Hepimizin bildiği bir gerçek var. Her birimiz başarısızlığın ne kadar yıkıcı olabileceğinin farkındayız. İşinden kovulmak bunun en önemli örneklerinden birisidir. Büyük bir başarısızlık yaşamak çok fazla acıyı beraberinde getirir. Başarısızlık seni ezer, özgüvenini bozar ve moralini alt üst eder. Hiçbir şeye değmediğini düşünürsün.
Daha kötüsü, büyük bir başarısızlıktan sonra ilerlemek hiç kolay değildir. Bununla birlikte, devam etmek ve tatmin edici bir yaşam sürmek istiyorsan, başarısızlığın seni geride tutmasına izin vermemelisin. Önemli olan başarısızlıktan kurtulmak ve nasıl tekrar ayağa kalkacağını öğrenmektir.
Neyin yanlış gittiğini anlamalısın
Çoğu durumda başarısızlık sadece birdenbire ortaya çıkmaz. Başarısızlık, yaptığın veya yapamadığın bir şeyin doğrudan sonucudur. Yeterince hazırlanmamış olabilirsin. Bazı önemli faktörleri göz ardı etmiş olabilirsin. Çok büyük bir risk almış veya normalde güvenmemen gereken birine güvenmiş olmalısın.
Durum ne olursa olsun, başarısızlığın arkasında geçerli bir sebep vardır. Başarısız olmanın nedenini anlamak, başarısızlıkla başa çıkmanın ve tekrar ayağa kalkmanın ilk adımıdır. Başarısızlığa yol açan koşullara geri dönmeli ve tam olarak neyi yanlış gittiğini anlamaya çalışmalısın.
Başarısızlık yaşadığında, çoğumuz kendimizi suçlar veya yargılarız. Bu doğal bir tepkidir. Kendimizi azarlarız ve kaderimizin başarısızlık olduğu konusunda kendimizi ikna ederiz. Bununla birlikte, neyin yanlış gittiğini anlamak için durumu incelediğin zaman başarısızlığa yol açan belirli eylem veya eylemsizliği ortadan kaldırırsın.
Örneğin, oldukça kazançlı bir e-ticaret mağazası oluşturmaya çalıştığını düşünelim. Ancak düşük satışlar nedeniyle onu kapatmak zorunda kalmış olabilirsin. Bu başarısızlık karşısında asla girişimci olamayacağını düşünebilir ve kendini beceriksiz gibi hissedebilirsin.
Sorumluluk almalısın
Aslında başarısız olduktan sonra yapman gereken ilk şey onu kabul etmek ve onunla uzlaşmaktır. Görmezden gelmemelisin, inkar etmemelisin ve gizlememelisin. Başarısız oldun ve şimdi bunu tersine çevirmek için yapabileceğin hiçbir şey yok demektir.
Kabul etmeli ve sorun olmadığını bilmelisin. Başarısızlık her zaman olur. Kabul edip bu konuda bir şeyler yapmaya karar versen çok önemli değildir. Başarısızlığın üstesinden nasıl gelineceğini bu şekilde öğrenmeye başlarsın. Tamamen sorumluluğu üstlenmelisin.
Başarısızlığına sahip çıkmalısın. Bunda utanılacak bir şey yoktur. Bazen herkes başarısız olur. İşler her zaman istediğin gibi gitmeyebilir. Fakat tek sorumluluk her zaman senin olmalıdır. Eylemlerinden, seçimlerinden ve kararlarından sorumlu olmalısın. Başkalarına suçlamamalı ve onları sorumlu tutmamalısın.
Kendini affetmelisin
Çok yakın bir arkadaşının sana büyük bir iş anlaşmasına mal olacak veya para kaybına yol açacak bir hata yaptığını hayal edebilirsin. Onlara kesinlikle kızacak olsan bile hiç kimsenin mükemmel olmadığını ve herkesin bazen hata yaptığını anlayacaksın. Sonunda hatasından dolayı onu affetmek durumunda kalabilirsin.
Başkalarını affetmek işin kolay tarafıdır ama asıl önemli olan kendini affetmek ve yola devam etmektir. Bir hata yaptığımızda kendimizi affetmek yerine kendi hatamızla kendimizi tanımlamış oluruz. Kendini affetmeden başarısızlıktan sonra yola devam etmek neredeyse imkansızdır.
Başarısızlıktan bir şeyler öğrenmelisin
Başarısızlık genellikle olumsuz bir şey olarak kabul edilir. Başarısızlıkla ilgili olumlu şeylerin olduğunu bilmelisin. Bana göre başarısızlık bir geri bildirim mekanizması olarak çalışır. Bize yaklaşımımız ve bakış açımız ile ilgili işe yaramayan bir şey olduğunu söyler.
Başarısızlığından hangi dersleri çıkarabileceğini görmeye çalışmak, gelecekte aynı hataları tekrar yapmana engel olacaktır. Bu da gelecekte benzer çabalarda başarı şansını artıracaktır. Başarısızlık ile aranda olması gereken ilişki boyutu kesinlikle bu olmalıdır.
Örneğin, işe kendini adamayan biriyle ortak olma hatasını yaptığını düşünelim. Bunun yerine işini yürütmeye katkıda bulunduğun için işini kapattığını varsayalım. Bir dahaki sefere bir iş kurduğunda ya tek başına yolculuk edersin ya da bir ortak seçerken daha dikkatli olursun. Böylece başarı şansın artış gösterecektir.
Başarısızlığı bir öğrenme fırsatına dönüştürmek için kullanabileceğin stratejilerden bazıları, planlamanı yeniden değerlendirmeyi, hazırlığını yeniden değerlendirmeyi, uygulamanı yeniden değerlendirmeyi ve kontrolünün altındaki değişkenlere odaklanmayı içerir.
Aynı hataları tekrarlamak istemiyorsanız başarısızlığı bir öğrenme fırsatı olarak görmelisin. Başarısızlığı olumsuz bir şey olarak görmeyi bırakırsın. Onun sana öğrettiği dersleri kucaklarsın. Bu, geri dönmeyi ve ilerlemeyi çok daha kolay hale getirecektir.
Güçlü yönlerine odaklanmalısın
Büyük başarısızlıklar yaşadığımız zaman içgüdümüz başarısızlığı bizim tarafımızdan bazı yetersizliklere bağlar. Bu biraz doğru olsa bile başarısızlığın büyük olasılıkla doğru yapmadığın bir şeyden kaynaklandığını bilmen gerekir. Bu durum hayatın her alanında yetersiz olduğun anlamına gelmeyecektir.
Hala güçlü yönlerin ve iyi olduğun şeylere sahipsin. Bu güçlü yönlere odaklanarak seni başarısızlıktan kurtaracak bir yol çizebilirsin. Başarısızlıktan başarılı olmaya dönüşmüş hayatlara sahip birçok ünlü isim vardır. Senin bir ünlü olmanı beklemiyorum ama onlar gibi davranarak başarısızlık girdabından kendini çıkarmanı umut ediyorum.
Güvenilir kişilerden destek almalısın
İnsanların başarısızlıktan uzaklaşmasını zorlaştıran şeylerden biri, büyük bir başarısızlığın ardından kendimizi dış dünyaya kapatmamızdır. Fakat, başarısızlığını tek başına yaşaman için ortada hiçbir neden yoktur. Güvendiğin biriyle konuşmak, her şeyi göğsünden atmana ve başarısızlıkla gelen olumsuz duygulardan kurtulmana olanak tanır.
Başka bir kişiyle konuşmanın ve ondan destek almanın bir başka yararı ise üçüncü bir tarafın yargılarını duygularla gölgelemeden, başarısızlığına tarafsız bir şekilde bakabilecek olmasıdır. Bu nedenle, kişisel önyargılardan etkilenmedikleri için kaçırmış olabileceğin bir şeyi ve yaptığın hatayı fark etmeleri çok daha kolay olacaktır.
Buna ek olarak, güvendiğin biriyle konuşmak onların seni cesaretlendirmesine ve başarısızlığın dünyanın sonu olmadığını hatırlatmalarına olanak tanır. Sana yakın insanlarla konuşmanın yanı sıra bunun gibi çeşitli blog gönderilerini okuyarak veya benzer başarısızlıklardan geçmiş insanların hayatlarına göz atmayı deneyebilirsin.
Bu sana başarısızlığını aşmanın ve tekrar ayağa kalkıp ilerlemek için ihtiyaç duyduğun iyimserliği aşılamanın mümkün olduğunu gösterecektir. Bu insanlar, başarısızlıklarının üstesinden gelme yolculukları sırasında öğrendikleri dersleri de paylaşacaklar. Bu da başarı yolculuğuna çıkarken çok faydalı olabilir.
Harekete geçmelisin
Başarısızlığın sorunu, enerjini elinden alması ve motivasyonunu kırmasıdır. Büyük bir başarısızlık yaşadıktan sonra yeniden yeni bir şey denemeye sahip olduğunu düşünmezsin. Başka bir ifadeyle başka bir kalp kırıcı başarısızlık yaşamaktan korkarsın. Fakat hareketsizlik kalarak hiçbir yere varamazsın.
Güçlü yönlerini zaten belirlediysen ve ilerlemek için bu güçlü yönlerden nasıl yararlanacağına dair bir plan yaptıysan şimdi bu planı eyleme geçirmenin tam zamanı demektir. Erteleme dürtüsüne olabildiğince direnmeli ve sürekli analiz yaparak vakit kaybetmemelisin. Yapacağın en iyi planı bulmalı ve bir an önce harekete geçmelisin.
Kendine inanmalısın
Büyük bir başarısızlık yaşamış olsan bile kendine olan inancını kaybetmemelisin. Bu başarısızlıktan önce birçok başka galibiyet ve başarı elde etmiştin. Önceki tüm galibiyetleri elde eden kişi yine sendin. Hala yeteneğe, bilgi ve becerilere sahipsin. Bu onlara ulaşmana yardımcı olacaktır.
Bu nedenle, bir şeyler yolunda gitmediği için kendine olan inancını kaybetmemelisin. Bir çocuk yürümeyi öğrenirken birkaç kez yere düşer. Fakat, bir çocuğun yürümek bana göre değil dediğini duymazsın. Kendisine inanır; tekrar ama tekrar dener. Yürümekte ustalaşana kadar denemelerine devam eder.
Benzer şekilde, başarılı olmak için gerekenlere hala kendinde sahip olduğuna inanmalı ve sonra onun peşinden gitmelisin. Aslında sebat ve durdurulamaz kazanma istediği başarılı girişimcilerin temel özelliklerinden biridir. Hayal kırıklığına uğramış olsan bile başarısızlığın hayallerini karartmasına izin vermemelisin.