Zaman yönetimi için 8 pratik öneri

Zaman yönetimi sunacağı tüm faydalarla birlikte hayatının hemen hemen her yönünü geliştirmene yardımcı olacaktır. Kısaca özetlemem gerekirse zaman yönetimi, mutlu, üretken, fırsat dolu bir yaşam için oldukça önemli bir bileşendir. Bu bileşene sahip olmak için yapman gereken bazı şeyler vardır.

Zaman yönetimi konusunda iyi olursan daha kısa sürede daha fazla işi başarma fırsatı elde edersin. Böylece kendine ayıracağın boş zaman konusunda daha özgür olursun. Bu durum sana yeni öğrenme fırsatlarına sahip olmak ve stresi düşürmek gibi belirli avantajlar sunacaktır.

Zaman yönetimi sunacağı tüm faydalarla birlikte hayatının hemen hemen her yönünü geliştirmene yardımcı olacaktır. Kısaca özetlemem gerekirse zaman yönetimi, mutlu, üretken, fırsat dolu bir yaşam için oldukça önemli bir bileşendir. Bu bileşene sahip olmak için yapman gereken bazı şeyler vardır.

Zaman yönetimi nedir?

Zaman yönetimi, belirli faaliyetler için harcanan zamanı planlama, organize etme ve kontrol etme sürecidir. Bir başka ifadeyle bir gün içerisinde geçirdiğin zamanı verimli ve etkili bir şekilde kullanma becerisidir. Genel olarak zaman yönetimi iş ve hayat dengesini yakalama konusunda önemlidir.

Zaman yönetimi konusunda etkili ve iyi olman durumunda ailene, arkadaşlarına, hobilerine ve ilgi alanlarına daha fazla zaman ayırmayı başarabilirsin. Zaman yönetimi için en önemli kavramlardan biri önceliklerdir. Bir başka deyişle, öncelikleri göz önünde bulundurup buna uygun planlar yapman gerekir:

  • Öncelikleri belirlemek
  • Önceliklere harcadığın zamanı en üst düzeye çıkarmak
  • Öncelikli olmayan durumlara harcadığın zamanı azaltma

Zaman yönetimi, zamanı uzatmak veya çoğaltmak anlamına gelmez. Sadece sahip olduğun zamandan ekstra verim almanı sağlayan bir şeydir. Günün 24 saat olduğunu düşünürsen, bunu 26 saat yapamazsın. Gün 24 saattir ama sen içinden 2 saati çok daha etkili ve verimli bir şekilde kullanabilirsin.

Bu nedenden ötürü başarılı bir zaman yönetimi gerçekleştirmek için belirli becerilere sahip olman gerekir. Bu becerileri geliştirdiğin müddetçe zaman yönetimi konusunda daha etkili olmayı başarabilirsin. İhtiyacın olan becerilerden bazıları şu şekildedir:

  • Etkili iş/görev devri
  • Hedef belirleme ve hedefleri karşılama
  • Verimli kararlar verme
  • Randevuları/işleri tek başına yönetebilme
  • Projeleri yönetme
  • Periyodik programların kapsamlı hale getirilmesi
  • Problemleri analiz etme ve çözme
  • Olayları planlama ve koordinasyon sağlama

Zaman yönetiminin avantajları nelerdir?

Zaman yönetimi doğrul yapıldığı zaman bazı önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajların en önemlisi ise stresi azaltmaktır. Doğru zaman yönetimi, bir planı takip etmeyi ve yapılacaklar listesini kontrol etmeyi içerir. Bu sayede her şeyin kontrol altında olduğunu hissedersin ve daha az stres yaşarsın.

  • Daha fazla zamana sahip olursun: Doğru zaman yönetimi, önemli faaliyetler için programında işleri zamanlamayı içerir. Böylece onlara çok fazla zaman harcamaktan kaçınmış olursun. Tüm bunlar sana zaman kazandırır. Bunu yaptığın zaman arkadaşlarınla veya ailenle vakit geçirmeye daha fazla zaman ayırabilirsin.
  • Hedeflerine ulaşabilirsin: Doğru zaman yönetimi, öncelikleri ve diğer işleri yönetmen anlamına gelir. Bu sayede doğru hedefleri düşünebilir, bulabilir ve takip edebilirsin. Hedefleri doğru şekilde sıralayarak onları gerçekleştirmek için yeterli zamana sahip olmayı başarabilirsin.
  • Kendine daha fazla güvenirsin: Doğru zaman yönetimi, işini zamanında bitirmeyi ve organize bir yaşam sürmeyi içerir. Çevrendeki insanlar bu nitelikler nedeniyle sana hayran olmaya başlarlar. Bu da moralinin ve kendine olan güveninin daha yüksek olması anlamına gelir.

Diğer taraftan doğru zaman yönetimi, boşlukta kalmamak için zamanı doğru değerlendirmeyi içerir. Planlanan günlük etkinliklere bağlı kalman durumunda daha az erteleme yaparsın ve hedeflerinin peşinden daha rahat koşarsın. Bu her anlamda hayatının daha kaliteli olması anlamına gelir.

Zaman yönetiminin önemi nedir?

Zaman yönetiminin avantajlarında belirttiğim gibi uygun zaman yönetimi bir bütün olarak yaşamın üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmana yardımcı olur. Bu kontrolü hayatına doğru şekilde yansıttığın zaman daha fazla kazanım elde edersin.

Doğru zaman yönetimi olmadan muhtemelen önemsiz faaliyetler için saatlerini harcayabilir ve önceliklerini ihmal edebilirsin. Daha sonra, iş faaliyetleri için kaybedilen zamanın bir kısmını kurtarmak için öğünlerini atlamaya ve uykundan ödün vermeye başlarsın.

Buna rağmen yapman gerekenden daha azını yapmış olacaksın. Çünkü açken veya uykusuz durumdayken odaklanman kolay olmayacaktır. Kazanacağım derken kaybeden taraf olursun. Bu nedenle zaman yönetimi önemlidir. Çünkü hayatına belirli değer katma konusunda ön plana çıkan bir iştir:

  • İstediğin şeyi doğru zamanda bitirebilirsin.
  • İstediğin şeyi daha hızlı bitirebilirsin.
  • Daha kısa sürede daha fazla iş yapabilirsin.
  • Bir işi bitirmek için daha az zaman harcarsın.
  • Boş zaman işleri (hobiler vb.) için daha fazla zamana sahip olursun.
  • Uygun şekilde beslenmeye devam edersin.
  • Uykundan ödün vermen gerekmediği için daha sağlıklı olursun.

Tüm bunlara ek olarak zaman yönetimi stresi azaltma konusunda sana yardımcı olur. Stres hayatını mahvedebilecek kadar güçlü bir durumdur. Dolayısıyla ona karşı gardını alabilmek çok önemlidir. Zaman yönetiminde başarılı olursan stresi azaltabilecek ve hayattan daha fazla keyif alabileceksin.

Zaman yönetiminde başarısız olduğunu gösteren 6 durum

Zaman yönetimi konusunda başarısız olduğunu gösteren birkaç fark edilebilir durum vardır. Zayıf zaman yönetimi için listelenmiş olan durumlardan biri veya birkaçı sende varsa bunları belirli bir gayretle bunları sorun olmaktan çıkarmayı başarabilirsin.

  • Her zaman geç kalıyorsun: Her zaman toplantılara geç kalıyorsan ve projelerdeki bitiş tarihlerini sürekli ihlal ediyorsan zaman yönetimi konusunda başarısızsın demektir.
  • İşleri yavaş bir şekilde yapıyorsun: Çoğu kişinin bir saatin altında tamamlayacağı bir görevi bitirmek iki saatini alıyorsa zaman yönetimi konusunda problemlerin var demektir.
  • Çok zaman kaybediyorsun: Çok kolay bir iş için 3 saat harcıyorsan ve bu iş normalde 1 saatte bitirilebilecek ise zaman yönetimi konusunda başarısızsın demektir.
  • Enerji eksikliği hissediyorsun: Her zaman kendini yorgun hissediyor olabilirsin. Yemek yemeye, uyumaya ve dinlenmeye hiç zamanın yokmuş gibi hissediyorsan zaman yönetimi konusunda sorunların var demektir.
  • Çoğu zaman kararsız kalıyorsun: Önceliklerin hakkında sürekli kafan karışıyor ve ne yapacağına karar vermek için fazladan zaman harcıyor olabilirsin. Bu zaman yönetiminin başarısızlığını gösterir.
  • Çok fazla görev üstleniyorsun: Kendi görevlerin işin vaktin olmamasına rağmen başkalarından gelen görevleri üstlenmek gibi bir hata yapıyor olabilirsin. Bu zamanını doğru yönetmeyi başaramadığının bir göstergesidir.

Yukarıda yer alan problemlerin her birisi tek başına çözebileceğin problemlerdir. Ancak zaman yönetimi konusunda kronik problemlerin varsa daha farklı çözüm yöntemlerine başvurmalısın. Örneğin, dikkat eksikliği bozukluğu gibi bir problemin varsa mutlaka profesyonel destek almayı düşünmelisin.

Sahip olman gereken 10 zaman yönetimi becerisi

Zayıf zaman yönetimi becerilerinin ve işindeki diğer zorlukların üstesinden gelmek için doğru zaman yönetimi becerilerine sahip olman gerekir. Zamanını en iyi şekilde değerlendirmek istiyorsan Clockify tarafından önerildiği gibi aşağıdaki zaman yönetimi becerilerine sahip olmayı deneyebilirsin.

“SMART” hedefleri tanımlama

Hedeflerinin spesifik (specific), ölçülebilir (measurable), ulaşılabilir (attainable), alakalı (relevant) ve zamana bağlı (time-bound) olması gerekir. Buna SMART hedef belirleme adı verilir. Hedeflerine ulaşmaya karar vermeden önce her zaman onun bu parametrelere uyup uymadığını kontrol etmelisin.

Bunu başardığın zaman çok zaman harcama probleminden kurtulmuş olursun.

Günü planlayabilme ve organize edebilme

Önceliklerini planlamak ve gününü onların etrafında organize etmek zamandan tasarruf etmene ve ihtiyacın olanı bitirmene yardımcı olur. O gün için en önemli ve en acil görevleri belirlemelisin. Önceliklerini derlemeli ve yapılacaklar listesi oluşturmalısın. Daha sonra programını takip etmek için çaba göstermelisin.

Bunu başardığın zaman her zaman geç kalma probleminden kurtulmuş olursun.

Stresi yönetebilme

Yüksek stres seviyeleri iş yerinde iyi performans göstermeni engeller. Kendin için faydalı olan bir gevşeme tekniği seçmelisin. Yeterince uyuduğundan ve öğünleri es geçmediğinden emin olmalısın. Nikotin ve alkol kullanımından kaçınmalısın. Bununla birlikte ekstra çalışmaya hayır demelisin.

Bunu başardığın zaman enerji eksikliği yaşama problemini ortadan kaldırmış olursun.

Görevleri devredebilme

Görevleri devretme konusunda başarılı olursan öncelikli ve acil işlere daha fazla zaman ayırabilirsin. Görevleri bırakma konusunda sorun yaşıyorsan küçük olanlardan başlayın. Önce küçük görevleri devredin ve yukarıya doğru tırmanmaya çalışın. Bunu yapmak için görev beklentilerini tanımlamayı unutmamalısın.

Bunu başardığın zaman enerji eksikliği yaşama ve çok zaman harcama problemlerini ortadan kaldırmış olursun.

Dikkat dağıtan şeylerden kaçınma

Telefonun, sosyal medya bildirimleri ve konuşkan iş arkadaşların gibi dikkat dağıtıcı şeyler çalışman gereken zamanda görevinden uzaklaşmana neden olabilir. Bu durumda kaybolan zamanı telafi edebilmek için ekstra çaba harcamak durumunda kalırsın. Dikkat dağıtan şeylerden uzak durmanın yollarını aramalısın.

Bunu başardığın zaman işte yavaş olma probleminden kurtulmuş olursun.

Tek göreve odaklanma

Tek göreve odaklanma çoklu görevlerden uzaklaşmak anlamına gelir. Bir seferde birden fazla göreve düzgün bir şekilde odaklanman mümkün değildir. Bu nedenle tek bir görev üzerinde çalışmak ve belirli bir süre bu tür bir göreve odaklanmak çok daha iyidir.

Bunu başardığın zaman çok zaman harcama probleminden kurtulmuş olursun.

Hayır diyebilme

Önüne çıkan her isteği kabul edersen yalnızca başkalarının öncelikleri üzerinde çalışmış olursun. Bu kendi istediğin şeyler üzerinde çalışma becerini kısıtlayan bir durumdur. Bu nedenle basit bir şekilde “Bir düşüneyim, geri dönüş yapacağım.” diyerek gelen teklifi görmezden gelmeyi düşünebilirsin.

Bunu başardığın zaman çok fazla iş üstlenme probleminden uzaklaşmış olursun.

Yüksek değerli çalışmalara yoğunlaşma

Pareto ilkesi gayet açıktır. Çabalarının %20’sini doğru görevlere ayırman durumunda beklenen sonuçların %80’ini elde etmeyi başarabilirsin. Bir başka ifadeyle sorunların 2’si çözen 8 kolay göreve odaklanmak yerine, sorunların 8’ini çözen 2 zor göreve odaklanmalısın.

Bunu başardığın zaman kararsız olma ve çok zaman harcama problemlerini ortadan kaldırmış olursun.

Ertelemeden uzak durabilme

En sevdiğin dizinin en can alıcı bölümünü tekrar izlemek istiyor olabilirsin. Ama bunu çalışma saatlerinde yapmamalısın. Çünkü sadece zaman kaybedersin ve yarın için işini iki katına çıkartmış olursun. Bu nedenle bitiş tarihlerini, beklentileri ve hedefleri netleştirerek hareket etmelisin.

Bunu başardığın zaman işinde yavaş olma probleminden uzaklaşmış olursun.

Görevleri önceliklere göre sınıflandırma

En önemli ve en acil görevlerinin ne olduğunu bildiğin zaman en önce ne yapman gerektiğini bilmiş olursun. Çalışmaya başladığında en zorlu, en çok zaman alan görevi yapmaya odaklanmalısın. Bu sayede önünde büyük bir engel gibi görünen görevi ortadan kaldırmış olursun.

Bunu başardığın zaman çok fazla iş üstlenme ve kararsız olma problemlerinden kurtulmuş olursun.

İşe yarar 15 bilimsel zaman yönetimi stratejisi

Ortalama bir insanın gün içerisinde kullanabileceği belli başlı zaman yönetimi stratejileri vardır. Bu stratejilerin geçerlilikleri bilimsel olarak ispatlanmış durumdadır. Hangi tekniğin veya stratejinin işinize yarayacağını düşünüyorsan onu kullanabilirsin.

Pomodoro tekniği

Çalışmanı 25 dakikalık çalışma oturumlarına bölersin. 25 dakika bittikten sonra 5 dakika ara verirsin. Bu tür 4 döngüden sonra, daha uzun, 20 dakikalık bir mola vermen gerekir. Pomodo tekniği ile ilgili Gri Koç tarafından oluşturulmuş olan videoyu incelemeni öneririm.

  • Sabit zaman aralıklarında çalışacağın için odaklanma olasılığın çok daha yüksek olacaktır.
  • Sık sık mola vereceksin. Bu tükenmişlik riskini azaltacak bir durumdur.

Kanban tekniği

Görevlerde gerçekleştirdiğin ilerlemeyi izlemek için görsel yaklaşımı baz alır. Görevler eklersin, ilerleme düzeylerini tanımlarsın ve ilerleme düzeylerini değiştirdikçe görevleri sütunlar arasında taşıyabilirsin. Kanban tekniği ile ilgili Barış Özcan’ın videosunu incelemeni öneririm.

  • Projeleri yönetebilir görevlere ve alt görevlere bölmeni sağlayan özelleştirilebilir bir yaklaşımdır.
  • Tüm enerjini projedeki ilerlemeye aktarmış olduğundan yerinde sayma gibi bir durumla karşılaşmazsın.

İş Bitirici tekniği (David Allen)

İş bitirici tekniği David Allen tarafından oluşturulmuş bir tekniktir. Yapılacaklar listende yer alan görevleri yakalama, netleştirme, organize etme, yansıtma ve onlar üzerinde çalışma prensibine dayalıdır. İş bitirici tekniği ile ilgili Successful by Design tarafından oluşturulan videoyu izlemeni öneririm.

  • Tüm fikirlerini ve önceliklerini yönetmek için harika bir fikirdir.
  • Hem kişisel hem de iş görevlerini yerine getirmene yardımcı olur.

Ye O Kurbağayı tekniği (Brian Tracy)

Görevleri zorluk, acillik ve önem durumlarına göre önceliklere ayıran ve sabah ilk iş olarak en önemli görevi ele alarak başlamaya odaklanan bir tekniktir. Bu teknik özellikle birden fazla görevin olduğu zamanlarda çok etkilidir. Ye O Kurbağayı tekniği ile ilgili Better Than Yestarday’in videosunu incelemeni öneririm.

  • Daha kolay görevler için günlük programınını geri kalanını temizlemiş olacaksın.
  • Görevlerine nasıl öncelik verebileceğinizi öğrenebileceksin.

Zaman Kutusu tekniği

Görevlere, işlere ve faaliyetlere belirli bir zaman tanımayı içeren zaman yönetimi konusunda ideal yöntemlerden birisidir. Bu yöntem özellikle yapılacak şeyler üzerinde harcaman gereken süreyi kontrol altına almanı sağlar. Zaman Kutusu tekniği ile ilgili Successful by Design’ın videosunu incelemeni öneririm.

  • Uğraşmak için zaman bulamadığın küçük işler için harika bir yöntemdir.
  • Uğraşmak için motivasyon bulamadığın büyük işlerde devreye sokabileceğin bir yöntemdir.

Zaman Engelleme tekniği

Görevlere, işlere ve faaliyetlere çalışma takviminde bir yer bulabilmek için onlara belirli bir süre ayırma tekniğidir. Zaman Kutusu adını taşıyan teknik ile benzer bir yapıya sahiptir. Sadece pratikte daha farklı adımlar atmak gerekir. Zaman Engelleme tekniği ile ilgili Simplevity’in videosunu incelemeni öneririm.

  • Kendini yapman gereken işin içine sokmuş olacaksın.
  • Herhangi bir etkinlik için zaman bulma konusunda yeni fırsatlar kazanmana yardımcı olacaktır.

Inbox-Zero yöntemi

Bu yöntem e-postaları kontrol etme konusunda kullanabileceğin zaman yönetimi merkezli bir çözümdür. E-posta gelen tutunu daima boş tutmanı veya neredeyse boş tutmanı gerektirir. Okuduğun e-postaları organize etmek ve sınıflandırmak önemlidir. Inbox-Zero yöntemi için Thomas Frank’ın videosunu izlemeni öneririm.

  • Gelen kutusunu yönetmeye harcadığın zamanı belirlemeyi ve sınırlandırmayı başaracaksın.
  • Öncelikli olan e-postalara daha fazla odaklanma fırsatı elde edeceksin.

Para Kimde yöntemi

Orijinal adı “Who’s got the monkey?” olan bu yöntem görevlerde kaydedilen ilerlemeyi tanıyarak, atayarak, garantileyerek ve kontrol ederek bir başka temsilci seçmene yardımcı olur. Bir başka ifadeyle elinde bulunan bir görevi bir başkasına devretmektir.

  • Yöneticileri mikro yönetimi durdurmaya teşvik eder.
  • Bir ekipteki sorumluluk ve hesap verebilirlik hakkında net bir genel bakış sunar.

Eylem metodu

Sahip olduğun tüm günlük çalışmaları net proje yönetimi adımlarına göre ayrıştırma ve onları daha rahat yönetme fırsatı elde edeceğin bir yöntemdir. Projeleri ayrı ayrı görüntüleme fırsatı sunduğu için fazlasıyla kullanışlıdır. İhtiyaç halinde devreye sokabileceğin bir yöntemdir.

  • Daha hızlı ve daha üretken olabileceksin.
  • Yaptığın ve hala yapman gereken çalışmalara yönelik net bir bakış elde edersin.

Eisenhower Matrisi

Görevleri düzeylerine, acillik durumlarına ve önemlerine göre önceliklere ayırma fırsatı sunan bir yöntemdir. Önceliklere ayırma işlemi tamamlandıktan sonra görevleri doğru sırayla ele almak çok önemlidir. Eisenhower Matrisi için Beyhan Budak’ın videosunu izlemeni öneririm.

  • Görevlere nasıl öncelik vereceğini öğreneceksin.
  • Ne tür görevleri başkalarına devredeceğini veya ortadan kaldırabileceğini öğreneceksin.

Biyolojik Yoğun Zaman metodu

Gün boyunca verimlilik düzeylerini analiz etmelisin. Bu analizler neticesinde en üretken olduğun dönemleri belirlemelisin. En üretken olduğun dönemlerde öncelikli görevlerin üzerinde çalışmalısın. Biyolojik Yoğun Zaman metodu için Thomas Frank’ın videosunu izlemeni öneririm.

  • Üretkenlik için kişisel zirve saatlerini tanımlamayı öğreneceksin.
  • Öncelikleri ve önceliğe sahip olmayan şeyleri ne zaman ve nasıl planlaman gerektiğini öğreneceksin.

Üretkenlik Günlüğü metodu

Tamamladığın ve tamamlaman gereken görevleri bir günlük tutarak kayıt altına almalısın. Böylece tamamladığın görevlerden motivasyon kazanabilir ve bunu tamamlaman gereken görevlere yansıtarak daha üretken olmayı başarabilirsin. Üretkenlik günlüğü sıkı bir taahhüt gerektirir.

  • Üretkenlik için kişisel bir arşive sahip olacaksın.
  • Elde edeceğin motivasyon doğrultusunda stres seviyeni azaltacaksın.

Zinciri Kırmama metodu

Aynı zamanda “The Senfield Method” olarak bilinen zaman yönetimi metodudur. Her gün profesyonel becerilerin üzerinde çalışırsın. Bunu da yöntemin sunmuş olduğu takvim tabanlı sistemi takip ederek gerçekleştirmen gerekir. Zinciri Kırmama metodu için Freedom in Thought’un videosunu incelemeni öneririm.

  • Profesyonel becerilerini geliştirmek için kendini motive hissedeceksin.
  • İş erteleme olasılığın çok düşük seviyelerde olacaktır.

10 Dakika Kuralı

Başlangıç için sadece 10 dakika çalışarak işini daha kolay yerine getirmeni sağlayan zamana bağlı bir yaklaşımdır. Yapman gereken her şeyi 10 dakikalık periyotlara ayırırsın. Yerine getirmen gereken her görevin 10 dakikayı aşmaması önemlidir.

  • Sıkıcı görevler üzerinde çalışacaksın çünkü programın seni bir görev üzerinde 10 dakika boyunca çalışmak zorunda bırakır.
  • Sıkıcı ve uzun görevleri yönetilebilir parçalar halinde ayrıştırma fırsatı elde edeceksin.

Akış Zamanı tekniği

Akış Zamanı tekniğinin ana fikri, belirli bir zaman aralığı (genellikle 10-90 dakika arasında) ayarlamakla başlar. Bu zaman aralığını odaklanarak ne kadar kalacağını ve ne zaman mola vereceğini belirlemek için kullanırsın. Daha basit söylemem gerekirse odaklanma konusunda problem yaşadığında mola vermelisin.

  • Çalışmak veya mola vermek için ne kadar zaman harcayacağına karar verme konusunda özgür olursun.
  • Zaman yönetimi teknikleri içerisinde en kişiselleştirilebilir olandır.

Çalışanlar için 3 zaman yönetimi önerisi

Çalışan kişiler doğru zaman yönetimi ipuçlarını uygulamaya koymalıdırlar. Çünkü bu uygulama olmazsa zaman yönetimi stratejileri daha az etki gösterirler. Bu nedenle üç katmanlı olarak belirttiğim çalışmadan önce, çalışma esnasında ve çalışma sonrasında kullanılabilecek ipuçlarını değerlendirmeye almalısın.

Çalışmadan önce

  • Yapılacaklar listesi oluşturma: Günlük görevlerini takip edeceksin. Bu, yeni bir ögeyi kontrol ettiğinde moral ve motivasyon artışı elde etmeni sağlayacaktır.
  • Gününü geceden planlama: Bir sonraki gün için planı geceden yapmalısın. Böylece gününü daha huzurlu bir biçimde geçirebilirsin. Önceliklerin ve programın bu planlama sürecinde belli olacaktır.
  • Haftalık görevleri belirleme: Açıkça tanımlanmış hedefler sayesinde onları tamamlamak için ne yapman gerektiğini bilirsin. Hedeflerle ilgili görevleri tanımlamalı ve görevleri haftanın belirli gün veya saatlerine atamayı tercih etmelisin.
  • Bitiş süreleri belirleme: Bitiş süreleri bir işin ne zaman bitmesi gerektiğini söylerler. Bu nedenle zamanını uygun şekilde planlamak durumunda kalırsın. Görevleri alt görevlere ayrıştırıp her birisi için bir bitiş süresi belirlemeyi denemelisin.
  • Takvimi esnek bırakma: Beklenmedik bir şeye karşılık her zaman takvimin esnek olmalıdır. Neyin ne zaman ve nerede karşına çıkacağını bilemezsin. Bu yüzden beklenmedik durumlara karşı hazır durumda olmak adına takvimini esnek bırakmalısın.

Çalışma esnasında

  • Sabit sürelerde çalışma: Bir göreve harcayacak olduğun zamanı tam olarak planlamadığı sürece başka bir görev üzerinde çok fazla zaman harcamak gibi bir problemle karşı karşıya kalırsın. Bu nedenle her görev için sabit sürelerde çalışmayı öğrenmek için çaba göstermelisin.
  • İşe giderken bir şeyler kurcalama: İşe gidip gelme sırasında zamanının büyük bir kısmını yolculukla geçirebilirsin. Bu şekilde bir durumla karşılaşırsan ofise gelmeden önce görevlerinin bir kısmını halletmeyi düşünebilir veya eğitici bir şeyler dinleyebilirsin.
  • Hafta sonu 2 saat çalışma: Hafta sonu sadece 2 saat çalışarak hafta içi sahip olduğun yükün büyük bir kısmını azaltmış olursun. Hafta sonundaki 2 saat sana pek bir şey kaybettirmez ama hafta içi için çok şey kazandırabilir.
  • Telefonu askıya alma: Çalışma sırasında telefonun mutlaka meşgul olmalıdır. Bildirimleri kapamalı ve gelen çağrıları görmezden gelmelisin. Bunun en iyi yolu telefonu tamamen sessize almaktır.

Çalışma sonrasında

  • Bilgisayarını organize etme: Bilgisayarın olduğu bir ortamda çalışıyorsan mutlaka bilgisayarındaki dosyaları, klasörleri ve belgeleri organize etmelisin. Böylece önemli bir dosyayı aramak için vakit kaybetmezsin.
  • Rahatlama: Sürekli olarak çalışmayı düşünemezsin. Aynı zamanda kendine rahatlamak için belirli bir zaman tanıman gerekir. Bunun en iyi yolu çalışma sonrasında belirli bir süreyi her şeyden uzaklaşarak geçirmektir.
  • Yaratıcı hobi geliştirme: Yazma veya boyama gibi hobiler yaratıcılığını geliştirirler. Yaratıcı olmak demek işleri çok daha kolay ve daha üretken bir biçimde halledebilmek demektir. Yaratıcılık sayesinde karşına çıkan beklenmedik problemler karşısında ayakta kalmayı başarabilirsin.
  • Haftalık değerlendirme: Her haftanın bir günü değerlendirmeye vakit ayırmalısın. Geçen hafta ne yaptığını, ne yapamadığını, zamanı ne kadar etkili kullandığını vb. şeyleri düşünmeli ve bir değerlendirme yapmalısın. Buna göre zaman yönetimi stratejileri arasında dönüşümler sağlayabilirsin.

Öğrenciler için 7 zaman yönetimi önerisi

Doğru zaman yönetimi çalışan insanlar için zor olduğu kadar öğrenciler için de zor bir durum olabilir. Bu yüzden sınav sezonunda en yüksek üretkenliği ortaya koymak adına öğrencilerin takip etmesi gereken bazı önemli zaman yönetimi önerileri vardır.

  • Çalışma süresini takip etme: Bir konuda öğrenmen gereken şeyleri öğrenme sürenin ne olduğuna dikkat etmelisin. Bu süreyi analiz etmek üretkenliği doğru saatlerde kullanmak için bir öncelik olmalıdır. Böylece gelecek dönemlerde zaman yönetimi çabalarını düzene koymayı başarabilirsin.
  • Çalışmalara ara verme: Araştırmalar, zihnin bir seferde maksimum 90 dakika boyunca konsantre olabileceğini göstermiştir. Bu yüzden ara vermeden uzun süreli çalışmalar yapman pek mümkün değildir. En az 5 dakika ara verecek şekilde çalışma periyotlarını 20 dakika şeklinde ayarlamayı öneririm.
  • 2 dakika alışma süresini kullanma: Bir derse odaklanma konusunda çok ciddi sorun yaşıyorsan 2 dakikalık alışma süresini kullanmaya çalışmalısın. 2 dakika sona erdiğinde çalışma isteğin devam ediyorsa devam etmelisin. Çalışma isteğin yoksa aradan biraz vakit geçmesini beklemeli ve tekrar denemelisin.
  • Telefonu sessize alma: Ders çalışırken telefonun mutlaka sessizde olmalıdır. Dikkatini dağıtacak her türlü etkenden uzak durmalısın. Telefon bu anlamda en çok sorun çıkaran şeydir. Çalışma süresi boyunca ondan uzak durmalısın.
  • Takvim kullanma: Eğer belirli çalışma sürelerine sadık kalmayı başaramıyorsan takvim kullanmanı öneririm. Çeşitli takvim uygulamaları sayesinde zaman bağlı kalma konusundaki sıkıntını aşmayı başarabilirsin.
  • Öğrenme biçimini öğrenme: Her öğrenci için geçerli olan öğrenme biçimi aynı değildir. Görsel, işitsel, okuma/yazma ve kinestetik öğrenme türlerinden hangisinin senin için daha iyi olduğunu öğrenmeli ve çalışmalarını buna uygun şekilde gerçekleştirmelisin.
  • Ödüllendirme: Bütün gününü ders çalışarak geçirmiş olabilirsin. Hatta belirli bir zaman yönetimi stratejisine bağlı kalmakta hiçbir problem yaşamamış olabilirsin. O halde kendini ödüllendirmeyi düşünmelisin. Bu motivasyon anlamında sana fazlasıyla katkı sağlayacak bir adımdır.

Üretkenliği artıracak 11 zaman yönetimi uygulaması

Teknolojinin bize sunmuş olduğu sayısız avantaj vardır. Daha kolay iletişim kurabilir ve daha iyi performans gösterebiliriz. Bunun için önceliğin üretken olmak olmalıdır. Üretken olmanı sağlayacak zaman yönetimi uygulamalarına göz atmak ister misin?

1. RescueTime

RescueTime uygulaması zaman konusunda hassas olan insanlara yönelik bir uygulamadır. Uygulama haftalık raporlarla sana nelerin zamanını çaldığını gösterebilme becerisine sahiptir. Uygulamayı doğru şekilde kullanırsan bir haftada kaybettiğin zaman görünce şok geçirebilirsin.

RescueTime uygulaması telefonunuzdaki uygulamaların kullanımını otomatik olarak takip eder. Tüm etkinlikler üretkenlik düzeyine göre kategorilere ayrılır. Bu sayede telefonun, çalışma düzeni ve genel odaklanma gibi konularda seni nasıl etkilediğini görebilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için RescueTime (iOS) ve RescueTime (Android) bağlantılarını kullanabilirsin.

2. Remember The Milk

Remember The Milk bir yapılacaklar listesi uygulaması görevi görür. İşlerini yapmakta zorlanıyorsan bu uygulamayı kullanabilirsin. Uygulama birkaç farklı cihazda çalışabilme potansiyeline sahiptir. Bu sayede görevlerini kolayca takip edebilir ve yönetebilirsin.

Gün içerisinde kafanız çok dolu olabilir. Bu nedenle yapacaklarınızı bir yere kaydetmek ve bunları sonradan hatırlamak oldukça önemlidir. Bu uygulama çeşitli bildirim yollarıyla yapman gerekenleri sana hatırlatır. Böylece işleri bitirmek için doğru planlamalar yapabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Remember the Milk (Android) veya Remember the Milk (iOS) bağlantılarını kullanabilirsin.

3. Focus Booster

Focus Booster uygulaması Pomodoro tekniğinden yola çıkarak geliştirilmiş bir uygulamadır. Uygulama bireylere görevleri ertelememe ve görevlerle boğulmama konusunda yardımcı olur. Temelde odaklanmayı güçlendirerek zaman baskısıyla ortaya çıkan endişeyi ortadan kaldırmayı hedefler.

Uygulama Pomodoro tekniğini merkeze alan en basit ve en işlevsel uygulamalardan biridir. Bir hafta kullanman durumunda zaman üzerinden bir günden fazla tasarruf etmeyi başarabilirsin. Uygulama sayesinde dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırarak odaklanma becerini yükseltebilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Focus Booster (iOS) ve Focus Booster (Android) bağlantılarını kullanabilirsin.

4. Toggl

Toggl uygulaması özellikle zaman çizelgeleri için mükemmel bir alternatiftir. Farklı projelere ne kadar zaman ayırdığını merak ediyorsan bu uygulama sayesinde kendini takip edebilirsin. Böylece ihtiyaç duyduğun zaman yönetimini kolayca gerçekleştirebilirsin.

Zaman yönetiminin asıl amacı nereye ne kadar vakit harcadığını bilmektir. Bu bilgiye sahip olarak zamanını çok daha verimli bir şekilde kullanmanı sağlayacak analizler gerçekleştirme fırsatı elde edersin. Bu uygulama temiz arayüzü sayesinde tüm bunları tek bir noktadan yapmanı sağlar.

Bu uygulamayı yüklemek için Toggl (Android) ve Toggl (iOS) bağlantılarını kullanabilirsin.

5. Dropbox

Dropbox gerçek anlamda bir zaman yönetimi uygulaması sayılmaz. Onun için dosya yöneticisi demek çok daha doğru olur. Bu uygulamanın asıl iyi yanı çoklu platform desteği sayesinde dosyalarına dilediğin yerden erişebilme imkanı sunmasıdır.

Dropbox ücretsiz kullanılabilen bir uygulamadır. Kullanımı oldukça kolaydır. Zaman yönetiminin bir parçası olan çalışma düzeni oluşturmak için bu uygulamadan destek alabilirsin. Dosyalarını buraya kaydederek veya yedekleyerek onlara dilediğin yerden ulaşabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Dropbox (Android) ve Dropbox (iOS) bağlantılarını kullanabilirsin.

6. Evernote

Evernote uygulaması tüm fikirlerini bir arada tutabileceğin bir üretkenlik uygulamasıdır. Zaman yönetimi açısından sana avantaj sunabilmesinin sebebi ise fikirleri bir arada tutup onlar üzerine daha sonra çeşitli değerlendirmeler yapmaktır.

Bu uygulamayı kullanırken toplantılarda anlatılanları doğrudan sesli olarak veya metin olarak ekleyebilirsin. Daha sonra bunları ekip arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Bu tür işlerle ekstra uğraşmaya gerek kalmadan bu uygulama sayesinde üretkenliğini artırabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Evernote (iOS) ve Evernote (Android) bağlantısını kullanabilirsin.

7. Shortcuts

Shortcuts her gün yaptığınız karmaşık işlerin süresini azaltan son derece özelleştirilebilir bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde tamamen eşsiz görevler oluşturabilir ve daha sonra bu görevleri tek tek tamamlamayı başarabilirsin.

Uygulamanın en iyi yanı Facebook ve YouTube gibi çeşitli uygulamalarla entegre olabilmesidir. Sürükle bırak şeklinde çalışabilmesi kullanımını kolaylaştırır. Karmaşık görevleri basit görevlere dönüştürebilir ve başarılı bir zaman yönetimi uygulaması ortaya koyabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Shortcuts (iOS) bağlantısını kullanabilirsin.

8. Trello

Trello görevleri kolayca sıralama ve takım arkadaşlarınla işbirliği yapma imkanı sunan esnek bir uygulamadır. E-posta kontrolü yaparken kafa karıştırıcı işlerle uğraşmak yerine her şeyi bir liste halinde görselleştirme yoluna gidebilirsin.

Her liste, görevlerden fikirlere ve hedeflere kadar her şeyi temsil edebilen kart adı verilen ayrı görevlerden oluşur. Bu özellik sayesinde daha kapsamlı ekip çalışmaları yapabilir ve zaman yönetimi konusunda kendini geliştirerek daha üretken olabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Trello (Android) ve Trello (iOS) bağlantılarını kullanabilirsin.

9. MyLifeOrganized

MyLifeOrganized standart bir yapılacaklar listesi uygulaması değildir. Günlük planlayıcı aracından yararlanarak basit ve kullanışlı arayüzü kolayca kullanabilirsin. Arayüz üzerinden görevleri sürükleyip bırakabilir, yıldız ekleyebilir, işaretleyebilir ve görevleri organize edebilirsin.

Bu uygulama sana zaman yönetimi konusunda doğrudan destek olacak özelliklere sahiptir. Büyük görevleri küçük parçalara ayırabilir ve motive olmanı sağlayacak şekilde onları organize edebilirsin. Bu sayede zor gözüken işlerini kolayca halledebilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için MyLifeOrganized (iOS) ve MyLifeOrganized (Android) bağlantılarını kullanabilirsin.

10. Pocket

Pocket bir yer imleri uygulamasıdır. Web ortamında gezerken karşına çıkan içerikleri yer imlerine kaydedip onlara daha sonradan göz atabilirsin. Çok üretken bir insan olsan bile bazı durumlarda ilgi çekici içerikler dikkatini dağıtabilir. Bu uygulama söz konusu duruma engel olmanı sağlayabilir.

Bu uygulama üzerinde kaydettiğin her şeyi daha sonra dilediğin bir vakit kontrol edebilirsin. Uygulama diğer uygulamalarla entegre bir şekilde çalışır. Bununla birlikte, uygulama içerisinde her zaman baktığın içeriklere yönelik çeşitli öneriler bulabilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Pocket (Android) ve Pocket (iOS) bağlantılarını kullanabilirsin.

11. Todoist

Todoist bitirmen gereken tüm işler konusunda sana yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Daha çok bir görev yönetimi uygulaması olsa bile diğer özelliklerinden faydalanarak onu bir zaman yönetimi uygulaması olarak kullanabilirsin.

Takvim özelliğinden yararlanarak önündeki bir haftayı veya bir ayı net olarak görebilirsin. Günlük alışkanlıklar oluşturarak üretkenliğini artırabilirsin. Bununla birlikte renkle kodlama yoluna giderek gösterdiğin ilerlemeyi daha yakından takip edebilirsin.

Bu uygulamayı yüklemek için Todoist (iOS) ve Todoist (Android) bağlantısını kullanabilirsin.

Üretken olmak için 6 zaman yönetimi tekniği

Herkes daha fazla zamana sahip olmak ister. Üretkenlik gününüze ekstra zaman katmayı sağlayacak bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığa sahip olmak için çeşitli zaman yönetimi tekniklerini kullanabilirsin. Bunlardan en işe yarar olanları denemek ister misin?

1. Engelleri fark et

Bunu bir komplo teorisi olarak görmezsen sevinirim. Etrafında yer alan hemen hemen her şey senin rahat hareket etmemene neden olur. Çünkü her birisinin senden bir beklentisi vardır. Modern bize yaptığı en büyük kötülüklerden birisi bu kontrolsüz alanda bizi tek başımıza bırakmasıdır.

Ama sen yalnız değilsin. En azından bundan sonra olmayacaksın. Şimdi uzun vadeli olarak belirlemiş olduğun hedefleri aklına getirmeni istiyorum. Bu hedefe doğru ilerlerken pek çok farklı durumla karşı karşıya kalırsın. Özellikle senden bir şeyler koparmaya çalışanlarla çok uğraşırsın.

Bir caddede yürüdüğün düşün. Etrafta yer alan her mağaza aslında cebindeki paraya göz dikmiş durumdadır. O parayı alabilmek için seni reklam bombardımanına tutarlar. Aynı şey şu an elinde tuttuğun telefon için geçerlidir.

Etrafında yer alan her şey aslında sana belirli komutlar gönderir. Bu komutlara uyarsan onların istediğini yaparsın ve hedeflerinden kolayca sapabilirsin. Buna engel olmak tamamen senin elindedir. Dikkat dağıtıcıları bertaraf etmek için planlı, hedefli ve sistemli yaşamalısın.

2. Çevreni kontrol et

Her bulunduğun ortamda çevreni kontrol etme şansına sahip olamazsın. Ancak bunu ne kadar yapmak istersen o kadar başarılı olursun. Bu nedenle bulunduğun çevreyi kendi takvimine uygun olacak şekilde kontrol etme eğiliminde olmalısın.

Eric Barker‘ın bilgisayar programcılarından verdiği örnek gibi “dikkat dağıtıcılardan uzaklaşmış bir çevre oluşturma” fikrine sıcak bakmalısın. Çünkü bunu yapabildiğin sürece üretken olabilirsin. Bunu yapabildiğin sürece ilerlemeyi başarabilirsin.

Etrafında yer alan her şeyin belirli bir akışı vardır. Sen bu akıştan gelecek olan sonuçlara göre hareket edersin. Örneğin, menüsünde sadece ızgara köfte olan bir restorana gidip “tavuk yemek istiyorum” diyemezsin. Çünkü restoranın yani çevrenin böyle bir planı yoktur.

3. Mutlaka her şeyi yaz

Beynimizin çok güçlü olduğu doğrudur. Ancak bazı şeyleri tek başına yapmasını beklememelisin. Ona yardımcı olmalı ve ona yol göstermelisin. Bu nedenle kendine çeşitli hatırlatıcılar oluşturmaya çalışmalısın.

Birçok insan yapması gereken şeyleri yaparken onları akılda tutacak şekilde ilerler. Bazı insanlar ise yapacaklarını yazarak ilerlemeyi tercih ederler. Bu iki insan grubundan ikincisi her zaman daha üretkendir. Çünkü bu insanların takip edecekleri bir hedef doğal olarak oluşmuş durumdadır.

Takvim, hatırlatıcılar, yapılacaklar listesi veya postiş kullanabilirsiniz. Hangisini kullanırsan kullan takviminde seni enerjik tutacak bir şeylere yer vermelisin. Böylece yapman gereken her şeyi başarılı bir şekilde yapmayı başarabilir ve kendine üretkenlikle dolu bir yol çizebilirsin.

4. Zamanı doğru seç

Üretken olmak istiyorsan günün saatlerini en verimli olacak şekilde kullanman gerekir. Çünkü günün her saati kendine özgü bir üretkenlik değerine sahiptir. En önemlisi her gün en üretken şekilde çalışabilecek yaklaşık 2 saatin vardır.

Her insan “uyandıktan 1-1.5 saat sonra” maksimum üretkenlik evresine giriş yapar. Bu nedenle “sabah 9 ile 12 arası” insanların en üretken oldukları aralıktır. Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmalısın. O gün için önemli olan ne varsa onları bu zaman aralığında yapmaya çalışmalısın.

İşin ilginç yanı insanlar bu zamanlarını daha çok e-postalara cevap vermek ve sosyal medyada gezmek için kullanırlar. Bir başka ifadeyle günün en üretken dönemlerini heba ederler. Sen bu tür insanlardan olmamalısın. 9 ile 12 arasına sahip çıkmalı ve bu saatleri en iyi şekilde değerlendirmelisin.

5. Zaman öldürücüleri yok et

Zaman öldürücüler hayatımızda yer alan ama kolay kolay fark edilmeyen durumlardır. Bunları ortadan kaldırmayı başardığın sürece daha üretken bir insan olmayı başarabilirsin. Bu zaman öldürücüleri dört ana başlıkta toplamak mümkündür:

  • Görüşmeler: Maalesef en büyük zaman öldürücüler aniden ortaya çıkan görüşme fikirleridir. Görüşmeler ne için olacaksa olsun aniden ortaya çıktıklarında zamanın büyük bir kısmını yok ederler. Bir görüşme yapacaksan bunu önceden planlamış olmalısın.
  • E-postalar: Maalesef e-posta kontrolünü doğru şekilde yapmamaktayız. Burada çok fazla vakit kaybettiğimiz için genel olarak ne yaptığımızı tam olarak bilemeyiz. E-posta kontrolüne vakit ayırmalı ama bu vaktin fazla olmamasına dikkat etmelisin.
  • Ertelemeler: Ertelemeler her zaman karşımıza çıkarlar. Bunu yapısal hale getirmen durumunda zamanının büyük bir kısmını heba etmiş olursun. Ertelemeler ile başa çıkmak için elinden geleni yapmalısın.
  • Aynı Anda Birkaç İş: En ama en büyük dikkat dağıtıcı aynı anda birkaç işle meşgul olmaktır. Aynı anda tek bir iş yapmalısın. Böylece üretkenliğin azalma riskini ortadan kaldırabilirsin.

Zaman öldürücüleri yok etmek istiyorsan Pareto kuralına gerekli önemi vermelisin. “Sonuçların %80’i çabanın %20’si ile oluşur” şeklinde olan bu kural zaman yönetiminin en temel ilkelerinden biridir. Bu kural ile ilgili detaylı bilgiyi Barış Özcan’ın 80/20 kuralı isimli videosundan öğrenebilirsin.

6. Gereksiz araları ele

Bir işi yaparken biraz ara vermeyi isteyebilirsin. Bu aranın temel amacı geri döndüğünde daha enerjik ve istekli bir biçimde işleri gerçekleştirmek olur. Ancak bu niyettir ama asla gerçek sonuç değildir. Çünkü bir işle uğraşırken başka bir şeye geçiş yapmak üretkenliği azaltır.

Bir işle uğraşırken ara vermek enerji yenileme konusunda sana yardımcı olmaz. Aksine geri döndüğünde daha bitkin hissetmeni sağlar. Bu tuzağa düşmemek için çaba göstermelisin. Bir işe başladıysan onu bitirmeli, dinlenmeli ve daha sonra başka bir işe başlamalısın.

Başarılı insanların kullandığı 5 zaman yönetimi sırrı

Hepimiz zamanın nereye gittiğini bir türlü kestiremeyiz. Zaman akıp gittikçe hayat koşuşturmasında yeni bir evre açılmış olur. Hayat ile iş arasında denge kurmak bu nedenle zordur. Bazı insanlar çok kısa gözüken güne çok şey sığdırmayı başarır. Onların sırrını öğrenmek ister misin?

1. Zaman günlüğü oluştur

Ufak bir sırla başlamak istiyorum. Bu sır başarılı insanların kafasında dönüp dolaşan tilkidir. Bu tilki sürekli aynı soruyu sorduğundan insanlar bu soruya etkili bir cevap bulma ihtiyacı hissederler: “Başka neler yapabilirim?”

Başarılı ve üretken insanlar zamanlarını planlarlar ve bunu yaparken zamanlarını kontrol ederler. Çünkü her zaman bir fırsat skoru elde etme peşinde olurlar. Zamanın nereye gittiğini düşünmek yerine onu takip etmek çok daha doğrudur.

Gün içerisinde sahip olduğun tüm zamanı bir yere not etmelisin. Elbette her saat başı yapacaklarını veya yapman gerekenleri yazdığın bir günlük hayatı çekilmez kılacaktır. Ancak zaman yönetimi konusunda profesyonel olmak istiyorsan farklı bir alternatife sahip olmadığını bilmelisin.

Zaman söz konusu olduğunda sadece zihnine güvenmemelisin. Bu konuda daha garantici olmalısın ve her şeyi kayıt altına almayı başlamalısın. Zaman yönetimi için zaman günlüğü oluşturmuş olmanın en büyük avantajı bir şeyleri gerçekleştirmek için ne kadar zaman harcadığını sana gösterecek olmasıdır.

2. Haftalık plan yap

Başarılı bir insanı başarısız haliyle karşılaştırma yoluna gidebilir misin? Bunu yapmak oldukça kolay gözükse bile ufak detayı yakalamak kolay değildir. Aynı insanın iki farklı versiyonunda en büyük farklılık planlı yapılan işlerdir.

Eric Barker‘ın dediği gibi “üretkenlik için haftalık planlar yapmak” son derece önemlidir. Bu planı yaparken nelerde iyi olduğunu ve seni nelerin mutlu ettiğini göz önünde bulundurmaya çalışmalısın. Başarılı insanlar temel yetkinliklerini kullanabildikleri alanlarda daha fazla vakit harcarlar.

Temel yetkinliklere odaklanmak insanlara pek çok şeyi görmezden gelme fırsatı sunar. Böylece dış kaynak kullanımı oldukça en aza indirilir. İyi olduğun alanlarda bir şeyler yaparsan kolaylıkla daha üretken bir insan olmayı başarabilirsin.

Seni mutlu edecek uzun bir üste oluşturmalısın. Elbette bu listeyi bir yere yazmalısın. Böylece yapmak istediklerini ve yapman gerekenleri içeren bir listeye sahip olursun. Bu liste seni başarıya götürecek önemli bir yardımcı olacaktır.

3. Sabah egzersizleri yap

Sabah egzersizleri denildiğinde aklına hemen spor mu geldi? Unut gitsin. Sabah egzersizleri önemli ama acil olmayan şeyleri kapsar. Bunlar yapmamız gerektiğini bildiğimiz ama bir türlü yapmadığımız şeylerdir. Çünkü çoğu zaman bunların bir bitiş süresi yoktur.

Sabah vakitlerinde günün diğer vakitlerine göre daha fazla irade gücüne sahip oluruz. Bu nedenle sabahları uzun vadeli hedefler için iyi bir başlangıç noktası olmalıdır. Bu yolda yapacağın denemelerin her birisi sabah egzersizlerini içerecektir.

4. Hafta sonuna renk kat

Tüm günleri çalışarak geçiremezsin. Bu seni hiçbir yere götürmez. Zaman çizelgesi ve haftalık plan içerisinde olacaklara karar verdikten sonra boş zamanını kapsayacak hafta sonuna göz dikmen gerekir. Bu vakti en iyi şekilde değerlendirmek senin elindedir.

Hafta sonu için eğleneceğin vakitleri planlamaya başlamalısın. Bunun içerisinde herhangi bir şekilde işle ilgili olan durumlar yer almamalıdır. Kendine vakit ayırman büyük bir gerekliliktir. Üstelik araştırmaların bir kısmı boş vaktimizi planlarken aşırı mutlu olduğumuzu bize göstermiştir.

Her şeyden önemlisi biz genellikle bize kolay gelen şeyleri yapmaya çalışırız. Burada mutluluk durumunu göz önünde bulundurmayız. Bu sefer bir farklılık yapmalı ve mutlu olacağın şeyleri ön plana çıkarmalısın. Mutluluk hafta sonunun en büyük parçası olmalıdır.

5. Pazar akşamlarını iple çek

Pazar günleri karışık duyguların günleridir. Hafta sonu tatilini geçirebileceğimiz önemli bir gündür. Fakat aynı zamanda hafta sonu tatilinin son günüdür. Bu nedenle genelde pazar akşamları moralimiz düşük seviyelerde olur.

Bu alışkanlığı kırıp geçmek için pazar akşamları için özellikle plan yapmalısın. Evet, yarın bir iş günü ancak bu pazar akşamı boş olduğun gerçeğini değiştirmez. Mutlaka en büyük keyif aldığın şeyleri haftanın bu gününe sığdırmayı düşünebilirsin.

Pazar bir insanın en mutsuz günüdür. Bunu değiştirebilmek için tüm iş dünyasını baştan aşağı değiştirmek gerekir. Fakat bu günü farklı kılmak senin elindedir. Pazar akşamlarını maksimum düzeyde eğlenceye ayırarak hayatına renk katmalısın.

Umarım bu yazı zaman yönetimi hakkında aradığın bilgileri bulabilme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

2 Comments

  1. Merhabalar,

    ‘’Etkili zaman yönetimi’’ konusunda yazınızda vermis olduğunuz faydalı bilgiler için size teşekkür ederim. Hepimiz için en değerli olan kaynaklardan biri de zaman. Onu etkili kullandığımızda yaşamımızda verimliliğimizi de artırmış oluyoruz. İzninizle, ben de bu konu üzerine hazırladığım blog yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/zamani-etkili-kullanmanin-yollari

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle,
    keyifli okumalar dilerim.

    http://www.ebrubektasoglu.com/

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim Ebru Hanım. Zaman yönetimi konusunda söyleyeceğiniz ve sunacağınız diğer önerileri dinlemek isterim. Belki ortak bir yazı kaleme alırız ne dersiniz? Bunun için sizinle iletişime geçeceğim. Keyifli, sağlıklı ve mutlu bir hayat dilerim. 🙂

Yorum yapıp katkı sağla...