Kitap okuma alışkanlığı kazanmanın 3 yolu

Bazı insanlar resmi eğitim hayatları sona erir ermez kitaplarla aralarına mesafe koyarlar. Bazı insanlar ise ömürlerinin sonuna kadar kitaplarla yaşamaya devam ederler. İyi kitap okumanın sayısız faydası vardır. Zihnini çalıştırmanı, daha derinlemesine düşünmeni, becerilerini geliştirmeni ve mevcut durumdan bir sonraki seviyeye geçiş yapmanı sağlar. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmek bu nedenle çok önemlidir.

Kitap okuma alışkanlığı daha iyi bir hayata sahip olmak için önemlidir. Doğru önerilerle kalıcı bir okuma alışkanlığı geliştirmeye ne dersin?

Bazı insanlar resmi eğitim hayatları sona erir ermez kitaplarla aralarına mesafe koyarlar. Bazı insanlar ise ömürlerinin sonuna kadar kitaplarla yaşamaya devam ederler. İyi kitap okumanın sayısız faydası vardır. Zihnini çalıştırmanı, daha derinlemesine düşünmeni, becerilerini geliştirmeni ve mevcut durumdan bir sonraki seviyeye geçiş yapmanı sağlar. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmek bu nedenle çok önemlidir.

1. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için 12 güçlü teknik

Birçoğumuz daha fazla kitap okumak isteriz. Bu hedefe ulaşabilmek için tutarlı bir okuma alışkanlığına sahip olmamız gerekir. Ancak yeni bir alışkanlık için başlangıç yapmak ve buna ayak uydurmak sıradan bir okuyucu için çok zor olabilir. Bu açıdan kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için kullanabileceğin bazı tekniklere değineceğim. Nick Wignall‘ın söylediği gibi bu teknikler davranış psikolojisine dayanırlar.

1. Eğlendiğin bir kitap okumalısın

Kitap okumanı sağlayan en önemli motivasyon eğlenmektir. Belirli bir kitaptan keyif aldığın zaman okumaya devam etme motivasyonun yüksek olur. Ancak keyif almadığın bir kitap okuduğun zaman senaryo tam tersi bir şekilde işler. Bir başka ifadeyle, okurken eğlenmediğin bir kitap okursan, okuma motivasyonun düşmeye başlar.

Hoşlanmadığımız kitapları okumakla vakit kaybetmemizin temel sebebi aslında “bir şey okuyor olmak” şeklindeki yaklaşımdır. Özellikle bir kitabı başlatıp bitirememe konusu önemlidir. Bitirmekte zorlandığın bir kitap varsa onu okumayı bırakabilirsin. Okurken hiçbir keyif almadığın kitaba yatırdığın zaman oldukça değerlidir. Bu zamanı boşa harcamamalısın.

2. Zamanını yönetmelisin

Her akşam eve geldiğinde vaktinin bir kısmını televizyon karşısında geçirmek istiyor olabilirsin. Bu okuma alışkanlığı geliştirmene engel bir şey değildir. Ancak zamanını boşa kullanma konusunda sakıncalı bir durumdur. Her akşam 2 saat televizyon izleyen biriysen bunu 1 saate düşürmelisin. Kalan 1 saati ise kitap okumaya ayırmalısın.

Burada olayın tamamen psikolojik olduğunu söyleyebilirim. Yapman gereken televizyon izlemekten aldığın keyfi kısa süre içerisinde yine alabileceğine inanmaktır. Bu sayede 1 saat az televizyon izlesen bile 2 saat televizyon izlemiş gibi keyif alabilirsin. Bunu televizyonla sınırlı tutmanın doğru olmayacağını düşünüyorum. Aynı yöntemi bilgisayarından izlediğin filmler ve videolar için de uygulamalısın.

3. Kitapların özetlerini bulmalısın

Daha önce belirttiğim gibi kötü bir kitabı okumak zorunda değilsin. Satın almadan önce bir kitabın okumaya değer olup olmadığını belirlemek için kitap özetlerinden ve kitap yorumlarından faydalanabilirsin. Özellikle kitap özetleri bu konuda çok ama çok önemlidir. Yapman gereken satın alacağın kitaba karar vermeden önce özetine göz atmak ve ardından okuma kararı vermektir.

Bir kitap mağazasına gittiğin zaman kitabın sadece arka kapağını okuyup alıp almamaya karar vermemelisin. Arka kapak yazıları genelde satın aldırmaya yönelik ufak tefek pazarlama hileleri içerirler. Senin yapman gereken kitabın içeriğine odaklanmaktır. Birkaç sayfasını şöyle hızlıca okuyarak kitap hakkındaki düşünceni netleştirmeyi başarabilirsin.

4. Sesli kitaplara yönelebilirsin

Modern dönemin en büyük problemi ne diye soracak olsan kesinlikle “zamanın kıtlığı” derdim. Maalesef hayatlarımız çok dolu. Sürekli bir şeylere yetişmek için çaba gösteriyoruz. Bu nedenle birçok kişi kitap okuyamamaktan şikayetçi olabiliyor. Onlar için çözüm ise sesli kitaplar diyebilirim. Sesli kitaplardan yararlanmak okuma alışkanlığı geliştirmen konusunda atacağın önemli bir adımdır.

Daha önce belirttiğim yarısını başka zamana bırakma yöntemini burada kullanabilirsin. Bir kitabın bir kısmını sesli olarak dinleyebilir, diğer yarısını ise okuyabilirsin. Ayrıca hızlı okuma gibi hızlı dinleme yöntemini kullanmayı deneyebilirsin. Sesli kitabı normal hızından daha hızlı bir şekilde dinleyerek onu okumayı başarabilirsin. Bunu yaparsan önemli gördüğün yerler dışında herhangi bir şey aklında kalmayacaktır.

5. Hikayeleri es geçmelisin

Bu özellikle kurgusal olmayan kitaplar için geçerlidir. Kişisel gelişim kitapları veya iş dünyası kitapları gibi kitaplarda geçerlidir. Bu tarz kitapların önemli bir özelliği vardır. Her birisi anlatmak istediği şeyi hikayeleştirerek anlatır. En azından onu çeşitli hikayelerle destekleme yoluna gider. İşte bu kitapları hızlıca okumanın yolu hikayeleri atlamak ve temel fikre odaklanmaktır.

Hikayeler asıl fikri desteklemek için son derece önemlidirler. Daha fazla kitap okumak istiyorsan ve en önemlisi daha verimli bir şekilde kitap okumak istiyorsan bu yöntemi kullanmalısın. Kişisel gelişim kitaplarında önemli olan hikayeler değil sana sunulan esas fikirdir. Onu yakalamayı başardığın müddetçe gerisini es geçebilirsin.

6. Kalemle okumalısın

Kalemle okumalısın derken farklı bir alternatif de düşünebilirsin. Okurken kitapta yer alan önemli kısımların altını çizmelisin. Kitabı çizmek gibi bir alışkanlığın yoksa küçük notlar alabilirsin. Bu sayede kitapla daha fazla etkileşim kurabilirsin. Bu, kitapta anlatılanları daha iyi anlama ve daha iyi hatırlama konusunda sana yardımcı olacak bir yöntemdir.

Benzer şekilde bu yöntem sayesinde kitaptan aldığın keyfi yükseltmeyi başarabilirsin. Bunun temel sebebi ilgilendiğin kısımların altını çizerek onları hatırlama olasılığını artırmış olmandır. Bir kitaptan ne kadar fazla şey hatırlarsan o kitabın sana vermiş olduğu keyif bir o kadar fazla olur. Bunu göz önünde bulundurarak notlar alarak okumayı alışkanlık haline getirebilirsin.

7. Okuma alanları oluşturmalısın

Bazı insanlar aynı anda birden fazla kitap okuma taraftarı değildirler. Kişisel fikrimi soracak olursan ben de aynı görüşteyim. Ancak bazıları aynı anda birden fazla kitap okunabileceğini savunurlar. Bu düşüncede önemli olan ise her kitaba farklı bir okuma alanı oluşturmaktır. Bunu yapabildiğin sürece kendini bir şekilde iki farklı kitap yerine tek kitap okuyormuş gibi hissedebilirsin.

Genellikle bu yöntemi kullananlar masa başında bir kitap ve oturma odasında bir kitap şeklinde bir düzen kurarlar. Böylece oturma odasına geçtiklerinde okudukları kitap farklı, çalışma masası üzerinde okudukları kitap farklı olur. Bir okuma alışkanlığı geliştirmek istiyorsan mutlaka kendine özgü bir hatta birkaç okuma alanının olması gerekir.

8. Ödül ve ceza yöntemini denemelisin

Bu yöntem biraz masraflı olsa bile okuma alışkanlığı geliştirme konusunda fazlasıyla işe yarar bir yöntemdir. Yapman gereken kendi içinde bir ödül ve ceza mekanizması oluşturmaktır. Örneğin, her gün 30 dakika kitap okuman gerektiğini düşünelim. Eşine, çocuğuna veya ailenden herhangi birisine o gün için 50 TL vermelisin. 30 dakika kitap okuduktan sonra ise parayı geri alacaksın. Eğer okumazsan para onda kalacaktır.

Bu yöntem sayesinde kendi kendine bir okuma taahhüdü geliştirmiş olacaksın. Çünkü işin ucunda bir ceza vardır. Durduk yere kimse 50 TL kaybetmek istemez. Bu nedenle akşam yemeğini yedikten sonra kitabını okur ve hakkın olan paranı geri alabilirsin. Okumazsan parayı kaybedersin. Benzer yöntemi hayatta hemen hemen her alanda kullanabilirsin.

9. Takvim tutmalısın

Takvim tutmak bir şeyi takip etmek için oldukça önemli bir yaklaşımdır. Örneğin, 30 günü kapsayacak şekilde oluşturduğun Excel dosyasının çıktısını alabilirsin. Böylece her kitap okuduğun gün, o güne denk gelen alana bir tik işareti atabilirsin. Kitap okuma alışkanlığı geliştirebilmek için ihtiyacın olan şey 30 günün eksiksiz bir biçimde tik işaretleriyle dolu olmasıdır.

Bu konuda kendini kandırmaya çalışmamalısın. Bu kendi kendine hile yapman anlamına geleceğinden pek yararlı bir yaklaşım olmayacaktır. Sen okuma alışkanlığı geliştirmek isteyen birisin. Bunu sürekliliği görebileceğin şekilde yaparsan motivasyonunu yüksek tutmuş olursun. Bu yöntemi hayatın diğer alanlarında da kullanabilirsin.

10. Tavsiye edilen kitaplara bakmalısın

Bu teknik aslında okuma listelerinin takip edilmesiyle benzerlik taşır. Etrafında kitap tavsiyesi alabileceğin insanlar olmalıdır. Bir kitabı bitirmeye yakın olduğun zaman yeni kitap fikirlerine açık hale gelmiş olursun. İşte bunu avantajlı bir şekilde kullanabilmen önemlidir. Hemen çevrendeki insanlardan kitap tavsiyesi istemeli ve seçenekleri değerlendirmeye almalısın.

Çevrende kitaplarla arası iyi olan birileri yoksa bu durumda web ortamına göz atabilirsin. Tıpkı benim sahip olduğum blog gibi blog açmış olan nice insanın kitap tavsiyesiyle karşılaşabilirsin. Kitap tavsiyeleri insandan insana değişeceği için onlara önerileri konusunda sorular sorabilirsin. Kitap tavsiyelerinin peşinden gitmen okuma alışkanlığı geliştirme konusundaki istekliliğini ortaya koyacaktır.

11. Haberlere takılı kalmamalısın

Hepimiz güncel gelişmelerden haberdar olmayı severiz. Bu nedenle sabah veya akşam demeden haberleri takip ederiz. Her ne kadar haberler dünya ile bağlantıda kaldığımızı gösteren bir olgu olsa bile buraya harcadığın vaktin gerçekten çok değerli olduğunu bilmelisin. Evet, son gelişmeleri öğrenmek veya neler olup bittiğini anlamak isteyebilirsin ama okuma alışkanlığı geliştirmek istiyorsan bazı şeylerden feragat etmelisin.

Sabah haberleri açıp gündeme birbirinden farklı üzücü, sinir bozucu veya endişelendirici haberle başlamak yerine güne kitap okuyarak başlayabilirsin. Böylece hem zihinsel anlamda kendini doyurmuş olursun hem de seni etkileyebilecek psikolojik etkenlerden uzak kalmayı başarırsın. Ayrıca bu gündelik bilgiyi daha kalıcı bilgiyle takas etmen anlamına geleceği için kazançlı çıkan taraf sen olursun.

12. Bir çırpıda okuyabilirsin

Okuma alışkanlığı geliştirmek için birçok teknik kullanmana rağmen hala başarısız olduysan farklı bir şey yapmayı denemelisin. Her ne kadar okuma alışkanlığı geliştirmek için düzenli okumak şart olsa bile bir çırpıda okuma tekniğini kullanmayı deneyebilirsin. Bu teknikte her gün düzenli olarak okumak yerine haftanın bir veya iki günü kitap okuman ama daha istekli olman gerekir.

Örneğin, 140 sayfalık bir kitabı her gün 20 sayfa okuyarak bir haftada bitirebilirsin. Okuma alışkanlığı geliştirmiş bireyler için bu oldukça basittir. Ancak sen Cumartesi ve Pazar günleri günde 70 sayfa okuyarak kitabı iki gün içerisinde bitirme yolunu tercih edebilirsin. Bu strateji herkesin işine yaramayabilir ama klasik teknikler pek fayda etmiyorsa bu yolu deneyebilirsin.

1. Okuma alışkanlığı geliştirmene yardımcı olacak 5 pratik ipucu

Çalışma alanın veya ilgi alanın ne olursa olsun ufuk açıcı bir şeyler okuyabilmek için tutarlı bir okuma alışkanlığı oluşturmak gerekir. Kitap okumak, geliştirmek istediğin bir alışkanlıksa ve genelde hedefi belirlemiş olmana rağmen çeşitli sapmalar yaşıyorsan burada sunduğum bazı pratik ipuçlarını kullanma yoluna gidebilirsin.

Bu ipuçlarının işe yaramasını istiyorsan bu süreç boyunca okumaya ve kendini geliştirmeye istekli olman önemlidir. Kitap okumaya yaklaşımını yaşamını etkileyen eğlenceli bir faaliyet gibi düşünmelisin. Bu tür bir yaklaşım sayesinde yaşamını iyileştirebilecek ve aynı zamanda gelişime çok daha istekli olabileceksin. Elizabeth Laiza King‘in dediği gibi bir sonraki adım problemleri çözmek için planlar yapmak olacaktır.

1. Okuma hedefini belirlemelisin

Bir kitap okuma alışkanlığı geliştirmek veya oluşturmak için bir hedef belirleyerek başlamak önemlidir. Bu hedefin bir amaç ile ifade edilmesi ve desteklenmesi önemlidir. Tutarlı bir okuma düzenin olduğunda hayatın birçok alanında kendini geliştirmek için fırsatlar bulmuş olursun. Somut nedenlere ve hedeflere bağlı kalırsan her zaman kendini biraz daha fazla motive edebilirsin.

Bazıları için yılda 20 kitap okumak bir hedef olabilir. Bir başka insan belirli faktörlere dayalı olarak 10 kitap okumayı hedef olarak belirleyebilir. Okuma hedefin etrafında bir hedef rakam yerleştirdiğin zaman onu daha küçük hedeflere bölmeye çalışmalısın. Örneğin, yılda 12 kitap okuma hedefi oluşturabilirsin. Daha sonra bunu ayda 1 kitap olarak değiştirmelisin. Böylece süreci daha keyifli hale getirebilirsin.

2. Her ay için bir liste oluşturmalısın

Yıllık okuma hedefini belirledikten sonra takip edebileceğin bir listeye ihtiyacın olacaktır. Okuma listeleri okumak istediğin harika kitapların yer aldığı bir listedir. Bu konuda arkadaşlarından destek alabileceğin gibi okuma listeleri kısmından benim oluşturduğum listelere göz atabilirsin. Her ay okumak isteyeceğin kitapları listeleyen bir not belgesi oluşturmak önemlidir.

Okuma listesinde sahip olduğun zaman nihai hedefine odaklanmaya devam edersin. Örneğin, pazarlama konulu kitapların kariyerine faydalı olacağını düşünüyorsan bazı mükemmel pazarlama kitaplarının bir listesini oluşturmalı veya hazır listelerden faydalanma yoluna gitmelisin. Bir okuma listesi düzenli olmana yardımcı olacaktır. Listeyi takip etmeyi taahhüt etmeli ve bu konuda sorumluluk almalısın.

3. Günde en az 10-20 sayfa okumalısın

Tutarlı bir okuma düzenine sahip olmak istiyorsan günde belirli sayıda sayfa okumaya özen göstermelisin. Özellikle yoğun bir programın varsa okumak için günde en az 10-20 sayfayı hedef olarak belirlemelisin. Bu sayede belirlemiş olduğun hedefe doğru ilerlerken odaklanma problemi yaşamazsın ve kitap okumayı kısa süre içerisinde yaşam tarzın haline getirebilirsin.

Okurken olabildiğince etkileşim odaklı olman gerekir. Acele etmemelisin. Bunun yerine okuma sürecini anlamaya ve etkileşim kurmaya uygun hale getirmelisin. Bu şekilde fırsatı geldiğinde elde ettiğin bilgileri başkalarına aktarmayı başarabilecek ve genel kültürünü geliştirmek adına önemli bir adım atmış olacaksın. Kitap okuma alışkanlığın olsun istiyorsan her gün düzenli olarak okuma yapmalısın.

4. Çeşitli yatırımlar yapmalısın

Verimlilik söz konusu olduğunda daha iyi bir okuma düzenine ayak uyduracak doğru araçlara yatırım yapmak önemlidir. Örneğin, basılı kitaplardan hoşlanan biriysen odaklanma konusunda sana yardımcı olabilecek uygun masa ve sandalyeyle iyi bir okuma ortamı oluşturmaya çalışmalısın. Bu şekilde yavaş yavaş o alana alışacak ve okuma zamanının bir an önce gelmesini bekleyeceksin.

Teknolojinin hakim olduğu günümüz şartlarında mobil uygulamalar, tabletler, haber toplayıcılar, e-kitap okuyucuları ve diğer araçlar verimlilik konusunda okuma alışkanlığına ekstra katkı sağlayabilecek araçlardır. Dünya her geçen gün daha dijital olmaya özen gösterdiğinden çoğu insan artık taşınabilir cihazlara yatırım yapmak ister. Sen kendine göre bir karar vermeli ve gerekirse bir e-kitap okuyucusuna yatırım yapmalısın.

5. Okuma zamanlarını belirlemelisin

Kitap okuma alışkanlığı geliştirebilmek için her gün belirli bir zamanını bu işe ayırmalısın. Televizyon veya sosyal medyadan gelen bildirimler gibi dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırmalısın. Gün içerisinde en az 30 dakika bir şeyler okumak oldukça önemlidir. Bu kendine ayıracağın zamanın bir parçası olabilir. Önemli olan kitap okumak için özel bir zaman oluşturmuş olmandır.

Bu zaman içerisinde, daha önce belirttiğim gibi dikkat dağıtıcılarından olabildiğince uzak durmalısın. Sadece 30 dakikalığına telefonunu sessize almak sana pek bir şey kaybettirmez ama çok şey şey kazandırır. Kendini 30 dakikaya tam olarak adamayı başarabilirsen hedeflerine bağlı kalmayı başarmış olacaksın. Böylece her anlamda gelişimine katkı sağlayacak bir kitap okuma alışkanlığın olacaktır.

2. Kitap okuma alışkanlığı geliştirmenin 7 püf noktası

Kilo vermek, daha iyi bir işe sahip olmak, aşık olmak gibi şeylerin her biri birer hedeftir. Bazı insanlar ise kendilerine “daha fazla okumak” şeklinde bir hedef belirler. Leo Babauta‘nın dediği gibi bunun temel sebebi iyi bir kitabın ufuk açıcı olması ve karakterleriyle sana farklı bir dünyada yeni bir yaşam sunmasıdır. Kitap okuma alışkanlığına sahip olmak istiyorsan onu geliştirmeni sağlayacak püf noktalarına dikkat etmelisin.

  1. Zaman ayırmalısın: Her gün en az 30 dakika boyunca kitap okuyacağın bir zamana sahip olmalısın. Bunlar, ne olursa olsun okuma yapacağın zamandır. Örneğin, kahvaltıdan önce veya gece yatmadan önce 30 dakika boyunca kitap okumayı düşünebilirsin.
  2. Yanında her zaman bir kitap olmalıdır: Nereye gidersen git yanına bir kitap almalısın. Evden ayrıldığın zaman neyle karşılaşacağını bilemezsin. Otobüs yolculuğunda geçen süreyi boşa harcamak yerine kitap okumaya harcayabilirsin.
  3. Liste oluşturmalısın: Daha önce belirttiğim gibi okuma listeleri son derece önemlidir. Okuma alışkanlığı geliştirmek daha çok bu tür listelere bağlı kalabilmekle alakalıdır. Dijital ortamda bulacağın bir okuma listesini kullanabilirsin. Önemli olan okuma listesindeki kitapları takip edebilmektir.
  4. Sessiz bir yer bulmalısın: Evinde rahat bir sandalyede oturabileceğin bir yer bulmalısın. Belki yatağında uzanarak kitap okumak istiyor olabilirsin. Önemli olan kitap okurken rahatsızlığının en aza indirilmesidir.
  5. Televizyonla arana mesafe koymalısın: Gerçekten kitap okuma alışkanlığı geliştirmek istiyorsan daha az televizyon izlemen gerekir. Bu birçok insan için zor bir yaklaşımdır. Ancak televizyon izlediğin vakitten yaptığın tasarrufu kitap okumaya ayırabilirsin.
  6. Eğlenceli kitaplar okumalısın: Gerçekten ilgi duyduğun seni içine çeken kitaplar bulmalısın. Bunların edebiyat klasikleri arasında yer almasına gerek yoktur. Okuma alışkanlığı geliştirdikten sonra daha karmaşık kitaplar okumaya başlayabilirsin.
  7. Yüksek bir hedef belirlemelisin: Kendine bu yıl 30 kitap okumak istediğini söyleyebilirsin. Bu hedefe bağlı kalabilmek için elinden gelen gayreti göstermelisin. Başarı her insan için gereklidir. Bu hedefinde başarılı olursan okumaktan aldığın keyif çok daha fazla olacaktır.

Umarım bu yazı kitap okuma alışkanlığı geliştirmek konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Yazımı beğendiysen ve faydalı buluyorsan onu arkadaşlarınla paylaşıp bana destek olabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

8 Comments

  1. Ya hocam o kadar iyi yüreklisiniz ki, kendinizden insanlara bir şeyler bırakıyorsunuz şuan, sayenizde yeni adımlar atıyorum. Allah her zaman gönlünüze göre verir inşallah. 21 yaşıma henüz basmışım. Ve kendimi geliştirmek, yetiştirmek için en iyi yol sizi takip etmek oldu. Bilgi ve tavsiyeleriniz üzerine yeni yollara giriyorum. Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum 💃😘😍🙏🤗🌼🌸

    • Merhaba,

      Asıl değerli yüreğinden kopan bu yorum için ben teşekkür ederim. Umarım kitap okuma alışkanlığı geliştirmeyi başarabilirsin. 🙂

  2. Selam. Yazınızda okuma vakti olarak yatmadan once olabilir yazmışsınız fakat bir yoruma verdiğiniz cevapta kesinlikle gece yatmadan önce olmasın yazmışsınız. Anlayamadim ? Ben kitap okumaya başladım ve en musait olduğum zaman gece yatmadan önce yatağıma uzanıp okuduğum vakit oluyor. Yanlış mi yapıyorum ?
    Teşekkürler.

    • Merhaba,

      Yazı içerisinde yatmadan önce kitap okunmasını tavsiye etmedim. Genel olarak insanlar bu tür eğilimde oldukları için bunu sorma yoluna gittim. Kitap okumak için en ideal saatler sabah saatleridir. Çünkü sabah saatlerinde okuduklarınızı anlama konusunda çok daha zor yorulmuş olursunuz. Gece yatmadan önce elbette kitap okuyabilirsiniz. Özellikle vaktiniz darsa ve size hiçbir vakit kalmıyorsa bunu yapabilirsiniz. Ancak kişisel olarak bunu tavsiye etmem.

      Sağlıcakla kalın. Dilediğiniz zaman yorum, e-posta, Facebook veya Twitter yoluyla iletişim kurarak bana ulaşabilirsiniz.

      E-posta: [email protected]
      Facebook: http://www.facebook.com/Grisayfalar
      Twitter: https://twitter.com/grisayfalarcom

  3. Merhaba Hocam 25 yasindayim okumaya heves edip bir kitabı bitirememekten yana sıkıntı çekiyorum Kitabı açıp sonunu getiremeden onu okumak öyle bir zorlasıyorki baskasına kolay olup bana zor gelen durumdan nasıl kurtulabilirim yarım bırakmak istemiyorum artk kitapları .. Tsk ederim simdiden

    • Merhaba,

      Elinizdeki kitabı kaç günde okumak istiyorsunuz? Günde kaç sayfa kitap okuyorsunuz? Günün hangi vakitleri kitap okumaya çalışıyorsunuz? Kitabı dikkatiniz dağıldığı için mi yoksa içindekiler ilginizi çekmediği için mi yarım bırakıyorsunuz? Bu soruları cevaplarsanız size yardımcı olmaya çalışabilirim.

  4. merhabalar kaan bey, oncelikle bu guzel paylasimlariniz icin cok tesekkur ederim. Okuma aliskanligi edinme konusunda cok sikinti yasayanlardan biriyim,cunku benim zaaflarimdan biri de tembellik. Evet tembel biriyim fakat rahatsiz olup her ay kendime kitap okuma aliskanligi edinmeye calisiyorum,bir haftayi gecmeden kendimi yine ayni bocalamada buluyorum 😞 bunu kitap tercihine baglayip yeni bir kitap aliyorum sonra o cok begenerek okumaya basladigim kitabimda yarim birakip yeni kitaplar bakiniyorum. dikkat ettim benim bu kisir dongu 2 senedir devam ediyor ve ben hâlâ cozum bulmus degilim 😐 sizce nerede hata yapiyorum?

    • Merhaba,

      Problem kararlılık ve plansızlık diyebilirim. Kitap okuma alışkanlığı kısa sürede elde edilebilecek bir şey değil maalesef. Biraz süre gerektirir ve bağlılık son derece önemlidir. Günün belirli saatlerini kitap okumaya ayırarak bir çözüm üretebilirsiniz ama bu asla gece yatmadan önce olmamalıdır. Günün herhangi bir saatini, yarım saat veya bir saat fark etmeden kitap okumaya ayırmalısın. Elindeki kitap bitmeden yeni bir kitap almamalısın. Belki kitap hoşuna gitmemiştir, ilgini çekmemiştir. Bu tip durumlarda kitabı yarıda bırakabilirsin ama onun dışında bitirmeden yeni kitap almak demek kendini daha fazla baskı altına sokmak demektir.

      Bir hafta veya iki hafta bu şekilde bir deneme yapmanı öneririm. Ben yine buralardayım, çözüm olmazsa farklı bir yöntem deneriz. Her şey gönlünce olsun, keyifli okumalar dilerim.

Yorum yapıp katkı sağla...