Kitap okumanın önemini anlatan 18 neden

Kitap okumanın önemini yeni şeyler öğrenme ve daha akıllı olma ile sınırlamak doğru değildir. Kitap okumanın ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler edinirken epey bir şaşıracağını düşünüyorum. Kitap okumanın herkes için önemli olmasını sağlayan çok değerli kazanımlar vardır.

Kitap okumanın önemli olmasının temel nedenlerinden biri zihinsel, duygusal ve psikolojik olarak gelişmeye yardımcı olmasıdır. Her kitap sana yeni şeyler öğrenme ve yeni fikirler keşfetme fırsatı verir. Kitap okumak bilgini artırır ve seni daha akıllı biri haline getirir.

Kitap okumanın önemini yeni şeyler öğrenme ve daha akıllı olma ile sınırlamak doğru değildir. Kitap okumanın ne kadar önemli olduğuna dair bilgiler edinirken epey bir şaşıracağını düşünüyorum. Kitap okumanın herkes için önemli olmasını sağlayan çok değerli kazanımlar vardır.

Kendini keşfetmeni sağlar

Her iki kitap okuyucu için yeni düşünce kapılarının açılması demektir. Bir kitap okuduğun zaman kitaptaki olayları, duyguları, deneyimleri ve karakterleri bir şekilde kendinle birleştirmeye çalışırsın. Bu kitabı sürükleyici yapar ama her şey bununla sınırlı değildir.

Kitapla bütünleşmeye başladıkça hayatında yaşanmamış olan durumlara karşı tepkiler verirsin. Hislerin karmaşık hale gelir ama onları daha iyi özümsemiş olursun. Okuduğun her sayfada kendinden yeni bir şeyler keşfetme şansına sahip olabilirsin.

Değerli dersler çıkarmanı sağlar

Kitapların bir oturuşta veya bir günde yazıldığına inanıyorsan bunu unutmalısın. Evet, bir günde yazılmış çok değerli kitaplar vardır. Fakat yazar olmak için çok çalışmak, anlamak, deneyimler elde etmek ve çeşitli acılar yaşamak gerekir.

Tüm bunlara sahip olmak için yapacağın tek şey bir günde önündeki kitabı okumaktır. Yazarın yaşadığı kedere, mutluluğa ve huzura ortak olabilirsin. Bu aynı zamanda yıllar süren deneyimleri çok kısa sürede yaşaman anlamına gelir. Böylece değerli dersler çıkarmayı başarabilirsin.

Konsantrasyonunu geliştirir

Kabul ediyorum, İnternet kesinlikle büyük bir devrimdir. Ama çok büyük bir dezavantaja sahiptir. İnsanlara odaklanma konusunda çok az süre tanır. Bir anda bir noktadan bir noktaya hızlı bir şekilde geçiş yapma imkanı sunar. Günlük alışkanlıkları göz önünde bulundurursan daha iyi anlarsın.

İnsanlar artık daha sabırsızlar. Bununla birlikte kitap okumak konsantrasyon gücümüzü geliştirmemize yardımcı olan yapıcı alışkanlıklardan biridir. Dikkatimizi odaklamak ve beynimizi eğitmek için bize fazlasıyla büyük fırsatlar sunar.

Duygusal sağlığını geliştirir

Kitaplar duygularla doludur. Bazen seni her sayfada ağlatabilecek ve bazen gülümsemeni sağlayabilecektir. Hikayenin ana karakteri kötücül planında başarılı olduğunda seni öfkelendirebilir. Ana karakterlerden birinin hedefine ulaştığını görmek büyük bir keyif almana yardımcı olabilir.

Kitap seni mutlu ederler ama yaşatacağı duygular bununla sınırlı değildir. Hüzün, kıskançlık, sevinç, ihanet ve öfke gibi duygular yaşamana neden olabilirler. Bu yüzden duygusal olarak büyümene yardımcı olan farklı karışık duyguların birleşimini sana sunabilecektir.

Belleği geliştirir

Kitap okurken hatırlaman gereken birçok şey vardır. Karakterlerin adı ve özellikler, yerlerin adı, konumlar, olayların sırası, önemli konuşmalar vb. çok şeyi hatırlamak zorundasın. Okurken aklında tutman gereken bilgileri saklayabilme yeteneğin daha fazla kitap okurken gelişen bir şeydir.

Beynin hikaye satırındaki bilgileri hatırlamayı öğrendikçe, hayatta diğer şeyleri hatırlama konusunda daha iyi bir noktaya gelecektir. Kitap okuyarak dolaylı olarak beynini ve hafızanı geliştirmen mümkündür. En azından onu bu konuda eğitmiş olursun.

Harika bir motivasyon kaynağıdır

Hayat zorluklarla doludur. Bu zorlukların üstesinden gelmek için yoğun miktarda motivasyona ihtiyacın vardır. Bazen kendini çok küçükmüş gibi hissedersin. Cesaretin kurulur ve hiçbir şey yapmak istemezsin. Bu gibi zamanlarda bazen tek ihtiyacın olan küçük bir motivasyondur.

Böyle bir dönemde yer aldığında iyi bir ilham verici kitap okumak yeterli olacaktır. Bu şekilde düşünme biçimini değiştirebilirsin. Düşünce biçimini değiştirerek umut ve motivasyon elde edebilirsin. Kitaplar bu anlamda en önemli kaynaklardan biridir.

Bilgini geliştirir

Kitaplar çok zengin bilgi kaynaklarıdır. Okuduğun her kitapla yeni şeyler öğrenirsin. Ne kadar çok okursak, farklı insanlar, onların davranışları ve deneyimleri hakkında bilgi sahibi olmuş olursun. Farklı yerlere seyahat edebilir, farklı kültürlerle tanışabilir ve gerçek bilgilere ulaşabilirsin.

Bir şekilde kitap okumak bilgi hazinene derinlik katar. Artan bilgiyle hayatta daha iyi kararlar alabilecek ve daha iyi seçimler yapabileceksin. Genel kültürünü geliştirmek için kitap okumanın gerekli olması bu yüzdendir.

Hayal gücünü geliştirir

Subodh Sharma‘nın örneklendirdiği gibi 1984 romanının açılış kısmı çok ilginçtir. “Nisan ayında oldukça soğuk bir gündü ve saatler on üçü gösteriyordu.” cümlesi normalde yaşayabileceğimiz bir deneyim değildir. Gün içerisinde saat iki kez 12’ye gelir ve sonra baştan saymaya başlar.

Fakat kitaplar bunu yaşamanı sağlayabilir. Güçlü bir şekilde birbiriyle bağlantılı hale getirilmiş satırlar ile hayal gücünün ötesine geçiş yaparsın. Kitapların güzelliği buradadır. Olasılığın ötesinde şeyler düşünmeni ve normalde aklına gelmeyecek şeylerin aklına gelmesini sağlarlar.

Daha çok empati yapmanı sağlar

Okumanın önemli olmasının bir başka nedeni sana daha çok empati yapma konusunda fırsatlar sunmasıdır. Empati yapmak demek, başkalarının duygularını anlamak ve paylaşmak demektir. Kitaplar seni içlerinde bulunan karakterlere bağlarlar. Bu sayede empati becerini geliştirirsin.

Okurken kitabın bir parçası olursun. Karakterlerin ne hissetmesi gerekiyorsa onları hissedersin. Onların acılarına ve sıkıntılarına ortak olursun. Kitapla sürekli bir konuşma halinde olursun. Bir başka ifadeyle kitabın sana söylemiş olduklarını dinler ve empati yapabilirsin.

Stresi azaltmaya yardımcı olur

Okuma, zihnini rahatlatmanın en iyi yollarından biridir. Sussex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma günde altı dakikalık okumanın bile stres seviyesini %68’e kadar düşürebileceğini göstermiştir. Bu nedenle okumak çok ama çok önemlidir.

Kendini bir kitaba vererek zihnini rahatlatmayı başarabilirsiniz. Daha fazla okuduğun sürece stres seviyen zamanla önemli ölçüde azalacaktır. Elbette bunun bir gecede yaşanmasını beklememelisin. Kendine bu konuda zaman tanımalısın.

Uyku sağlığını geliştirir

Okumanın hayatına bir diğer olumlu etkisi ise uyku sağlığı konusunda olacaktır. İyi bir gece uykusu çekmek istiyorsan mutlaka uyumadan önce kitap okumalısın. Kitap okumak zihnini sakinleştirecek ve aynı zamanda daha iyi uyumana yardımcı olacaktır.

Burada dikkat etmen gereken en önemli durum okuduğun kitabın türüdür. Yatmadan önce gerilim, korku ve gizem türü kitaplar okumaktan olabildiğince kaçınman gerekir. Bu tür kitaplara dalıp gidersen uyumak yerine uyanık kalmayı tercih edebilirsin.

Eleştirel düşünceyi geliştirir

Bir şeyler okurken beyninde aynı anda birçok farklı bilginin işlenmesi söz konusudur. Bu beyninin kavraması için birçok farklı bakış açısının açığa çıkması anlamına gelir. Bir gizem veya gerilim romanı okuyorsan, beynin sürekli olarak belirli sonuçları ve olayları tahmin etmeye çalışır.

Bununla birlikte bir şeyler okurken beynin hikayeye anlam değeri katmak için bir olayı diğeriyle ilişkilendirmek zorundadır. Bütün bunlar zihnin daha keskin bir biçimde çalışmasını sağlar. Sonuç olarak bunlar, eleştirel ve analitik düşüncesinin gelişmesi anlamına gelir.

Keyifli vakit geçirmeni sağlar

Aslında bunun için çok fazla şey söylemeye gerek yoktur. Kitap okuruz çünkü okurken keyifli vakit geçiririz. Kitap okumak birer eziyet gibi olsaydı ondan keyif almayacağımız için onu gerçekleştirmekten çok uzak kalırdık. Bu nedenle bir şeyler okumaktan keyif aldığımız sürece daha mutlu oluruz.

Okuma hayatımıza neşe ve mutluluk getirir. Mutlu ve memnun olmak için bir başkasına güvenmek zorunda kalmayız. Evet, bazen bir şeyler okumak biraz zorlayıcı ve hatta sıkıcı olabilir. Fakat okumaktan keyif almayı biliyorsan, kitaplarını buna uygun şekilde seçmeye özen gösterirsin.

Alçak gönüllü olmanı sağlar

Kitap okumak seni daha bilgili yapmakla sınırlı kalmaz, aynı zamanda dünyada var olan birçok durum hakkında neleri bilip bilmediğini fark etmene yardımcı olur. Her kitap sana yeni bir şey öğretirken sahip olduğun bilgilerin ne kadar kısıtlı olduğunun farkına varırsın.

Bir kitap okumanın sebebi aklına şimdiye kadar bilinmeyen bilgileri eklemekle alakalıdır. Fakat bu senin akıllı veya zeki olmadığın anlamına gelmez. Basitçe bilmediğin birçok şey olduğu gerçeğini kabul etmen anlamına gelir. Bu nedenle biraz daha alçak gönüllü olmayı başarırsın.

İletişim becerilerini geliştirir

İyi bir okuyucu olmak demek hemen hemen her gün yeni kelimelerle tanışmak anlamına gelir. Kitap okumak, kelime hazineni geliştirecek en önemli yollardan biridir. Çünkü okurken bilmediğin birçok farklı kelimeyle karşılaşman söz konusu olabilecektir.

Bununla birlikte kitaplarda yer alan sohbetler dil üzerindeki hakimiyetini güçlendirme konusunda sana yardımcı olur. Cümle oluşturma becerilerin daha hızlı, daha iyi ve daha niteliksel hale gelir. Kelimelerin yetersizliği nedeniyle nadiren takılı kalırsın.

Beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Kitaplar gerçekten çok güçlüdürler. Bu muazzam gücün getirisini anlamak için onlarla bir ömür geçirmek yeterlidir. Kitaplar hayatı daha iyi yaşamak için hayatına şekil verebilirler. Ayrıca beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde geliştirmene yardımcı olurlar.

Emory Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, güçlü bir kurgu çalışmasının okurken beyindeki sinirsel değişiklikler olabileceğini ve bu sayede beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesinin mümkün olduğunu ortaya koymuştur.

Asla yalnız kalmazsın

Kitaplarla arası çok iyi olan biriysen asla yalnız kalmazsın. Her zaman bir kitap senin için iyi bir arkadaş olabilecektir. Kitapları seven kişilerin, kitapları en iyi arkadaşları olarak görmelerinin belirli sebepleri vardır. Kitaplar şikayet etmezler ve ayrıca herhangi bir talebe de sahip olmazlar.

Kitaplar ne olursa olsun sadece seninle olurlar. Onları istediğin yere götürebilir ve istediğin zaman onlara vakit ayırabilirsin. Bu yüzden kitaplar çok iyi arkadaştırlar. Dilediğin zaman yanında olabilecek bir arkadaşa sahip olmak kimi mutlu etmez ki?

Daha iyi insan olmanı sağlar

Okumanın en önemli faydalarından biri, bir birey olarak gelişmene katkı sağlamasıdır. Düzenli bir biçimde kitap okuduğun zaman empati becerilerini geliştirebilir ve aynı zamanda alçak gönüllü biri olabilirsin. Bu senin daha iyi bir insan olman anlamına gelir.

Kitap okurken hayattaki zorlukları başkalarının deneyimlerinden öğrenirsin. İnsanları anlamayı öğrenirsin ama aynı zamanda kibar ve nazik olmayı öğrenirsin. Duygusal sağlığın her zamankinden daha iyi olacaktır. Bir başka ifadeyle, kitap okuyan biriysen iyi bir insan olman kaçınılmazdır.

Umarım bu yazı kitap okumanın önemini anlama konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

Yorum yapıp katkı sağla...