Herkesin arzusu ücretsiz bir biçimde kitap okumak. Bunu anlayışla karşılamak mümkün ama bu konuda çok fazla “Türkçe kitap” barındıran uygulama bulmak kolay değildir. Bu uygulamalara göz atmadan önce bedava kitap okumanı sağlayacak platformlara göz atmak isteyebilirsin.
E-kitap oku şeklinde yapacağın her aramanın sonucunda karşına mutlaka bir site veya bir uygulama çıkacaktır. E-kitap okumak için öncelikle e-kitap okuyucu uygulamalara ihtiyacın olduğunu unutmamalısın. Bunlardan en kullanışlı olanları burada derlemeye çalıştım.
1. Amazon Kindle
Özelleştirilebilir bir ekranla birlikte gelen uygulama yazı tipi boyutunu, parlaklığı ve diğer ayarları belirleyebilirsin. Ayrıca, Kindle, son okuduğun sayfayı, yer imlerini, vurgulamaları ve notları cihazlar arasında senkronize etme özelliğine sahiptir.
Amazon Kindle uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
2. Serial Box
Bu uygulamanın bizim için en büyük dezavantajı malumun ilanıdır. Türkçe içerik konusunda hiç denecek kadar az içerik bulabilirsin. Bu yüzden temelinde İngilizce bilginin iyi olması önemlidir. En azından uygulamadan verim almak istiyorsan dinleme konusunda iyi bir iş çıkarabilmelisin.
Serial Box uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
3. tiReader
Özelleştirilebilir bir okuyucu olduğunu unutmamak gerekir. Yer imleri, açıklama araçları, gündüz ve gece için ayrı seçenekler ve cihazlar arası senkronizasyon içerir. Ne yazık ki, bu en iyi e-kitap uygulamasının ücretsiz sürümü aynı anda sadece beş belgeyi muhafaza etmene izin verir.
tiReader uygulamasına iOS için buradan erişebilirsin.
4. Libby by Overdrive
Dijitalleştirme çalışmalarının hızlı bir biçimde ilerlediği bir dönemde bunun çok önemli bir fırsat olduğunu unutmamak gerekir. Fakat bu konuda yine bazı dezavantajlar vardır. Çevrendeki kütüphanelerin dijital ödünş sistemine sahip olmaması gibi sınırlamalarla karşılaşabilirsin.
Libby by Overdrive uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
5. FullReader
Okuyucunun kendisi oldukça temiz ve yalındır. Kullanımı kolay olan okuyucunun içerisinde gezinmek son derece basittir. Uygulamayı kullanarak metinden sese dönüştürme, notlar alma ve dipnotlar ekleme gibi çeşitli imkanlardan yararlanabilirsin.
FullReader uygulamasına Android için buradan erişebilirsin.
6. Moon+ Reader
Uygulamayı kullanarak font stilleri ve boyutları arasında değişiklik yapabilirsin. Arka planı değiştirebilir, paragraf yanlarındaki boşlukları ayarlayabilir, otomatik kaydırmayı aktif hale getirebilir veya farklı görünüm biçimlerini kullanabilirsin.
Moon+ Reader uygulamasına Android için buradan erişebilirsin. Ayrıca uygulamanın daha fazla özellik sunan Moon+ Reader Pro versiyonuna buradan ulaşabilirsin.
7. Aldiko Book Reader
Aldiko Book Reader dahili bir pazar alanına sahip değildir. Uygulama içinden kitap satın alamazsın. Ayrıca uygulamada halihazırda var olan ücretsiz kitap seçenekleri gibi şeyler yoktur. Yapabileceğin tek şey bir e-kitabı uygulamaya atmak ve okuma deneyimini iyileştirmektir.
Aldiko Book Reader uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
8. Google Play Kitaplar
Google Play Kitaplar sana metin ve renk değerlerini değiştirme fırsatı sunar. Kitabın orijinal sayaflarını görebilir, yer imleri ekleyebilir ve hatta kitabı sesli olarak dinleyebilirsin. Bununla birlikte daha nice ayarı uygulamanın ayarlar kısmında bulabilirsin.
Google Play Kitaplar uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
9. Apple Books
Dilersen kitap okuma alışkanlığını kitap sayfası çevirme yerine aşağı doğru kaydırma yöntemiyle farklı bir boyuta taşıyabilirsin. Çeşitli kelimeleri kopyalayabilir, vurgulayabilir, notlar alabilir, kitap içerisinde aramalar yapabilir ve hatta onu başkasıyla paylaşabilirsin.
Apple Books uygulamasına iOS için buradan erişebilirsin.
10. NOOK
Uygulamayı kullanarak font stillerini değiştirebilir, font boyutunu ayarlayabilir, sayfa boşluklarını ve satır aralığını ayarlayabilirsin. Çeşitli kelimeleri vurgulayabilir ve onların anlamlarına bakabilirsin. Ayarlar kısmından çok daha farklı düzenlemeler yapabilmek mümkündür.
NOOK uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
11. Kobo Books
Ayrıca uygulama PDF ve EPUB biçiminde olan kitapları içe aktarmaya izin verir. Çeşitli font stillerini ve boyutlarını kullanabilirsin. Ayrıca yine çeşitli temalar ve düzenler arasında geçişler yapabilirsin. Bir kelimeyi vurgulayarak onun anlamına göz atabilir veya ona dipnot ekleyebilirsin.
Kobo Book uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin.
12. FBReader
Bir kitap okurken aydınlık ve karanlık temalar arasında hızlıca geçiş yapabilirsin. Çeşitli metinleri arayabilirsin, yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapabilirsin. Metin stillerini ve boyutlarını ayaryabilirsin. Ayrıca uygulamanın pro versiyonu ile metinden sese aktarım yapabilirsin.
FBReader uygulamasına Android için buradan, iOS için ise buradan erişebilirsin. Uygulamanın pro versiyonuna ise buradan erişebilirsin.