Yüksek maaşa sahip 9 psikoloji dalı

Ortalama IQ seviyesi neyi ifade eder? IQ seviyesinin nasıl hesaplandığını ve IQ puanının ne anlama geldiğini öğrenmeye ne dersin?

Psikoloji yüksek maaşlara sahip olabilen ödüllendirici bir alandır. En yüksek psikolog maaşına sahip alanları keşfedin.

Psikoloji okumayı tercih ettiğin zaman standart bir psikolog olmak zorunda değilsin. Bu meslek grubunun içerisinde birbirinden olabildiğince farklı dallar vardır. Psikoloji dallarının nispeten yüksek gelirli mesleklere ev sahipliği yapması onu çok daha ilgi çekici kılan bir durumdur.

Özet: Yüksek maaşlı psikoloji dalları

Öncelikle kariyerine psikoloji dallarından birinde devam etmek istiyorsan sabrından dolayı seni kutlarım. Psikoloji dalları arasında yıllık geliri ortalamanın üzerinde olan birçok meslek vardır. Kariyer planlamasında maddiyat bir adım önde olacaksa bunları iyice incelemeni öneririm.

“Yüksek ücretli psikoloji meslekleri neler? Yüksek gelirli meslekler neler? Psikolog maaşı ne kadar?” gibi sorulara cevaplar arıyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:

  1. Psikiyatr
  2. Endüstriyel psikolog
  3. Nöropsikolog
  4. Klinik psikologu
  5. Mühendislik psikologu
  6. Psikolojik danışman
  7. Adli psikolog
  8. Okul psikologu
  9. Spor psikologu

1. Psikiyatr

Psikiyatr olabilmek için önce tıp fakültesine girmek ve 6 yıllık eğitim sürecini tamamlamak gerekir. Ardından, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) için hak kazanmalı ve 5 yıllık bir eğitim programı olan asistanlık eğitimi alınmalıdır.

Psikiyatr olabilmek için eğitimden sonra son sınavı başarıyla tamamlamak şarttır. Psikiyatri, psikolojiye bağlı en yüksek gelirli meslek grubudur. Ancak maaşınız uzmanlık alanınıza, çalıştığınız alana ve yaptığınız işin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Psikiyatr için minimum bir rakam verebilmek pek mümkün olmasa bile ulaşılabilecek maksimum rakamlardan söz etmek mümkündür. Uzmanlık alanı iyi ve çalıştığı alan güçlü olan bir psikiyatr yıllık 200.000 TL civarında bir gelir elde edebilir.

2. Endüstriyel psikolog

Endüstriyel psikolog olabilmek için üniversitelerin psikoloji bölümünde 4 yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yapmak gerekir. Ardından, kariyerini güçlendirmek için doktora yapmayı düşünebilirsin. Böylece maaşının çok daha yüksek olmasını sağlayabilirsin.

Endüstriyel psikologlar iş yerindeki sorunları çözmek için psikoloji bilgilerini kullanırlar. İşçi verimliliğini artırmak, belirli işler için en iyi kişileri seçmek ve pazar araştırması anketleri geliştirmek başlıca yapılacak şeylerdir.

Alanında iyi olan bir endüstriyel psikolog yıllık minimum 60.000 TL ve maksimum 100.000 TL kazanabilir. Bu rakamlar çalışılan firmaya, yapılan işe ve uzmanlık seviyesine göre değişiklik gösterebilir. Kariyer anlamında seçim yaparken bunları dikkate almak önemlidir.

3. Nöropsikolog

Nöropsikolog olabilmek için üniversitelerin psikoloji bölümünde 4 yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yapmak gerekir. Ardından, nöropsikoloji veya klinik nöropsikoloji alanında doktora yapılmalıdır.

Nöropsikologlar beyin ve bilişsel bilim araştırmalarında uzmanlaşmış kişilerdir. Bu alanda çalışan insanlar genellikle bilişsel testler ve beyin taramaları gerçekleştirirler. Beyni hasar görmüş hastalarla onlar ilgilenirler. Buna ek olarak ilaçların sinir sistemine etkisini incelerler.

Kendra Cherry‘nin verdiği bilgilerden yola çıkarak nöropsikologların yıllık minimum 60.000 TL ve maksimum 90.000 TL kazanabileceğini söylemek mümkün. Bu rakamlar çalışılan yere göre değişiklik gösterebilecektir. Kariyer anlamında seçim yaparken bunları dikkate almak önemlidir.

4. Klinik psikolog

Klinik psikolog olabilmek için iki farklı yol izlenebilir. İlk olarak psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünde 4 yıllık eğitimi tamamlayıp ardından klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapılmalıdır. Doktora çok şart olmasa bile maaş anlamında destekleyici bir unsurdur.

Klinik psikologlar, akıl hastalıklarının değerlendirilmesi, teşhisi, tedavisi ve önlenmesi konusunda eğitim alırlar. Psikoloji alanındaki pastada en büyük dilim bu meslek grubuna aittir. Klinik psikologlar, hastaneler ve özel klinikler gibi yerlerde çalışabilir.

Klinik psikolog maaşları tecrübeye göre değişiklik gösterir. Tecrübesi az olanların yıllık kazançları yaklaşık 50.000 TL civarındadır. 10 yılı aşkın tecrübeye sahip kişilerin ise yıllık kazançları 100.000 TL olabilir. Bu açıdan ortalama bir klinik psikologun yıllık 75.000 TL kazandığı söylenebilir.

5. Mühendislik psikologu

Mühendislik psikologu ülkemizde çok yaygın olan bir meslek dalı değildir. İlk olarak üniversitelerin psikoloji bölümünde 4 yıllık eğitimi tamamlamak ve ardından mühendislik psikolojisi alanında yüksek lisans yapmak gerekir. Doktora şart değildir ama bu dalda doktora ekstra gelir demektir.

Mühendislik psikologları, verimliliği artırmak, üretkenliği iyileştirmek ve yaralanmaları minimuma indirmek için sistemlerin, işlemlerin ve ekipmanların tasarımını geliştirmek için çalışırlar. Psikolojinin tüm dallarında olduğu gibi maaş durumu istihdam alanına göre değişebilir.

Özel şirketlerde çalışan mühendislik psikologları, üniversitelerde çalışanlardan çok daha fazla kazanırlar. Maksimum düzeyden bakacak olursak mühendislik psikologlarının yıllık 80.000 TL kazanabildiğini söylemek mümkündür.

6. Psikolojik danışman

Psikolojik danışman, klinik psikolog ile aynı yolu takip eder. 4 yıllık üniversite öğreniminin ardından psikoloji alanında yüksek lisans yapmak önemlidir. Doktora şart değildir ama mesleki açıdan ekstra deneyim anlamına gelir.

Psikolojik danışmanın klinik psikologdan farkı daha düşük düzeylerdeki akıl hastalıklarıyla ilgilenmeleridir. Psikolojik danışmanlıkta pastanın en büyük dilimi akıl hastalıklarına aittir. Fakat bazı insanlar araştırmacı olmak veya mesleki danışmanlık yapmak gibi rotaları takip ederler.

Psikolojik danışman klinik psikologdan daha az kazanır. Bunun belli başlı sebepleri vardır ama en önemlisi daha düşük düzeydeki rahatsızlıklarla ilgilenmelidir. Bir psikolojik danışman yıllık 70.000 TL kazanabilme potansiyeline sahiptir.

7. Adli psikolog

Adli psikolog olabilmek için eğitim sürecinde biraz daha sabırlı olmak gerekir. Ancak bu durum ülke içi ve ülke dışı olarak farklılık gösterir. Yurt dışında psikoloji dallarının birçoğunda yüksek lisans yeterli olsa bile adli psikolog olabilmek için doktora bitirmiş olmak şarttır.

Yurt içinde ise psikoloji bölümünden mezun olmanın yettiği çalışma alanları vardır. Ancak genel olarak adli psikoloji alanında yüksek lisansı tamamlamış olmak beklenen bir şeydir. Adli psikologlar, yasa ile ilgili psikolojik konularla ilgilenir.

Adli psikolog yaptığı işe göre kazancı az olan psikoloji dallarından biridir. Adli psikologlar yıllık 60.000 TL kazanma potansiyeline sahiptirler. Ancak bu çalışılan yere ve alana göre değişen bir durum olduğundan rakamda sapmalar olabileceği unutulmamalıdır.

8. Okul psikologu

Okul psikologu olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Ardından, okul psikolojisi yüksek lisans programını bitirmek önemlidir. Özellikle özel sektörde bu alanda iş bulabilmek için şartların yerine göre esnek olabilmesi söz konusudur.

Okul psikologları, çocuklarda davranış ve öğrenme problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için eğitim sisteminin içinde çalışırlar. Çocuklara sosyal, duygusal ve akademik sorunların üstesinden gelebilmeleri için yardımcı olurlar.

Okul psikologları diğer psikoloji dallarına ait meslek gruplarına göre daha az kazanırlar. Bunda eğitim sürecinin zorlayıcı olmaması büyük bir etkendir. Bir okul psikologu yıllık ortalama 54.000 TL kazanabilme potansiyeline sahiptir.

9. Spor psikologu

Spor psikologu, psikoloji dalları açısından en genç olanlardan biridir. Bu alanda iş bulabilmek için spor psikolojisi üzerine yüksek lisans bitirmek yeterli olabilir. Bazı alanlarda ve yerlerde doktora bitirmiş olma şartı olduğu unutulmamalıdır.

Spor psikologu, spor ve atletizmin psikolojik bileşenleriyle ilgilenir. Bu alandaki uzmanlar genellikle sporcuların daha iyi performans göstermelerine yardımcı olmak için çaba gösterirler. Psikoloji bilgilerini kullanarak sporculara ekstra motivasyon kazandırmak onların işidir.

Spor psikologu gelir düzeyi en dengesiz psikoloji meslek gruplarından biridir. Bir spor psikologu yıllık 45.000 TL kazanabilme potansiyeline sahiptir. Çalışılan alanın farklılığına ve önemine göre bu rakamın en az iki kat daha fazla olabileceği unutulmamalıdır.

Umarım bu bilgiler psikoloji alanında kariyer yaparken ekstra bilgi arayışında sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...