Güçlü bir lider olmanı sağlayacak 10 yönetim becerisi

Başarılı liderlerde bulunan yönetim becerilerini öğrenmek ister misin? Bu beceriler performansını yükselterek başarılı olmanı sağlayacaktır.

Başarılı liderlerde bulunan yönetim becerilerini öğrenmek ister misin? Bu beceriler performansını yükselterek başarılı olmanı sağlayacaktır.

Pek çok kişi liderlerden ve liderlikten söz eder. Hemen hemen her gün bu konuda yeni şeyler öğrenmeyi başarabilirsin. Öğrendiklerinin her birisi değerli bilgiler olsa bile güçlü bir lider olmanı sağlayacak yönetim becerileriyle henüz tanışmamış olabilirsin.

Özet: Güçlü bir lider olmanı sağlayacak yönetim becerileri

Etkili bir lider olmak istiyorsan elbette önceliğin kendini doğru ekipmanlarla donatmak olmalıdır. Güçlü bir lider her problemi çözebilmek adına şapkadan tavşan çıkaran kişidir. Kendini bunlardan biri olarak görmek istiyorsan belirli yönetim becerilerine sahip olmalısın.

“Güçlü bir lider olmamı sağlayacak yönetim becerilerini merak ediyorum.” diyorsan aşağıdaki maddelere göz atabilirsin. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı incelemeye devam etmelisin:

  1. Ekibe ilham vermek.
  2. İşleri devretmek.
  3. Sorumluluk almak.
  4. Yeniliği teşvik etmek.
  5. Olumlu olmak.
  6. Gelişimi desteklemek.
  7. Geçmişi hatırlamak.
  8. Güven sunmak.
  9. Şakadan anlamak.
  10. Hatalardan ders almak.

1. Ekibe ilham vermek

Başarılı bir lider olmak istiyorsan işinin sadece hedefleri tutturmak, satışları yükseltmek veya işinin kazanç miktarını artırmak olmadığını bilmelisin. Bunların her birisi yatırımcılar için paha biçilemez derecede önemli olsa bile lider için aynı şey geçerli değildir. Lider ekibiyle ilgilenen ve onları destekleyen kişidir.

Liderlik ettiğin ekibe öncülük etmelisin. Gerçekçi bir biçimde onlara destek olmalı, ilham vermeli, kendini onların yerine koymalı ve karşılaşılan zorluklar konusunda kolları sıvayıp müdahale etmeye çalışmalısın. Bu müdahaleyi yaparken çeşitli durumları göz önünde bulundurarak hareket etmen gerektiğini bilmelisin.

Ekipteki herkese görünür olmalısın. Projeleri dışarıdan seyretmeyi bir kenara bırakmalı ve katkı sağlamaya çalışmalısın. Ekipteki her bireyin güçlü yanlarını tespit edip onlardan daha fazla verim almaya çalışmalısın. Doğru kelimelerle onlara hitap etmeli ve onları doğru kelimelerle harekete geçirmelisin.

2. İşleri devretmek

Başarılı olmak veya güçlü bir lider olmak her şeyi tek başına yapabileceğin anlamına gelmez. Üstelik başarılı bir lider olmak istiyorsan bu anlayıştan en kısa süre içerisinde kurtulman gerekir. Çünkü iyi bir lider gerektiğinde işlerini doğru kişilere devredebilme becerisine sahiptir.

İşlerini doğru kişilere devredip iş akışının çok daha güçlü bir biçimde devam etmesini sağladığında ekibine güvendiğini kanıtlamış olursun. Böylece rekabet dolu durumlarda bir adım öne geçmeyi başarabilirsin. İşlerini doğru kişiye devrederek kendi stresini azaltabilir ve çalışma ortamının havasını değiştirebilirsin.

Belirli bir konuda işlerini bir başkasına devretmeye çalışırken çeşitli durumları düşünmen gerekir. Öncelikle kişiler arasındaki beceri ve deneyim farkını hesaba katmalısın. Daha sonra diğer kişinin çalışma stili farklılığını düşünmelisin. Son olarak işleri devretmeyi düşündüğün kişinin mevcut iş yükünü hesaba katmalısın.

3. Sorumluluk almak

Hayatın her alanında hatalarla karşılaşabilirsin. Hatalara karşı adım atarken gerçekçi olmalısın. Önce durumu kabullenmeli, ardından hatayı nasıl çözebileceğini düşünmeye başlamalısın. Bir lider olarak senin için yanlışı bulmak olmasa bile sorumluluk alıp ekibine yardımcı olmalısın.

Ekibinde yer alan her insanın sorumluluk bilincine sahip olmasına dikkat etmelisin. Ancak, hiçbir zaman onların lideri olduğunu unutmamalısın. Onların attıkları adımdan sorumlu olacağını aklından çıkarmadan hareket etmelisin. Başarılarda onları kutlamalı, başarısızlıklarda ise onları suçlamamalısın.

Çalışmaların sorunsuz bir biçimde ilerlemesini istiyorsan bahanelerin ardına saklanmaya çalışmamalısın. Başarısızlıklarda sorumluluğu üzerine almalısın. Problemi ortadan kaldırmak için çaba göstermelisin. Hataların tekrar oluşmaması için yaptıklarını düşünmeli ve tekrar yaşanmamaları için önlemler almalısın.

4. Yeniliği teşvik etmek

Bir lider ile onun ekibinde yer alan bir kişi arasındaki en önemli farklılığın ne olduğunu biliyor musun? Lider her zaman ileriye bakar, yeniliklerden korkmaz, yaratıcı olmaya çalışır ve iş sürecinin daha verimli olması için çaba gösterir. Yenilikçilik ve yaratıcılık lideri diğerlerinden farklı kılan durumdur.

Sahip olduğun yenilikçilik ve yaratıcılık niteliklerini ekibine aşılamaya çalışmalısın. Onların yenilikçi ve yaratıcı olmasını sağlamalısın. Ekibin belirlenen yeni kurallara hızlı bir biçimde uyum sağlamasına destek olmalısın. Adaptasyonun tamamen psikolojik olduğunu unutmamalı ve buna göre adımlar atmalısın.

Ekibini yaratıcılık konusunda teşvik etmek istiyorsan ekibin için bir rol model olmalısın. Çalışma ortamında yeni fikirlerin havada uçuştuğu çeşitli toplantılar yapmaya çalışmalısın. Yeni fikirleri, yenilikleri ve başarılı adımları her zaman ödüllendirmeye çalışmalısın.

5. Olumlu olmak

Etkileyici, güçlü ve başarılı bir lider olmak istiyorsan hemen hemen her koşulda olumlu bir bakış açısına sahip olmalısın. Sen gardını düşürüp pozitif olmaktan negatif olmaya geçiş yaparsan ekibin senin izinden gidecektir. Bu nedenle en zor koşullarda bile olumlu yaklaşım sergilemeyi düşünmelisin.

İnsanlara öncülük ettiğini unutmamalısın. Onları uçurumun kenarına götürmemeli onları uçurumdan uzak tutmaya çalışmalısın. Ne kadar ürkütücü ve kasvetli olursa olsun etrafta dolaşan kara bulutları değil onların yağdıracağı yağmurun getireceği ferahlığı düşünmeyi başarmalısın.

Bunu başarmak istiyorsan çalışma ortamının her zaman neşeli olmasına özen göstermelisin. Bir şeyler ters gittiğinde somurtmak yerine gülümsemeye çalışmalısın. Bir şeyler ters gittiği zaman ekibini motive edebilmeyi başarmalısın.

6. Gelişimi desteklemek

Dürüst olayım, başarılı bir lider sadece kendisini geliştirmekle yetinmez çünkü ekibinde yer alan insanların gelişim sağlaması için çaba gösterir. Ekibindeki kişiler ne kadar iyiyse üzerinde çalışılacak işten elde edilecek potansiyel verim bir o kadar yüksek olacaktır. Bu nedenle her zaman gelişimi destekler bir tavırda olmalısın.

Ekibinde yer alan kişilerin yeni beceriler kazanmaları veya mevcut becerileri geliştirmeleri moral olarak çok daha iyi durumda olmalarını sağlar. Bu nedenle fırsatını bulduğun an onlara katkı sağlamayı ihmal etmemelisin. Gelişim sadece senin değil, ekibinde yer alan diğer kişilerin hedefleri arasında yer almalıdır.

Bunu başarmak istiyorsan periyodik olarak öğrenme toplantıları gerçekleştirmelisin. Bazen uzmanlardan ve koçlardan yardım alarak eğitim toplantıları organize etmelisin. Ancak en önemlisi sahip olduğun deneyimi ve bilgiyi ekibinle paylaşma yoluna gitmelisin.

7. Geçmişi hatırlamak

İleri görüşlülük önemli bir meziyettir. Buna rağmen deneyim olmadan ileriye doğru adım atabilmek pek mümkün değildir. Çünkü iş ortamında sadece becerilerin, sahip olduğun istatistiksel nitelikler veya yaklaşımlar hesaba katılmamaktadır. Almış olduğun yönetimsel kararlar en önemli pay durumundadır.

Bu sebepten ötürü geçmişinden ders çıkarmalısın. Geçmişi hatırlamalı ve karar alman gerektiği zaman deneyimlerinden destek almalısın. Karar almak gerçekten zordur ama bir karar aldıktan sonra ona bağlı kalman gerektiğini unutmamalısın.

Karar alma konusunda kendini geliştirmek istiyorsan yönetim becerilerine ve yönetimsel sezgilerine güvenmelisin. Bugünün zorluklarına odaklanırken geçmişte yaptıklarından yola çıkarak hareket etmeye çalışmalısın. Gelecekte inceleyebilmek adına önemli kararlar aldıktan sonra oluşan sonuçları not etmelisin.

8. Güven sunmak

İnsanlar sevmedikleri kişiyi takip etmeye çalışmazlar. Birini sevebilmeleri için önce onlara güvenmeleri gerekir. Bu nedenle öncelikle onlara güven sunmalı ve kendini sevdirmeye çalışmalısın. Bir anlamda John Obstander‘ın belirttiği gibi “yağmurlu havada cam silmekten” olabildiğince kaçınmalısın.

Bugüne kadar başarılı olmuş tüm liderlerin özelliklerini göz önünde bulundurduğun zaman onların ortak bir paydaya sahip olduğunu görebilirsin. Her birisi çevresindeki insanlara karşı cana yakındır. İnsanlara karşı yakın olmaktan çekinmezler, iyi konuşurlar ve karşıdaki insana değer verdiğini gösterirler.

Bunu başarmak istiyorsan ekibinde yer alan kişilerin sana kolayca ulaşmalarını sağlamalısın. İyi bir lider sahip olduğu güveni herkese iletmeyi başarabilen kişi olduğundan kendine duyduğun güveni her fırsatta göstermeye çalışmalısın. Ekibini başarıya ulaştırmak istiyorsan güven duygusunu bir güç olarak kullanmalısın.

9. Şakadan anlamak

Ne yalan söyleyeyim bu konuda biraz ketum bir insanımdır. Yapılan şakayı bazen ciddiye alıp gereksiz tartışmalar çıkarırım. Bazen ise yapılan şakaya ayak uydurup daha fazla eğlenme becerisini gösteririm. Sen iyi bir lider olmak istiyorsan bir şeyler ters gittiğinde şakaya sarılmayı başarman gerekir.

Bunun ardında yer alan en önemli sebep bir şeylere gülündüğü zaman insanların moralinin yükselmesidir. Üretkenlik peşinde koşan bir lider durumundaysan şakadan anlamak zorundasın. Bu yönetim becerisi olmadığı sürece başarılı bir lider olabilmen çok kolay değildir. Bir başka ifadeyle tıpkı benim gibi biraz eksik kalırsın.

Şaka, mizah veya espri adına ne dersen de bunlar insan olduğunun kanıtıdır. Robot tipli bazı liderlerin aksine insanlarla iletişime açık olduğunu net bir şekilde ortaya koymanın en doğru yoludur. Üstelik yerinde ve seviyeli şakalar çalışma ortamında belirli bir kültürün oluşmasına ve birlikteliğin sağlanmasına yardımcı olur.

10. Hatalardan ders almak

Bunu ikinci kez söylemek durumunda kalacağım. Ne kadar çok çabalarsan çabala ne kadar fazla şansa sahip olursan ol hata yapma olasılığın vardır. Bu hatayı farklı şekillerde değerlendirebilirsin. İlk seçenek hata yaptıktan sonra yola devam edip onu tekrar gerçekleştirmek, ikinci seçenek ise ondan ders almaktır.

Bir şeyler ters gittiği zaman neler olup bittiğini incelemelisin. Ters giden durumu düzeltme şansına sahip olup olmadığına bakmalısın. Daha sonra ortada bulunan problemi çözebilmek için en iyi çözümü bulmak için çaba göstermelisin.

Hata söz konusu olduğunda sakin kalmaya çalışıp mantıksal hareket etmelisin. Ekibinden kopuk hareket etmemelisin çünkü bu onların moralini düşürecek bir yaklaşımdır. Her zaman tartışmaları, fikir alışverişlerini ve iletişimi destekleyerek en iyi çözümü bulmak için ısrarcı olmalısın.

Umarım bu bilgiler önemli yönetim becerilerini öğrenme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...