İnisiyatif almak nedir ve neden önemlidir?

İnisiyatif almak, bir şeyleri gerçekleştirmek için fazladan yol almak veya normal sorumluluklarının ötesine geçmek anlamına gelir. İnisiyatif almak, yapılması gereken bir şeyi görme ve başkası sana söylemeden kendi özgür iradenle onu yapmaya karar verme yeteneğin anlamına gelir.

İnisiyatif almak, bir şeyleri gerçekleştirmek için fazladan yol almak veya normal sorumluluklarının ötesine geçmek anlamına gelir. İnisiyatif almak, yapılması gereken bir şeyi görme ve başkası sana söylemeden kendi özgür iradenle onu yapmaya karar verme yeteneğin anlamına gelir.

Bir şeyleri daha önceden olduğundan daha iyi hale getirme veya bir şeyleri yapmanın süreçlerini ve yollarını iyileştirme arzusuyla kendi kişisel isteğinin dışında bir şey yaptığın zaman yine inisiyatif almış olursun. Bu aynı zamanda iş yerinde başkaları için sürpriz sonuç anlamına gelir.

İnisiyatif almak ne demektir?

İnisiyatif aldığında, karar verme sürecinin sahipliğini üstlenirsin. Önleyici bir biçimde hareket ederek işleri halletmiş olursun. İnisiyatif almak, fazladan yol kat etmek ve kimse sana söylemeden görevleri tamamlamak anlamına gelir.

İnisiyatif almak, öngörü ve kendine yeni beceriler öğretme becerisi gerektirir. Uzun vadede profesyonel yaşamını iyileştirmenin ve kişisel hedeflerine ulaşmanın bir yoludur. İnisiyatif göstermek kendi başarın için sorumluluk almak demektir.

İnisiyatif almak neden önemlidir?

Hayatın her alanında değişimi gerçekleştirmenin anahtarı, bunu yapmak için inisiyatif almaktır. Bu, başarmak istediğimiz şeyde sorumluluk almamız, sesimizin duyulmasını sağlama ve hedeflerimizi/hayallerimizi gerçekleştirme yolunda bir adım atmamızı sağlar.

  • Kişisel hedefler: Herkesin kişisel hedefi vardır. Okumaktan, bir işte çalışmaya, bir şeyler geliştirmeye ve yazmaya kadar pek çok şey olabilir. Bir plan yapmalı ve bu hedefleri tamamlamak için harekete geçmelisin.
  • İş hedefleri: İşinde inisiyatif almak kariyer yolunda ilerlemeye çalışırken büyük bir fırsattır. İnisiyatif alarak yapabileceğin her şeyi öne çıkarırken aynı zamanda iş ahlakını ve güçlü yanlarını göstermiş olursun.
  • Topluluk hedefleri: Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi umursuyor musun? O halde inisiyatif alman gerekiyor olabilir. Ne kadar küçük olursa olsun toplum için harekete geçmek atman gereken ilk adımdır.

İş yerinde inisiyatif almak sadece şirketinin daha başarılı olmasına yardımcı olmaz. Aynı zamanda işverenin seni önemli biri olarak görmesini sağlar. Sektörün ve konumun ne olursa olsun inisiyatif almak bir adım daha öne çıkmana yardımcı olur.

Belirli projelerde inisiyatif almak seni iş yerinde değerli bir ekip üyesi haline getirir. Bu gelecekte belirli başarılar elde etmen anlamına gelebilir. Bir işte inisiyatif alarak özgüvenini göstermiş olursun. Aynı zamanda profesyonel yaşamını ve kişisel yaşamını iyileştirmek için adım atarsın.

Bu adımı basit bir adım olarak düşünmemelisin. Çünkü kariyerinde inisiyatif aldığın zamanları göz önünde bulundurarak, onlardan dersler çıkararak ve bir şeyler öğrenerek gelecek iş görüşmeleri sırasında karşındaki kişileri etkilemeyi başarabilirsin.

İnisiyatif alma becerini nasıl geliştirirsin?

İnisiyatif almak, zorlukların üstesinden gelmede ısrarcı olmak adına geliştirmiş olduğun bir davranış biçimidir. İnisiyatif gösterdiğin zaman sana söylenmeden bir şeyler yapmış olursun. Bilmen gerekenleri bulursun, işler zorlaştığında devam edersin ve çeşitli fırsatlardan yararlanırsın.

Çoğumuz inisiyatifin ne olduğunu aslında biliriz. Hasta olduğu zaman amirinin veya patronunun yerini dolduran birini gördün mü? Gördüysen inisiyatif alan biriyle karşılaşmışsın demektir. Yönetim katına çeşitli önerilerde bulunan bir kişiyi görmek yine aynı şekilde yorumlanabilir.

İnisiyatif almak günümüzün iş ortamında giderek daha önemli hale gelmiş bir şeydir. Kuruluşlar, birilerinin onlara ne yapacaklarını söylemesini beklemeden kendi ayaklarının üzerinde durabilen, düşünebilen ve harekete geçebilen çalışanlar isterler. Bunlardan biri olmaya hazır mısın?

1. Kariyer planı geliştirmelisin

Kariyer planına sahip olmak ile inisiyatif almak arasında ne gibi bir bağlantı olduğunu merak ediyor olabilirsin. Dürüst olmak gerekirse bu biraz kararlılıkla ilgilidir. Uzun vadeli kariyer planına sahip kişilerin inisiyatif alma olasılıkları her zaman daha yüksektir.

Çünkü bu kişiler ne istediklerini ve ne yapmaları gerektiklerini bilirler. Özellikle harekete geçme ve kariyer hedeflerini ilerletme konusunda fırsatları değerlendirirler. Bu fırsatları değerlendirebilmek için elbette ihtiyaç duyacakları en önemli şey inisiyatif almak olacaktır.

Ayrıca neyi başarmak gerektiğini bilmek için işini, ekibini ve firmanızın amacını anladığından emin olmalısın. Neye ulaşmak istediğini anladıktan sonra kariyer hedeflerini kişisel hedeflerinle (yukarıda bahsetmiştim) bütünleştirmelisin.

2. Kendine güvenmelisin

İnisiyatif almak istiyorsan cesaretli ve güçlü bir benlik duygusuna sahip olmalısın. Özellikle insanların eylemlerine ve önerilerine katılmayacağından korkuyorsan problem yaşaman olasıdır. Bunun için kendine olan güvenini geliştirmek için çaba göstermelisin.

Örneğin, hızlı kazançlar elde edebilmek için küçük hedefler belirlemelisin. Kendini yapmaktan korkacağın şeyler yapmaya zorlamalısın. Bu sadece özgüvenini geliştirmene yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda daha korkutucu görevleri başarmak için daha cesaretli olmanı sağlar.

Buna ek olarak olumlu düşünmenin gücünden yararlanmak istiyor olabilirsin. Olumlu düşünme sayesinde ihtiyaç duyduğun pozitif enerjiye sahip olabilirsin. Elbette bunun bir sınırı vardır ama doğru sınırları çizmenin elinde olduğunu unutmamalısın.

3. Fırsatları keşfetmelisin

İnisiyatif gösteren insanlar bunu genellikle meslektaşlarının veya liderlerinin fark etmediği fırsatları tespit ederek ve bunlara göre eylemler gerçekleştirerek yaparlar. Firmalarının nasıl çalıştığını merak ediyorlar ve zihinlerini daima yeni fikirlere açık tutarlar.

Her zaman çalıştığın kurumda iyileştirmeyi kullanabilecek alanlar arayışında olmalısın. Fırsatları ve potansiyel iyileştirmeleri tespit etmek için takip etmen gereken belirli yolun varlığının farkında olmalısın. Örneğin aşağıdaki sorulardan bazıları sana bu konuda yardımcı olacaktır:

  • Müşteriler neyi geliştirmeyi isterler?
  • Müşterilere yardım edebilseydik neyi daha iyi yaparlardı?
  • Kaliteyi nasıl iyileştirebiliriz?
  • Temel yetkinliklerimizi kullanarak başka kimlere yardımcı olabiliriz?
  • Daha büyük sorunlara dönüşebilecek küçük sorunlarımız var mı?

Tüm bunları arama alışkanlığı edinmen gerekir. Belki de not defterine veya telefonda kullandığın not alma uygulamalarına bunları hatırlamanı sağlayacak bazı notlar ekleyebilirsin. İşler ters gittiğinde bir şeyleri düzeltmek için nasıl inisiyatif alacağını düşünmelisin.

4. Fikirlerini kontrol etmelisin

Müşteri hizmetleri sürecinde yaşanan tıkanıklığı aşmanın yaratıcı bir yolunu bulduğunu hayal etmeni istiyorum. Fikrinle doğrudan patronun kapısını çalmadan önce gerekli hazırlığı yapmış olman önemlidir. Bir başka ifadeyle dersine iyi çalışman gerekir.

Projenin maliyetinin düşük olacağı konusunda patronunu veya amirini ikna etmen gerekebilir. Bir çözüm üreterek inisiyatif almak istiyor olabilirsin. Bunun için fikrin üzerine ödevini en iyi şekilde yapmış olmalısın. Ne kadar çok araştırma o kadar çok başarı şansı demektir.

5. Kalıcılığına odaklanmalısın

Kalıcılık ve süreklilik zorluklarla karşılaşsan bile ilerlemenin sanatıdır. İnisiyatif alan insanlar genellikle yol boyunca zorluklar ve aksiliklerle karşılaşırlar. Bu nedenle, ortaya koyduğun şeyi başarmak istiyorsan esneklik çok önemlidir.

Fikrinde ısrar ettiğin zaman değişimi etkili bir şekilde nasıl yöneteceğini öğrenmiş olursun. Böylece işleri çok daha kolay halde yapılabilir bulacaksın. Bu başarı ile başarısızlık arasındaki ince farkın ortaya çıkması anlamına geleceği için kendini şanslı hissedebilirsin.

6. Dengeyi yakalamalısın

İnisiyatif almak önemli olsa bile onu kullanma şeklinde akıllıca davranmak aynı derecede önemlidir. Bazı durumlarda inisiyatif almak uygunsuz olabilir. Başkaları için çok fazla ekstra iş üreten insanlar başkalarının üzülmesine neden olabilecektir.

Örneğin, her fikrinde “ısrarcı” ve “istekli” olan bir iş arkadaşın olabilir. Bu kişi sürekli olarak ekibi yeni fikirler için zorlayan birisi çıkabilir. Bu gibi durumlarda teknenin gereğinden fazla sallanması söz konusu olacağından dengeyi yakalama konusunda kendini geliştirmesi gerekir.

Bu yüzden iyi karar verme tekniklerini öğrenmek çok önemlidir. Bu becerileri ne kadar geliştirirsen, bir fikrin ne zaman iyi olduğunu ve ne zaman olmadığını o kadar iyi değerlendirmiş olursun. Bu sayede inisiyatifin için sağduyu geliştirmiş olursun.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

2 Comments

  1. İnisiyatif almak hem herkese göre , hem de her şeyde değildir. Kişi cesur, akıllı, yetenekli, tecrübeli, öngörülü gibi özelliklerin hepsine sahip olsa da inisiyatif alma müsaadesine nail olmalıdır. Bu müsaade kim tarafından verilir diye sorarsanız. Patron, müdür gibi şahıslar akla gelse de esas müsaade sahibi yaratıcıdır. Konu, ister istemez kadere dayandı ki, sebebini biraz açayım. Yaptığımız ve yapacağımız işler, hareketler, söylemler hep izne tabidir. Eğer, kötü bir iş yapacaksak önümüz açıktır ki, Kuran’da Allah bildiriyor. Ama, iyi bir iş yapacaksak yapacağımız kişilerin veya kurumların hak etmesine bağlıdır. Denge üzerine kurulan kainat, dengelerin bozulmaması uğruna bazı henüz bilim açısından tespit edilememiş yönlendirmelere, önlemlere, hatta kazalara tabidir. Ben de çoğu olayda inisiyatif aldım, çalıştığım şirketlerde önerilerde bulundum, çoğu kişilere hatalarını bildirdim, ama hepsinde başarılı oldum mu? Koskoca bir HAYIR! Çünkü, çoğu kendi akıllarına güvendiler, yalakalarına inandılar. Neticede kulak asmayanlar, sadece kulaklarından asılmadılar, intihar edeni de oldu. Bu nedenle kişi öncelikle kendi için çalışmalı, hak ettiğine ve hak ettiklerine inanıyorsa inisiyatif alıp hem kendini, hem de çevresini geliştirmeli, gerisi nafile.

Yorum yapıp katkı sağla...