme şansına sahip olabiliriz. Hayat boyunca imkanımızın olmadığı birçok farklı şeyle karşılaşabiliriz. Bu herkes için geçerli bir durumdur. Bu tür görevler veya işlerle vakit geçirmek zorunda kalırsan kendine olan güvenini zedelemiş olursun. Carthage Buckley‘in dediği gibi bunun yerine güçlü olduğun yönlere odaklanmayı denemelisin.

Daha iyi olduğun konulara hatta en iyi olduğun konulara odaklanırsan karşına çıkan görevleri daha kolay bir biçimde yapmayı başarabilirsin. Bu kendine olan güvenini toparlama ve yükseltme konusunda sana yardımcı olacaktır. Aynı zamanda her neyle uğraşıyor durumdaysan o alanda kendini uzman gibi hissetmeye başlarsın. Bu nedenle yeri geldiğinde yapamayacağın bir şey olduğunda onu başkasına bırakmayı denemelisin.

Mükemmel olmadığını kabul etmelisin

Mükemmellik sana baş ağrısı getirecek bir mekanizmadır. Mükemmel olabilmek mümkün değildir. Mümkün olmadığı gibi gerekli de değildir. Kimse mükemmel değildir ve kimse mükemmel olamaz. Mükemmelliği yakalamakla uğraşmak yerine elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalısın. Böylece deneyimlerinden bir şeyler öğrenmeyi başarabilir ve daha fazlasını yapmaya çalışabilirsin.

Burada önemli olan bir şeyi yerine getirdiğin zaman onun geliştirilebilir olduğunu bilmektir. Başka insanlardan yaptığın işe yönelik geri bildirim alabilirsin. Aldığın geri bildirimi değerlendirerek yapman gereken geliştirmelerin neler olduğuna karar verebilirsin. Bu sayede hayatın hemen hemen her alanında kendini geliştirmek konusunda bir fırsat elde edebilirsin.

Etkili hedefler belirlemeli ve onların peşinden gitmelisin

Hayatın belirli bir yöne ve amaca sahipse nereye gideceğini ve ne elde etmeye çalıştığını bilirsin. Buna uygun olarak çeşitli hedefler belirlersin. Bu hedefleri yerine getirmek için çaba gösterirsin. Hedeflerin yerine geldikçe elde ettiğin ivme sayesinde hayattan daha fazla keyif alırsın. Hayata daha iyi odaklanmayı başarabilir ve aynı zamanda amaçların uğruna daha fazla çaba göstermeye çalışabilirsin.

Hedeflerin ne kadar küçük olursa olsun onlar için çaba göstermek bir süreçtir. Doğru yöne doğru atılacak sadece ufak bir adımın bile kutlanması gerekir. Hedefleri etkili bir şekilde belirlemeyi başardığın zaman doğru yöne doğru ilerlemeyi başarabilirsin. Bunun farkına vardığın zaman kendine olan güvenin günden güne artacak ve daha iyi duruma gelecektir.

Umarım bu yazı kendine güvenmek için yapabileceklerin konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...