Kişisel temel değerler nelerdir?

Temel değerler, bir bireyin en yüksek önceliklerini, derin inançlarını ve temel itici güçlerini temsil ederler. Bir insanın dünya üzerinde neyi temsil ettiğini bilmek istiyorsan basit bir biçimde onun temel değerlerini öğrenmen gerekir. James Clear'ın temel değerler listesinden yola çıkarak bunları tek tek açıklamaya çalıştım. Bu liste sayesinde kendi temel değerlerini keşfetmeyi başarabilirsin.

Temel değerlerini keşfetmek ister misin? Kişisel değerlerini ve inançlarını öğrenmek için temel değerler konusunda daha fazla bilgi edinebilirsin.

Temel değerler, bir bireyin en yüksek önceliklerini, derin inançlarını ve temel itici güçlerini temsil ederler. Bir insanın dünya üzerinde neyi temsil ettiğini bilmek istiyorsan basit bir biçimde onun temel değerlerini öğrenmen gerekir. James Clear‘ın temel değerler listesinden yola çıkarak bunları tek tek açıklamaya çalıştım. Bu liste sayesinde kendi temel değerlerini keşfetmeyi başarabilirsin.

1. Açıklık

Açıklık, yeni şeyler öğrenmek, yeni insanlarla tanışmak ve yeni maceralara atılmak için gerekli olan bir tutumdur. Diğer tüm tutumlara anlam veren değerdir. Kısacası insanın gelişimi için açıklık hemen hemen her şeydir. Birçok insan açık ve şeffaf olmaktan korkar. Başkalarının yargılarından korktukları için bu şekilde bir eğilime sahiptirler.

Açıklık hayattan daha büyük bir keyif alabilmek için ihtiyaç duyduğun bir şeydir. Bir şeyleri yapabilmek için biraz gönüllü olmak bile senin için yeterlidir. Çünkü bu sayede yeni fırsatlarla karşılaşabilirsin. Yeni fırsatlar demek gerek günlük yaşamın gerek ise iş yaşamında daha iyi bir noktaya ulaşabilmek için gerekli olan nitelikleri barındırmak anlamına gelir.

2. Adalet

Adalet, adil veya doğru olma niteliğidir. Örneğin, çizgi romanlarda ve birçok film yapımında süper kahramanların adalet için mücadele ettiğini görürsün. Çünkü bu insanlar sahip oldukları özel güçlerle her şeyin adil olmasını ister ve kötüleri her zaman adaletin karşısına koyarlar. Adalet her insanın iç dünyasında yer alan önemli bir kavramdır.

Adalet toplumsal gelişim için ekstra önemlidir. Çünkü adalet, yasaların hem rasyonel hem de orantılı olmasını sağlar. Kontrolün dışındaki şeyler için bir miktar öngörülebilirlik sağlar. Böylece hayatınla ilgili çeşitli planlar yapabilir ve biraz huzur içinde yaşayabilirsin. Başka bir deyişle adalet insanın hayatında kritik öneme sahiptir çünkü hayatı her birey için ekstra karmaşık olmaktan kurtaran bir değerdir.

3. Adillik

Adillik, ayrımcılık yapmadan yargılarda bulunma niteliğidir. Adillik bir bakıma tarafsızlık anlamına gelir. Özellikle yönetim ve karar verme mekanizmasının bir parçası olduğun zaman sahip olman gereken niteliklerden biridir. Topluluklar adillik ilkesi etrafında bir arada durabilirler. Eğer insanlar arasındaki tarafsızlık ilkesi yok sayılırsa herkese hak ettiği miktarda fırsatı sunmak mümkün olmayacaktır.

Bu açıdan adillik ilişkilerde kritik öneme sahip bir durumdur. Çünkü adillik, ilişkide yer alan her bir kimsenin ihtiyaçlarını değil, ilişkinin ihtiyaçlarını anlamak ve bun yönde çaba göstermekle ilgilidir. Bu, bireysel ihtiyaçların önemsiz olduğunu belirtmek demek değildir. Sadece insanlar arasındaki ilişkilerde, ilişkinin ihtiyaçlarını tanımak ve saygı duymakla ilgilidir.

4. Anlamlı Çalışma

Anlamlı çalışma adından anlaşılabileceği gibi bir işi yapmak için gerekli duyulan tüm sebeplerin ortaya konmasını kapsar. Anlamlı çalışma performansını, bağlılığını ve iş memnuniyetini artırabilir. Ayrıca çalışan kişilerin maaş, çalışma koşulları veya terfi gibi fırsatlardan daha iyi bir şekilde yararlanmalarını sağlayan bir etkendir.

Anlamlı çalışma yoğun bir biçimde bireysel çaba gerektiren bir iştir. Özelikle iş ve yaşam dengesi kapsamında değerlendirildiğinde değerli çok daha iyi bir şekilde anlaşılır. Anlamlı çalışmalar sayesinde iş yaşamının ötesine geçmeyi başarabilirsin. Böylece hayatın geneli için belirlemiş olduğun hedefleri yerine getirebilme fırsatı elde edersin.

5. Arkadaşlık

Arkadaşlık, birisiyle arkadaş olma durumudur. İyi bir iş, iyi bir sağlık ve romantik bir aşk önemlidir. Ancak gerçek bir arkadaşlık olmadan hayatta kendini tamamlanmış hissetmen mümkün olmayabilir. Çoğu insan için arkadaşlık, merhamet, sadakat, saygı, sevgi ve güvenin bir araya gelmiş halidir. Gerçek arkadaşlık, birisinin seni senden daha iyi tanıması durumudur. Arkadaşlık uzun ömürlü bir kazanımdır.

Arkadaşlığın belirleyici özelliği her zaman net değildir. Çünkü bu kişiden kişiye değişen bir durumdur. Bununla birlikte, farklı insanlar arkadaşlık için farkı tanımlara ve gereksinimlere sahip olabilir. Ancak, genel olarak dürüstlük, saygı, sevgi, sadakat ve güven en çok aranan ve arzu edilen arkadaşlık nitelikleridir. Arkadaşına güven duyman güçlü bir ilişkinin en önemli şartlarından biridir.

6. Bağlılık

Bağlılık tahmin edebileceğin gibi birine veya bir şeye sadık olma durumudur. Daha kişisel bir düzeyde konuşmak gerekirse bağlılık hem iş hem de kişisel yaşamımızda önemlidir. Bağlılık önemlidir çünkü güvendiğimiz insanların eylemlerini ve davranışlarını öngörme riskini almamızı sağlayan bir değerdir.

Bağlılık diğer bir ifadeyle sadakat anlamına gelir. Sadakat, insanların ilişkilerde, arkadaşlıklarda, işte veya başka bir ortamda önemli gördüğü özelliklerden biridir. Bazı insanlar bağlılığa çok önem vermezler ve hatta bu niteliği görmezden gelmeyi tercih ederler. Çünkü bağlılık, sabır ve cömertlik gerektiren bir iştir. Bu değeri önemsersen hedeflediğin gibi daha iyi bir insan olmayı başarabilirsin.

temel değerler barış

7. Barış

Barış, savaş veya çatışma olmadığında, her şey mükemmel uyum ve özgürlük içinde bir arada bulunduğunda ortaya çıkan haldir. Savaşın paramparça ettiği bir dünyada yaşadığımız için aslında barışa yeterince yabancı kaldığımız bir gerçektir. Bireysel anlamda düşünecek olursak barış, yaşamımızda gerçek bir mutluluğa sahip olmak için önemlidir.

Barış kendine sadık kaldığın zaman elde edebileceğin bir şeydir. Kendi hayatında barışın hakim olmasını istiyorsan bu yolu denemek zorunda olduğunu bilmelisin. Kendini hissetme ve kendini düşünme şeklin önemlidir. Elbette bunu yaparken neyin olumlu ve olumsuz olacağını belirlemen gerekir.

8. Başarı

Başarı, güven, güvenlik, iyi hissetme hissi, daha yüksek düzeyde katkı sağlama yeteneği ve umut sağlar. Başarı olmadan kendin, işin, hedeflerin ve hayallerin yarı yolda nefessiz kalırlar. Başarılı olmak, istenen vizyonların ve planlanan hedeflerin başarılması anlamına gelir. Ayrıca, başarı, olumlu bir sonuç ortaya çıkarmış olan bir kişinin statüsünü tanımlamak için kullanılabilir.

Başarının tanımı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazısı için başarı para elde etmekle açıklanabilir. Bir kişinin kazandığı miktar o kişinin hayattaki başarısını gösterebilir. Bazı insanlar için memnun oldukları bir şeyler yapıp iyi sonuç elde etmeleri başarı anlamına gelir. Yoğun ve istikrarlı bir çalışma ile bir hedefe ulaşmış olman durumunda başarıya ulaşmış olursun.

9. Bilgelik

Bilgelik, deneyim, bilgi ve dikkatli yargının birleşimidir. Bunların hepsine sahip olman durumunda bilge bir kişi olursun. Ancak bunun için çok endişe etmene gerek yoktur. Çünkü birçoğumuz bilgelik mertebesine ulaşma başarısını gösterebilmiş değiliz. Bilgelik, önünde gerçekleri, verileri, bilgileri ve koşulları sindirdikten sonra nasıl davranacağını belirlemek anlamına gelir.

Bir kişinin çok zeki olması veya çok geniş bir bilgi hazinesine sahip olması mümkün olabilir. Ancak bu kişinin yanlış kararlar alabilmesi olasıdır. Bilgelik, tüm bu bilgileri doğru ve uygun şekilde bir araya getirme becerisine sahip olmanı sağlar. Bilgelik, yaşam deneyimleri ve çalışma yoluyla elde edilen bir şeydir. Bu nedenle bilgeliğin her yıl geçtikçe büyüyen bir değer olduğunu söylemek mümkündür.

10. Bilgi

Bilgi, öğrenme veya tecrübe ile kazanılan bir anlayış ve bir değerdir. Örneğin, bir yemeği pişirmek için önce onun hakkında bilgi edinmen gerekir. Yemeği yaktığın zaman nerede hata yaptığını bulmaya çalışırsın. Yaptığın hatayı bulduktan sonra o konuda bilgi edinmiş olursun. Dolayısıyla bir sonraki denemede benzer hatayı tekrarlamamaya çalışırsın.

Bilgi olmadan insanın hayatta başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır. Kariyerinde büyümek için mümkün olduğunca fazla bilgi kazanman gerekir. Bilgi, kişiliğini şekillendirir. Davranışlarını ve insanlarla olan ilişkilerini geliştirir. Bilgi sayesinde insanlarla olan ilişkilerini mükemmelleştirme şansı elde edebilirsin. Bilgi sahibi olduğun sürece güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlayabilirsin.

11. Büyüme

Büyüme bir şeyin daha büyük veya daha gelişmiş olması anlamına gelir. Kişisel gelişim büyümenin en önemli parçalarından biridir. Bir kişinin en yüksek potansiyeline ulaşması için kendini anlama ve geliştirme sürecidir. Kişisel gelişimle bağlantılı olan büyüme, bireyin olgunluğunda, başarısında ve mutluluğunda hayati bir öneme sahiptir.

Büyümeyi kendini geliştirme yolculuğu olarak görebilirsin. Büyüme sürekli öğrenme sürecidir. Sana güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirme ve üzerinde çalışma fırsatı verir. Becerilerini geliştirirken bir kişi olarak büyümek aynı zamanda kendini fark etmek ve kendine olan güvenini arttırmak anlamına gelir. Kendini geliştirmek için büyümeyi önemsemek istiyorsan önce kendini tanıman gerektiğini bilmelisin.

12. Cesaret

Cesaret utangaç olmanın tam tersidir. Cesur bi insan, sosyal durumlarda utanç veya reddetme risklerini kabul etmekte istekli olabilir. Buna ek olarak görgü veya nezaket kuralları gibi kuralları görmezden gelerek hareket etme taraftarı olabilir. Aşırı derecede cesur bir kişi bazı istekleri yerine getirmesi için aşırı ısrarcı olabilir. Cesaret kimi zaman sessiz kalarak dahi gösterilebilen bir şeydir.

Cesaret aslında kendine güvenmekle alakalıdır. İnandığın şeyi gerçekleştirmek ve inandığın şeyin peşinden koşmakla alakalıdır. Bu neden cesaretli insanlar bireysel gelişim konusunda çok daha başarılı olurlar. Çünkü keşfetmeleri gereken bir yerler olduğunda geri adım atmak istemezler. Bunun ötesinde cesaret, gerekli olan şeyleri yapabilmek için sorumluluk alabilmek anlamına gelir.

13. Denge

Denge, herhangi bir niteliğin doğru miktarına (çok fazla veya çok az değil) sahip olmak anlamına gelir. Denge, uyuma ve eşitliğe yol açan bir şeydir. Birinin sıkı çalışmak ve eğlenmek arasında kurduğu dengeye hayran kalabilirsin. Çünkü bu denge durumu ona hayatı için en anlamlı ve en değerli olan niteliği kazandırmış durumdadır.

Yaşam içerisinde vakit harcayabilecek olduğun seçenekler neredeyse sınırsızdır. Ayrıca yaşamın içerisinde zevk alacağın şeylerin sayısı oldukça sınırlıdır. En iyi seçeneklerin bile kendine özgü ön koşulları ve kısıtlamaları vardır. Denge, bu ön koşullara ve kısıtlamalara dikkat etmene yardımcı olur. Böylece yaptığın işler ideal olarak istenen faydalı şeylere mümkün olduğunca yakın olur.

temel değerler din

14. Din

Din için iki ilişkili anlamı ifade eder. Bir veya daha fazla ilahi varlığın tüm insan yaşamının kaderinden sorumlu olduğu inancına karşılık gelir. Aynı zamanda din, belirli bir dine mensup kişilerin inançlarını ifade edebilecekleri toplumsal yaklaşımı ifade eder. Dinin bireysel, toplumsal ve ulusal düzeyde önemi büyük ölçüde değişkenlik gösterir.

İnsanlar genellikle dünyayı daha iyi anlamak isterler ve din, insanların sorularına cevap verir ve buna ek olarak hayata daha fazla anlam katmak için çeşitli amaçlar sunar. Din ayrıca toplumları ve milletleri birbirine bağlayabilir. Bu açıdan dini inanışı önemsemek gerekir. Her ne kadar dünya üzerinden birbirinden farklı dini inanışlar söz konusu olsa bile her insanın dini bir manevi motivasyon kaynağı olarak kullanması mümkündür.

15. Duruş

Duruş aslında tahmin edebileceğin gibi iletişim halindeki duruşunu ifade eder. Eğer iletişim halindeyken duruşun sağlam ise stres altında olsan dahi durumu idare edebilme şansın var demektir. Belirli bir duruşa sahip insanlar baskıların üstesinden gelmeyi başarırlar. Ancak duruşu tam olarak tanımlamak pek mümkün değildir.

Duruş, tanımlanması zor olan bir şeydir. Bir odaya girdiğin zaman yansıttığın maddi olmayan varlık ve duygudur. Yolda yürürken halin, kendini taşıma şeklin, kişisel tarzına koyduğun yerleştirmiş olduğun düşüncedir. Duruş olumlu duyguların ortaya çıkmasını sağlar. Fakat en önemlisi başkalarının etrafında daha rahat olmalı ve aynı zamanda insanların senin etrafında rahat olmalarını sağlar.

16. Dürüstlük

Dürüstlük kişisel gelişim ve büyüme için oldukça önemli bir niteliktir. Gerçeği söylemen durumunda dürüstlük niteliğine sahip olmuş olursun. Dürüstlük sadece doğruyu söylemek değildir. Kendine ve başkalarına karşı kim olduğun ve ne istediğinle ilgili gerçekçi olmakla ilgilidir. Dürüstlük açıklığı teşvik eder, sana güç verir ve gerçekleri söyleme konusunda tutarlılık geliştirmene yardımcı olur.

İnsanın öncelikle kendisine karşı dürüst olması gerekir. Çünkü kendine karşı yalan söylediğin zaman bunun farkında olursun. Diğer taraftan, bir başkasına yalan söylediğin zaman karşındaki kişinin doğrunun ne olduğunu bilmediği sürece senin yalan söylediğinin farkında olmayacaktır. Dürüstlük önemli bir özelliktir çünkü karşındaki insanın seni yargılama yöntemlerinden biridir.

17. Eğlence

Eğlence iyi bir vakit geçirdiğin zamanlar için kullanılan bir tanımlamadır. Eğlence özellikle boş zaman etkinliklerinde zevk alınan şeyleri yapmak demektir. Eğlence genellikle beklenmedik, gayri resmi ve amaçsız bir deneyimdir. Onun mantıklı bir temeli yoktur. Ayrıca, bir faaliyetin eğlenceli olup olmadığı konusundaki görüşler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Eğlenmek hayatın akışı içerisinde sahip olman gereken bir şeydir. Sağlıklı ve iyi yemek, oyun oynamak ve mutlu olmak gibi çok farklı şeyleri eğlenceli olarak tanımlamayı başarabilirsin. Bütün bunlar beynimizi ve vücudumuzu iyileştiren, iyi hissetmemizi sağlayan ve sağlıklı olmamızı sağlayan kimyasalların üretilmesini sağlar. Eğlenirken bulunduğun ruh hali her şeyi anlatmaya yeter.

18. Etki

Etki, birileri veya bir şey üzerinde önemli bir etkiye sahip olma gücüdür. Etkileme veya ikna etme sanatı özellikle iş çevresinde geçen yaşamda güçlü ve gerekli bir araçtır. En önemlisi, görevleri yerine getirmek ve başarılı hedeflere ulaşmak için etkili bir şekilde kullanılması gerekir. Etki sanatına hakim olmak, kişinin kurum içinde başarısını sağlamada güçlü bir araçtır.

Başkalarını etkileme yeteneğin varsa insanların gelişimini güçlendirebilir, elde edilecek sonuçları hızlandırabilir ve sonuç olarak daha kolay bir çalışma ortamı sağlayabilirsin. Etkileme, kendini ve başkaları üzerindeki etkini anlamakla ilgilidir. Örneğin, bir ekip olarak çalıştığın bir ortam söz konusuysa ekibin üzerinde etki kazanarak birlikte daha verimli çalışma prensipleri geliştirmeyi başarabilirsin.

19. Güvenilirlik

Güvenilirlik, hayattaki en önemli temel değerlerden biridir. Tüm ilişkilerin üzerine inşa edildiği bir niteliktir. Başkalarıyla ilişki içimde olmak için güvenilirliğe ihtiyacın vardır. Üstelik insanlarla bir araya gelip daha fazla şey yapabilmek istiyorsan güvenilir birisi olman gerekir. Güvenilirlik hem sosyal yaşamda hem iş hayatında gerekli olan bir değerdir.

İş hayatında, çalışma arkadaşların sana bir lider olarak güvendiğinde, ekip hedeflerine bağlılık artış gösterir. İletişim gelişmeye başlar ve fikirlerin özgürce etrafta dolaşması mümkün olur. Yaratıcılık ve üretkenlik doğal olarak artış gösterir. Ama en önemlisi güvenilirliğin olduğu bir ortamda çalışanlar yeni çalışma prensiplerini benimseme konusunda daha istekli olurlar.

20. Güvenlik

Güvenlik, emniyette olmanın yanında korunma önlemleri anlamına gelir. İlginç olan durum temel bir insanın fizyolojik motivasyonu durumundadır. Bu açıdan güvenlik aslında insanın sahip olduğu en güçlü motivasyonlardan biridir. Zihninin aslında bir numaralı işi seni hayatta tutmaktır. Bunun dışında her şeyin önemi çok daha azdır.

Temel değerleri bir kenara bırakacak olursak insan güvenliği, insana üstünlük veren ulusal ve uluslararası güvenliğe yaklaşım ve bunların karmaşık sosyal ve ekonomik etkileşimlerini içerir. Bir başka ifadeyle güvenlik, bir insanın topluma ve sosyal çevreye uyumluluğunu temsil eden önemli bir değerdir. Güvenlik olmadığı sürece insanın bir numaralı motivasyonu her zaman eksik olacaktır.

temel değerler güzellik

21. Güzellik

Güzellik son derece basit görünen ama aslında epey karmaşık ve sonsuz anlama sahip olan bir kelimedir. Kısacası, güzelliği göze hoş gelen olarak tanımlamak mümkündür. Fakat bu tamamen yüzeysel bir tanım olacaktır. Çünkü kimisi için yağmur güzellik demekken kimisi için güzellik anlamı taşımayabilir. Güzelliğin göreceli olduğunu söylemek mümkündür.

Gerçekte güzellik her yerdedir. Güzelliğin bir sanat olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü güzellik bir tür duygusal tepki veya merak uyandırır. En basit haliyle güzellik bir şeyler hissetmeni sağlar. Güzelliğin temel değer olmasını sağlayan olgu ise insanın kendisidir. Çünkü insan birçok durumda bir şeyler hissetmek için yaşar.

22. Hizmet

Başkasına yardım ediyorsan veya başkasının görevlerini yerine getirmeyi tercih ediyorsan bir hizmet veriyorsun demektir. Hizmet yaklaşımının arkasındaki temel motivasyon ise daha çok diğer insanları mutlu etmektir. Örneğin, aile üyelerini ve arkadaşlarını mutlu etmeyi seviyorsan onlara hizmet etme konusunda hiçbir zaman geri adım atmazsın.

Hizmet, daha fazla şey yapman durumunda daha iyi anılan birisi olmanı sağlar. Bir bakıma insanlarla aranda olan iletişimi ve ilişkiyi güçlendiren bir durumdur. Yeri geldiğinde bir başkasının derdini dinlemek bile bir hizmet sunmak anlamına gelir. Böylece hiç tanımadığın bir insanı dahi mutlu etmeyi başarabilirsin. Hizmet diğer insanlarla etkileşim kurma konusunda kullanılabilecek en elverişli temel değerlerden biridir.

23. İçsel Uyum

İçsel uyum, kendini kabul etmeyi, kişinin hayatını genel olarak kabul etmeyi ve geçmişi kabullenmeyi içeren bir huzur duygusudur. İçsel uyumu elde etmek düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Ancak genel olarak değişim taraftarı olmak, gerektiğinde kendini değiştirmek ve merhametli olmak içsel uyumun yakalanması için en önemli gereklilikler arasında yer alırlar.

İçsel uyum sayesinde çok zorlu durumlarda bile huzuru yakalamak, dengede ve sakin kalmak için kullanabileceğin bir niteliktir. Bu sayede zor durumlarda bile kendini rahatsız edilmiş hissetmezsin ve kendini kontrol etmeye devam edebilirsin. İçsel uyum, sadece sorunsuz bir şekilde hareket etmek için değil aynı zamanda sıkıntı, zorluk veya tehlike durumlarında da önemli olan bir niteliktir.

24. İnanç

İnanç, bir şeye çok güçlü bir şekilde güvenmek veya inanmak anlamına gelir. İnanç insanın hayatında soluduğu hava kadar önemlidir. Çünkü inanç kalbi ve ruhu besler. Onu hareket etmemiz ve ayakta durmamız için gerekli olan bir enerji olarak değerlendirebilirsin. İnanç, yapılması gereken bir şeye yönelik duyulan aidiyet duygusudur.

İnancın hayatımız için iki farklı anlamı vardır. Birincisi inanç, bir kişiye veya bir plana tamamen güvenmektir. İkincisi ise insan kaderini kontrol eden doğaüstü bir güç veya güçlere olan inançtır. İnancı nasıl yorumlarsan yorumla her ikisine de ihtiyacın olduğunu bilmelisin. İnanç, hedeflerine doğru ilerlerken seni diri tutacak ve ayakta kalmanı sağlayacak en önemli etkenlerden biridir.

25. İstikrar

İstikrar basit bir biçimde değişmeme niteliğidir. Tüm hayatın boyunca aynı yerde yaşadığın zaman istikrarlı biri olmuş olursun. İstikrarın günlük yaşamına etkisi oldukça fazladır. Çünkü yaptığın iş ne olursa olsun yapman gereken işin verimliliğini tanımlayan bir değere sahip olursun. İyi düzeyde bir istikrara yakalaman durumunda hatalara ve kazalara daha az açık olursun.

İstikrar her zaman insanın hayatında yer alan bir şey olsa bile kaos yanından hiç eksik olmaz. Bu nedenle her zaman istikrarı kovalayan taraf olsan bile kaosun varlığını inkar etmemelisin. Yaşamdaki istikrar yeni seçenekler keşfetmeyi mümkün kılar. Finansal istikrar veya duygusal istikrar gibi farklı durumlarla karşı karşıya kalabilirsin. Bunların her birisi yaşamda denge bulmak için çok önemlidir.

26. İtibar

İtibar, diğer insanların senin hakkında sahip olduğu genel inanç veya görüştür. Örneğin, güvenilir ve nazik biri olarak kabul edilen biriysen iyi bir üne sahipsin demektir. İtibar, bir insanın toplumdaki sosyal duruşunu belirler. Bu onun etkisinin bir ölçüsüdür. İyi bir itibara sahip bir kişi, daha iyi işler ve liderlik rollerini üstlenmesi için ikna edilmeye çalışılabilir.

İtibar sadece bireysel yaşamında değil aynı zamanda iş hayatında da önemli bir yere sahiptir. Çünkü, insanlar birine karşı tamamen yabancı olsalar bile itibar sahibi olan kişilerin görüşlerine güvenilirler. İyi bir itibara sahip olmak bu nedenle çok önemlidir. İyi bir itibara sahip olduğun zaman başkalarının seni bir başkasına yönlendirmeleri mümkün olabilecektir.

27. İyilik

İyilik, artan mutluluk ve sağlıklı bir kalp gibi birçok faydaya sahiptir. Yaşlanma sürecini yavaşlatır ve dolaylı olarak sağlığını artıran ilişkileri ve bağlantıları geliştirir. İnsanlar iyiliğin daha çok dini inançlara özgü olduğuna inanırlar. Bunu kabul etmek mümkün olabilir çünkü iyilik hayatın sunmuş olduğu beklenmedik durumlar karşısında dayanıklı olmanı sağlayan bir değerdir.

Hemen hemen her insanın hayatında inişli ve çıkışı yolculuklar vardır. Zorlukların çoğu yalnızlıktan, maddi sıkıntıdan, hastalıktan, travmadan, kayıptan veya yetersizlik duygusundan gelir. Fakat iyilik umudu beraberinde getirir. Gelen bu umutla her zorluğun üstesinden gelmeyi başarabilirsin. İyilik sayesinde asla sahip olmadığın bir güce sahip olabilirsin. Kısacası iyilik, hayatı yaşamaya değer kılan gizli bir bileşendir.

temel değerler iyimserlik

28. İyimserlik

İyimserlik olayların parlak tarafını görmekle ilgilidir. Örneğin, cebinde yeterli miktarda para yokken vadesi gelmiş olan borçlarla başa çıkmaya çalışıyor olabilirsin. Bu durumda dahi gününün mükemmel geçeceğini düşünüyorsan belirli bir iyimserliğe sahipsin demektir. İyimserlik her zaman en iyisinin gerçekleşeceğini beklemektir.

İyimserlik özelikle zorlayıcı olan olaylarla baş etmede önemlidir. Bu nedenle iyimser olan insanlar genel olarak karamsar olan insanlardan çok daha mutludurlar. İyimserler, olumsuz sonuçlardan daha çok olumlu sonuçlara odaklanarak yaşadıkları hayal kırıklığından hızlı bir biçimde iyileşmeyi başarabilirler. Bu nedenle iyimserlik sahip olman gereken önemli değerlerden biridir.

29. Kararlılık

Kararlılık, bir karar veya bir şeyi yapmak için ihtiyaç duyduğun odak olabilir. Karar verme duygusu bir şey hakkında nihai fikrini söylerken ortaya çıkar. Gitmek istediğin yere ulaşmak için ihtiyacın olan tek şey yeterli kararlılığa sahip olmaktır. Başarılı insanlar ileriye doğru hareket etme kararlılığına sahiptirler. Zor zamanlarda ayakta durabilme gücüne sahiptirler. Çünkü içlerindeki bir şeyi onları ilerletmeye devam eder.

Kararlılık, belirli bir şeyde başarılı olma veya belirli bir hedefe ulaşma şansını artırmak için kullanman gereken öz niteliklerden biridir. Ayrıca kararlılık, motive olmanı sağlayarak ulaşmak istediğin noktaya gidişinde seni destekler. Kararlılık hayat içerisinde sana yardımcı olur çünkü korkularını, görevlerini veya zihinsel engellerini aşarak hedefe doğru ilerlemene yardımcı olur.

30. Katkı

Katkı, sana ait olan bir şeyi bir başkasına verebilmektir. Sana ait olmayan bir şeyi bir başkasına vermen durumunda bu yeniden dağıtım anlamına gelir. Dolayısıyla katkının gerçekleşebilmesi için verilen veya dağıtılan şeyin sana ait olması önemlidir. Birine yardım etmek için zamanını, enerjini veya paranı kullanarak katkı yapabilirsin.

Bazen bir hediye verebilir, bazen ne yapılması veya ne düşünülmesi konusunda öneriler sunabilirsin. Bunların her birisi katkının birer parçasıdır. Sadece basit bir teşekkürler demek bile yeri geldiğinde katkı niteliği taşır. Örneğin, bir sınıfta veya bir kursta bir soruyu cevaplamak için gönüllü olduğun zaman doğal yoldan duruma katkı sağlamış olursun.

31. Kazanım

Kazanım, önemli çaba ve zaman gerektiren ve sıradan insanların yeteneklerinin ötesinde olan bazı önemli ve zorlu bir görevde başarılı olmak anlamına gelir. Bu genellikle nadir görülen bir şeydir. Çünkü çoğu kimsenin bunu yapma olasılığı yoktur. Kazanım elde etme konusunda en büyük pay ise hiç kuşkusuz motivasyon ile ilgilidir.

Kazanımı başarı ile karıştırmamak gerekir. Her ne kadar ikisi aynı gibi gözükse bile aralarında fark vardır. Kazanımı, başarının büyük biraderi olarak görebilmek mümkündür. Belirli hedefler ve amaçlar doğrultusunda ilerlediğin zaman başarılı olursun. Ancak, kazanım elde ettiğin başarıyı hayatının geri kalan kısmına uyarlamak ve bunun için gerekli değişimleri göze almaktır.

32. Liderlik

Liderlik, bir grup insanı yönetme eylemidir. Liderlik becerilerine sahip olduğunu düşünüyorsan bir iş için insanları yönetebilme becerisine sahip olduğunu düşünüyorsun demektir. Liderler çok iyi bir disipline sahiptirler. Kendilerinin takip ettiği yolu izlemeleri için başkalarına ilham verirler. Bu tür beceriler ve nitelikler günlük yaşamımız için gerçekten son derece önemlidir.

Çünkü geleceğimiz ve başarımız, günlük hayatımızda sahip olduğumuz zamanı harcamakla ilgilidir. Zamana akıllıca yatırım yapabilmek için liderlik becerisine ihtiyaç duyarsın. İnsanlar kendilerine rehber olabilmeleri için bu nedenle liderlik vasfına sahip kişilere ihtiyaç duyarlar. İyi bir lider, liderlik ettiği insanları motive ederek onlardan ekstra verim almaya çalışır.

33. Macera

Macera tanımlanması kolay olmayan bir temel değerdir. Çünkü her insanın hayatında maceranın tanımı farklıdır. Herkesin yaşam amacını öğrenmesi gibi herkesin yaşamındaki macerasını yakından tanıması gerekir. Bunun için kendi maceranı bulmalı ve onu sonuna kadar yaşamaya çalışmalısın. Macera daha çok cesaret gerektiren bir adımdır.

Temel olarak macera keşif etrafında döner. Yeni şeyler aramak, yeni şeyler yaşamak, hayatta yeni şeyler yapabilecek veya başarabilecek birilerini bulmak gibi farklı niteliklere sahiptir. Bu süreç içerisinde etrafındaki dünya ve kendin hakkında daha fazla şey öğrenebilirsin. Risk alırsın ve kendini zorlarsın. Bir başka ifadeyle rahatlık alanından çıkman gerekir.

34. Maneviyat

Maneviyat, insan olmanın özünde olduğu gibi ruhun ve iç yaşamınla ilgilidir. Maneviyat hayatı dengeleyen bir değer durumundadır. Çoğu zaman kendimizi bir uç noktada buluruz. Yaptıklarımızdan ve sonuçlarından şüphe duyarız. Maneviyat, bu aşırı koşullar altında dengeyi yakalamamızı sağlar. Bu açıdan maneviyat, davranışlarımız öğrenmek ve dengelemek için ömür boyu süren bir yolculuktur.

Maneviyat genel olarak ılımlı bir yaklaşımı takip etmemizi sağlar ve aşırılıktan kaçmamız anlamına gelir. Temel olarak aslında doğa ile bir olma hissidir. İnsanlar kendinden haberdar olan bilinçli canlılardır. Dünyayı genel olarak dar bir bakış açısıyla gözlerimizin sınırlarıyla görürüz. Maneviyat buna engel olan bir durumdur. Çünkü onun sayesinde bencil dünya görüşünden uzaklaşmayı başarabiliriz.

temel değerler memnuniyet

35. Memnuniyet

Memnuniyet iyi duygular için kullanılan genel bir terimdir. İnsanlar yemek yemekten, uyumaktan, televizyon seyretmekten veya keyif aldıkları her hangi bir şeyi yapmaktan memnuniyet duyabilirler. Memnuniyet insana kendini iyi hissettirir. Yaşamındaki memnuniyet mutluluğun ile doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle mutlu olmak istiyorsan belirli düzeyde memnuniyete sahip olman gerekir.

Memnuniyet herhangi bir şekilde ortaya çıkabilir. İstediğin bir şeyi satın aldığında, uzun süreli bir hedefini yerine getirdiğinde, iş yerinde terfi aldığında veya sevdiğin müziği dinlediğin zaman memnuniyet duyman mümkündür. Ancak memnuniyetin kısa süreli olabileceğini unutmamak gerekir. Bunun için söz konusu değeri hayatın geneline yaymaya çalışmalısın.

36. Merak

Merak, bir şey hakkında daha fazla şey bilmeni isteyen bir dürtüdür. Örneğin, vakit geçirdiğin bir çay bahçesinde masanın üzerinde duran bir defter bulduğunu düşünelim. İşte merak burada devreye girer ve defterin içine bakmanı ister. Bu noktada merakına yenik düşüp defteri karıştırabilir veya sahibinin mahremiyetine saygı duyup içini hiç açmayabilirsin.

Merak daima etrafa bakmanı ve bir şeyleri çözmeye hazır hale gelmeni sağlar. Bir başka ifadeyle sana verilmiş olan bir görevi yerine getirirken daha fazlasını öğrenmek için gösterdiğin çabanın itici gücüdür. Merak, keşfetme, soruşturma ve öğrenme gibi isteklerin temelinde yatan bir niteliktir. Bu yüzden bazı insanlar merakın sunmuş olduğu daha fazlasını öğrenme arzusuyla hayatlarını değiştirmeyi başarmışlardır.

37. Merhamet

Merhamet, başkalarının başında olan sorunları anlama ve onların bu sorunlardan kurtulmalarına yardımcı olmaktır. Merhamet genellikle duygusal olarak kabul edilen bir niteliktir. İnsan hayatında birçok ilişkinin derinlik, canlılık ve tutku ile bağlantılı olacak şekilde merhamet ile bir bağı vardır. Bu nedenle merhamet aynı zamanda kendine yapılmasını istediğin bir şeyi başkasına yapmak anlamını taşır.

Merhamet, kendi bakış açını bir kenara bırakıp başkalarının bakış açısından söz konusu durumu yaşama becerisidir. Kendi çıkarlarını bir kenara bırakmak ve onları başkasının çıkarları ile değiştirmek söz konusudur. Başkalarına yardım etmek, onları rahatlatmak için motive edecek şekilde duygusal davranmak anlamına gelir. Hayattaki temel değerlerden olabilmesi için insanın sahip olması gereken niteliklerden biri olması gerekir.

38. Meydan Okuma

Meydan okuma bireysel gelişim için gerekli olan niteliklerden biridir. Bir şeyde daha iyi olabilmek istiyorsan o konuda hem kendine hem de başkalarına meydan okumaya hazır olmalısın. Meydan okuma gelişmeni ve büyümeni sağlayacak en önemli yaklaşımlardan biridir. Bir başka ifadeyle meydan okuma, yapabileceğinden çok daha fazlasını yapabilmek için risk almak demektir.

Yeni bakış açılarına sahip olmak ve başkalarına meydan okumak için başarılı olabileceğin bir alan bulman gerekir. Bu sayede kendin için maksimum düzeyde değerler oluşturabilirsin. Başkalarını taklit etmeye çalışmamalısın. Farklı düşünmelisin. Kendine ve etrafındaki insanlara en değerli katkıyı nasıl yapacağını düşünmeye çalışmalısın.

39. Mizah

Mizah komik olma niteliğini belirten bir kelimedir. Komik olmak muhtemelen sağlığın için yapabileceğin en iyi şeylerden biridir. Mizah duygusunu zihninin bağışıklık sisteminde yer alan bir nitelik olarak düşünebilirsin. Depresyon riski taşıyan insanlar bir tür olumsuz uyaranlarla karşılaştıkları zaman depresyona girme eğiliminde olurlar. Mizah bunu engelleyen bir etkendir.

Ancak, olumsuz bir olayı mizahi bir bakış açısıyla yeniden çerçevelemek bir tür duygusal filtre gibi davranarak olumsuzluğun bu tür depresyonla bağlantılı olan bir olayı tetiklemesini önler. Mizah sadece depresyona karşı kullanabileceğin bir kalkan değildir. Aynı zamanda genel yaşam kaliteni artıracak önemli bir etkendir. Mizah sayesinde kendine olan güvenini yükseltebilir ve sosyal becerilerini geliştirebilirsin.

40. Mutluluk

Mutluluk, hayatın iyi olduğunu hissettiğin ve gülümsemek istediğin zamanı sana getiren duygudur. Onu üzüntünün tam tersi olarak düşünebilirsin. Mutluluk, bir iyilik, neşe veya memnuniyet duygusudur. İnsanlar başarılı, güvenli veya şanslı olduklarında kendilerini mutlu hissederler. Bu sebepten ötürü mutluluğun hayatta önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Mutluluğun bu kadar önemli olmasının temel nedeni hayatta belirlemiş olduğumuz kendi hedeflerimiz için son derece hayati öneme sahip olmasıdır. Ayrıca mutluluk, kişisel hırs ve hedeflere ulaşma konusunda bize yardımcı olabilen bir niteliktir. Bununla birlikte mutlu olduğumuz zaman hem kendi hayatımızı hem başkalarının hayatını değiştirme potansiyeline sahip olabiliriz.

41. Otorite

Otorite aslında belirli emirleri verebilme yetkinliğidir. Fakat sosyal yaşam içerisinde otorite kendini yeniden tanımlama yoluna gitmiştir. Bir insanın otoriter olması demek bulunduğu alanda veya konuştuğu alanla ilgili yetki sahibi olması anlamına gelir. Bu büyük kazanımların, hırslı çalışmaların ve bitmek bilmeyen öğrenme arzusunun yegane sonuçlarından biridir.

Otorite hayatının temel değerlerinden birisi olabilir. Bunu sosyal bir hiyerarşi olarak görmen durumunda bir başkasına bir şeyleri yapmasını sağlama hakkına sahip olursun. Otorite bir konu veya olay hakkında kontrolün sende olması anlamına gelir. Örneğin, alanında araştırmalarıyla tanınmış bir sismolog olman durumunda bu alanda söylediğin şeyler konusunda insanlar seni dinleme taraftarı olacaklardır.

temel değerler öğrenme

42. Öğrenme

Öğrenme genellikle birileri tarafından öğretilecek beceri veya bilgi edinme anlamına gelir. Öğrenme çalışarak mümkün olan bir şeydir. Öğrenme insanın varlığı için çok önemlidir. Tıpkı vücudun gıdaya ihtiyaç duyması gibi, insan sürekli olarak bilgi edinmeye muhtaç durumdadır. Bugün, sürekli öğrenme, eleştirel düşünme ve farklı kültürlerle ilişki kurma konusunda insanlara yardımcı olur.

Hayat boyunca sürekli olarak yeni bir şeyler görme ve yeni şeyler deneyimleme şansına sahip oluruz. Bunlar karşısında ne yapmamız gerektiğini bilmemiz için onlar hakkında bilgi edinmememiz gerekir. Öğrenme olmasaydı bugün insanlığın varlığından söz etmek bile mümkün olmayabilirdi. Kendi gelişimini önemsiyorsan öğrenme değerini hayatının önceliklerinden biri haline getirmelisin.

43. Öz Saygı

Öz saygı basit bir biçimde kendinle gurur duyduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Kendinle gurur duyuyorsan kendine saygı duyuyorsun demektir. Diğer taraftan başkasına karşı haksız veya kaba davranırsan kendine olan saygını kaybetmiş olursun. Kendini iyi hissetmeni sağlayan şeyler hakkında kendine saygı duyman harika bir şeydir.

Kendine saygının bu kadar önemli olmasının sebebi başkaları hakkında ne düşünüyorsan düşün, başkalarını memnun etmek için daha az motive olunca kendine verdiğin hediye gibidir. Kendine saygı duymak, hayatını farklı şekillerde değerli kılabilir. Genellikle kendimize cesaret kırıcı düşüncelerle yaklaşırız. İşte bu tür zamanlarda hayatımızdaki en önemli kişinin kendimiz olduğunu hatırlamamız gerekir.

44. Özerklik

Özerklik insanın özgür iradesini tanımlayan bir temel değerdir. En basit anlamıyla özerklik, bir insanın kendi değerleri ve ilgi alanlarına göre hareket etme yeteneğiyle ilgilidir. Özerklik, bir dizi beceri ve tutumdan oluşur. İlgili beceriler arasında akıl yürütme, farklı bakış açılarını anlama ve başkalarıyla tartışma gibi beceriler vardır. Bunları yapabilmek için insanın özerklik değerine sahip olması gerekir.

Özerklik, insanın kendisine değer vermesini ve kendisine saygı göstermesini sağlayan bir durumdur. İnsanın kendisi için neyin önemli olduğuna dair gelişmiş bir anlayışa sahip olması çok önemlidir. Özerklik için gerekli olan becerilerin ve davranışların geliştirilmesi için insanın tüm fırsatları değerlendirebilmesi ve neyin önemli olduğunu belirleyebilmesi gerekir.

45. Özgünlük

Özgünlük temeline inilecek olursa basit bir anlamı ortaya çıkarır. Özgünlük senin gerçek ve dürüst olmandır. Sadece gerçekte kim olduğunla ilgili değildir. Aynı zamanda kabiliyetlerin el verdiği kadar en iyi kişi olabilmekle alakalıdır. Mevcut durumda güvenle yaşamak ve kendine karşı dürüst olmakla ilgilidir. Bu nedenle özgün olmayı başaran bir insan, etrafındaki insanları rahatlatır.

Özgünlüğün sosyal bir yetenek olduğunu kabul etmek çok önemlidir. Özgün olma “bahsedilen şey olmak” ile ilgili etkileşimli davranışların nitelikleridir. Bir insanı, başkalarına karşı tavrının gerçekten inandığı şeye uyum sağladığı ölçüde özgün olarak görürüz. Bu yüzden öncelikle ve muhtemelen en önemlisi, özgün olmak, her gün yaptığın şeyin keyfini çıkarmanı sağlayan en önemli niteliktir.

46. Popülerlik

Popülerlik, iyi beğenilme ve çok sayıda arkadaş ve hayran sahibi olmanın kalitesidir. Popülerlik sahibi olmak, her zaman seni destekleyen veya seni seven birçok insan olması anlamına gelir. Aslına bakarsan popülerlik sadece bir dereceye kadar değerlidir. Zenginlik, statü ve görünüş gibi önemlidir. Çünkü insanlar genel olarak başkalarından onay aldıkları zaman kendilerini hissederler.

Popülerlik bu onay durumunu olağan bir biçimde sana sunan bir etkendir. Örneğin, birçok filmde veya çizgi romanda gördüğün süper kahramanlar doğal olarak popülerdirler. Popüler olmalarını sağlayan şey ise her zaman insanlar için yüksek değere sahip olmalarıdır. Bunu yapabildikleri en iyi şeyi yaparak gerçekleştirirler. Bir başka ifadeyle insanlara yardımlarını sunarak popüler olurlar.

47. Saygı

Saygı, bir şey veya biri hakkında düşünmenin bir yoludur. Örneğin, öğretmenine saygı duyarsan ona hayran olur ve ona iyi davranırsın. Başkalarından saygı duymak önemlidir. Çünkü kendini güvende hissedersin ve kendini ifade etme konusunda daha başarılı olursun. Hayatında yer alan önemli insanlar tarafından saygı duyulan birisi olduğunda başkalarına neden ve nasıl saygı göstermen gerektiğini öğrenirsin.

İnsanların bilgilerinden yararlanma yoluna gittiğin zaman onlara saygı göstermen gerekir. Özellikle karşındaki kişinin kişisel değerlerine saygı göstermelisin. Saygının aynı zamanda toplumsal düzeyde çok önemli bir yeri vardır. Bu değeri görmezden gelmek pek mümkün değildir. Herkes birbirine saygı duyduğu zaman karşındaki kişiye kendi bakış açını ifade etme konusunda saha sağlıklı bir ortam elde etmiş olursun.

48. Servet

Servet kelimesinin birçok anlamı olsa bile genellikle çok paraya veya değerli olan başka bir şeye sahip olmak anlamına gelir. Örneğin, keyifli ve uzun süreli bir yaşam tarzını sürdürebilmek için optimum sağlığa sahip olman gerekir. Servet, optimum sağlık için büyük bir destekleyicidir. Çünkü sana sağlıklı seçimler yapma ve mevcut sağlık kaynaklarından en iyi şekilde faydalanma konusunda finansal özgürlük sağlar.

Servet, sağlık ve mutluluk arasında başlangıçta pek görülmeyen bir bağ vardır. Bu bağ her birisinin birbiriyle iç içe olmasını sağlayan bir niteliktir. Servetin varsa sağlıklı olma konusunda çok daha fazla fırsata sahip olursun. Sağlıklı olman seni daha mutlu yapar. Bu nedenle servetin dolaylı yoldan bir mutluluk aracı olduğunu söylemek mümkündür.

temel değerler sevgi

49. Sevgi

Sevgi bir duygu ifadesidir. Sevgi bir adanmışlık ve tutkudur ama aynı zamanda tutarlıdır. Mutluluğu değerlendirmek için son derece iyi bir yöntemdir. Çünkü mutluluk dolaylı olarak sevgi ile orantılıdır. Mutluluk satın alabileceğimiz bir şey değildir. Dolayısıyla onun bir şekilde oluşturulması gerekir. Ancak sevgi sadece iyi ve güzel olan insanlarla gelebilen bir şeydir.

Kendini daha iyi hissetmek için ihtiyacın olan tek şeyin sevgi olduğunu düşünebilirsin. Basit bir şekilde belirtmem gerekirse bunu yapmamalısın. Sevgi asla bir zorunluluk değildir. Su hayatta kalmak için bir esas durumundadır. Ancak sevgi için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Sevgi hayatında hemen hemen her şeye tesir etmesi gereken bir değerdir.

50. Sorumluluk

Sorumluluk, bir topluluğun üyesi olarak yapman gereken şeyi yerine getirmen anlamına gelir. Sorumluluk, yaptığın her eylemde belli bir kural dizisini izlemeni gerektirir. Arkadaşlarını, aileni veya iş arkadaşlarını hayal kırıklığına uğrattığında sana inanmayı bırakırlar. Yalnızca taahhütlerini yerine getirdiğin zaman ciddiye alınırsın.

Sorumluluk, sürekli olarak üstlenip yapmadığın bir şey olduğunda hiçbir anlam ifade etmez. Yaptığın eylemlerin sorumluluğunu üstlenmelisin. Bir konuda hata yapmışsan bunu bir başkasının hatası gibi göstermeye çalışmamalısın. Bunu yaparak, dünyaya hayatının her bölümünü kontrol edebildiğinde dair bir mesaj vermiş olursun.

51. Statü

Birisi bir şeyin durumunu bilmek isterse onun hangi koşulda olduğunu yani hangi statüde olduğunu bilmek istiyor demektir. Statü günlük yaşantıda elde ettiğin tüm sosyal kazanımların bir sembolüdür. Statü aslında bilinenin aksine bir güç faktörünü belirtmez. Sadece karşındaki kişinin ömür boyu öğrendiklerinin değerini belirten bir şeydir.

Statünün senin için önemli olmasının sebebi ise hayattaki kazanımlarını yansıtacak olmasıdır. İnsanlar bir yarış içinde olmayı severler. Dolayısıyla materyalist bir yaklaşımla gelişen ve her geçen gün büyüyen dünyada statünün yeri çok ayrıdır. Her ne kadar bunu önemsemeyecek birisi olsan bile statü zaman zaman insanların duyduğu saygıyı ve itibari etkileyen bir durumdur.

52. Şöhret

Şöhret, birçok insanın senin kim olduğunu bilmesi durumudur. Şöhret topluluk içerisinde yaygın olarak başarının bir yansıması olarak görülür. Çünkü modern toplum bu kavramlara değer veren bir yapıdadır. Ancak şöhreti doğrudan mutluluğa açılan kapı olarak yorumlamak mümkün değildir. Mutluluk kişisel ve özen bir şeydir. Şöhret ise birçok şeyi başkalarıyla paylaşman anlamına gelir.

Bazı insanlar şöhret ile başarıyı birbirine karıştırırlar. Şöhret, başarının bir sonucudur. İkisi arasındaki temel farkı iyi bilmek gerekir. Başarı ile şöhret arasında bir seçim yapman gerektiğinde mutlaka başarının tarafını seçmelisin. Başarı olmadan şöhret olabilme şansın yoktur. Bu nedenle önceliğin her zaman başarı olmalıdır. Bununla birlikte başarı için diğer temel değerlerden destek almayı ihmal etmemelisin.

53. Tanınma

Tanınma, birileri için aşina olunan biri veya birisi olman anlamına gelir. Tanınma özellikle sosyal çevrenin bulunduğu noktada ve iş hayatında önemli bir yere sahiptir. Çünkü çalışanlar daima iyi çalışmalarının tanınmasını ifade eden takdirlere ihtiyaç duyarlar. Bu sayede çalışmalarının başkaları tarafından değerli göründüğünü onaylarlar.

Çalışanların yaptığı işlere değer verilmesi durumunda onların memnuniyetleri ve doğal olarak üretkenlikleri artış gösterir. Böylece iyi işlerini sürdürmek veya geliştirmek için ekstra motivasyona sahip olurlar. Bu nedenle tanınma iş hayatında çok önemli bir yere sahip olan değerdir. Oldukça güçlüdür ve en önemlisi bir olumlu geri bildirim görevi görür.

54. Topluluk

Topluluk aslında bir sosyal birimdir. Standartlar, din, nitelikler veya karakteristik özellikler gibi ortak bir şeye sahip olan küçük veya büyük sosyal birimlere topluluk adı verilir. Temel olarak, topluluklar sosyal etkileşimleri artırmak için oluşturulurlar. Topluluğun bir parçası olmak bir bireye yaşamak için güç, benlik hissi, ilgi, tutku ve amaç verir.

Topluluk her insanın hayatında önemli bir yere sahiptir. Çünkü topluluk sayesinde büyür ve gelişiriz. Gelişimimiz konusunda etkisi çok büyük olan bu etkeni temel değerlerimiz arasında görebiliriz. Başkalarıyla paylaşabileceğimiz bir şeyler olduğu zaman karşılıklı bilgi alışverişlerinde bulunabiliriz. Topluluk gelişim, değişim ve aynı zamanda refah için bir gereksinimdir.

55. Vatandaşlık

Vatandaşlık aslında vatandaş olma statüsüdür. Bir ülkede vatandaşlık hakkına sahip olduğun zaman orada yaşama, çalışma, oy kullanma ve vergi ödeme hakkına sahip olmuş olursun. Bir vatandaş olmak her nerenin vatandaşı olduysan o yerdeki haklarını ve sorumluluklarını belirtir. Hak ve sorumluklar ait olduğun her topluluk için farklıdır.

Hangi topluluğun vatandaşı olursan ol o gruba tam olarak katılma hakkı elde edersin. Bu seni bilgi alma konusunda çeşitli sorumluluklarda donatır. Bir dünya vatandaşı olarak insan hakları konusunda bilinçli olman gerekir. Dünyaya karşı özen gösterme sorumluluğun vardır. Böylece gelecek nesillere daha gelişmiş ve daha iyi korunmuş bir çevre bırakma başarısını gösterebilirsin.

temel değerler yaratıcılık

56. Yaratıcılık

Yaratıcılık, sıradanın ötesine geçme yeteneğidir. Sorunlara özgün çözümler bulmak için farklı düşünmeni sağlayan kritik düşünme kabiliyetidir. Genel olarak yaratıcılığı günlük hayatımızda sanatsal işlerle sınırlı tutarız. Ancak yaratıcılık yaşamın her alanında gerekli bir unsurdur. Yaratıcılık olmasaydı bize çeşitli işleri çok daha pratik ve kolay bir biçimde yapmamızı sağlayan teknolojik hayal gücümüz var olamazdı.

Yaratıcılık kendine özgü bir takım niteliklere sahiptir. Çünkü yaratıcılık geçmişten gelen bir sebep olmadığında ortaya çıkan durumdur. Yaratıcılık aslında mantıksızlıktır. Oldukça yeni olarak görülmesi gereken bir durumdur. Geçmişe dokunması mümkün değildir. Bu nedenle yaratıcılığın çoğu zaman güven arayan bir akıldan gelmesi mümkün değildir.

57. Yeterlilik

Yeterlilik aslında yetenek demektir. Her ne kadar birisinin yeteri kadar iyi olduğunu belirtmek için kullanılsa bile yeterlilik aslında bir kişinin belirtilen bir konuda bir başkasıyla rekabet edebilecek kadar iyi olduğu anlamına gelir. Örneğin, tıpla bağlantılı sınavları geçmen durumunda tıbbi uzmanlık edersin. Bu senin yeterlilik durumunu gösterir.

Yeterliliğin bir temel değer olmasının sebebi ise bir şeyi yeteri kadar iyi yapabilmekle ilgilidir. Bilgi, kabiliyet ve yetenek ile iç içe olan bu durum kişinin belirli bir görevi yerine getirebilmesi için gerekli olan şartları sağlayıp sağlayamadığını belirlemiş olur. Yeterlilik, özellikle rekabetin yüksek düzeyde olduğu işlerde veya iş alanlarında fazlasıyla önemlidir.

Umarım bu yazı insanın sahip olabileceği temel değerleri öğrenme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

6 Comments

  1. Bunların her biri için özdeyiş şiir şarkı kitap alıntıları vs. ekleseydiniz çok daha güzel olurdu

  2. İnsanın kendini tanıması,kendine katkı sağlamsı ve kişisel gelişimi için önemli bilgileri edindim.Teşekkürler

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Bu ara kişisel gelişime biraz ara verdim ama zamanı geldiğinde tam gaz devam edeceğim. 🙂

Yorum yapıp katkı sağla...