Sesli kitap dinlemeni sağlayacak 18 platform

Sesli kitapların popülerliği gitgide artış göstermektedir ve bunun sebebini anlamak çok zor değildir. Çeşitli kişiliklere doku ekleyebilen profesyonel aktörler tarafından seslendirilen hikayelerde benzersiz bir çekicilik vardır. Yürürken hikayeleri özümsemek, işini yapmak ve gözlerin kapalı uzanmak istiyorsan sesli kitaplar en iyi arkadaşın olacaktır.

Sesli kitapların popülerliği gitgide artış göstermektedir ve bunun sebebini anlamak çok zor değildir. Çeşitli kişiliklere doku ekleyebilen profesyonel aktörler tarafından seslendirilen hikayelerde benzersiz bir çekicilik vardır. Yürürken hikayeleri özümsemek, işini yapmak ve gözlerin kapalı uzanmak istiyorsan sesli kitaplar en iyi arkadaşın olacaktır.

Sesli kitaplar genellikle e-kitaplardan ve basılı kitaplardan daha pahalıdır. Bununla birlikte harcamalarını en aza indirmene ve kitaplığını en üst düzeye çıkarmana yardımcı olabilecek bazı platformlar vardır. Çevrimiçi ücretsiz sesli kitap bulmak istiyorsan bu listede yer alan platformlardan bazıları sana yardımcı olacaktır.

Spotify

Spotify‘ı artık bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Bu müzik devi bünyesinde aynı zamanda sesli kitapları barındırır. Hatta uygulama kendi yüksek kaliteli ve profesyonel sesli kitap serilerini üreterek oyuna girmiş durumdadır. Özellikle klasikler konusunda pek çok kitabı burada bulabilme şansın vardır.

Spotify aynı zamanda dünyanın dört bir yanından eserler içeren çok sayıda kısa öykü podcast yayınlarına ev sahipliği yapar. Bu nedenle ilgilendiğin yazarları veya hikayeleri Spotify’ın arama çubuğunda arayabilirsin. Herhangi bir Spotify içeriğini ücretsiz bir Spotify üyeliğiyle dinleyebileceğini bilmelisin.

Storytel

Storytel muhtemelen daha önce duymuş olduğun bir uygulama olabilir. Bu uygulama üzerinden kitapları kütüphanene kaydedebilirsin. Böylece internet olmadığı zamanlarda kitapları dinleme veya okuma fırsatı elde edersin.

Storytel, geniş Türkçe sesli kitaplığı ile dikkat çeken bir uygulamadır. 1.500’den fazla Türkçe kitaba ev sahipliği yapan uygulamanın aylık abonelik ücreti bulunmaktadır. Bu abonelik ücreti seni huzursuz etmeyecekse modern eserler dahil olmak üzere birçok eseri Türkçe seslendirilmiş bir biçimde dinleyebilirsin.

LibriVox

LibriVox‘un kayıtlarının tamamı gönüllüler tarafından yapılır. Bu nedenle ses kalitesinde değişkenlik olabilir. En başından belirtmem gerekirse burası İngilizce olarak kitap dinlemek isteyenler için idealdir. Özellikle belirli seslerin veya aksanların anlaşılması zor olabilir.

Bununla birlikte, bu kar amacı gütmeyen hizmet, sesli kitapları çevrimiçi olarak daha erişilebilir hale getirme misyonuyla hareket eder. Bu sayede çok fazla sayıda sesli kitabı ücretsiz olarak sunar. Sitede gezinme konusunda sorun yaşadığını düşünüyorsan doğrudan LibriVox YouTube kanallına göz atabilirsin.

Google Kitaplar

Google Kitaplar adından anlaşılabileceği üzere kitap sektörü için Google’ın ana uygulamalarından birisidir. Bu uygulama sayesinde kitap okuyabilir ve aynı zamanda kitap dinleyebilirsin. Google Kitaplar aylık abonelik ücreti gerektirmez ama dinlemek istediğin her kitabı satın alman gerekir.

Bir kitabı satın almaya karar vermeden önce ona şöyle göz ucuyla bir bakabilir ve kesin kararını ardından verebilirsin. Google Drive ile senkronize bir şekilde çalıştığı için sesli kitap dinlerken çeşitli notlar almayı başarabilirsin. Uygulama çok yönlüdür ama bu nedenle kitap bulma konusunda pek sıkıntı yaşamazsın.

Audible

Herkes klasikleri okumaktan hoşlanmaz. Daha modern sesli kitaplar okumak istiyorsan ve ücretsiz olmayan kitapların peşindeysen Amazon’un Audible servisi çok sayıda profesyonel anlatılan kitap sunar. İngilizce dilinde repertuarı oldukça geniştir.

Son olarak Audible tarafından Audible Stories adı altında çocuklar ve gençler için tamamen ücretsiz sesli kitaplardan bir seçki sunulduğunu unutmamak gerekir. Hizmeti herkes özgürce kullanabilmektedir. Audible Stories içerisinde tek dikkat etmen gereken çoğu hikayenin İngilizce dilinde olacağıdır.

Apple Books

Google Kitaplar’a benzer şekilde Apple’ın ekosistemi içerisinde yer alan Apple Books uygulamasında satın aldığın kitapları sesli olarak dinleme özelliği vardır. Bu özelliği kullanarak beğendiğin ve sevdiğin hemen hemen her kitabı sesli olarak dinleyebilirsin. En önemlisi kitapları satın almadan önce ücretsiz örneklerine göz atabilirsin.

Apple Books bünyesinde yer alan kitapların çoğunluğu İngilizce olsa bile Türkçe kitaplar bulabilme şansın vardır. Hangi kitabı beğendiysen önce onun örneğine göz atmayı ihmal etmemelisin. Ardından onu satın alarak kütüphanene ekleyip dinlemeye başlayabilirsin.

Lit2Go

Lit2Go, USF’deki Florida Eğitim Teknolojileri Merkezi tarafından sunulan ücretsiz bir kamu malı kitap koleksiyonudur. Lit2Go’nun koleksiyonu içerisinde The Secret Garden (Gizli Bahçe,) The Story of Doctor Dolittle (Doktor Dolittle’ın Hikayesi), Little Women (Küçük Kadınlar) ve Peter Pan gibi bazı harika klasik çocuk kitapları vardır.

Lit2Go’nun sadece çocuk kitapları sunduğunu düşünmemelisin. Aynı zamanda yetişkinlerin de bakış açısını değiştirebilecek birçok klasik eser vardır. Sesli kitap koleksiyonunun içerisinde Büyük Beklentiler, Moby Dick, Drakula ve Uğultulu Tepeler gibi klasikler bulabileceksin.

Audioteka

Audioteka sesli kitap dinleme konusunda beklentilerini karşılayacak uygulamaların başında gelmektedir. Bu uygulama sayesinde sana sunulan çeşitli kitapların belirli kısımlarını ücretsiz olarak dinleyebilirsin. Daha sonra ilgili kitabı satın alıp kütüphanene ekleyebilirsin.

Kütüphaneye eklenen kitabın en önemli özelliği internet bağlantısı olmadığı zaman dahi onu dinleyebilecek olmandır. Bu tür bir sesli kitap hizmeti arıyorsan Audioteka seni fazlasıyla memnun edecektir. Ayrıca uygulamanın arka planda sorunsuz bir biçimde çalıştığını söylemeliyim.

Audiobooks.com

Audibooks.com, normalde ödeme yaparak kullanacağın hizmetlerden biridir. Fakat cömert deneme tekliflerinin içerisinde 3 ücretsiz sesli kitap vardır. Tıpkı Amazon’un servisi Audible gibi modern yayınların peşinde olman durumunda ideal bir servistir.

Profesyonel kalitede sesli kitapları deneyimli seslendirme sanatçıları tarafından anlatılır. Bu nedenle ne seçersen seç yanlış karar verme olasılığın oldukça düşüktür. Bir sonraki yolculuğunda sesli kitap dinlemek istiyorsan ve İngilizce benim için problem değil diyorsan Audiobooks.com seni memnun edebilecektir.

TRT Dinle

TRT Dinle aslında tek yönlü bir sesli kitap uygulaması değil. Bu uygulama müzik, radyo ve podcast dinlemeyi başarabilirsin. Fakat benim üzerinde duracağım kısım kesinlikle sesli kitap koleksiyonu olacaktır. Birbirinden farklı kitap koleksiyonlarına göz atabilirsin.

TRT tarafından geliştirilmiş olan TRT Dinle mobil uygulamasının ise birbirinden farklı iyi özelliği vardır. Özellikle internet problemi yaşıyorsan dilediğin kitabı indirip sonradan dinleme fırsatı elde edebilirsin. Bu açıdan bile listede yer alan pek çok uygulamaya ve platforma göre farkını gösteren bir yanı vardır.

BBC Sounds

BBC Sounds, BBC’nin ücretsiz uygulamalarından birisidir. Burası artık BBC radyo kanallarının yeni evidir. Bu açıdan çok çeşitli radyo programlarına, podcast yayınlarına ve hatta sesli kitaplara ev sahipliği yapmaktadır. BBC çok eski bir geçmişe sahip olduğu için arşivi oldukça geniştir.

Birleşik Krallık bünyesinde yer alan en üretken oyuncularla uzun bir çalışma geçmişine sahip olan BBC ücretsiz kısaltılmış sesli kitaplarla ilgilenmektedir. Kısaltılmış sürümleri dinlemekten çekinmediğin sürece kesinlikle en kaliteli dinleme garantisine sahip olursun. Elbette sesli kitaplar için İngilizce bir gereksinimdir.

Telefon Kütüphanesi

Telefon Kütüphanesi bahsetmezsem olmaz dediğim uygulamalardan birisidir. Uygulama Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından ortak bir biçimde geliştirilmiştir. Bu açıdan uygulamanın içerikleri sadece görme engeli bulunan insanlara özeldir.

Telefon Kütüphanesi uygulamasının klasiklerle donatıldığını söylemeliyim. Burada bulacağın kitapların büyük bir kısmını diğer uygulamalarda bulabilirsin ama aynı kalite seslendirmesiyle karşılaşman zor olabilir. Bu uygulama görme engelli bir birey olanlar için mükemmel bir seçim olacaktır.

Rakuten Kobo

Rakuten Kobo diğer abonelik hizmetlerine benzer yapıdadır. Sesli kitap listesi bu nedenle oldukça geniştir. İçeriye daldığın zaman burada aradığını bulman çok zor olmayacaktır. Ücretsiz deneme imkanından yararlanarak bazı kitaplara göz atıp sonradan abonelik almayı düşünebilirsin.

Aboneliğini ücretlendirilmeden önce iptal etmeyi unutmamalısın. Aksi durumda hesabından para çekilecek ve ücretlendirme gerçekleştirilecektir. Diğer birçok sesli kitap hizmetin aksine bu hizmetin Türkçe sesli kitap arşivi yoktur. Bu nedenle hizmetten yararlanmak için İngilizce temel bir gereksinimdir.

Kitapyurdu Sesli Kitap

Kitapyurdu Sesli Kitap, Türkiye’nin en büyük internet kitapçılığı mağazalarından biri olan Kitapyurdu’na aittir. Aylık abonelik modeliyle çalışır. İşin güzel yanı Kitapyurdu üzerinde biriktirdiğin puanlar varsa bunları aboneliğe dönüştürebilme fırsatının olmasıdır.

Büyük bir yayıncının uygulaması olduğu için kitap koleksiyonunun oldukça geniş olduğunu söylemeliyim. Fakat yorumlara göz atarsan İngilizce kitaplar konusunda insanların deneyimlerinin iyi olmadığına dikkat etmelisin. Zaten listede yer alan diğer uygulamalar dururken İngilizce kitap için burayı tercih etmen pek doğru olmayacaktır.

Open Culture

Open Culture bir sesli kitap üreticisi veya doğrudan sağlayıcısı konumunda değildir. Bu adresin yaptığı şey tüm derlemeyi senin yerine gerçekleştirmektir. Böylece internette bulunan ücretsiz sesli kitapların uzun bir listesini hazır hale getirmektir.

Bu nedenle herkese açık olarak sunulan (public domain) kitaplarla olan listenin içerisinden farklı bir şeyler bulmak için epey bir çaba göstermen gerekir. Buna rağmen listenin son derece kullanışlı olduğunu söylemem gerekir. Aradığını bulmak için son derece idealdir ama en nihayetinde İngilizce temel bir gereksinimdir.

Learn Out Loud

Learn Out Loud modern ve klasik eserlerden oluşan bir dizi kitap sunmaktan ziyade daha seçici davranır. Oluşumun misyonu, eğitim amaçlı ücretsiz multimedya sunmaktır ve 2005’ten beri bunu çok iyi bir şekilde yerine getirmektedir. Bu açıdan benzersiz bir platformdur.

Sitede ufkunu genişletmen için 3.000’den fazla ücretsiz sesli kitap vardır. Dinleme alışkanlığın konusunda daha esnek olman durumunda video içeriği dizinine de bakabilirsin. Böylece sesli kitaplara ek olarak dersleri, kursları, konuşmaları ve çok daha fazlasını listelemiş olursun.

All You Can Books

All You Can Books senin için bir kitap büfesi görevi görecektir. Audible, Rakuten Kobo ve Audiobooks.com gibi bu da ücretli bir hizmettir. Fakat, All You Can Books ile 30 günlük bir ücretsiz deneme sürümüne kayıt olmayı düşünebilirsin. Bu süre içinde olabildiğince çok sesli kitap tüketmeyi düşünebilirsiniz.

Çoğu zaman olduğu gibi İngilizce temel gereksinimdir. Bu dile hakimsen buradaki kitaplar seni memnun edecektir. 30 günlük denemenin hemen bitişinin ardından üyelik ücretinin hesabından çekileceğini bilmelisin. Bunun için son günü beklemeden 30 günlük denemeyi sonlandırmayı ihmal etmemelisin.

OverDrive

OverDrive, kütüphanelere dijital içerik dağıtan bir platformdur. Yurt dışında yerel halk kütüphanesinin bir üyesi olman durumunda çevrimiçi hesabın üzerinden OverDrive’a erişim sağlama olanağın vardır. Tabi bunu yapmadan önce kütüphaneciye danışman gerektiğini unutmamalısın.

Ayrıca, kullanıcılar için daha sorunsuz bir okuma deneyimini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için Libby adlı bir uygulamaları vardır. Bu hem eski klasikleri hem de çağdaş yayınları içeren mükemmel ve profesyonel bir kaynaktır. En önemlisi yurt dışı seyahatin sırasında ziyaret edeceğin yerel halk kütüphanesinden faydalanmayı başarmaktır.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...