Beyin egzersizi için işe yarar 8 oyun

Beyin egzersizi yapmanı sağlayacak oyunları birkaç farklı kategoride ele almak mümkündür. Oyunlar İnternet siteleri, uygulamalar ve video oyunları şeklindedirler. Hangisi ihtiyacını karşılıyorsa ona yönelmeli ve beyin egzersizi yapmak adına kendin için en doğru yeri bulmalısın.

Sudoku meraklısı olan insanların ortak noktası zihinsel işlevleri geliştirmek ve beynin yaşlanmasını önlemektir. Bu tür oyunları oynarken aslında bilişsel işlev açısından kendini geliştirmiş olursun. Oyunlar mantık becerilerini ve hafızanı geliştirerek beyin egzersizi yapmanı sağlarlar.

Beyin egzersizi yapmanı sağlayacak oyunları birkaç farklı kategoride ele almak mümkündür. Oyunlar İnternet siteleri, uygulamalar ve video oyunları şeklindedirler. Hangisi ihtiyacını karşılıyorsa ona yönelmeli ve beyin egzersizi yapmak adına kendin için en doğru yeri bulmalısın.

Sudoku

Sudoku, hafızaya dayalı olan ve oldukça bağımlılık yapan bir sayı yerleştirme oyunudur. Bi Sudoku bulmacasını tamamlamak için ileriye bakman ve sonuçların izini sürmen gerekir. Bu kutuya 2 koyarsan, yanındaki 4 ve çaprazındaki 6 olmalı gibi fikirler üretmeye çalışmalısın.

Bulmacalar gibi Sudoku da aslında kağıt üzerinde oynanabilen bir oyundur. Ancak dilersen bunu İnternet üzerinden ücretsiz olarak oynayabilirsin. Hatta cep telefonunda oynayabilmek için çeşitli farklı uygulamalar bulabilirsin.

Sudoku her bulmaca gibi çeşitli zorluk derecelerine sahiptir. Başlarken kuralları öğrenene kadar kolay oyunları oynamalısın. Daha sonra orta seviyedekilere ve ardından zor seviyedekilere geçiş yapabilirsin. Sudoku sabır, hafıza ve ileri görüşlülük gerektiren bir oyundur.

Sudoku’yu bilgisayarından oynamak için Web Sudoku adresinden yararlanabilirsin. iOS için Sudoku.com – Mantık Oyunu uygulamasını ve Android için Sudoku.com – Bedava Oyun uygulamasını kullanabilirsin.

Lumosity

Lumosity mevcut olan en iyi beyin egzersizi ve zihinsel fitness platformudur. Ücretsiz olarak bir hesap oluşturarak günde üç oyun oynayabilir veya ücretli abonelik alma yoluna gidebilirsin. Hangi yolu seçersen seç yapman gereken sonuçlarını takip ederek gelişmektir.

Lumosity sayesinde beynini sürekli zorlayacak ve her seferinde daha iyi skorlar almaya çalışacaksın. En önemlisi, oynayacağın her oyun beynin için eğlenceli olacağı için hiç sıkılmazsın. Bilimsel olarak desteklenmiş olan bu oyunlarla beyin egzersizinin keyfini çıkarabilirsin.

Lumosity’i bilgisayarından kullanmak için Lumosity adresinden yararlanabilirsin. iOS için Lumosity – Zihin Jimnastiği uygulamasını ve Android için Lumosity – Zihin Jimnastiği uygulamasını kullanabilirsin.

HAPPYneuron

HAPPYneuron oyunlarla dolu bir İnternet sitesidir. Oyunlar ve yapılabilecek diğer şeyler beynin beş kritik bölgesini hedefler. Bunlar hafıza, dikkat, dil, yönetimsel ve görsel işlevler şeklindedir. Tıpkı Lumosity’de olduğu gibi oyunları özelleştirmek mümkündür.

HAPPYneuron’u kullanarak gelişimini takip edebilir ve bilimsel olarak kanıtlanmış olan oyunlarla beyin jimnastiği yapabilirsin. Lumosity’nin aksine bu adres ücretli üyelik sistemiyle çalışır. Ancak bir ücretli üyelik almadan önce ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsin.

HAPPYneuron’u bilgisayarından kullanmak için HAPPYneuron adresini ziyaret edebilirsin. Maalesef bu platformun iOS ve Android için geliştirilmiş uygulamaları yoktur. Tekrar hatırlatmam gerekirse platformu kullanabilmek için ücretli üyeliğe sahip olman gerekir.

My Brain Trainer

MyBrainTrainer “beyin için çevrimiçi spor salonu” olduğunu iddia eder. Lumosity ve HAPPYneuron ile benzer bir sisteme sahiptir. Avantajı ise üç aylık üyeliğin diğer platformlardaki bir aylık üyeliğe denk bir fiyatta olmasıdır. Hatta yıllık üyelik fırsatı hepsinden daha avantajlıdır.

Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan bir durumdaysan bu platformu kullanmayı düşünebilirsin. İnternet sitesinin içerisinde oyunlar ve bulmacalar vardır. Her birisi zihin jimnastiği konusunda yardımcı olur. Sitenin günde en az 10 dakika beyin egzersizi yapmanı önerir.

MyBrainTrainer’ı bilgisayarından kullanmak için MyBrainTrainer adresini ziyaret edebilirsin. Maalesef bu platformun iOS ve Android için geliştirilmiş uygulamaları yoktur. Tekrar hatırlatmam gerekirse platformu kullanabilmek için ücretli üyeliğe sahip olman gerekir.

Kare Bulmaca

Kare Bulmaca klasik bir beyin egzersizi aracıdır. Sadece dil konusunda gelişmeni sağlamaz. Aynı zamanda belirli farklı boyutlardan hafıza konusunda kendini geliştirmeni sağlar. En önemlisi bu aracı hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak kullanabilme şansının bulunmasıdır.

Kare Bulmaca çözmek için bir gazete veya bulmaca dergisi satın alabilirsin. Bulmaca dergileri son derece iyi çözümlerdir. Çünkü dilediğin zaman elinin altında bir bulmaca vardır. Bir bulmaca dergisi veya bulmaca kitabı almaya çalışırken kendi seviyene uygun olanı almayı ihmal etmemelisin.

Kare Bulmaca konusunda çevrimiçi takılmak istiyorsan çeşitli İnternet sitelerinden ve uygulamalardan faydalanabilirsin. Bunların her birisi günlük beyin egzersizini yapma konusunda sana yardımcı olacaktır. Günde sadece bir bulmaca çözerek dahi egzersiz yapabilirsin.

Kare Bulmaca’yı bilgisayarından çözmek istiyorsan Habertürk’ün Günlük Bulmaca sayfasını ziyaret edebilirsin. iOS için Kelime Çiftliği – Kare Bulmaca uygulamasını ve Android için Kelime Çiftliği – Kare Bulmaca uygulamasını kullanabilirsin.

Braingle

Braingle, dünyanın en büyük beyin egzersizi koleksiyonuna sahip olduğunu iddia eder. Bu İnternet sitesinin içerisinde 10.000’den fazla bulmaca, oyun ve diğer zeka oyunları yer alır. Burası çevrimiçi olarak vakit geçirebileceğiniz en ilgi çekici yerlerden biridir.

Buranın aynı zamanda bir topluluğa sahip olduğunu unutmamalısın. Yabancı dilin iyi durumdaysa topluluğa katılıp diğer insanlarla sohbet edebilirsin. Böylece beyin egzersizi yapma konusunda yeni yöntemler ve yeni yollar keşfedebilirsin.

Braingle’ı bilgisayarından kullanmak istiyorsan Briangle adresini ziyaret edebilirsin. Maalesef bu İnternet sitesinin herhangi bir iOS veya Android uygulaması yoktur. Dilersen mobil cihazlarda tarayıcı üzerinden siteye erişim sağlayabilirsin.

Queendom

Queendom birçok farklı kişisel testin ve anketin yer aldığı ilgi çekici bir İnternet sitesidir. Burada “beyin araçları” olarak adlandırılan bir koleksiyon vardır. Bu koleksiyonun içerisinde zihin genişleticiler, çeşitli quiz seçenekleri ve yetenek testleri vardır.

Yabancı dilin varsa burada yer alan testler ve sınavlarla çok iyi vakit geçirebilirsin. Geçirdiğin her vakit beyin egzersizleri yapmış olursun. Testler ve diğer seçenekler açısından bir sınırın olmadığını bilmelisin. İster kendine uygun olanları istersen popüler olanları çözebilirsin.

Queendom’u bilgisayarından kullanmak istiyorsan Queendom adresini ziyaret edebilirsin. Maalesef bu İnternet sitesinin herhangi bir iOS veya Android uygulaması yoktur. Dilersen mobil cihazlarda tarayıcı üzerinden siteye erişim sağlayabilirsin.

Umarım bu yazı beyin egzersizi oyunları hakkında bilgi sahibi olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

2 Comments

Yorum yapıp katkı sağla...