Arkadaş edinmek için işe yarar 9 yol

Yeni arkadaşlar edinmek ister misin? İçine kapanık biriysen yeni arkadaş edinmek çok zor olabilir. Ancak doğru yolları takip edersen başarılı olabilirsin.

Arkadaş nasıl edinilir? Bu soruyla çok sık karşılaştığımı söylemeliyim. Utangaçlık, aksilik ve içe kapanıklık arkadaş edinmenin önündeki temel engeldir. Genelde arkadaş sahibi olamayan insanlar kendilerini yalnız hissederler. Ancak iyi arkadaşlar edinebilmenin çeşitli yolları vardır.

1. Arkadaşlar neden önemlidir?

İnsanlar daha çok romantik ilişkileri ön plana çıkarma eğilimindedirler. Sadece doğru kişiyi bulmanın bizi mutlu edeceğini düşünürüz. Bu hatalı bir yaklaşımdır. Çünkü psikolojik olarak iyi olabilmek için aynı zamanda arkadaşlara ihtiyaç duyarız.

Bir sır vermiş olayım. Hayatta sahip olduğun mutluluğun büyük bir kısmını arkadaşlarına borçlusun. Arkadaşlar zihinsel sağlığın ve mutluluğun üzerinde çok ciddi etkilere sahiptirler. İyi arkadaşlar stresi azaltırlar, seni rahatlatırlar, sevinçli olmanı sağlarlar ve yalnızlığı önlerler.

Yakın arkadaşlıklar geliştirmek ayrıca fiziksel sağlığın üzerinde çok ciddi etkilere sahip olabilir. Sosyal bağlantı eksikliği, sigara içmek, fazla alkol tüketmek veya hareketsiz yaşam tarzı sağlığın için ciddi bir tehdit demektir. Bunlardan uzak durabilmek için iyi arkadaşlara ihtiyaç vardır.

Arkadaşlıklar uzun ömürlüdür. Yaşamına ömür kattıkları gibi kendilerini yaşatırlar. Fakat yakın arkadaşlıklar kendiliğinden ortaya çıkmazlar. Birçoğumuz insanlarla tanışmak ve kaliteli bağlantılar geliştirmek için çaba gösteririz. Çoğu zaman ise başarısız olduğumuz bir gerçektir.

Yaşın veya koşulların ne olursa olsun yeni arkadaşlar edinmek, eskilerle bağlantı kurmak ve sosyal yaşamını, duygusal sağlığını ve genel sağlığını büyük ölçüde geliştirmek için asla geç kalmış sayılmazsın. Doğru adımları takip ettiğin zaman arkadaş edinebilirsin.

2. Arkadaşlığın faydaları nelerdir?

Arkadaşlığın önemini ne kadar iyi kavrarsan senin için o kadar iyidir. Arkadaş edinmek için çaba gösterirken bunun neden gerekli olduğunu düşünebilirsin. Bu konuda daha önce kimse seni ikna edemediyse bu sefer şanssız olduğunu söylemeliyim. Birazdan ikna olacağını düşünüyorum:

  • Ruh halini iyileştirirler. Mutlu ve pozitif arkadaşlarla zaman geçirmek ruh halini ve aynı zamanda dış görünüşü iyileştirebilir.
  • Hedeflerine ulaşmana yardımcı olurlar. Zinde olmaya, sigarayı bırakmaya veya hayatını iyileştirmeye çaba gösterirler sana destek olurlar. Seni teşvik ederler, iradeni güçlendirirler ve başarı şansını artırırlar.
  • Stresi ve depresyonu azaltırlar. Aktif bir sosyal hayata sahip olmak bağışıklık sistemini destekleyebilir. Depresyona katkıda bulunan önemli bir faktör olan izolasyonun azalmasını sağlamak için sosyal hayat bir gereksinimdir.
  • Zor zamanlarda sana destek olurlar. Sadece problemlerini paylaşabileceğin biri olsa bile yeterlidir. Ancak arkadaşlar ciddi hastalıklarla, bir ilişki problemleriyle ve yaşamda karşına çıkabilecek diğer zorluklarla mücadele konusunda sana yardımcı olabilirler.
  • Yaşlandıkça sana destek olmaya devam ederler. Yaşlandıkça, emeklilik, hastalık ve sevdiklerinin ölümü ile izole bir hayat sürmeye başlayabilirsin. Hayatta destek alabileceğin insanların olduğunu bilmek depresyon, sakatlık, sıkıntı ve kayıplara karşı önleyici olacaktır.
  • Kendine değer vermeni sağlarlar. Arkadaşlık iki yönlü bir cadde gibidir. Alış ve verişin “verme” tarafı kendi kendine değer verme duyguna katkıda bulunur. Arkadaşların için bir yerde olmak kendini gerekli hissetmeni sağlar ve yaşamına bir amaç ekler.

3. Bir arkadaşta neler aramalısın?

Bir arkadaş, güvendiğin, derin bir anlayış ve iletişim seviyesini paylaştığın kişidir. Arkadaşlık iki yönlü bir şey olduğu için iyi bir arkadaşın destekleme ve kabul etme konusunda senin ne hissettiğini bilir. İyi olarak kabul ettiğin arkadaşında aşağıdaki özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsin:

  • Yaşamında neler olup bittiğine, ne söyleyeceğine, düşüncelerine ve hislerine gerçekten ilgi gösterirler.
  • Seni olduğun gibi kabul ederler.
  • Seni yargılamadan, sana nasıl düşünmen gerektiğini söylemeden veya konuyu değiştirmeden seni dinlerler.
  • Kendileri ile ilgili şeyleri seninle paylaşmaktan çekinmezler.

Bir arkadaşlıkta en önemli şey senin neler hissettiğindir. Arkadaşlığın kağıt üzerinde nasıl göründüğünü veya başkalarının ikiniz hakkında ne düşündüğünü göz önünde bulundurarak arkadaşlığını sorgulamak gibi bir hatadan olabildiğince kaçınmalısın.

  • O kişiyle vakit geçirdikten sonra kendini iyi hissediyor musun?
  • O insanın yanında olduğunu düşünüyor musun?
  • Onun yanında kendini güvende hissediyor musun? Yoksa söylediklerine sürekli dikkat ediyor musun?
  • O kişi destekleyici mi? Ona saygı duyuyor musun?
  • Ona güveniyor musun?

Sonuç olarak arkadaşlık iyi hissettiriyorsa iyidir. Ancak bir kişi seni kontrol etmeye çalışır, seni eleştirir, cömertliğini kötüye kullanır veya yaşamına istenmeyen müdahalelerde bulunur ise arkadaşlığını yeniden değerlendirme zamanı gelmiş demektir.

4. Nasıl daha dost canlısı ve sosyal olabilirsin?

Eğer içine kapanık veya utangaç biriysen kendini sosyalleşme anlamında dışarı çıkartmak rahatsız edici olabilir. Ancak yeni arkadaşlar edinmek için doğal olarak dışarı çıkman veya parti gibi bir hayatının olmasına pek gerek yoktur. Bunlar olmadan da arkadaş edinmek mümkündür.

  • Kendine değil başkalarına odaklan. Diğer insanlarla bağlantı kurmanın anahtarı onlara ilgi göstermektir. Başkalarının düşüncelerine, duygularına, deneyimlerine ve görüşlerine gerçekten ilgi duyuyorsan bunu göstermelisin. Bu sayede insanların seni sevmesini sağlayabilirsin. İlgilendiğin kişileri, seninle ilgilenmeye zorlamak yerine bu yolu tercih edersen daha fazla arkadaş elde edebilirsin.
  • Dikkatini vermelisin. Akıllı telefonunu kapatmalı ve diğer dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmalısın. Karşındaki kişiyi gerçekten dinlemek için çaba göstermelisin. Ne söylediklerine, yaptıklarına ve nasıl etkileşimde bulunduklarına dikkat etmelisin. Bu sayede onları hızlı bir biçimde tanımayı başarabilirsin. Küçük çabalar ile uzun bir yol kat etmek mümkündür.

Hepimizin tanıdıkları vardır. Günlük küçük konuşmalar yaptığımız ve çevrimiçi ortamda sohbet ettiğimiz kişiler vardır. Bu tür kişileri gerçek bir arkadaşa dönüştürmek istediğinde işin rengi biraz değişir. Çünkü arkadaşlığın belirli karakteristik özellikleri vardır.

Arkadaşlık samimiyet ile doğru orantılıdır. Gerçek arkadaşlar birbirlerinin değerlerini, mücadelelerini, çabalarını, hedeflerini ve ilgi alanlarını bilir. Tanıdıklarını arkadaşın yapmaya çalışacak durumdaysan öncelikle onlara karşı açık olmayı denemelisin.

Burada en yakın sırrını paylaşmana gerek yoktur. Normalde olduğundan biraz daha kişisel bir şeyler paylaşarak ufak adımlar atmalısın. Onların tepkisini ölçerek durumu değerlendirmelisin. Onlar da kendileri hakkında bir şeyler paylaşıyorsa doğru yoldasın demektir.

  • Seni daha iyi tanımak istiyor mu? Sana, seninle ilgili sorular soruyor mu?
  • Sana küçük konuşmaların ötesinde kendisi hakkında bir şeyler söylüyor mu?
  • Onu gördüğünde tüm dikkatini sana verdiğini fark edebiliyor musun?
  • Karşındaki kişi iletişim bilgilerini paylaşmak veya bir araya gelmek için özel planlar yapmakla ilgileniyor mu?

Bu sorulara evet cevabı veremiyorsan karşındaki kişinin arkadaşlık için ideal bir aday olmadığından emin olabilirsin. Karşındaki kişinin senin için ideal arkadaş olmamasının belli başlı nedenleri vardır. Bu nedenle problemi hemen kendinde aramamalısın.

5. Yeni arkadaş edinmeye nereden başlamalı?

Genel olarak sürekli karşılaştığımız insanlarla arkadaş olma eğilimindeyiz. Okulda, çalıştığımız yerde veya aynı mahallede yaşadığımız insanlarla arkadaşlık kurarız. Birisini ne kadar çok görürsek bir arkadaşlığın gelişmesi de bir o kadar olasıdır.

Bu nedenle potansiyel arkadaşlar aramak için sürekli bulunduğun yerleri göz önünde bulundurman gerekir. Ancak her şey bununla sınırlı değildir. Çünkü arkadaşlıkta bir başka büyük faktör ortak çıkarlardır. Örneğin, benzer hobilere veya kültürel geçmişe sahip olmak arkadaşlığı etkiler.

  • Gönüllü olarak bir şeyler yapmaya çalışabilirsin. Bu sayede yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edersin. Gönüllülük ayrıca sosyal becerilerini kullanma konusunda sana yardımcı olacaktır. Bu sayede daha sosyal bir birey olabilirsin.
  • Spor takımı veya kitap kulübü gibi gruplara katılabilirsin. Yaşadığın yerdeki fırsatları göz önünde bulundurmalı ve benzer ilgi alanlarını paylaştığın kişilerle bağlantıya geçmeye çalışmalısın.
  • Evcil hayvan sahiplenebilirsin. Bir evcil hayvan sahiplenmek yeni arkadaşlar edinmeni sağlayabilir. Örneğin, evinde bir kedi besliyorsan, evde kendi besleyen diğer insanlarla tanışabilir ve arkadaşlık kurabilirsin. Ancak, bir hayvanı sahiplenip sonra onu sokağa bırakacaksan bu yöntemi denemeni önermem.
  • Mevcut fırsatları değerlendirmelisin. Çok uzun bir süredir aynı yerde yaşıyor olabilirsin. Ancak henüz tanışmadığın insanlar olabilir. Sanki yaşadığın mahalleye yeni gelmiş biri gibi davranarak etrafında yer alan farklı insanlarla tanışmayı düşünebilirsin.
  • Bir spor kulübünün taraftarı olabilirsin. Taraftarlık aşırıya kaçılmadığı sürece önemli bir sosyalleşme adımıdır. Gönül verdiğin renkleri desteklerken aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmeyi başarabilirsin.
  • Telefon ile arana mesafe koymalısın. Etrafında 100 farklı kişinin olduğu bir ortama girmen pek önemli değildir. Önemli olan aktif olarak ortamda yer almaktır. Sürekli telefonuna bakarsan ve onunla oyalanmaya çalışırsan arkadaş edinmen pek mümkün olmayacaktır.

6. Arkadaş edinmek için çok mu meşgulsün?

“Çok meşgulüm bu nedenle arkadaş edinemiyorum.” diyen biri misin? Eğer öyleyse istediğin türde iyi bir arkadaşlık oluşturma konusunda önündeki engelleri kaldırman gerekir. Bu engeller kendiliğinden var olmazlar. Daha çok sen fark etmeden gelişirler.

  • Takvimini ayarlamalısın. İşine zaman ayırdığın gibi arkadaşlarına da zaman ayırmalısın. Haftalık veya aylık düzenlemeler yaparak arkadaşlarına vakit ayırmalısın. Bu sayede arkadaşlarınla sözleşerek iyi bir vakit geçirebilirsin. Onlarla buluştuğun zaman ayrılmadan önce yeni bir tarih belirlemeyi ihmal etmemelisin.
  • İş hayatını ve sosyal hayatını karma haline getirebilirsin. Sosyalleşmek ile yapman gereken işi birleştirmenin bir yolunu bulmalısın. Spor yapmak bunun en basit çözümlerinden biridir. Hem üretken olup hem de arkadaşlarınla vakit geçirebilecek olduğun ortamlarda bulunmalısın.
  • Arkadaşlarınla tek tek görüşme fırsatın yoksa onları bir araya toplayabilirsin. Arkadaşlarını birbirleriyle tanıştırmak için en ideal yol budur. Elbette önce herkesin uyumlu olup olmadığını düşünmen gerekir.

7. Reddedilmekten korkuyor musun?

Yeni arkadaşlar edinmek kendi iç dünyandan kopman anlamına gelir. Bu senin için korkutucu olabilir. Geçmişte ihanete uğramış veya travma yaşamış bu durum çok daha korkutucudur. Doğru bir terapistle çalışarak yaşadığın problemleri aşmayı başarabileceğini unutmamalısın.

Herhangi bir şekilde reddedildiğin zaman arkadaşsız kalacağını falan aklına getirip canını sıkmana gerek yoktur. Çünkü sen ne kadar korkarsan bir işin gerçekleşme olasılığı bir o kadar fazla olacaktır. Kimse reddedilmeyi sevmez ancak bununla baş etmenin sağlıklı yolları vardır:

  • Sadece birinin seninle konuşmak veya seninle takılmak istememesi otomatik olarak diğer insanların da seni reddedeceği anlamına gelmez. Bunun bilincinde olmalısın.
  • Birisi seninle konuşmayı reddederse onun kişisel olarak seni reddettiğini düşünmemelisin. En azından peşin karar vermemelisin. Çünkü karşıdaki insan bir şeylerle uğraşırken bu tür bir teklifle gidersen reddedilme olasılığın yüksek olacaktır.
  • Hayatında karşına çıkan herkese sevemezsin. Arkadaşlık kurmak biraz rastlantısal bir şeydir. Her zaman bir sonraki kişinin olacağını bilmelisin. Önemli olan kurduğun arkadaşlığın kaliteli olmasıdır.
  • Reddedildikten sonra ruh halini mercek altına almalısın. Kendini asla iyi hissetmezsin ama nadiren hayal ettiğin kadar kötü durumda kalırsın. Kendine yüklenmek yerine yeni denemeler yapmak için kendine kredi açmalısın.

8. Arkadaş edinmek için nelere dikkat etmelisin?

Bunu samimiyetle dile getirebilirim. Arkadaşlarımın büyük bir kısmından memnun bir bireyim. Aynı zamanda içe kapanık birisi olduğum için yeni bir arkadaş edinmek benim için epey zaman alıcı olabilir. Burada aslında kendime de yol göstermiş olacağımı bilmeni istiyorum.

Arkadaş edinmek için neler yapabileceğini düşünüyorsan eğer bu soruya da bir cevap vereceğim. Öncelikle bu noktaya gelene kadar aklındaki diğer sorulara cevap bulabildiğini umut ediyorum. Amacım yeni arkadaşlara sahip olma konusunda sana yol göstermekten başka bir şey değildir.

I. Olumsuz düşüncelere son vermelisin

Olumsuz değil daima olumlu bir insan olmalısın. Hayatında yaşadığın zorlukları başkalarıyla paylaşmaktan hoşlanıyorsan bunu sürdürmelisin. Fakat her koşulda olumsuz olmayı kafaya koymuşsan kimse seninle arkadaşlığını devam ettirmeyi düşünmez.

Her konuya olumsuz fikirlerinle yaklaşırsan insanlar senden çabuk sıkılırlar. Bu nedenle olumsuz düşünmeyi değil olumlu düşünmeyi öğrenmelisin. Herkesin hayatında yeteri kadar problem vardır. İnsanların hayatına yeni problem ekleyen biri olmamalısın.

Onlarla problemlerini paylaşırken gelen her görüşe olumsuz yaklaşırsan sürekli tepki çekersin. Bu tepkiler hayatta yalnız kalmana neden olur. Yeni arkadaşlar edinmek istiyorsan vaktinin bir kısmını kesinlikle olumsuz fikirlerden uzaklaşmayı öğrenmeye ayırmalısın.

II. İyi bir dinleyici olmalısın

En anlaşılır biçimde ifade edeceğim, başkalarına ilgi duymak zorundasın. Yeni arkadaşlar edinmek istiyorsan başkalarına ilgi duyman gerekir. Sadece kendi hayatından söz etmeyi alışkanlık haline getirmek yerine karşındaki insanı dinlemeyi öğrenmelisin.

Birisi konuşmak istediğinde sadece dinlemelisin. Eğer karşındaki insan sürekli kendinden bahsetmeye çalışırsa ve bunu her görüşmede yapmaya çalışıyorsa bu durumda o kişiden iyi arkadaş olmayacağını anlamalısın. Ama aynı şeyin senin için de geçerli olduğunu bilmelisin.

III. Yaşam enerjisi taşımalısın

İnsanlar genellikle sıkıcı kişilerden hoşlanmazlar. Hayatın genel kaidesi gibi bir durum karşısında atılması gereken adım bellidir. Yaşam enerjisi taşımalısın, başka şeylere merak duymalısın ve her zaman enerjini yüksek tutmalısın.

Yaşam enerjinin yüksek olması yeni şeyler deneme, yeni bilgiler edinme ve bir şeyler yaratmaya çalışma konusunda kendini teşvik edeceğin anlamına gelir. Bir şeylerle ilgilenen birisiysen insanlar seninle iletişim kurmak isterler.

Ancak tam tersini yapıp bir şeylerle ilgilenmeyi reddeden biriysen bu durumda insanlar senden uzaklaşmayı seçeceklerdir. Arkadaş edinmek istiyorsan biraz bile olsa yeni bilgiler edinmeye ve yeni bir şeyler öğrenmeye meraklı olmalısın.

IV. Hikaye anlatma kabiliyetine sahip olmalısın

Hiçbir insan uzun ve sıkıcı hikayeler dinlemek istemezler. Hatta hikaye ne kadar ilgi çekici olursa olsun kötü bir anlatıcıyı dinleme taraftarı olmazlar. Hikayelerini olabildiğince kısa tutmalı ve hikaye anlatırken tonunu iyi ayarlamalısın.

İlk önce karşıdaki kişide merak uyandırmalı ve ardından bu merakı iyi bir hikaye sonuyla taçlandırmaya çalışmalısın. Hikaye anlatmada becerikli değilsen bu kabiliyeti geliştirmeyi denemelisin. Bu sayede yeni arkadaşlar kazanmanın çok daha kolay olacağından emin olabilirsin.

V. Hayata gülümsemeye çalışmalısın

Sahte gülüşler çabuk fark edilir. Burada sözünü ettiğim gülümseme sahte ve insanları kandıracak gülümsemeler değildir. Sürekli olarak samimi gülüşlere sahip olan birisinin çevresinde daha fazla kişi olur çünkü bu insanlar sahip oldukları pozitif enerjiyi başkalarıyla paylaşabilirler.

Asla ama asla uygunsuz zamanlarda gülmek gibi bir hata yapmamalısın. Gülümsemenin bir yeri ve zamanı vardır. Bu zamanı yakalamayı başararak etrafındaki kişileri etkileyebilecek bir mizaca sahip olabilirsin. Böylece insanlarla etkileşim kurma konusunda daha girişken olabilirsin.

VI. Yeniliklere açık olmalısın

Daha önce meraklı olmanın arkadaş edinme konusunda sana yardımcı olabileceğini belirtmiştim. Bu merakı içinde saklı tutmak demek onun yitip gitmesi anlamına gelir. Yeni şeyler denemelisin, yeni fikirlere açık olmalısın ve her türlü yeniliği kucaklayabilecek bir tutum sergilemelisin.

Böylece insanların arkadaş olmak isteyeceği kişilerden biri olabilirsin. Çünkü yeniliklere açık olmak aynı zamanda birbirinden farklı fikirlere sahip insanlara açık olman anlamına gelir. İnsanlarla bu şekilde daha kolay iletişim kurabilirsin.

VII. Sakin kalmayı öğrenmelisin

Yaşam enerjisine sahip birisiysen heyecanlı birisi olma olasılığın yüksektir. Fakat enerjiyle heyecan arasındaki dengeyi iyi kurmak gerekir. Arkadaş edinmek istiyorsan kıpır kıpır hareket eden birisi olmak sana fazla bir şey kazandırmaz.

Bunun yerine yaşam enerjini muhafaza ederek sakin kalabilmeyi düşünmelisin. Arkadaşlarının yaşadığı problemleri çözmek için sorumluluk alabilirsin ama en doğru çözümü bulmak için sakin kalman gerektiğini unutmamalısın.

VIII. Gerçekçi kişiliğe sahip olmalısın

Yukarıdaki önerileri okuduktan sonra aniden kendini değiştirmeye çalışabilirsin. Bu son derece gereksiz bir tutum olur çünkü gerçek dışı kişiliğini ömrün boyunca taşıyamazsın. Önce kendini tanımaya çalışmalısın.

Kendini tanıdıktan sonra yukarıdaki önerilerimi en uygun şekilde hayatına dahil etmelisin. Gerçekçi birisi olmazsan, gerçek kişiliğini yansıtmayı tercih etmezsen insanları kandırmış olursun. Arkadaşlıklarda kandırmalara ve yalanlara yer yoktur.

IX. Kendinle barışık olmalısın

Şimdi sana kocaman bir sır vereceğim. Kendinle barışık olmazsan önerdiğim şeylerin hiçbirisini yerine getiremezsin. Belki burada belirtilenlere zıt birisi olabilirsin ama bunu değiştirmek senin elindedir. Kendinle barışık olamazsan bunu yapabilmenin herhangi bir yolu yoktur.

İnsanlar sürekli olarak kendine kızan ve kendini suçlayan kişilerden hoşlanmazlar. Kendinle barışık olmalı ve kendinden mutluluk duymalısın, gelişmek ve daha iyi birisi olmak her zaman mümkündür. Arkadaş edinmek için geç kalmış değilsin.

9. Yeni arkadaşlar edinmek için neler yapmalısın?

Zaman zaman hepimiz kendimizi yalnız hissederiz. Bu çoğu zaman arkadaş eksikliği çektiğimizden dolayı olun. Bazen ise sosyal medyanın büyülü dünyasına kendimizi kaptırır ve müthiş kıyaslamalar içerisinde kesinlikle yalnız olduğumuza karar veririz. Greatist‘te belirtildiği gibi yeni arkadaşlar edinmek ve var olan arkadaşlıkları güçlendirmek kolay bir şey değildir. Ancak pratik yolları kullanarak arkadaş edinmek mümkündür.

I. Arkadaşlarınla dışarı çıkmalısın

Arkadaş edinmek istiyorsan ilk altın kural budur. Mutlaka bir şekilde yeni arkadaş edinme şansının olduğu bir ortama giriş yapmalısın. Söz gelimi, bir arkadaşının arkadaşlarıyla dışarı çıkabilirsin. Bu sana yeni insanlar ve yeni fikirlerle tanışma fırsatı sunacaktır. Burada kendin gibi olan birilerini bulmaya çalışmalı ve diyalogları sürdürmelisin.

Bir insanın hemen arkadaşın olmasını beklemen doğru olmaz. Ancak bu şekilde dışarı çıkma adımlarıyla arkadaş edinme şansını yükseltmiş olursun. Her zaman işe yarar yöntemdir. Tamamen yabancı biriyle tanışmaya çalışmak yerine arkadaşının arkadaşıyla tanışmak çok daha kolaydır. Özellikle utangaç biriysen bu yöntem tam sana göredir.

II. Gerçekçi olmalısın

Arkadaş edinmek istiyorsan kendini gerçekçi bir şekilde yansıtmaya çalışman gerekir. Peki bu ne demek? Örneğin, sevdiğin veya sevmediğin bir şeylerden söz ederken gerçekçi olmalısın. Sadece keyif aldığın hobilerden konuşmalısın. Keyif almadığın bir şey için gönüllü olmamalısın. Bir süre sonra seninle aynı hobilere hayran olan birilerini bulabilirsin.

Hobilerin varsa bu hobiler etrafında bir şeyler yapmayı düşünebilirsin. Örneğin futbol seyretmekten büyük keyif alıyorsan bir stada maça gidebilir ve tribünden arkadaş edinebilirsin. Her gittiğin yer potansiyel olarak yeni bir arkadaş edinme mekanıdır. Zamanını ayırdığın sürece istediğin gibi arkadaşlar edinebileceğini unutmamalısın.

III. Kişisel davranmalısın

Arkadaş edinmek ve yakın ilişki kurmak zaman isteyen bir şeydir. Bu böyle birkaç saat içerisinde gerçekleştirilebilecek bir şey değildir. Birilerini tanımaya çalışırken havadan sudan konuşmak yerine daha kişisel olmaya özen gösterirsin. Bu daha anlamlı diyaloglar kurmana yardımcı olacak değerli bir adımdır.

Bazen bu kadar şanslı olmayabilirsin. Bir kişiyle arkadaş olmak isterken çok fazla zamana ihtiyacın olabilir. Bu tür durumlarda doğru sorularla iletişimi derinleştirme yoluna gitmen gerekir. Her zaman sorduğun soruların aksine daha yaratıcı davranmaya çalışmalısın. Örneğin, konuyu süper kahramanlara getirip hangi süper güce sahip olmak istediğini sorabilirsin. Soracağın sorunun hobilerle bağlantılı olmasına dikkat etmelisin.

IV. Israrcı olmalısın

Tekrar etmem gerekirse, arkadaşlık bir anda olup bitecek bir şey değildir. Bu konuda mutlaka ısrarcı davranman önemlidir. Potansiyel arkadaşlarla bir araya geldiğinde onlarla birlikte daha fazla şey yapmaya çalışmalısın. Bu sana daha derin ilişkiler oluşturma konusunda yardımcı olacaktır. Elbette her şey bununla sınırlı değildir.

Ne olursa olsun bir şekilde potansiyel arkadaşlarınla bir araya gelmeye çalışmalısın. Çay ısmarlamak, birlikte kahve içmek veya daha farklı şeyler yapmak önemlidir. Henüz genç bir biriysen yapacak daha fazla şey bulabilirsin. Okulda daha farklı etkinliklerle karşılaşabilirsin. Yetişkin biriysen seçeneklerin biraz daha kısıtlıdır. Ancak her zaman iletişim kapısını açabilecek bir yol olduğunu bilmelisin.

V. Hedef belirlemelisin

Bu aslında önemli bir yoldur ama birçok kişi uygularken hata yaparlar. Bir mekana girdiğinde kendine bir hedef belirlemelisin. Örneğin, 10 kişinin yer aldığı ama arkadaşın hariç hiçbirisini tanımadığın bir ortama girdiğin zaman kendine “Buradan en az 2 arkadaş edinerek çıkacağım.” gibi bir hedef belirlemeye çalışabilirsin.

Hedef koymak her zaman değerlidir. En azından neyin peşinde olduğunu görmene ve anlamana yardımcı olan bir detaydır. İnsanlar hedefleri kovalamayı severler. En önemlisi hedefler yerine getirildiğinde elde edilen mutluluk doğrultusunda çok güçlü bir motivasyon elde edilir. Bu motivasyonu doğru şekilde kullanarak yeni arkadaşlarınla daha fazla vakit geçirmeyi başarabilirsin.

VI. Gönüllü olmalısın

Gönüllü olmak oldukça önemli bir sosyalleşme adımıdır. Bir yerlerde gönüllü olarak görev almayı düşündüğün zaman yeni insanlarla tanışma fırsatı elde edersin. Bu tür gönüllü işlerde her yaştan kişiyle tanışma fırsatın olur. Onlarla birlikte çaba gösterdiğin zaman daha sıkı bağlar oluşturmuş olursun. Yeni şeyler öğrenirsin ve insanlara yeni şeyler öğretirsin.

Örneğin, bir hayvan barınağı için gönüllü olmayı düşünebilirsin. Bir yandan hayvanlarla ilgilenirken diğer yandan birbirinden farklı hayvan dostu insanla tanışma fırsatı elde edebilirsin. Böylece ortak paydayı en kolay ve en hızlı bir biçimde oluşturmuş olursun. Bu noktadan sonra yapman gereken iletişimi sıkı tutmak ve hayvan barınağı için iyi şeyler yapmaya çalışmaktır.

VII. Yansıtma yöntemini kullanmalısın

Yansıtma yöntemi karşıdaki kişi için bir ayna görevi görmek anlamına gelir. Bir yandan gülümseyerek ve göz teması kurarak arkadaş canlısı olduğunu gösterebilirsin. Arkadaş olmak istediğin biriyle konuşurken asla sıkılgan bir görüntü çizmemeli ve vücut dilini iyi kullanmalısın. İşte bu noktada yansıtma yöntemi devreye girer. Yapman gereken ise oldukça basittir.

Karşındaki kişiyle konuşurken onun vücut dili hareketlerini tekrar etmeye çalışmalısın. Bu sayede onunla bağ kurma olasılığını yükseltmiş olursun. Mimiklere ve jestlere dikkat etmelisin. O ne yapıyorsa onu yapmaya çalışmalısın. Örneğin sana gülümsüyorsa sen de ona gülümseyerek karşılık vermelisin. Bu sayede arada doğal ama güçlü bir bağ oluşmasını sağlayabilirsin.

Umarım bu yazı yeni arkadaşlar edinme ve daha sosyal biri olma konusunda sana yardımcı olmuştur. Eklemek istediğin bir şeyler varsa hemen yorum yapabilir veya önerilerimi beğendiysen yazımı arkadaşlarınla paylaşabilirsin.

Paylaşmaya ne dersin?
Kaan Karadeniz
Kaan Karadeniz

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezunum. Yazı yazmayı ve araştırma yapmayı seviyorum. Psikolog, terapist, astrolog veya yaşam koçu değilim. Hedefim insanların hayatlarına değer katabilecek bilgileri onlarla buluşturmaktır.

85 Comments

  1. Merhaba ben 24 yaşında bir kızım. Okul hayatım boyunca hep çekingen, korkak, ezilen, dersleri fazla iyi olmayan, yalnız, arkadaşlarının pek umursamadığı biri oldum. Üniversitede düzelirim ya diyip bunu yapamayınca depresyona girip ilaç kullanmak zorunda kaldım. Hocam ben çoğunlukla sevecen, arkadaş canlısı, arkadaşları için herşeyi yapabilecek bir insan olmama rağmen hep en az sevilen, en az kıymet gören biri oldum. Mesela doğum günü yaparlardı en kötüsü, en özenilmemeşi benim olurdu. Bir yere davet ederim çoğunluk olarak reddederlerdi. Çoğunlukla yalnızlık çektim ve okul bittikten sonra neredeyse hepsi ile iletişim bitti . Yaş gidiyor hocam ve insan kendi yaşlarında samimi olacağı, takılacağı birilerini istiyor. Bende radikal kararlar almaya başladım kendimi değiştirmek gibi özgüvensiz, korkak, aşırı çekingen biriyim bunları değiştirmeye çalışıyorum okul zamanı yapamadım ama şimdi bunları değiştirmeye başladım yavaş yavaş. Bana başka neler önerirsiniz. Şimdi memleket teyim. Burda hiç arkadaşım yok, kuzenlerimden de samimi olduğum yok zaten akrabalık ilişkileri çok fazla kuvvetli olan bir aile değiliz. Bana öneriniz nedir hocam? Ne yapmam lazım? Gerçekten sıkıldım artık? Önerilerinizi bekliyorum.

  2. Merhabalar. Ben kişilikte sorunları olan birisiyim , insanlar çoğu zaman arkadaşımken bir anda ilişkiyi kesiyorlar. Bunun sebebini iyice düşündüm ve sonunda kendime baktığımda insanları sürekli aşağılayan ve kendini çok beğenmiş birisi olarak gördüm. Şu an tek 1 tane çocukluk arkadaşım var ve şu an yaşadığım yere yeni taşındım. Dolayısıyla hiç arkadaşım yok , arkadaş edinebileceğim bir yer de yok. Okullar kapalı ve gidilebilecek her yer aynı şekilde kapalı. Bütün arkadaşlarımı kendi egomu tatmin etmek için bıraktığımdan dolayı ve ortam olmadığından dolayı bayağı bir yalnız hissediyorum. Okul ve ya herhangi bir aktivite yapabileceğim bir yer olmadığından arkadaş edinemiyorum. Ne yapmamı önerirseniz hemen deneyeceğime kendi adıma söz veriyorum. Şimdiden okuduysanız teşekkürler.

    • Merhaba,

      Maalesef sosyalleşmek için çok iyi bir dönemde değiliz. Bu bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor. Nitekim sizin durumunuzda tek alternatif çevrimiçi oyunlar ve forum gibi siteler kalıyor. Buralarda takılmaya başlamalı, insanlarla diyaloglar kurmalı ve bu diyalogları ilerletmeyi denemelisiniz. Benim pek çok arkadaşım çevrimiçi oyunlardandır mesela. Hepsiyle daha sonradan görüşme ve arkadaşlığımı ilerletme fırsatı elde ettim. Benzer yöntemi deneyebilirsiniz.

  3. Öncelikle merhaba benim ortaokulda düzgün beni destekleyen ve güvenilir bir arkadaşım olmadı kendi kafa dengim çünkü sınıfım kötü arkadaşlarla doluydu 2/3 arkadaş grubu vardı kimse kimseyi gruba almıyor gibi bişey bende yalnız takıldım ortaokulda tek başarılı bir kişi tutuluyordu hem sınıfta hemde öğretmenler tarafından en acısıda buydu zaten neyse ben liseye geçtim şimdi umarım okullar açılırsa da kendim arkadaş ortamı istiyorum sevilen örnek gösterilen desteklenen fazla bişey mi istiyorum tek düzgün bir dost lisede de gruplaşmalar olacak biliyorum bende o grubun içinde olmak düzgün arkadaşlıklar kurmak istiyorum bu neden bu kadar zor ?? Sanki kendimde bir problem var artık böyle düşünüyorum. ortaokulda keko gibi kendi arkadaşları olan tefeci tayfası gibi kadro varmı valla okul okul değil tefeci tayfa sigara bıçak getiren içen bunlar gerçek küfür eden vb… Bende bu yüzden düzgün arkadaş bulamadım bende onlar gibi olmayayım diye iyi yaptığımı düşünüyorum ama insan yalnız kalamıyor her teneffüs saçma saçma dolaşmak ya da oturmak dediğim gibi bu sene liseye geçtim tek istediğim 1 grupta 3/4 arkadaşım olmadı kız erkek ama bu grup eşit olsun kimse lider olmaya çalışmasın herkesin sözü dinlensin herkes tutulsun güzel bir dost olalım çok mu şey istedim ben bu zamana kadar satanı gördüm kavga ettim yalnız kaldım ama artık değil bunlar insanlardan kaynaklanıyor benden değil ailevi yetişmeden kaynaklanıyor inşallah lise ortamım güzel olur güzel güvenilir sadık dostluklarım olur üzülüyorum başkaları kol kola knk knk diyor ben ise yalnız etrafa bakıyorum 😔😆 komik değil mi evet çok komik hemde neden ki ??? Benim ne eksiğim ne kötülüğüm oldu onlar kendini beğenmiş pozlar tehditler sergiledi ama ben kendimi asla bozmadım şu anda saat gece 2 de yazıyorum bunu aklıma takıldı ben aslında çok iyi kafa dengi eğlenceli bir arkadaşım kan kardeş bile olurum onunla canım gibi severim o dostu ben beni bırakmadın yeter illa bir gün çıkacak o dost elbet bir gün sabr ediyorum ama gecikmesin 🙂 dostluk bu kadar zor olmamalı çok zor gözüküyor ama öyle değil biliyorum zor ama imkansız değil 🙂
    Zor yapılır imkansız zaman alır 😎
    İşte benimde hikayem böyle tek istediğim bir yol arkadaşım dostum umarım olur 🙂 Neden Olmasın
    Siz biz değerliyiz Üzülmeyin Dostlar Başaracağız 👍👊😏😉

    • Merhaba,

      Bugüne kadar doğru olanı yapmışsınız. Bundan sonrasında yine doğru olanı yapacağınızı düşünüyorum. Lisede iyi arkadaşlıklar edinirseniz bunun ömür boyu kalıcı arkadaşlık olacağından emin olabilirsiniz. Lise yılları farklıdır, tam olgunlaşma dönemine denk geldiği için biraz dalgalı ilerler. Bu yüzden dost edinme ve dost kazanma konusunda daha fazla fırsatınız olur. Umarım bunları değerlendirir ve aradığınız gibi bir arkadaş edinebilirsiniz.

  4. Merhaba, ben sürekli eski arkadaşlıklarımı özlüyorum. 1sene önce aynı okuldaydık ve hemen hemen herkesle iyi anlaşırdım ve arkadaş grubumu da çok severdim hatta bazıları nasıl herkesle aran bu kadar iyi diye sorardı. Sonra aslında önceden uzak durmaya çalıştığım tavırlarından pek hoşlanmadığım ve herkesi eleştiren bir kızla arkadaşlık kurmaya başladım. Onun yanına oturduyordum arada derste daha sonra yakın arkadaşım ve grubumla aram açılmaya başladı kavga da ettik daha sonra aramız eskisi gibi olamadı. Kız bana onların dedikodusunu yapmaya devam etti ve kendimi onlara kullandırtmam gerektiğini fln söylüyordu. Her neyse okul değiştirdim daha iyi bir eğitim için ve normalde özgüveni çok yüksek olan ben yeni okulumda insanlara o kadar samimi davranamadım ve bir şeyler paylaşabileceğim arkadaşlıklarım olmadı. İnsan gerçekten bir şeylerin kıymetini kaybedince anlıyor. Eski arkadaşlıklarımı geri kazanmak için çaba gösterdim ama çok fazla değil. Sizce hala çabalamalı mıyım? Ve suçu o kızda aramalı mıyım yoksa benim hatalarım benim kararlarım yüzünden deyip suçu kendime mi yüklemeliyim? Çünkü her ikisini de denedim ve artık düşünmekten kafam patlayacak.

    • Merhaba,

      Öncelikle artık geçmişi bir kenara bırakmanızı öneririm. Öfke, sinir veya daha farklı duyguları yaşamaktan vazgeçmelisiniz. Suçlu demeyelim de sorumlu siz veya kız arkadaşınız olabilirsiniz ama bana göre ortak bir hareket söz konusu. Herkes kendine düşeni yapıp durumun bu hale gelmesine neden olmuş.

      Eski arkadaşlarınızı kazanmayı elbette deneyebilirsiniz. Bunu tekrar yapıp yapmamayı düşünmek sizin elinizde olan bir şey. Gerçekten onların çok değerli olduklarını düşünüyorsanız bunu tekrar deneyebilirsiniz. Elbette her şeyin aşırısı zarardır. Dolayısıyla bir türlü sonuç alamıyorsanız yolunuza bakmalısınız.

      Yeni okulunuzda ve çevrenizde arkadaş edinememe probleminiz geçmişin getirisi. Geçmişi bir kenara bırakın lütfen. Yeni arkadaşlarınız ile aynı problemi yaşayacağınızın bir garantisi yok. Dolayısıyla anı yaşamaya çalışın ve arkadaş edinmek için çaba gösterin. Belki eski arkadaşlarınızdan çok daha iyilerini bulabilirsiniz.

  5. yazdıklarınızı okudum ama gerçekten olmuyor. çevremde ki arkadaşlarım evlendi kimisi de çalışıyorum yorgunum diyip tembellik yapıyor. bende çalışan insanım halbu ki ama yaş olarak iş arkadaşlarımla uçurum farkı var. kitapçıya gidip bir kadın arkadaş gördüğümde nasıl konuşucam bu devir de çok zor gerçekten. bir de Eskişehir gibi genç nesilin fazla olduğu bir memlekette yaşamama rağmen. çok sıkıldım bunaldım bu durumdan açıkcası.

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Öncelikle neden olmadığını sorgulamak gerekiyor. Sizce onca şey denemenize neden olmuyor? İnsanlar olumsuz cevaplar mı veriyorlar? Yoksa siz yeteri kadar cesaret edip devamını mı getiremiyorsunuz? Bazen aşırı ısrarcı olmak iyi bir fikir değildir. Bir şeylerin kendiliğinden gelişmesini bekleyebilirsiniz. Ayrıca hiç geçmişten arkadaşınız yok mu? İlkokuldan, liseden veya üniversiteden? Onlarla iletişim kuramıyor musunuz?

    • Merhaba,

      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Umarım tek yaptığım şey cesaret vermek olmaz ve söylediklerimi hayata geçirerek sonuç almayı başarabilirsiniz. Sağlıklı, keyifli ve huzurlu bir hayat dilerim. 🙂

  6. Merhaba. Ben bir kızla arkadaş olmak istiyordum aylardır. Sonra cesaretimi topladım mesaj attım. Selam seninle arkadaş olmak istiyorum diye. Ne için diye ters bi cevap verdi. Ben yine de alttan aldım sempatik olduğun için dedim. O da teşekkür ederim dedi. Bu kadar. Şu an o kadar çok üzgünüm ki ben nasıl hayallerle mesaj atmıştım. Ağladım biraz. Ertesi gün baktım alt sınıflardan hiç konuşmadığı iki kızla kantinde oturmuş sohbet ediyor. O kızları öyle çok kıskandım ki. Eminim ki o kızlar onun popüleritesini kullanıyorlar. Onların ne fazlası var? Benim ne eksiğim var? Onu her gördüğümde gülümsüyordum ama beni görmüyor görse de kafasını çeviriyor. Bugün kırgın bi şekilde baktım ama onu da anlamadı kesin. Ben o kızla arkadaş olmak istiyorum ama nasıl olacak bilmiyorum. İnsanlar nasıl onunla konuşuyor? Gerçekten şu an da bile gözlerim doldu

    • Merhaba,

      Bu arkadaşlık size ne kazandıracak? Yani şöyle sorabilirim. Diyelim “o kızla” arkadaş olmayı başardınız. Ne kazanmış olacaksınız? Dünyanız nasıl değişecek? Daha farklı neler olacak? Bir de tam tersini düşünün. O sizle arkadaş olduğunda ne kazanacak? Ne gibi değerler elde etmiş olacak? Terazide ağır gelen taraf siz misiniz yoksa o mu? Eğer oysa bu şekilde ağırdan alması çok normal. Aslında attığı mesajla pek renk vermek istemediğini söyleyebilirim.

      Genelde arkadaş edinme çabaları bu şekilde olur. Her zaman sonuç alma şansınız olmayabilir. Bu sonuçsuz kaldıysa bir sonraki denemede başarılı olabilirsiniz. Sadece neyi ve niçin istediğinizi iyi bilmeniz gerek.

  7. Yok olmuyor başaramıyorum dediğim gibi herkes zaten arkadaşını bulmuş hep onla takılıyor yani herkes birbirleriyle belirli bir samimiyet kurunca başka birine ihtiyaç duymuyor ki. Ya sürekli girişimciyim sürekli adım atıyorum birilerinin yanına gidiyorum yalnız durmamaya çalışıyorum ama olmuyor zaten ben de onların yanına gitmesem kimse benim yanıma gelmicek ki. Sabırlı ve pozitif yaklaşım yaptım ama bir zamandan sonra olmuyor o da artık. Yani gerçekten olmuyor buraya oldu diye yazcaktım inanıyordum ama artık inanmıyorum. Bu duruma gerçekten çok üzülüyorum. Ne yapsam olmuyor 🙁

    • Merhaba,

      Biraz sabırlı olmanızda fayda var. Hemen pes etmemelisiniz. Bir şeyler denemeniz ve çaba göstermeniz bile önemli bir adım. Bunun mutlaka karşılığını alacaksınız. Ancak aradan geçen süre sonuç alabilmek için yeterli bir süre değil. En azından benim görüşüm bu şekilde. Denemeye devam edip sabırlı olmalısınız.

      Keyifli, huzurlu ve mutlu bir hayat dilerim. 🙂

  8. Merhaba.15 yaşındayım. Lise 1 e gidiyorum. Bu zamana kadar hiç arkadaş sıkıntısı yaşamadım. Ortaokulda sınıfta çok sevilen birisiydim herkes beni sever,bana sırlarını verirdi . Tabi yakın arkadaşlarım da vardı. Çekingen bir çocuk değildim. Atılgandım. Tabi her şey liseye geçene kadardı. Açıkçası liseyi eğlenceli olarak düşünmüştüm. Ortaokul öyleydi çünkü. Ama öyle olmadı benim için . Herkes hemen kaynaştı ne ara oldu bilmiyorum. Ama sınıfta 10 kişinin aynı okuldan gelmesinin etkisi oluyor tabi. Ne yapacağımı bilmiyorum sanki zaten herkes arkadaşını bulmuş gibi hissediyorum ki öyle de. Herkes kendine yakın birini buldu. Sınıfımız çok dedikoducu herkes birbirinin arkadasından konuşuyor. Bunlar bana uymuyor. Bir de uzaktan yakın görünen bir arkadaşlığın bir kullanma meselesi olduğunu öğrendim. Bana hepsinin ilişkisi sahte geliyor ama çok yakın da duruyorlar. Bana bunlar hiç uymuyor birinin arkasından konusmak olsun onu kullanmak olsun ama sanırım kötüler seviliyor. Bilmiyorum şu sıralar her şey kötü artık sorunun ben de olduğunu düşünmeye başlıyorum. Belki de herkes gerçekten birbirini seviyor belkide onlar iyi insanlar ben kötü bir insanım çünkü herkes öyle olunca artık kendimin farklı olduğunu ve sorunun ben de olduğunu düşünmeye başladım. Arkadaşlık konusunda yalnız kalmaya alışkın birisi değilim. Bir tek bu sene böyle oluyor. Ne yapıcam bilmiyorum lütfen bana yardımcı olun 🙁 yakın arkadaşım olmasıni istiyorum artık .Şimdiden çok tesekkür ederim.

    • Merhaba,

      Henüz adaptasyon evresinde yer alıyorsunuz. Bir bakıma yeni konumunuza ve çevrenize alışma konusunda zorluk yaşıyorsunuz. Bunun temel sebebi ise lise döneminin ortaokul dönemi gibi geçmesini beklemeniz olabilir. Fakat farklı şeylerle karşılaşmış olmak sizi şaşırtmışa benziyor. En azından yazdıklarınızdan çıkarımım bu yönde.

      Bir grup öğrencinin bir okuldan diğerine gelmiş olması elbette doğal arkadaşlık ortamlarının bozulmaması anlamına gelir. Kendi arkalarından iş çevirme, dedikodu yapma ve buna benzer davranışlar onlar için pek önemli olmaz. Zaten bunun farkındadırlar ama sosyal konumlarını kaybetmemek için şimdilik buna göz yumuyorlar diyebilirim.

      Lise yıllarına başlangıçlar genelde bu şekilde olur. Bol bol arkadaş edineceğim diye umut edersiniz ama yolculuğunuz yalnız başlar. Aslında etrafınızdaki her insanın iyi bir arkadaş olma potansiyeli vardır. Sadece onlara biraz daha yakınlaşmayı düşünmeniz gerekir. Muhtemelen okulda çeşitli kulüpler veya topluluklar oluşturulacaktır. Bunlara katılın ve yeni insanlar tanıma şansı elde edin. Fakat sırf arkadaş edinmek için arkadaş edinme hatasında bulunmayın lütfen.

      Sabırlı olun ve karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeye çalışın. Kendinizde bir problem olduğunu düşünmeyin. Umarım bunu başarabilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir hayat dilerim. 🙂

      • Çok teşekkür ederim. Dediklerinize hak veriyorum umarım bunları uygulayabilir ve başarılı olabilirim. Başarılı olunca buraya mutlaka yazacağım. Çok teşekkür ederimm.

  9. Merhaba

    *Ben daha kucuk sayilirim bugun okulun ilk gunuydu 6 gecmistim bi armadasim yok kimse beni sevmiyor iyi oldum icin mi yoksa sikiciyimi diye anlaamdim bide arkadaslar red eder diye korkuyorum yanimda bi kiz oturdu konusmaya korktum konuscaktim korkdum sizce napmaliyim bsni kimse sevmiyor ben hava atmaya calisiyoormusum oyle diyiolar*

    13 yasindayim 6 gectim bugun basladik okula yeni kizlar sinifa geldi bi kiz yanimda oturuyor ama konusmata korkuyorum konusmasa bagirisa diye kizda alman almancam pek iyi degil benim kalbjm hemen kirilir ozen konusmaya korkuyorum konusam terslerse diye dusunuyorum ozen durmadan bisey dusunuyorum ogretmeni dinleyemiyorum uzuntuden gitsem terslese cok uzulur sice gitmeyi deniyimi😞😞

    Bi arkadasim olmasini cok isterim ama sinifta kimse beni sevmiyor konusmuyorda sizin yazdiklarinizi denicem ama hala korkuyorum 😞😞 sizce ne yapmaliyim

    • Merhaba,

      Öncelikle iki mesajınızı birleştirdim. Tek mesaj göndermeniz yeterli olacaktır. Yanınızda oturan kızdan çekinmenizi gerektiren bir şey yok. Siz onunla sıra arkadaşı oldunuz ve muhtemelen okul boyunca sıra arkadaşı kalacaksınız. En olmadı sınıf arkadaşı olacaksınız. Bir şekilde diyalog kurmanız gerekecek. Bu nedenle çok zaman geçmeden konuşmaya başlamalısınız. Havadan sudan, okuldan, derslerden vb. bir şeylerden konuşmaya çalışmalısınız.

Yorum yapıp katkı sağla...