Okumanın hayatına değer katacak 9 faydası

Okuma hayatına değer katabilecek çok güçlü bir alışkanlıktır. Okumanın faydalarını öğrenerek bu güce tanıklık edebilirsin.

Okuma hayatına değer katabilecek çok güçlü bir alışkanlıktır. Okumanın faydalarını öğrenerek bu güce tanıklık edebilirsin.

En son ne zaman kitap veya uzun bir blog yazısı okuduğunu hatırlıyor musun? Okuma alışkanlığın sosyal medya paylaşımlarıyla sınırlı mı? O zaman okumanın faydalarından yararlanamayan insanlardan birisin. Okumanın faydalarını öğrenerek neler kaçırdığını bilmek ister misin?

Özet: Okumanın faydaları

Okuma çok çeşitli ve değerli faydalara sahiptir. Sayıp sayıp bitiremeyeceğim kadar çok olsa bile bazılarını diğerlerinden çok daha önemlidir. Okuma alışkanlığın yoksa çok şey kaybettiğini bilmelisin. Okuma boş vaktini en iyi şekilde değerlendirmeni sağlayan bir alışkanlıktır.

“Okumanın faydalarını merak ediyorum.” diyorsan aşağıdaki maddeleri incelemeye çalışmalısın. Bu maddelerin her birisi özettir. Daha fazlasını öğrenmek istiyorsan yazıyı okumaya devam etmeni öneririm:

  1. Zihinsel teşvik.
  2. Stresi azaltma.
  3. Bilgili olma.
  4. Kelime haznesinin gelişmesi.
  5. Hafızanın güçlenmesi.
  6. Güçlü analitik düşünme becerisi.
  7. Konsantrasyonun iyileştirilmesi.
  8. Yazma becerisinin gelişmesi.
  9. Huzuru yakalama.

1. Zihinsel teşvik

Zihinsel teşvik beyninin aktif veya meşgul tutulmasını sağlar. Bu sayede beynin güç kaybetmez ve işlevselliğini sürdürmeye devam eder. Bu durum özellikle unutkanlık ve bunama gibi hastalıkların ortaya çıkış şansını olabildiğince azaltır.

Tıpkı vücudunda yer alan tüm kaslar gibi beyninin güçlü ve sağlıklı kalabilmesi için egzersiz yapması gerekir. Bu nedenle onu ya kullanmalı ya da öylece kendi haline bırakmalısın. Elbette ilk seçenek senin için çok daha doğrudur. Bir şeyler okuyarak bunu en iyi şekilde gerçekleştirebilirsin.

2. Stresi azaltma

Gün içerisinde ne kadar stresli olursan ol bir hikayenin içerisine dalış yaptığın zaman tüm bu stresin aniden kaybolmasını sağlayabilirsin. Kişisel ilişkilerinde veya günlük yaşamında sayısız farklı problemlerle karşı karşıya kalabilirsin.

İyi yazılmış bir roman seni başka dünyalara götürebilir. İyi yazılmış bir blog yazısı ilgini yakalamayı başarabilir. Bir şeyler okurken zihnini oraya yönlendirmiş olursun. Dolayısıyla gerginlikten uzaklaşır ve aynı zamanda rahatlarsın.

3. Bilgili olma

Okuduğun her şey zihnini yeni bilgiyle tanıştırır. Bu bilgilerin hayatta ne zaman ve ne şekilde işe yarayacağını bilemezsin. Ne kadar fazla bilgiye sahipsen karşına çıkacak zorluklarla başa çıkmak için bir o kadar donanımlı olursun.

Bununla birlikte bilgi sana ait olacaktır. Nereye gidersen git seninle gelecektir. Onun elinden alınması mümkün değildir. Para kaybedebilirsin, işini kaybedebilirsin, sağlığını dahi kaybedebilirsin ama sahip olduğun bilgi daima seninle olacaktır.

4. Kelime haznesinin gelişmesi

Bu aslında akıllara gelen ilk faydalardan biridir. Ne kadar çok okursan o kadar çok kelime kazanırsın. Bu kelimeleri günlük yaşantında kullanarak onların hayatında yer edinmesini sağlayabilirsin. Böylece kariyerin dahil olmak üzere pek çok alanda çok daha rahat bir konuşmacı olabilirsin.

Lana Winter-Hebert‘in belirttiği gibi “iyi konuşanlar daha kolay terfi alırlar” yaklaşımı son derece doğrudur. Okuma kariyerinde dahi en iyi arkadaşın olabilecektir. Kısacası, iyi konuşan birisi olmak istiyorsan bol bol bir şeyler okuman gerekir.

5. Hafızanın güçlenmesi

Bir kitap okuduğun zaman anlatılan hikaye boyunca kendi yollarını çizen çeşitli karakterleri, onların arka planlarını, hırslarını ve yaşanan olayların tarihlerini hatırlaman gerekir. Hatırlanması gereken pek çok olsa bile beyin mükemmel bir şekilde çalışır ve bu şeyleri kolayca hatırlamanı sağlar.

Yarattığın her yeni hafıza kaydı yeni beyin yolları oluşturur. Bununla birlikte mevcut olanları güçlendirir. Bu sayede kısa süreliğine belirli olayları hatırlaman mümkün hale gelir. Beynin gücünü iyileştirmek ve belleği güçlendirmek için bol bol bir şeyler okumalısın.

6. Güçlü analitik düşünme becerisi

Herhangi bir kitabı okurken kitapta yer alan esrarengiz hikayenin sonunu önceden tahmin edebildiğin oldu mu? İşte bu analitik becerinin gelişmiş olduğunun göstergesidir. Sen hikayede yer alan tüm detayları bir bütün haline getirerek hikayenin sonucunu çözmeyi başardın demektir.

Ayrıntıları analiz etme konusundaki bu yeteneğin aynı zamanda iyi eleştiriler yapmana yardımcı olur. Hikayenin bütünlüğünü, karakterlerin uyumunu ve aktarılanların düzgün bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini kolayca tespit edebilirsin.

7. Konsantrasyonun iyileştirilmesi

İnternet dünyalarımıza sıkı bir dalış yapmadan önce çok büyük konsantrasyon problemlerine sahip değildik. Ancak artık bu probleme sahip durumdayız. Ortalama 5 dakika içerisinde bizden aynı anda çok fazla işi gerçekleştirmemiz beklenir. Bu durum karşısında kolayca tükeniriz.

Bir kitap okuduğun zaman tüm dikkatin hikayeye odaklanır. Dünyanın geri kalanı bir süreliğine yokmuş gibi görülür. Her ince ayrıntıyı yakalamak için çaba gösterirsin. Bu nedenle işe başlamadan önce 15-20 dakikalık okuma gerçekleştirerek konsantrasyonunu iyileştirmeyi başarabilirsin.

8. Yazma becerisinin gelişmesi

Daha önce belirttiğim gibi okuma kelime bilginin gelişmesini sağlar. Bu gelişim aynı zamanda yazma becerilerini etkiler. İyi bir yazar olmak istiyorsan çok fazla okuma yapman gerekir. Çünkü bu sayede anlatmak istediklerini farklı şekilde anlatmayı başarabilirsin.

İyi yazılmış kitapları okuman gerek. Bu sayede bir yazarın yakalamış olduğu ritmi ve akıcılığı anlayabilirsin. Kendin bir şeyler yazmaya çalıştığın zaman öğrenmiş olduğun ritmi ve akıcılığı yansıtmayı başarabilirsin. Bol bol okuma yaparak yazma becerini önemli ölçüde geliştirebilirsin.

9. Huzuru yakalama

İyi bir kitabı okumak beraberinde rahatlamayı, sakinliği ve huzuru getirir. Kitap okurken iç huzuru yakalamış olursun. Hatta bunu alıp bir adım öteye taşımak mümkündür. Daha çok manevi şeyler okumak ruhunun arınmasını ve huzur bulmasını sağlayabilirsin.

Kişisel gelişim kitaplarından konuşacak olursam eğer bu kitaplar hayatına keskin müdahaleler yapmazlar. Bunun yerine seni bilinçlendirir ve sana yol gösterirler. Sana düşen ise yola çıkıp ilerlemeye çalışmaktır. Bunu başarabilirsen okuduklarından ekstra verim alabilirsin.

Umarım bu bilgiler okumanın faydalarını anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...