YouTube’tan para kazanmanın 5 yolu

Tüm dünyada her gün beş milyar YouTube videosu izlenir. YouTube, her oturum için ortalama 40 dakika harcayan kullanıcılar arasında son derece popüler diyebilirim. Bu dijital gerçeklik karşısında öğrenilmesi gereken bir sonraki şey ise YouTube'tan para kazanmanın yollarıdır.

Tüm dünyada her gün beş milyar YouTube videosu izlenir. YouTube, her oturum için ortalama 40 dakika harcayan kullanıcılar arasında son derece popüler diyebilirim. Bu dijital gerçeklik karşısında öğrenilmesi gereken bir sonraki şey ise YouTube’tan para kazanmanın yollarıdır.

YouTube’tan para kazanmak istiyorsan tek ihtiyacın olan bir video düzenleme yazılımı, bilgisayar ve bir YouTube üyeliğidir. YouTube’tan para kazanmak artık büyük şirketlere özgü bir şey değildir. Sıradan insanların YouTube’tan para kazanma şansları vardır.

YouTube’tan ne kadar para kazanılabilir?

YouTube’tan para kazanan insanların kazanç miktarları değişkenlik gösterir. Reklamdan para kazanma, iş ortaklığı bağlantıları kullanma ve videolarda sponsorlu yerleşimler kullanma gibi yollarla gelir potansiyelini en üst düzeyere çıkarabilirsin.

YouTube’da reklamlardan CPM, CPV ve CPC bazında para kazanabilirsin. Gösterim başına maliyetle (BGBM), standart bir YouTube yayıncısı, 1.000 görüntüleme başına 30-50 TL (veya daha fazlası mümkün) kazanabilir. Bu rakamın çok daha fazla olması reklamlara bağlıdır.

Bir kanal sahibi olarak iş ortaklığı pazarlamacılığını kullanıyorsan, reklam verenlerin farklı modellerle arama yapacağını unutmamalısın. Genellikle satış başına maliyet ve olası satış başına maliyet gibi durumlar söz konusudur. Burada kazancın yaptığın satışla doğru orantılıdır.

Ayrıca videolarında sponsorlu ürün yerleştirmeleri yapabilirsin. Burada YouTube yayıncısı belirli ürünlerden bahsederek markalardan ücret alırlar. Çoğu zaman bu ücretler reklam tanıtımları kadar yüksek olabilmekte veya ürün çok pahalıysa yayıncıya hediye edilebilmektedir.

Bununla birlikte, kanalında ölçülebilir bir takipçi listesi varsa markaların sana ödeme yapacağını unutmamalısın. Bu fiyat, kanalında aldıkları her birkaç bi görüntüleme için 100-200 TL arasında değişkenlik gösterebilecektir. Önemli olan hedef kitlenin demografi bilgileridir.

Örneğin, kanalındaki videoları milyonlarca izlenme sayısına ulaşman durumunda bankana 100.000 – 150.000 TL dolaylarında belirli bir kazanç aktarmayı başarabilirsin. Bunu başarmak kolay olmasa bile sıkı çalışma ile bunu mümkün kılabilirsin.

YouTube yayıncıları ne kadar para kazanıyorlar?

Binlerce YouTube yayıncısı olduğunu düşünürsen bu cevabın çok karmaşık olabileceğini hemen anlayabilirsin. Popüler YouTube yayıncıları için bu yılda bir milyon TL veya daha fazlası olabilecektir. Evet, 1.000.000 TL diyorum ama bu popüler kanallar için geçerli bir durumdur.

Reklam geliri görüntüleme başına 0.10 ile 5 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Güvenilir bir varsayım olarak 1.000 görüntüleme başına 1 TL ele alınır. Bu nedenle para kazanmanın gerçekten zor olduğu düşünür. Kanalının kazanacağı para daha çok bulunduğun sektöre bağlıdır.

Listeler, haberler, ünlülerle ilgili dedikodular, makyaj ve güzellik gibi çok izlenen sektörlerde YouTube yayıncıları milyonlarca görüntüleme elde edip hızla gelir sahibi olabilirler. Her şeyin görüntüleme miktarlarına ve videolarla etkileşime bağlı olduğunu unutmamalısın.

1. YouTube partneri olarak reklamlardan para kazanabilirsin

Birçok YouTube yayıncısı için en önemli gelir kaynaklarından biri hiç kuşkusuz reklamlardır. Reklamlardan para kazanmak istiyorsan öncelikle bir YouTube iş ortağı olman gerekir. Daha sonra videolardan, kanal üyeliklerinden ve Google AdSense reklamlarından para kazanabilirsin.

Fakat, sertifikalı bir YouTube iş ortağı olmadan önce uyman gereken bazı temel kurallar vardır. Bu temel kuralları yerine getirmediğin süre sertifikalı bir iş ortağı olamazsın. YouTube’un reklam kuralları son derece katı gibi görünebilir ama gelir akışı için bunları kabul etmek zorundasın.

Ayrıca her şey YouTube’un reklam kurallarına uymakla sınırlı değildir. Son 12 ayda kanalında minimum 4.000 video izlenme süresi olmalı ve 1.000 aboneye sahip olman gerekir. 4.000 video izlenme süresini yakalamak biraz çaba gerektirebilir.

YouTube Premium ile izleyicilerden aylık ücret alınma karşılığında reklam gösterilmediğini unutmamalısın. Bu yüzden gelirini sadece YouTube reklamlarına bağlı bırakmamalısın. YouTube’da kazanç potansiyelini kullanabileceğin birçok farklı yol vardır.

2. İş ortaklığı bağlantılarıyla para kazanabilirsin

İş ortaklığı bağlantılarını tanıtmak, derinlemesine rehberler ve ayrıntılı ürün incelemeleri sunan kanallar için büyük bir kazanç fırsatı olabilir. Örneğin, bir ürün önermen durumunda kullanıcıyı satın alma bağlantısına yönlendirmeyi düşünebilir ve böylece satıştan komisyon alabilirsin.

İş ortaklığı bağlantılarını YouTube’ta yayınlamak oldukça kolaydır. Fakat sadece para kazanma uğruna her videonun altına bağlantı koymaya çalışmaman gerekir. İzleyiciler bağlantılara sana güvendikleri sürece tıklama eğiliminde olacaklardır.

Hedef kitlede güven oluşturmak için somut sorunları çözmelerine yardımcı olmalısın. Onlara öğretici içerikler sunmalısın. Ayrıca daha önce kendi başına başardığın çözümleri sunan videolar oluşturabilirsin. Böylece onların sorunlarına çözüm bulmayı başarabilirsin.

İş ortaklığı programları ve fırsatları bulabilmek için doğru alanda çalışma yaptığından emin olmalısın. Örneğin moda gibi alanlarda bolca fırsatlar edinebilirsin. Bununla birlikte oyunlar, ev aletleri ve bunun gibi çeşitli sektörlerde fırsatlar elde edebilirsin.

Ayrıca YouTube’tan para kazanmak için geliri üst düzeye çıkartmanın en önemli yollarından birisi blog sahibi olmaktır. Bir blog başlatman durumunda iş ortaklığı bağlantılarını burada da kullanabilirsin. Böylece para kazanmak için sadece YouTube’u kullanmış olmazsın.

3. Bağış yoluyla para kazanabilirsin

Sadık hayranlardan oluşan bir takipçi listen varsa şanslısın demektir. Onları sana bağış yapma konusunda teşvik edebilirsin. Böylece yeni videoların için bir finans kaynağı oluşturursun. Ardından en iyi şekilde kar etmeye başlayabilirsin.

Patreon gibi bir platform içerikler için bağış yapılma sürecini sorunsuz hale getiren bir çözümdür. Hayranların 10 TL gibi düşük bir fiyata en sevdikleri kanala abone olabilirler. Hatta en sevdikleri içerik oluşturucular tarafından ödüllendirilebilirler.

Kar amacı gütmeyen birçok kuruluşların çoğu video işlemlerinin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak için hedef kitlelerini bu tür bağışlara yönlendirirler. Oluşturduğun içerik ilgi çekici, eğlendirici ve değer sunucu bir nitelikte olduğu sürece bol bol bağış alabilirsin.

4. Sponsorlu içeriklerle para kazanabilirsin

Bir fenomen olmak için sadece Instagram hesabına sahip olmana gerek yoktur. Sponsorlu içerik stratejisinin avantajı, YouTube’a kazançlarından bir pay vermek zorunda kalmamaktır. Doğrudan markayla pazarlık yaparsın ve sana doğrudan ödeme yaparlar.

Sponsorlu içerikler YouTube yayıncıları arasında en popüler kazanç yollarından biridir. Markalara geniş bir kitleye erişim imkanı sunmayı başarabiliyorsan muhtemelen seninle iletişime kurmak isteyeceklerdir. Bu gibi durumlarda doğal yoldan para kazanmış olacaksın.

Çalıştığın isimler söz konusu olduğunda kaliteli önemlidir. Muhtemelen hayallerinde yatan çalışmak istediğin belirli markalar vardır. Ne olursa olsun marka satış konuşması söz konusu olduğunda elinden gelenin en iyisini yapabilecek potansiyelin olmalıdır.

Ayrıca fenomenlerin yer aldığı etkileyici pazarlama platformlarına kaydolmayı da düşünmelisin. Bunlar, pazarlama ekiplerinin birlikte çalışmak için fenomenler bulmasına yardımcı olan aracı sitelerdir. Örneğin, FameBit bu konuda ilk atılımı yapan yerlerden biridir.

5. YouTube SEO çalışmalarını eksiksiz yerine getirmelisin

Henüz önemli bir takipçi kitlesi oluşturmamış video oluşturucuların çalışmalarını bir üst düzeye çıkaracak en önemli durum YouTube SEO stratejileridir. Bu stratejileri uygulamak için yapabileceğin çok fazla şey olduğunu unutmamalısın.

Öncelikle, bunu yapmak için anahtar kelime araştırması yapmalısın. Ancak, insanların YouTube’da ne aradıklarına bağlı olarak biraz farklı düşünmelisin. Ardından, video başlığında, açıklamada ve video etiketlerinde yüksek değerli anahtar kelimeler kullanmalısın.

YouTube SEO çalışmalarına başladıktan sonra YouTube trafik kaynağı raporlarını en iyi şekilde incelemen gerektiğini unutmamalısın. Bununla birlikte YouTube SEO sıralama faktörleri söz konusu olduğunda şunları da düşünmen gerekir:

  • Yorum sayısı
  • Bir video izlendikten sonra abone miktarı
  • Beğenme ve beğenmeme oranları
  • Video uzunluğu
  • YouTube arama sonuçlarındaki tıklama oranı

Tüm bu faktörler YouTube video yayınlarken göz önünde bulundurman gereken faktörlerdir. Bunlar olmadan başarılı bir şekilde video dağıtımı yapamazsın. Dağıtımın başarılı olmazsa YouTube’tan para kazanmak pek mümkün olmayacaktır.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...