Başarısızlığın üstesinden gelmek için 7 etkili yol

Başarısızlık ile nasıl mücadele edebilirim? Soruyu doğru sorduğuma inanıyorum çünkü pek çok zaman her birey kendini bu tür bir çıkmazın içerisinde görebilir. Klasik olacak belki ama bu hisse sahip olmak işin en kolayıdır. Çünkü her insan çoğu zaman gidebileceği en kolay yolu seçer.

Çok fazla vaktini almak gibi bir niyetim yok. Sadece başarısızlık hissinin doğal bir durum olduğunu anlatmaya çalışacağım. Sonrasında kendiliğinden harekete geçmeye ikna olacağına inanıyorum. Buna ihtiyacın olacak. Çünkü başarısızlığa takılıp kalıp hayattan bir beklenti içerisinde olmak pek doğru bir durum değil.

Başarısızlık ile nasıl mücadele edebilirim? Soruyu doğru sorduğuma inanıyorum çünkü pek çok zaman her birey kendini bu tür bir çıkmazın içerisinde görebilir. Klasik olacak belki ama bu hisse sahip olmak işin en kolayıdır. Çünkü her insan çoğu zaman gidebileceği en kolay yolu seçer.

Başarısızlık hissiyle mücadele etmek

Başarısızlığın üstesinden gelmek için püf nokta yeniden başlamaktır. Yeniden başlamak için ise önce bulunduğun ruh halinden kurtulmalısın. Başarısızlık hissini bir kenara bırakmayı öğrenerek ilk adımı atabilirsin. Bu takip etmen gereken en doğru yoldur. Bana bu konuda güvenebilirsin.

  1. Hayal kırıklığından sıyrılmayı denemelisin. Başarısızlığı yenmenin ilk yolu yaşadığın hayal kırıklığından kurtulmaktır. Kolay bir iş değildir. Ama ilgili başlıkta paylaştığım bilgileri okuduktan sonra belki kendine doğru bir yol bulabilirsin.
  2. Başarısızlık dışında farklı şeyler düşünmeye çalışmalısın. Bir kez başarısız olduysan yine yeniden başarısız olacağını düşünüyor olabilirsin. Böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını bilmeni isterim. Evet, bir kez başarısız oldun ama hatalarından ders çıkartıp yeniden denemeye çalışabilirsin.
  3. Yeniden denemeye başlamalısın. Her neyi başarmak istiyorsan, kendini o konuda yeniden denemeye teşvik edecek bir şeyler bulmalısın. Burada en önemli unsurun gerçekçi olmak olduğunu unutmamalısın. Yoksa elde edeceğin sonuç yeniden hüsran olacaktır.

Kabul, bir işte başarısız olmuşsan kendine yüklenmeyi tercih edebilirsin ama bu yüklenmeyi aşırıya kaçırdığın zaman eline geçecek tek şey bol bol başarısızlık korkusu olacaktır. Gerçekçi davranıp sonu başarısızlığa çıkmayacak bir plan oluşturmayı denemek zorundasın.

Hayal kırıklıklarından sıyrılmak

Başarısızlık hissini yenmek istiyorsan önerebileceğim ilk adımdır. Önce yaşadığın hayal kırıklığını üzerinden atmalısın. Çünkü bununla yaşamayı seçersen atacağın her yeni adımda aynı hayal kırıklığını yaşayacağını düşünür ve kendini geri çekersin. Bunun yaşanmasına izin vermemelisin.

  • Başarısız olduğun zaman suda ortaya çıkan baloncuklar gibi pek çok olumsuz duygu ortaya çıkmaya başlar. Bunun sebebi duyduğun aşırı sorumluluktur. Korku, endişe, hayal kırıklığı, mutsuzluk ve umutsuzluk gibi pek çok duyguyla aynı anda başa çıkman gerekebilir. Önceliğini her zaman bu duyguları anlamaya vermelisin. Böylece onları ortadan kaldırabilirsin.
  • Başarısızlık sonrası ortaya çıkan durumu kabullenmeyi denemelisin. Bu aslında herkesin aklına gelir. Fakat akıllara gelmeyen tek şey ilerlemek için kabullenmenin zorunlu olmasıdır. Yaşadıklarını kabullenmeyi tercih etmezsen sürekli olarak kendini veya bir başkasını suçlarsın. Hiçbir zaman ileriye doğru adım atamaz ve durmadan yerinde sayarsın.

Farklı şeyler düşünmek

Başarısız olduysan, kendine yapacağın en büyük kötülük sürekli bunu düşünmektir. Başarısız olmuş olabilirsin. Ama günün sonunda kaybeden taraf olmayı seçmek doğru değildir. Daha fazla olumlu düşünmeye çalışmalı ve bu işin üstesinden gelebileceğine inanmalısın.

  • Olumlu düşünmeye alışmalısın. Kişisel gelişimin yapı taşı olarak görülür ve pek çok kişi bu cümleden nefret eder. Herkesi bir nebze anlamak lazım. Çünkü sürekli aynı telkini duyup altının boş bırakılması buna sebebiyet vermiştir.
  • Başarısızlık olumsuz bir düşüncedir. Tamamen olumlu hale dönüştürülemez ama bakış açısı değiştirilebilir. “Bu işi asla yapamam.” demek yerine “Hatalarımdan ders çıkartıp tekrar deneyip başarılı olabilirim.” demek gerekir.
  • Olumsuz düşünceleri imha etmelisin. Olumlu düşünmeye çalıştığın müddetçe karşına hep bir olumsuz düşünce çıkacaktır. İşte yapman gereken bu olumsuz düşünceleri imha etmektir. Kendini suçlamayı bir kenara bırakmalısın çünkü hiçbir faydası olmayacaktır.
  • Kendini beceriksiz görmeyi bir kenara bırakmalısın. Çünkü hayatta öğrenecek çok fazla şey vardır. Daha pek çok şey sayabilirim ama beni anladığına inanıyorum. Ne olursa olsun umudunu yitirmemeli ve yeni yollar denemelisin.
  • Sürekli başarısızlığı düşünmemelisin. Başarısız olduğunda yapacağın ilk şeylerden birisidir. Her seferinde başarısız olduğunu düşünmek, tekrar düşünmek ve yeniden düşünmek. Bunu yaptığın zaman kısa süre içerisinde kendini tüketmiş olursun.
  • Hiç durmadan başarısızlığını düşünebilirsin. En kötü senaryoları hayal edebilirsin, en kötü anları gözünün önüne getirebilirsin. Ancak sonucu bu şekilde değiştiremeyeceğin aklına gelmez. Sonucu değiştirmenin tek yolu ayağa kalkıp yeniden denemektir.

Yeniden denemeye çalışmak

Bunu düşünmeye başladıysan eğer senin adına sevindim. Artık doğru yoldasın, ilerlemen için sadece biraz daha cesarete ve uygulanabilir bir plana ihtiyacın olacak. Başarısızlığı başarıya dönüştürmenin kıyısında olduğunu kabul etmeyi deneyebilirsin.

  • Neyi başarmak istiyordun ve neden başarısız oldun bunu düşünmelisin. Bir yerde bir eksik, bir hata veya bir yanlış olmuş olmalı ki sen şu an başarısız olduğun için bu satırları okuyorsun. Öyleyse yeniden deneyebilmek için ilk iş seni başarısızlığa iten yaptığın hatayı veya yanlışı tespit etmek olmalıdır.
  • Gerçekçi hedeflerle yola çıkmalısın. Bu son cümleye çok iyi bakmanı öneririm. Çünkü bunu yapmazsan yine hayal kırıklığı yaşarsın. Eğer başarısız olmanın nedeni bir işte yetersiz olman ise kendini geliştirmeden asla aynı işi yapmaya çalışmamalısın.
  • Gerçekçi olmak zorundasın. Gerçekçi ama uzun vadeli hedefler seçmelisin. Seçtiğin uzun vadeli hedeflerin altını kısa ve orta vadeli daha ufak hedeflerle doldurarak mükemmel bir yol haritasına sahip olabilirsin. Böylece önüne engeller çıksa bile onları aşmayı başarabilirsin.
  • Hayal et, gerçekleşsin. Aslında her şey bu cümlede gizli. Gerçekçi hedefler seçebilirsin ama onların gerçekleştiğini hayal etmediğin sürece başarılı olamazsın. O hayal uğruna çabalarken bir anda kendini istediğin konumda, istediğin hedefi yerine getirmiş bir biçimde bulabilirsin.
  • Harekete geçmek için doğru yolu bulmaya çalışmalısın. Bir hedefe doğru ilerlemenin çeşitli yolları olabilir. Ama sen kendine en uygun olanı saptamayı ilke haline dönüştürmelisin. Yeni planını uygulamaya koyabilmek için yeterli enerjiye, motivasyona ve güce sahip olup olmadığını düşünmelisin.
  • Artık harekete geçebilirsin. Buraya kadar okuduğun her şeyi yapabileceğine inanıyorsan yeniden denemek için yola çıkabilirsin. Asla geriye doğru bakıp başarısız olduğunu aklına getirmemeli, her zaman ileriye bakıp başarılı olabileceğini hayal etmelisin. Buna fazlasıyla ihtiyacın olacaktır.

Başarısızlığı yenme alışkanlıkları

Başarısızlığı yenmek istiyorsan doğru alışkanlıklara sahip olmalısın. Bu alışkanlıkların Henrik Edberg tarafından paylaşılan bilgilerden oluştuğunu söyleyebilirim. Daha önce paylaşmış olduğum önerileri dikkate alıp onları bu alışkanlıklar ile desteklemelisin.

bir aksilik olduğuna inanmalısın

Başarısız olabilirsin ama bu gelecekte yine başarısız olacağın anlamına gelmez. Sahip olman gereken en büyük alışkanlık her zaman ileriye doğru bakmaktır. Bugün başarısızsan bir sonraki denemede başarılı olabilirsin. Bu senin elinde olan bir şey ve bunu istersen yapabilirsin.

Başarısızlık söz konusu olduğunda bazen bir şeyleri eksik veya yanlış yaptığını kabul etmen gerekebilir. Kabul ediyorum, bugüne kadar çok çabaladın ve çok çalıştın. Her şeyin istediğin gibi gitmesi çok önemliydi. Ancak olmadı. O veya bu sebepten ötürü bir aksilik yaşanmışsa yeniden denemeyi aklına getirmelisin.

Yapıcı olmayı denemelisin

Her zaman, hayatının her alanında durumlara hep yapıcı yaklaşmalısın. Başarısız olduğunda öğrenebileceklerini düşünmelisin. Öğrenip kendine neler katabileceğini ve bir sonraki denemede aynı hataları yapmamak için nasıl bir çaba göstereceğini belirlemelisin.

Bu şekilde davrandığın zaman en basit tabirle başarısızlık ihtimalini azaltmış olursun. Yeniden yola çıkıp bir şeyler deneyecek olduğunu unutmamalısın. Öyleyse daha önce ortaya çıkan durumlardan ders alman gerekir. Bunu yapabileceğine inanıyorsan yeniden deneyebilirsin.

Başarısızlık olmalısın

Biraz klişe olacak ama söylemek durumundayım. Başarı için başarısız olman gerekebilir. Bir şeyi tam anlamıyla yerine getirebilmek için en başında başarısız olman gerekiyor olabilir. Bu çok sık karşımıza çıkan bir durumdur. Başarı istiyorsan başarısız olmalısın.

Mükemmel bir öneri ve sahip olunması gereken ideal bir düşüncedir. Hayatta hangi konuda çok başarısız olursan eninde sonunda o konuda başarılı olabilirsin. Tabi bunun için yaptıklarından hep ders çıkarmalısın, çaba göstermelisin ve gelişimine sadık kalmalısın.

Duyguları içinde tutmamalısın

Başarısızlık durumunda çeşitli duygularla uğraşmak durumunda kalacağını daha önce ifade etmiştim. Bu duyguları içinde biriktirmeyi seçersen hata yaparsın. Bana bu konuda güvenebilirsin. Yapman gereken duyguların dışarı çıkmasını sağlamaktır.

Eğer duygularını içinde tutarsan hiçbir şekilde düz yolda dahi ilerlemeyi beceremezsin. Bunun sebebi ise duyguların üzerinde yapacağı ağırlıktır. Bu ağırlıklarla hareket etmenin kolay olmadığını tahmin ediyor olmalısın. Öyleyse doğru zaman söz konusu olduğunda onlardan kurtulmaya çalışmalısın.

İletişimini güçlü tutmalısın

İletişim, hissiyatla gelen uğraşlarla mücadele etme konusunda paha biçilemez bir niteliktir. İletişimin güçlü olursa yaşadığın problemler konusunda başkalarından yardım alabilir, dertlerini onlarla paylaşabilirsin. Kendine motivasyon kaynağı bile bulabilirsin.

İletişimin güçlü olduğu zaman pek çok konuda daha az problem yaşarsın. Kendine güvenmek, kendini motive etmek, kendini geliştirmek ve kendini değiştirmek istediğin zaman daha kolay hareket edersin. Bu bir sır değildir. Başarılı insanların kullandığı önemli bir alışkanlıktır.

Kendine güvenmelisin

Başarılı olmak için yeniden denemek istiyorsan kendine olan güvenini yükseltmelisin. Bu konuda yapabileceklerini kendine güven kazanmak ile ilgili yazdığım yazıdan daha detaylı bir biçimde inceleyebilirsin. Kendine güvenin yoksa eğer tekrar denemek için kendini ikna etmekte epey zor anlar yaşayabilirsin.

Bu açıdan kendine güvenmek değerli görmen gereken bir şeydir. Yeniden denemek istediğinde güvensiz birisi olarak hareket etmen çok doğru olmaz. Başarılı olmak istiyorsan kendine güvenmeli ve bir işin üstesinden gelebileceğine inanmalısın.

Başarısızlıktan öğrenilecekler

İnsanları başarısız olduklarına üzülmeme konusunda ikna etmek çok güçtür. Başarısızlıkla sonuçlanan her olayın ardında aslında yeni başarılar gizlidir. Fakat başarısızlığı tattıktan sonra bunu görmek her insan için çok kolay olmaz. Joshua Becker bu konuda yaptığı derlemede pek çok kazanıma yer vermiştir.

  • Başarısızlığın kaçınılmaz olduğunu öğrenirsin. Bir başarısızlıktan çıkaracağın en doğru derslerden birisi budur. Her ne yapıyorsan yap doğrusunu öğrenene kadar yanlış yapmaya devam edersin. Doğruyu öğrendiğinde ise başarısızlığı başarıya dönüştürebilirsin.
  • Başarısızlığın kaynağını uzakta aramaya son verirsin. Hayatında gerçekleşmiş olan her başarısızlığın bir sorumlusu vardır. Bu sorumlu senden başkası değildir. Yukarıda belirttiğim adımları takip etmen durumunda bunu kendin de öğrenebilirsin.
  • Eksikliklerini giderme fırsatını elde edersin. Hiç kuşkusuz başarısızlığın sana öğreteceği en önemli şeylerden birisidir. Başarısız olursan bir eksiğin veya bir yanlışın var demektir. Bunu saptamak için elde ettiğin bu fırsatı geri çevirmemelisin.
  • İletişim niteliğinin daha güçlü olması söz konusudur. Yapabileceğin en iyi şeylerden birisi kısmen budur. Başarısız olursan hissettiğin duyguyu başkasıyla paylaşırsın ve yardım istersin. Bazen bir arkadaşın yardımına koşar, bazen ailenden birisi, bazen ise hiç tanımadığın ama sözüne güvenmek istediğin birisi. Elbet hayat karşına bir yardımcı çıkaracaktır. Böylece iletişim niteliğini güçlendirmiş olacaksın.

Umarım bu yazı başarısızlığın üstesinden gelme konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek veya sormak istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilirsin. Ayrıca, yazımı beğendiysen onu arkadaşlarınla paylaşabilir misin?

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

4 Comments

  1. Merhaba büyük ihtimalle aylardır kendi içimde yaşadığım sorunları bu güzel yazınız sayesinde hallediyorum . Umarım bu sefer başarırım . Bu güzel yazı için teşekkür ederim

Yorum yapıp katkı sağla...